مجله تاپ‌ناز‌

همه چیز در مورد شغل زنبور داری | پرورش زنبور عسل

زنبورداری شغلی است که با وجود سختی هایی که دارد یکی از مشاغل پر طرفدار و محبوب است و روز به روز با پیشرفت علم در آن تغییراتی ایجاد می شود. این شغل با تمام زیبایی ها و جذابیت هایی که دارد اما دارای خطرات و معایبی نیز هست. از جمله خطرات آن می توان به آفت های زنبور و کندو ها اشاره کرد که باعث می شود زحمات یک ساله زنبوردار به هدر برود.

البته اگر فرد با زنبور عسل و کندوها آشنایی کامل داشته باشد، می تواند بر بسیاری از مشکلات غلبه کند. در زنبورداری علاوه بر عسل، فرآورده های دیگری مانند موم و … هم تولید می شوند و درآمد بسیار خوبی دارد. در ادامه می خواهیم در مورد چگونگی راه اندازی شغل زنبورداری و هر آنچه باید درباره آن بدانید به طور کامل صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

همه چیز در مورد شغل زنبور داری | پرورش زنبور عسل

شغل زنبورداری چیست؟

شغل زنبورداری یکی از مشاغلی است که محیط آن با طبیعت سر و کار دارد و برای افرادی مناسب است که روحیه زندگی در طبیعت و کار با حشرات را دارند و با صبر و حوصله هستند. در این شغل، فرد یا افرادی با محیا کردن شرایط زیستی زنبور عسل، به پرورش زنبور و تولید و فروش عسل می پردازند.

هدف از زنبورداری تولید فرآورده هایی مانند عسل، ژل رویال، گرده و … است و زنبوردار می توانند با فروش هر کدام از این محصولات کسب درآمد کند. عسل بسیار خوشمزه و پر خاصیت است و هر چقدر روند تولید آن طبیعی تر باشد، سالم تر و مفیدتر است.

اصول زنبورداری

همه چیز در مورد شغل زنبور داری | پرورش زنبور عسل

برای راه اندازی زنبورداری باید از صفر مهارت های آن را یاد بگیرید و با اصول و نکات اولیه زنبورداری مانند اصول حسابداری و فروش محصولات، نکاتی در مورد زنبور ملکه، انتخاب نوع زنبور، انتخاب مکان مناسب، زمان خرید کندو و … آشنا شوید. امروزه تغییراتی در بخش تولید عسل و فرآورده های آن و نحوه فروش آن ها ایجاد شده است و با این تغییرات امکان تولید و فروش با روش های گذشته وجود ندارد.

در گذشته زنبورداری فقط برای تولید عسل بود اما امروزه زنبورداران باید فرآورده های دیگر عسل مانند بره موم، ژل رویال، زهر زنبور و گرده گل عسل را نیز تولید کنند. معمولا جهاد کشاورزی دوره هایی را برای آموزش زنبورداری برگزار می کند و شما می توانید در این دوره ها شرکت کنید.

مطلب مشابه: اطلاعات علمی درباره زنبور عسل؛ انواع نژاد زنبور و محصولات مفید آن

وسایل مورد نیاز برای زنبورداری

در این بخش به مهم ترین لوازم مورد نیاز برای زنبورداری می پردازیم.

کندوی زنبور عسل

کندو مجموعه ای از حفره های شش ضلعی ساخته شده از جنس موم است که به وسیله زنبور عسل ساخته می شود و محل نگه داری لاروها (تخم های متولد شده زنبورها) و ذخیره سازی عسل و گرده است. جنس کندوها باید از چوب با کیفیت باشد پس هنگام خرید به فروشگاه های معتبر مراجعه کنید. بهترین زمان برای خرید کندو ماه های اسفند و فروردین است چون با گرم شدن هوا تعداد زنبورها و تقاضا برای خرید کندو افزایش می یابد.

کلنی زنبور عسل

کلنی یک واحد خانوادگی زنبور عسل می باشد که ملکه، زنبورهای کارگر و زنبورهای نر برای تولید مثل تشکیل شده است. معمولا بعد از 12 هفته تعداد زنبورهای کارگر آن به حداکثر خود می رسد. کلنی زنبور عسل به صورت متحد به تهیه غذا می پردازند و از همان غذا مصرف می کنند. در شرایط دفاعی نیز کلنی به صورت متحد به فاز دفاعی در می آید و در زمان نیاز به زاد و ولد می پردازد.

