انواع طرح های روفرشی؛ راهنمای خرید روفرشی زیبا و نکات مهم نگهداری آن
فرش همواره یکی از مهم ترین اجزای دکوراسیون خانه بوده است و معمولا در معرض لکه ها، آلودگی ها، تابش نور مستقیم خورشید و آسیب های زیادی است، به خصوص اگر فرزند کوچک یا حیوان خانگی داشته باشید. شست و شوی بیش از حد فرش باعث خراب شدن تار و پود آن می شود، بنابراین بسیاری از افراد ترجیح می دهند با پوششی به نام روفرشی فرش خود را بپوشانند و از لکه ها آسیب های احتمالی فرش جلوگیری کنند.
روفرشی ها معمولا از پشم، ابریشم و یا پارچه های دیگر تهیه می شوند و علاوه بر زیبایی، کاربردهای مختلفی نیز دارند. روفرشی های کش دار و ساده از محبوب ترین انواع روفرشی هستند که به دلیل قیمت مناسب و کیفیت بالا، مورد توجه بسیاری از افراد گرفته اند. این محصولات معمولا در اندازه ها، طرح ها و رنگ های مختلفی تولید می شوند.
با توجه به ارزش بالای فرش، استفاده از روفرشی راه خوبی برای جلوگیری از کثیف شدن فرش یا قرار گرفتن آن در معرض نور و گرما است. خرید روفرشی مناسب نیاز به تحقیق و بررسی مدل های مختلف دارد و باید بر اساس نیاز خود انتخاب هوشمندانه ای داشته باشید. در این مطلب انواع روفرشی را معرفی می کنیم و ویژگی های آن ها را بررسی می کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
روفرشی چیست؟
روفرشی، پارچه ای با بافت ضخیم و قالی مانند است که دارای طرح های زیبا و جذابی می باشد و آن را بر روی انواع فرش ها پهن می کنند تا علاوه بر نگهداری بهتر و بیشتر از فرش، نقص های فرش را هم بپوشاند. روفرشی از فرش در برابر آسیب های مختلف، نور آفتاب، پا خوردگی و … به خصوص در خانه هایی که نوزاد و یا حیوان خانگی وجود دارد، محافظت می کند. جنس روفرشی از فرش سبک تر است و شست و شوی آن آسان تر می باشد.
انواع روفرشی
روفرشی ها بر اساس فاکتورهای مختلفی مانند جنس، طرح، رنگ، اندازه و … به انواع مختلفی تقسیم می شود که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:
روفرشی مخمل
اگر روفرشی ترکیبی از نخ مخمل و نخ معمولی باشد، به آن روفرشی مخمل گفته می شود و اگر هر دو نخ مخمل باشد به آن روفرشی مخمل شانل گفته می شود. از جمله مزایای روفرشی مخمل می توان به نرمی و لطافت بالا، قابلیت شستشوی آسان، عدم رنگ پریدگی ناشی از شستشو و جاذب بودن نسبی آب و مایعات اشاره کرد. مخمل شانل سنگین تر، باکیفیت تر و بادوام تر است و ارزش بیشتری دارد.
روفرشی ابریشمی
روفرشی های ابریشمی گران ترین و زیباترین نوع روفرشی ها هستند که با پارچه خاص و زیبای ابریشم دوخته می شوند و الیاف بسیار لطیفی دارند. این نوع روفرشی ها وزن سبکی دارند و برای پوشاندن فرش های گران قیمت می توان از آن ها استفاده کرد. روفرشی های ابریشمی زیبایی و درخشندگی فوق العاده ای دارند.
الیاف ابریشمی پرز ندارند و به همین دلیل برای افرادی که به پرز حساسیت دارند بسیار مناسب می باشند. گران قیمت بودن پارچه ابریشمی، روفرشی ابریشمی را نیز گران بها می کند و معمولا برای استفاده در سالن پذیرایی خریداری می شود. روفرشی ابریشمی نازک است و بافت فوق العاده نرمی دارد، قابلیت شستشوی راحت دارد و وزن آن کم است.
