تغییر شناسنامه قدیمی؛ مراحل و مدارک مورد نیاز تعویض شناسنامه قدیمی
اوایل عقیده بر این بود که شناسنامه ما که مشکلی ندارد پس چرا نیاز به تعویض دارد؟ اما مدتی بعد که گذشت افراد کم کم برای تغییر شناسنامه قدیمی خود اقدام کردند. عمده این فکر دست به کار شدن برای تغییر شناسنامه قدیمی به جدید هم اینگونه بود که مردم متوجه شدند با گذشت زمان امکان دارد امورشان با آن شناسنامه قدیمی پیش نرود پس بهتر است که شناسنامه خود را تغییر دهیم. اما تغییر شناسنامه قدیمی به جدید مراحلی دارد که در ادامه مطلب به آن پرداخته ایم.
فهرست موضوعات این مطلب
اولویت تغییر شناسنامه با چه افرادی است؟
آن دسته از شناسنامه هایی که هنوز جلد قرمز هستند در اولویت قرار دارند. افرادی که با توجه به مراجع ذی صلاح، دستور بر تغییر مشخصات سجلی مثل سن، نام و نام خانوادگی را دارا باشند. همه کسانی که سن آنها از عدد ۱۵ گذشته باشد و شناسنامه آنها دو برگی می باشد. صاحبین شناسنامه هایی که عکس آنها با خود فرد پس از چند سال مطابقت نداشته باشد. شناسنامه هایی وجود دارند که پس از چند سال فرسوده و غیر قابل استفاده شده اند، همیشه در اولویت تغییر شناسنامه قدیمی به جدید خواهند بود.
مدارک لازم برای تعویض شناسنامه قدیمی به جدید
برای تعویض شناسنامه قدیمی و تبدیل آن به شناسنامه جدید نیازمند یک سری مدارک شخصی خواهید بود که بهتر است هنگام مراجعه به دفاتر پیشخوان، مدارک شخصی را همراه خود داشته باشید. مدارک لازم برای این کار از قرار زیر می باشد. به همراه داشتن شماره ملی پدر، مادر، همسر و فرزندان یکی از الزامی ترین مدارک است. اگر قصد دارید شناسنامه ای را تعویض کنید بدون عکس باشد، ارائه مدارک اصلی که دارای عکس و معتبر بوده مثل گواهینامه رانندگی، گذرنامه، کارت پایان خدمت و یا کارنامه عکس دار دوره های راهنمایی و سطح بالاتر و … لازم می باشد. این مدارک پس از بازرسی و انجام کارها، به شما برگردانده می شوند. سه قطعه عکس ۳۴ برای خانمها با حجاب کامل اسلامی و برای آقایان بدون عینک و کلاه با زمینه سفید قابل قبول خواهد بود. از دیگر مدارک لازم برای ثبت درخواست داشتن اصل شناسنامه قدیمی می باشد. برای تعویض شناسنامه باید مبلغی با توجه به تعرفه جاری به حساب دولت واریز کنید.
تعویض شناسنامه چند روز طول می کشد؟
پس از ثبت درخواست شما برای تغییر شناسنامه قدیمی به جدید، با توجه به محل سکونت شما متغیر است. این روند تغییر در شهرستان ها به مدت ۱_۲ روز کاری طول خواهد کشید و در تهران به مدت ۷_۱۵ روز کاری متغیر است. البته این روند ممکن است با توجه به بررسی هایی که بر پرونده صورت می گیرد، کمتر یا بیشتر هم شود. اگر شناسنامه خود را گم کرده اید و به فکر درخواست صدور شناسنامه جدید هستید، لازم است بدانید بار اول که شناسنامه خود را گم کردید، یک ماه طول می کشد تا شناسنامه جدید به دستتان برسد. در صورتی که بی احتیاطی کرده و مجدد این اتفاق برایتان بیافتد، سه ماه و اگر باز هم نسبت به شناسنامه خود بی توجه باشید، برای این بی احتیاطی در قبال شناسنامه خود لازم است ۶ ماه در انتظار دریافت شناسنامه جدید خود باشید.
مراحل تعویض شناسنامه
برای درخواست دادن تعویض شناسنامه متاسفانه هنوز سیستم غیر حضوری یا از طریق اینترنتی مقدور نمی باشد، بلکه برای ثبت این درخواست با در دست داشتن مدارک فوق که ذکر کردیم و با مراجعه به دفاتر پیشخوان یا اداره ثبت احوال محل زندگی خود، با درخواست یک فرم تعویض اقدام به تغییر شناسنامه قدیمی خود کنید. وقتی درخواست خود را ثبت کردید مدتی منتظر بمانید تا اطلاعات شما تطبیق و صحت آن بررسی و تایید شود. در نهایت اگر در مدارک و مشخصات شما کسری یا مشکل پیدا نشود اداره ثبت احوال با ارسال پیامکی به شما خبر می دهد که شناسنامه جدید شما آماده است. اگر نگران زمان مراجعه به دفاتر پیشخوان یا اداره ثبت احوال هستید، بهتر است که نگران نباشید. این دفاتر و اداره ثبت احوال همه روزه در ایام و ساعات کاری به درخواست تغییر شناسنامه قدیمی شما جوابگو هستند.