دودی

دودی یکی از ابزارهای کاربردی زنبورداری است که برای کاهش حمله های زنبورها و اداره کردن آن ها وقتی که کندو مورد بازدید قرار می گیرد استفاده می شود. آن ها هنگام دود دادن محل خود را ترک می کنند و به نقاط کم دود کندو می روند. حتی منطقه پرورش نوزادان را هم ترک می کنند. در گذشته از شاخه و برگ درختان برای تولید دود استفاده می شد که کمی زمان بر بود.

مطلب مشابه: پر درآمدترین شغل های جهان؛ معرفی 34 شغل که شما را ثروتمند می کنند

لباس زنبورداری

لباس زنبورداری از یک پارچه یک تیکه یا دو تیکه تشکیل می شود که دارای یک زیپ از بالا تا پایین برای استفاده راحت از آن است و همراه با کلاه مخصوص و چکمه از بدن محافظت می کند. لباس زنبورداری باید کاملا پوشیده باشد و در مواقع لازم با یک دستکش چرمی از دست و بدن شما در برابر نیش زنبورها محافظت کند. لباس های یک تکه از نظر پارچه و دوخت، کیفیت بالایی دارند و برای کار زنبورداری بسیار مناسب می باشند.

سایر وسایل مورد نیاز برای زنبورداری:

  • اهرم: از اهرم برای جدا کردن قاب های به هم چسبیده، برداشتن درب کندو، نظافت کندو و تراشیدن موم های اضافی استفاده می شود.
  • سیم گالوانیزه: برای ثابت نگه داشتن و محکم کردن برگ موم آج شده در قاب کندو استفاده می شود.
  • کاردک: کاردک یکی از پر مصرف ترین ابزارهای زنبورداری محسوب می شود و برای کارهای مختلف زنبورداری کاربرد دارد.
  • برس زنبور: برای برس زدن زنبورها به خصوص هنگام برداشت عسل استفاده می شود.
  • تخته موم دوز: برای چسباندن ورقهموم به سیم قاب استفاده می شود. تخته موم دوز در دو نوع چوبی و پلاستیکی تولید می شود.
  • موم دوز: موم دوز دارای یک چرخ دندانه دار است که با داغ کردن آن در آب گرم و با استفاده از تخته موم دوز و حرکت دادن آن روی سیم چارچوب، سیم به ورقه موم دوخته می شود و می چسبد.
  • قفس ملکه: قفسی است که برای انتقال و معرفی ملکه به کندو استفاده می شود.
  • ظرف غذا خوری: به مدل های مختلف قابی، بشقابی و بردمن استفاده می شود و در زمان تغذیه مصنوعی کلنی آن ها را به کار می برند.
  • موم بر: دارای یک چرخ فلزی تیز می باشد و برای بریدن برگ موم به ابعاد دلخواه مورد استفاده قرار می گیرد.
  • اکستراکتور: از اکستراکتور برای استخراج عسل استفاده می شود.
  • چنگال مخصوص عسل: برای درپوش برداری شان های عسل یا پولک تراشی در هنگام استخراج عسل به کار می رود.

مطلب مشابه: بهترین شغل های برای افراد دانشجو در زمان تحصیل و در دانشگاه

سرمایه اولیه برای راه اندازی زنبورداری

همه چیز در مورد شغل زنبور داری | پرورش زنبور عسل

میزان سرمایه هر فرد زنبوردار کاملا متفاوت می باشد چون مقدار سرمایه زنبورداری با توجه به عواملی مانند نوع زنبور عسل، کندوها، زنبورستان، کنترل و … می تواند متفاوت باشد. با توجه به اینکه برای راه اندازی زنبورداری به خرید زمین و تجهیزات سنگین نیازی نیست، به سرمایه بالایی نیاز ندارید.

زنبورداری در ابتدای کار به خاطر آشنا نبودن با شرایط و هزینه های خرید وسایل ضروری، سود کمتری دارد اما به مرور زمان با افزایش کلونی های زنبور عسل از طریق تولید مثل آن ها، میزان تولید و فروش هم افزایش می یابد.

میزان درآمد شغل زنبورداری

میزان درآمد شغل زنبورداری را نمی توان پیش بینی کرد چون به عوامل مختلفی مانند تجربه فرد، جنس کندو، نوع زنبور عسل، میزان توجه به زنبور عسل، نحوه فروش و میزان فرآورده ها بستگی دارد. همچنین درآمد زنبورداری به میزان سرمایه ای که هزینه می کنید هم دارد.

