معرفی انواع شیشه های دوجداره + مزایا و معایب
شیشه های دو جداره مقاوم و عایق در برابر آلودگی صدا و گرما و سرما هستند. شیشه دوجداره از دو یا چند لایه شیشه موازی با فاصله چند میلی متر ساخته شده است و فضای خالی بین شیشه ها توسط کارخانه تولید کننده با هوا یا گازهای بی اثر مانند آرگون یا کریپتون پر می شود. این فضای خالی مانند یک عایق عمل می کند و مانع از عبور صدا و تبادل دمای داخل خانه با محیط بیرون می شود. در این مطلب می خواهیم در مورد شیشه های دو جداره، انواع و کارایی آن ها و نکات مهم مربوط به خرید آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
فهرست موضوعات این مطلب
شیشه دو جداره چیست؟
شیشه های دوجداره از دو لایه شیشه تشکیل شده است که به صورت موازی در کنار هم قرار گرفته اند تا مقاومت آن ها افزایش پیدا کند و با هر ضربه ای نشکنند. شیشه های دوجداره عایق حرارت و صدا می باشند. این شیشه ها ممکن است از هر نوعی باشند، اما مهم قرار گیری آن ها و گاز درون آن ها است.
در میان دو لایه شیشه های دوجداره، گاز آرگون استفاده می شود. آرگون نوعی گاز خنثی است که باعث می شود شیشه ها در برابر سر و صدا و گرما عایق شوند. همچنین وجود این گاز باعث می شود تا فضای داخلی و خارجی با هم در تعامل نباشند و بر یکدیگر تاثیر نگذارند.
انواع شیشه ها می توانند برای پنجره های دوجداره استفاده شوند و محدودیتی وجود ندارد. اما با توجه به نیاز فرد نوع شیشه می تواند متفاوت باشد. البته عوامل دیگری مانند استفاده از لاستیک ها ، یراق آلات و پروفیل ها نیز برای این امر مورد نیاز است.
انواع شیشه دو جداره
شیشه های دوجداره انواع مختلفی دارد و هر کدام از انواع این شیشه ها برای مکانی خاص کاربرد دارد. استفاده از شیشه دوجداره مناسب برای بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش هزینه ها بسیار موثر است. در این بخش انواع شیشه های دوجداره را معرفی خواهیم کرد.
شیشه ساده یا فلوت
شیشه های ساده یا فلوت، ساده ترین نوع شیشه می باشند که به همان شکلی که از کوره بیرون می آیند استفاده می شوند و هیچ فرایندی روی آن ها انجام نمی شود. در واقع شیشه های فلوت، ضعیف ترین و کم دوام ترین شیشه های دوجداره هستند.
شیشه سیکوریت
این شیشه ها بهترین شیشه های دوجداره هستند. شیشه سیکوریت نوعی شیشه است که در زمان فرآیند گرم شدن در هنگام ساخت، به سرعت هم سرد شده باشد. این نوع شیشه مزایای زیادی دارد و مهم ترین مزیت آن مقاومت بالای آن در برابر فشار و ضربات می باشد. شیشه های سیکوریت گرما، فشار و ضربه را به خوبی تحمل می کنند و معمولا برای مواردی که نیاز به ایمنی بالا است، استفاده می شوند.
شیشه لمینت
شیشه لمینت از دو شیشه تشکیل شده است که بر روی هم قرار گرفته اند و بین آن ها هم یک لایه ژله ای به کار رفته است. مقاومت این شیشه ها آنقدر بالا است که حتی در صورت شکسته شدن و خرد شدن، داخل ماده ژله ای فرو می روند و تکه تکه و پخش نمی شوند. شیشه لمینت استحکام بسیار بالایی دارد و اصلی ترین کاربرد این شیشه برای ایجاد امنیت است.
شیشه آنیل یا شناور
شیشه های آنیل یا شناور یکی از محبوب ترین شیشه های مورد استفاده در پنجره دوجداره هستند و استحکام مناسبی هم دارند، اما در صورت شکسته شدن، تکه های بزرگ و خطرسازی از آن باقی می ماند. برای ساخت شیشه های شناور، ابتدا شیشه را تا جایی که حالت مایع پیدا کند حرارت می دهند و بعد خنک می کنند.