نخ ابریشم قابل شستشو است اما باید با دقت و به روش صحیح انجام شود. الیاف ابریشم بسیار ظریف و حساس هستند و در برابر مواد شیمیایی و حرارت آسیب پذیر هستند. برای شستشوی روفرشی ابریشمی از آب سرد و مواد شوینده ملایم استفاده کنید و از شستشوی این روفرشی با آب گرم یا مواد شوینده قوی خودداری کنید. همچنین از سابیدن نخ ابریشم خودداری کنید.
مطلب مشابه: دکوراسیون با فرش سنتی | راهنمای ست کردن + ایده های خاص
روفرشی کلاسیک
روفرشی های کلاسیک دارای طرح های افشان و ترنج، آجری، اسپری، الاستیک، طرح شاه عباسی، طرح بته جقه، طرح گل و … هستند و برای خانه هایی با موضوع تزئینی کلاسیک مناسب می باشند. روفرشی های کلاسیک که برای همه ما حس نوستالژی دارند، همان روفرشی های قدیمی هستند که پارچه ضخیم تری دارند و در دکوراسیون داخلی منزل کاربرد زیادی داشتند و به ایجاد فضایی گرم و صمیمی در منزل کمک می کردند.
روفرشی های قدیمی گاهی در زمان غذا خوردن و بازی کردن کودکان و گاهی در تمام اوقات استفاده می شدند و از فرش اصلی به خوبی محافظت می کردند. اما مشکل آن ها جمع شدن از روی فرش بود به طوری که مدام باید آن ها را صاف می کردند. جمع شدن روفرشی گاهی باعث می شد قسمت هایی از فرش بدون محافظ باقی بماند و آسیب ببیند.
روفرشی زرک دار
روفرشی زرک دار ترکیبی از نخ مخمل و نخ زرک است؛ نخ زرک از رشته های نازک فلزی مانند طلا یا نقره ساخته می شود و برای ایجاد جلوه ای درخشان و تزئینی در بافت فرش استفاده می شود. از ویژگی های این نخ می توان به استحکام بالای بافت و دوام در برابر سایش و پارگی و همچنین درخشندگی بافت اشاره کرد.
نخ زرک را می توان با آب سرد و مواد شوینده ملایم شستشو داد. از خشک کن برای خشک کردن نخ زرک استفاده نکنید. برای جلوگیری از آسیب دیدن نخ زرک، آن را از اجسام تیز و برنده دور نگه دارید تا بافت آن دچار آسیب نشود.
روفرشی کش دار
روفرشی کشدار بهترین و جدید ترین مدل روفرشی در بازار است. این نوع روفرشی کش دوزی شده است و در اطراف آن نوار کش دار وجود دارد. این نوار کش باعث می شود که روفرشی به راحتی روی کف فرش قرار بگیرد و حرکت نکند. روفرشی های کشدار معمولا از الیاف مصنوعی مانند پلی استر یا مخمل شانل ساخته می شوند و مشکل جمع شدن روفرشی را ندارند.
نکات مهم هنگام خرید روفرشی ساده و کشدار
روفرشی یکی از مهم ترین وسایل دکوراسیون منزل است که نقش مهمی در زیبایی و گرم نگه داشتن محیط خانه نیز دارد. بنابراین انتخاب روفرشی هم مانند بسیاری از اجزای دکوراسیون خانه نیاز به دقت و توجه زیادی دارد. البته تنوع رو فرشی ها بسیار زیاد است و شما با توجه به رنگ و جنس دلخواه خود می توانید انتخاب کنید.