برای مثال اگر بخواهید با بیست کندو یا صد کندو شروع کنید، درآمد شما متفاوت خواهد بود. علاوه بر آن اگر بخواهید فقط به تولید عسل بپردازید درآمد شما کمتر از زمانی است که بخواهید به تولید فرآورده های زنبور عسل هم بپردازید.

مطلب مشابه: معرفی 24 شغل خانگی بانوان + لیست مشاغل خانگی برای بانوان و خانم های ایرانی

مزایای شغل زنبورداری

زنبورداری مزایای زیادی دارد که در ادامه آن ها را شرح خواهیم داد:

  • شغل زنبورداری فقط برای تولید عسل نیست بلکه اگر فرد تبحر داشته باشد می تواند علاوه بر عسل محصولاتی مانند موم، زهر زنبور عسل، گرده گل و … هم تولید کند که دارای درآمد خوبی است.
  • کسانی که وارد کار زنبورداری می شوند روحیه بسیار خوبی دارند چون بیشتر وقت خود را در طبیعت و با زنبورها و گل ها می گذارنند.
  • عسل ماده ای است که فواید بسیار زیادی دارد، بنابراین سود دهی و بازار خرید و فروش بالایی دارد.
  • سرمایه شروع به کار در این شغل زیاد نیست و به تجهیزات سنگین نیاز ندارد به همین دلیل می توان با مبلغ کم شغل زنبورداری را شروع کرد.
  • زمان کاری در شغل زنبورداری آزاد است و فقط باید فصل های خاصی کندوها را در محیط بیرون نگهداری کرد.

معایب شغل زنبورداری

شغل زنبورداری معایبی هم دارد که شامل موارد زیر هستند:

  • زنبورداری در طبیعت خطراتی مانند گزیده شدن توسط مار و عقرب و حمله حیوانات وحشی را به دنبال دارد.
  • یکی از معایب زنبورداری این است که با وجود استفاده از لباس مخصوص باز هم امکان نیش زدن زنبور وجود دارد.
  • یکی دیگر از معایب و مشکلات زنبورداری، بیماری هایی است که گریبان گیر کندو و زنبورها می شود.
  • با توجه به گران بودن کندوها، عسل و فرآورده های آن ممکن است سارق ها به زنبورستان مراجعه کنند و کندوها را با خود ببرند.
  • آلودگی هوا علاوه بر از بین بردن زنبور، با نشستن گرد و خاک روی گیاهان باعث از بین رفتن شهد مورد نیاز می شوند و میزان تولید عسل کم می شود.

مکان مناسب برای زنبورداری

یکی از مهم ترین نکات برای شروع زنبورداری، انتخاب محیط مناسب برای زنبورها است. این مکان باید از نظر شهد و گرده مناسب زنبور باشد و در بیشتر ماه های سال گل و گیاه داشته باشد. شکوفته درخت هایی مانند سیب، گلابی، نارنج، گیلاس، گیاهان زینتی، گیاهان دارویی، نعناع، بیدمشک، آویشن و … برای تغذیه زنبورها مناسب می باشد.

برای پیدا کردن مکان می توانید از باغ ها، دشت ها و یا کوهستان ها استفاده کنید و سعی کنید مکان زنبورداری از محل زندگی شما دور نباشد تا برای رفت و آمد راحت باشید. انتخاب محل مناسب برای زنبورداری کار آسانی نیست و بهتر است با افراد با توجه و متخصص در این زمینه مشورت کرد.

کلام آخر

زنبورداری یکی مشاغل تولیدی هیجان انگیز پردرآمد در جهان است که در این شغل افراد با طبیعت، زنبورها و انواع گیاهان سر و کار دارند. این شغل را می توان با یک سرمایه کم و بدون تجهیزات خاصی شروع کرد. برای شروع زنبورداری باید علاقه، صبر و روحیه بسیاری داشته باشید. کار زنبورداری چالش های زیادی دارد اما به دلیل حضور در طبیعت و کار با حشرات باعث ایجاد روحیه و شور و شوق در فرد می شود.

مطلب مشابه: شغل خانگی برای مردان + معرفی بهترین مشاغل خانگی با درآمد خوب

مطالب مشابه را ببینید!