شیشه سند بلاست
سند بلاست یکی دیگر از شیشه هایی است که به عنوان شیشه دوجداره استفاده می شود. سند به معنی ماسه است و همانطور که از نام این شیشه هم مشخص است، از ماسه و آب در مراحل تولید آن و برای مات و زیباتر شدن شیشه استفاده می کنند.
شیشه رفلکس
شیشه دوجداره رفلکس، از یک جداره ساده و یک جداره شیشه رفلکس ساخته می شود که جداره شیشه رفلکس باید به سمت بیرون قرار گیرد. برای ساخت این شیشه ها از آلیاژ فلزات استفاده می شود تا مات شوند. شیشه های رفلکس از عبور نور خورشید کاملا جلوگیری می کنند و داخل ساختمان را تاریک می کنند اما در شب، داخل ساختمان از بیرون نمایان است.
شیشه تمپر
شیشه تمپر شده، دو برابر شیشه آنیل استحکام دارد و یکی از مقاوم ترین شیشه ها محسوب می شود. فرآیند تمپر کردن این شیشه مانند شیشه آنیل است و با تحت حرارت قرار گرفتن، خنک سازی می شود. هر چه این خنک سازی سریع تر انجام شود، استحکام شیشه می تواند تا 4 برابر افزایش پیدا کند.
تمپر کردن شیشه علاوه بر روش حرارتی به روش شیمیایی هم انجام می شود که شامل قرار دادن شیشه در محلول های شیمیایی مخصوص است. شیشه های تمپر شده در صورت شکسته شدن تکه های ریز تری دارند که باعث می شود کمتر خطرناک باشند. بنابراین شیشه های تمپر ایمن تر هستند و استحکام بیشتری نسبت به شیشه های آنیل دارند و قیمت آن ها نیز گران تر می باشد.
شیشه ضد آتش
شیشه های ضد آتش نسبت به شیشه های دیگر در برابر آتش سوزی ایمن تر می باشند و برای شرایطی به کار می روند که امکان آتش سوزی بیشتر است. شیشه های ضد آتش بیشتر از شیشه های دیگر قابلیت این را دارند که در برابر حرارت و شعله های آتش دوام بیاورند و تا ۸۷۱ درجه سانتی گراد را هم تحمل می کنند. اما شیشه های معمولی در دمای 260 درجه سانتی گراد می شکنند.
شیشه دکوراتیو
شیشه های دکوراتیو، شیشه هایی هستند که دارای طرح ها و رنگ های خاصی هستند. مانند شیشه های سند بلاست و شیشه های رنگی. حتی می توانید شیشه مورد نظر خود را با طراحی خاص خود خود سفارش دهید. شیشه های دکوراتیو کمی گران قیمت تر می باشند.
شیشه مشجر یا مات
شیشه های مشجر یا مات، شیشه هایی هستند که طرح های خاصی مانند الگوی شطرنجی و … روی آن ها به وجود آورده اند. شیشه مات هم نوعی شیشه دوجداره محسوب می شود که معمولا در حمام، اتاق های دوش، سرویس بهداشتی، درب ورودی مراکز تجاری، شرکت های بزرگ و … استفاده می شود. به طور کلی شیشه مات برای هر محیطی که نیاز به کاهش دید از بیرون دارد مورد استفاده قرار می گیرد.
شیشه مات نور را از خودش عبور می دهد اما به راحتی نمی توان آن سمت شیشه را مشاهده کرد. شیشه پنجره مات ممکن است خود به تنهایی دارای انواع الگوی طرح دار باشد که می توان بر اساس علاقه و موقعیت استفاده هر کدام را انتخاب کرد.
مطلب پیشنهادی: آموزش رنگ آمیزی ساختمان و راهنمای کامل رنگ کردن دیوار به صورت ساده
شیشه چند لایه
شیشه های چند لایه، از چند لایه شیشه که روی هم قرار گرفته اند، ساخته شده اند و به وسیله ی رزین ریخته گری، یا پلی وینیل به هم متصل شده اند. شیشه های چند لایه به شیشه های نشکن هم معروف هستند و به دلیل داشتن استحکام بیشتر، در محیط هایی که نیاز به امنیت بیشتر است مانند مغازه ها و پاساژها استفاده می شوند.
شیشه چند لایه حتی در صورت شکسته شدن با فشار بسیار زیاد، خرد نمی شود و لایه ها به هم متصل می مانند که این باعث می شود خطر کمتری داشته باشد. دقت داشته باشید که شیشه چند لایه با شیشه دوجداره متفاوت است.