برخی از افراد دوست دارند از روفرشی های طرح دار استفاده کنند و برخی دیگر دوست دارند از فرش های ساده و همرنگ با دکوراسیون خانه استفاده کنند. بهترین روفرشی های کش دار و ساده از محبوب ترین انواع روفرشی هستند که به دلیل قیمت مناسب و کیفیت بالا، مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته اند. در زمان خرید بهترین روفرشی کش دار و ساده باید به نکات مهم زیر توجه داشته باشید تا بهترین گزینه را انتخاب کنید:
جنس روفرشی
جنس روفرشی اولین چیزی است که هنگام خرید روفرشی باید به آن توجه کنید. برای بافت و تولید روفرشی ممکن است از الیاف مختلفی استفاده شود که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند. جنس روفرشی ها معمولا از نوع ابریشم، مخمل، ویسکوز و یا پلی استر می باشد که هر کدام دارای مزایا و معایبی هستند.
روفرشی های پلی استری سبک تر و دارای قابلیت شستشوی بسیار آسانی می باشند و همچنین از قیمت مناسب تری برخوردار هستند و به راحتی قابل شستشو هستند. روفرشی های مخمل نرم و لطیف هستند و عایق خوبی برای سرما هستند.
روفرشی های ویسکوز از کیفیت بالایی برخوردار هستند و دارای طرح و رنگ های متنوعی هستنند. روفرشی های ابریشم از گران قیمت ترین انواع روفرشی ها هستند و بافت ظریف و زیبایی دارند.
مطلب مشابه: مدل قالیچه برای راهرو + ایده های خاص برای انتخاب قالیچه راهرویی
طرح و رنگ روفرشی
روفرشی ها در انواع طرح ها و رنگ های گوناگون در بازار موجود هستند. سعی کنید رنگ و طرح روفرشی را بر اساس دکوراسیون و لوازم خانه خود انتخاب کنید تا هماهنگی و تناسب بیشتری در محیط خانه ایجاد شود.
کیفیت روفرشی
یکی دیگر از مهم ترین نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید، کیفیت روفرشی است. روفرشی های با کیفیت با استفاده از مواد اولیه بسیار با کیفیت تهیه می شوند و دوام و ماندگاری بالایی دارند. برای بررسی کیفیت روفرشی، می توانید به مواردی مانند مقاومت، ضخامت و تراکم گره در برابر سایش دقت کنید.
تراکم گره نشان دهنده میزان کیفیت روفرشی است. هر چه تراکم گره بیشتر باشد، روفرشی با کیفیت تر خواهد بود. توجه داشته باشید که روفرشی های ضخیم تر، نرم تر و راحت هستند. علاوه بر این، روفرشی های با کیفیت باید در برابر سایش مقاوم باشند.
شست و شوی آسان
روفرشی هایی را انتخاب کنید که قابلیت شستشوی آسانی دارند و با مقداری آب و شامپوی فرش تمیز می شوند. هنگام خرید روفرشی به سبک بودن روفرشی توجه کنید، زیرا با خیس شدن روفرشی وزن آن سنگین تر می شود.
اندازه روفرشی
یکی دیگر از موارد مهم، توجه به اندازه روفرشی است. سایز مناسب روفرشی و فیکس شدن آن با کل ابعاد فرش شما و همچنین تناسب روفرشی با محیط خانه بسیار مهم است. اگر فضای خانه شما کوچک است، بهتر است از روفرشی های کوچک استفاده کنید. اما اگر فضای خانه شما بزرگ است می توانید روفرشی های بزرگ را انتخاب کنید.
روفرشی ها در اندازه های 3 متری، 6 متری و 12 متری در بازار موجود می باشند. اگر سایز روفرشی کوچک باشد، باعث زود کثیف شدن فرش و آسیب دیدن آن می شود و در این صورت استفاده از روفرشی بی فایده خواهد بود. اگر هم خیلی بزرگ باشد، جلوه نامطلوبی به دکوراسیون خانه شما می دهد.
نوع بافت روفرشی
در زمان خرید روفرشی به نوع بافت روفرشی توجه کنید. روفرشی هایی را انتخاب کنید که از گره هایی ریز در تعداد بالا تولید شده باشند. روفرشی را انتخاب کنید که از کیفیت و دوام آن مطمئن باشید و همچنین در هنگام خرید حتما قسمت های مختلف روفرشی را بررسی کنید تا از عدم وجود پارگی و یا زدگی آن اطمینان حاصل کنید.