مطلب مشابه: اگر کارت ملی گم شد چه باید بکنیم آیا باید المثنی بگیریم؟
چه کسانی شرایط اقدام به درخواست شناسنامه جدید دارند؟
اقدام به گرفتن شناسنامه جدید برای افرادی که سن آنها زیر ۱۸ سال می باشد، کمی پیچیدگی خواهد داشت. این افراد برای درخواست شناسنامه لازم است که مدارکی تهیه کرده و به اداره ثبت احوال یا دفاتر پیشخوان مراجعه کنند. اشخاص زیر ۱۸ سال که نظر به درخواست شناسنامه جدید دارند، روند برای آنها به این صورت است که متقاضی حسب مورد یا صاحب شناسنامه با ارائه مدارکی مثل حکم رشد، قیم نامه، امین نامه و وصیت نامه با خود به همراه داشته باشند و به دفتر پیشخوان به شکل حضوری درخواست بدهند. اشخاص ۱۸ سال به بالا به تنهایی می توانند درخواست شناسنامه جدید داشته باشند. افرادی که دارای فرزند زیر ۱۸ سال هستند، با داشتن شناسنامه پدری یا جد پدری برای این کار اقدام کنند. مادران برای این درخواست تنها زمانی می توانند اقدام کنند که در قید زوجیت پدر صاحب شناسنامه باشد و شناسنامه خود را ارائه بدهند. برای افراد محجور و صغیر تنها سرپرست قانونی با ارائه مدارکی که سمت او احراز گردیده باشد، می تواند اقدام به درخواست کند.
مطلب مشابه: نحوه تعویض کارت پایان خدمت و مدارک مورد نیاز تعویض کارت سربازی
مدارک لازم برای شناسنامه گم شده
برای شروع آید روند لازم است که اصل مدارک عکس دار یا معرفینامه عکس دار محصلان از طرف مدرسه مشغول به تحصیل، اطلاعات هویتی فرزندان، مدارک ازدواج و مدارک طلاق را به همراه خود داشته باشید.
فرم تعویض شناسنامه
با مراجعه کردن به دفتر پیشخوان یا اداره ثبت احوال سراسر کشور، به شما فرمی داده خواهد شد که متشکل از اطلاعات فردی شما نظیر تمام اطلاعات موجود در شناسنامه، اطلاعات شناسایی، میزان تحصیلات و آدرس محل سکونت و دیگر اطلاعات ضروری می باشد. اگر قصد پر کردن این فرم را دارید، بهتر است حین کامل کردن فرم دقت کنید تا بعداً در وقت بررسی پرونده برای شما مشکلی ایجاد نشود.
توصیه های مهم پس از دریافت شناسنامه جدید
پس از اینکه شناسنامه جدید شما به دستتان رسید بهتر است توصیه هایی را در رابطه با سند هویتی خود بدانید. در ابتدا این نکته را بدانید که ودیعه گذاشتن یا ودیعه گرفتن شناسنامه هر فردی طبق قانون خلاف می باشد. شناسنامه موجود در دست شما، در واقع سند هویتی شما بوده پس لازم است که در حفظ و نگهداری از آن دقت بالایی بکار بگیرید. وقتی شناسنامه به دستتان رسید به دقت آن را بررسی کرده تا مشکلی در اطلاعات شخصی و هویتی شما وجود نداشته باشد. لازم است بدانید عکس شناسنامه ها پس از سی سالگی باید تعویض شود تا چهره شما با عکس موجود در شناسنامه تطابق داشته باشد.
کلام آخر
در رابطه با تعویض شناسنامه قدیمی به جدید ذکر این نکته که فقط به صورت حضوری می توانید اقدام کنید را فراموش نکنید. تا به حال سامانه ثبت احوال کشور برای اقدام غیر حضوری اطلاع رسانی نکرده است. با این وجود شما با داشتن مدارک مورد نیاز که بالاتر با شرایط برای شما توضیح دادیم، می توانید به دفاتر پیشخوان دولت محل سکونت یا هر مکان دیگر اقدام به درخواست تغییر شناسنامه قدیمی به جدید کنید و فرم مربوطه را تحویل متصدی مربوطه دهید.
مطلب مشابه: مدارک لازم جهت صدور گذرنامه پاسپورت