شیشه چند لایه یک شیشه با ساختاری چند لایه است که لایه های آن به هم متصل شده اند، اما شیشه های دوجداره، دو شیشه مجزا هستند که بر روی یک پروفیل به صورت موازی با هم قرار گرفته اند. شیشه های چند لایه هم می توانند در پنجره های تک جداره و دوجداره و یا سه جداره استفاده شوند.
شیشه روکش داده شده
شیشه های روکش داده شده، از انواع شیشه های کلاس E low می باشند که نور خورشید را فیلتر می کنند. شما با شیشه های روکش دار می توانید نور خورشید را بدون اشعه و تابش آزار دهنده آن دریافت کنید. برای این نوع شیشه ها از روکش های فلزی و رنگی که نور خورشید را فیلتر می کنند استفاده می شود.
شیشه کنترل صدا
اگر می خواهید پنجره شما تا حد امکان عایق بندی صوتی را پوشش دهد، می توانید علاوه بر استفاده از پنجره های دوجداره، از شیشه های کنترل صدا هم استفاده کنید. یعنی برای پنجره دوجداره خود شیشه کنترل صدا تهیه کنید.
شیشه های کنترل صدا بیش از هر چیز بر روی عایق بندی صوتی و آکوستیک بودن تمرکز دارند. شیشه های کنترل صدا دارای لایه داخلی پلی وینیل بوتال می باشند که جاذب صدا است و تا حد زیادی جلوی سر و صدا را می گیرد.
شیشه هوشمند
یکی دیگر از انواع شیشه های جدید و فوق العاده، شیشه های هوشمند هستند. شیشه های هوشمند با داشتن قابلیت های الکتریکی یا شیمیایی کار گذاشته شده در آن ها، با ورود نور تغییر می کنند و مات می شوند تا تغییر رنگ دهند.
شیشه خود تمیز کن
همان طور که از اسم این شیشه مشخص است، قابلیت تمیز کردن خود را دارد. این تکنولوژی که در سال 2001 میلادی به وجود آمد، با استفاده از یک لایه تیتانیم دی اکسید روی قسمتی خارجی شیشه، باعث می شود تا گرد و غبار جمع شده روی شیشه ها در هم شکسته شوند.
سپس با تابش نور خورشید روی سطح، رطوبت با عناصر شیمیایی گفته شده واکنش نشان می دهند و رادیکال های هیدروکسیل را می سازند که با قرار گرفتن قطرات باران و آب، گرد و خاک را تمیز می کنند. اگر چه این روش جالب است اما این نوع شیشه ها قیمت بالایی دارند به همین دلیل فقط در ساختمان های خاص استفاده می شوند.
مطلب پیشنهادی: انواع سنگ نمای ساختمانی؛ ویژگیهای انواع سنگ و مناسب ترین برای نما az.com)
مزایای شیشه های دو جداره
استفاده از شیشه های دوجداره مزایای بسیار زیادی دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.
کنترل نور و اشعه های مضر
اگر از شیشه های دوجداره پوشش دار و یا لمینت استفاده کنید، به راحتی می توانید چگونگی ورود نور و اشعه مضر UV را کنترل کنید. تابش اشعه UV به اشیاء باعث رنگ پریدگی آن ها می شود.
کاهش مصرف انرژی
یکی از مهم ترین مزایای یک خانه، داشتن نور کافی است. داشتن یک پنجره مناسب که نور کافی را در اختیار ما قرار دهد و باعث انتقال آرامش به محیط زندگی ما می شود. پنجره ها با شیشه دوجداره باعث مصرف کمترین میزان انرژی برای دستیابی به تهویه مطبوع ساختمان می شود.
هر متر مربع شیشه دوجداره منجر به صرفه جویی 40 متر مکعب گاز در سال می شود. بیش از نیمی از انرژی مصرف شده در خانه های ایرانیان برای تامین انرژی دستگاه های گرمایشی و سرمایشی، خنک نگه داشتن خانه در تابستان و گرم نگه داشتن آن در زمستان می شود.
طبق آمار مردم ایران بیشترین سرانه مصرف گاز طبیعی را در سطح جهان دارند. این حجم از گاز در زمستان به روزی 60 میلیون متر مکعب می رسد که بیشتر صرف گرم کردن خانه ها می شود و بخش زیادی از این انرژی از طریق در و پنجره های قدیمی به هدر می رود.