قیمت روفرشی
به طور کلی روفرشی نسبت به فرش ارزان قیمت تر و مقرون به صرفه تر است. در نظر داشته باشید که همیشه روفرشی گران قیمت لزوما با کیفیت نیست.
مزایای استفاده از روفرشی
- روفرشی ها با طرح ها و رنگ های مختلفی در بازار وجود دارند و شما می توانید از آن ها به عنوان یک وسیله تزئینی استفاده کنید.
- روفرشی به عنوان یک لایه محافظ عمل می کند و از آلودگی، کثیفی و لکه شدن مستقیم فرش جلوگیری می کند.
- روفرشی ها به شما امکان تغییر دکوراسیون داخلی بدون نیاز به تعویض فرش را می دهند.
- با استفاده از روفرشی می توانید از رنگ فرش در برابر نور خورشید محافظت کنید و باعث جلوگیری از تغییر رنگ آن شوید.
- روفرشی باعث می شود فرش ها کمتر نیاز به شستشو داشته باشند.
- روفرشی از ساییدگی و کهنه شدن فرش جلوگیری می کند.
- اگر فرش های قدیمی تر دارای لکه های قدیمی یا آسیب دیدگی هستند، روفرشی می تواند این عیب و نقص ها را بپوشاند و در عین حال به فضای داخلی خانه جلوه ای جدید و نو دهد.
- روفرشی با کاهش تماس مستقیم پاها با فرش و ایجاد یک لایه محافظتی، از پاک شدن و از بین رفتن بافت فرش جلوگیری می کند و عمر فرش را افزایش می دهد.
روش نگهداری از روفرشی
با وجود این که شما از روفرشی جهت محفاظت از فرش و جلوگیری از آسیب های احتمالی استفاده می کنید، اما مراقبت از خود روفرشی هم بسیار مهم است. حتی اگر بهترین و با کیفیت ترین جنس روفرشی را هم خریداری کنید، باید برخی نکات مهم را در نظر داشته باشید تا طول عمر آن افزایش پیدا کند.
- در هنگام شست و شوی روفرشی بهتر است از مواد شوینده نسبتا ملایم استفاده کنید تا بافت روفرشی آسیب نبیند.
- یکی از مهم ترین موارد برای نگهداری از روفرشی، تمیز کردن آن است. اگر احتمال ورود گرد و خاک به خانه شما زیاد است، سعی کنید هر روز با یک جارو روی آن را تمیز کنید تا گرد و خاک به خورد روفرشی نرود. برخی مواقع ممکن است این غبار به فرش نفوذ کند و در نتیجه آن را کدر و بد رنگ کند.
- یکی دیگر از نکات مهم، جلوگیری از جمع شدن و لوله شدن روفرشی است. جمع شدن مداوم روفرشی موجب چروک و کثیف شدن آن می شود. برای جلوگیری از این موضوع می توانید از نگهدارنده یا کش برای کناره های روفرشی استفاده کنید. اگر نمی خواهید از کش برای ماندگاری ظاهر روفرشی استفاده کنید، گوشه های آن را زیر پایه مبل قرار دهید تا تکان نخورد و جمع نشود.
نحوه شست و شوی روفرشی
معمولا افراد ترجیح می دهند برای شست و شوی روفرشی از ماشین لباسشویی استفاده کنند. اما بهتر است قبل از این کار برخی نکات مهم را در نظر بگیرید. هنگام شستن روفرشی با لباسشویی باید به اندازه روفرشی و گنجایش ماشین لباسشویی دقت کنید.
این مسئله هم به شست و شوی بهتر کمک می کند و هم به ماشین لباسشویی شما آسیب نمی زند. اگر هم ظرفیت لباسشویی شما پایین است و یا به هر دلیلی نمی خواهید آن را داخل خانه بشویید، می توانید آن را برای شست و شو به قالیشویی های معتبر بسپارید.
مطلب مشابه: اصول انتخاب فرش مناسب برای منزل + تصاویر ست کردن فرش با لوازم منزل