یکی از موثرترین راه ها برای کاهش مصرف انرژی در ساختمان، نصب در و پنجره های دوجداره است. در و پنجره های دوجداره بیش از 40 درصد هزینه برق را کاهش می دهند و قبض های برق در تابستان به جهت کاهش مصرف برق وسایل سرمایشی و کولر ها کاهش می یابد.
ایجاد عایق صوتی
یکی دیگر از مزایای شیشه های دوجداره، عایق صوتی بودن آن ها می باشد. امروزه یکی از مشکلات زندگی در کلان شهرها، پدیده آلودگی صوتی است و اثرات نامطلوب آن در رفتارهای اجتماعی و سلامتی روح و روان شهروندان دیده می شود. استفاده از شیشه های دوجداره به میزان قابل توجهی می تواند آلودگی صوتی را کاهش دهد.
طبق گفته سازمان جهانی بهداشت، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صدا می تواند باعث ایجاد استرس و مشکلات خواب شود و سلامتی انسان را به خطر بیندازد. شیشه های دوجداره به دلیل فاصله بین شیشه ها و نوع پروفیل (قاب) مصرفی نسبت به شیشه های تک جداره می توانند صداهای بیرون مانند صدای وسایل نقلیه و … را تا حدود 60 درصد کاهش دهند.
کاهش تعریق بخار آب بر سطح شیشه
دمای سطح داخلی شیشه دوجداره معمولا تابعی از درجه حرارت فضای داخل و مستقل از شرایط جوی محیط بیرون می باشد. این امر منجر به کاهش تعریق بخار آب یا همان بخار گرفتگی سطح شیشه می شود.
افزایش امنیت
شیشه دوجداره نسبت به شیشه تک جداره بسیار محکم تر است و به سختی شکسته می شود. استحکام بالای این شیشه باعث افزایش امنیت خانه می شود و احتمال سرقت را کاهش می دهد. علاوه بر این، پنجره های دوجداره به خاطر داشتن قفل هایی که در چندین نقطه تعبیه شدند، ایمن تر از پنجره های قدیمی می باشند. در پنجره های چند جداره می توان از یراق آلات ضد سرقت استفاده کرد. یراق آلات با ایمنی بالا، بیشتر در ساختمان های تجاری و ویلایی استفاده می شوند.
معایب شیشه های دوجداره
شیشه دوجداره در بین دو لایه هوا را به دام می اندازد و یک لایه ای از عایق را تشکیل می دهد. اگر مهره های شیشه مناسب نباشند تراکمی در بین صفحات دیده می شود که پس از بستن صفحات از هم جدا نمی شوند. شیشه های دوجداره باعث گرفتار شدن گرما داخل اتاق می شود که در فصل تابستان باعث فرسودگی و ناراحتی می شود.
یکی دیگر از معایب شیشه های دوجداره قیمت بالای آن ها است. قیمت این شیشه ها تقریبا زیاد است و ممکن است به دلیل قیمت بالا هر کسی توان تجهیز ساختمان خود با استفاده از در و پنجره های دوجداره را نداشته باشد.
البته به غیر از قیمت بالا وزن شیشه ها نیز نسبت به شیشه های معمولی کمی سنگین تر است و حمل و نقل آن ها هم ممکن است سختی های خاص خود را داشته باشد.
البته این معایب در مقایسه با مزایای بسیار عالی این شیشه ها تقریبا به چشم نمی آیند. چرا که شما با پرداخت هزینه بابت خرید این شیشه ها تا مدت های بسیار طولانی از تعویض و یا تعمیر در و پنجره های خود بی نیاز خواهید بود و همچنین از مزایای بسیار زیادی نیز بهره مند می شوید.
شیشه های معمولی معمولا با کوچکترین ضربه و فشار فرو می ریزند و شما نیاز به تعمیر و یا تعویض آن ها خواهید داشت. از طرفی ایمنی آن ها هم پایین است و در هنگام شکستن تکه های برنده ایجاد می کنند، اما نوع دوجداره به دلیل سکوریت بودن هیچگونه تکه برنده ایجاد نمی کنند و در برابر ضربه و فشار و همچنین حریق نیز بسیار مقاوم هستند.