مجله تاپ‌ناز‌

طرز تهیه گلیسیرین خوراکی؛ گلیسیرین خوراکی چگونه ساخته می‌شود؟

طرز تهیه گلیسیرین خوراکی

گلیسیرین یک ماده شیمیایی است که با روش‌های مختلف و مواد اولیه متفاوتی برای کاربردهای گوناگون ساخته می‌شود اما گلیسیرینی که ممکن است اکثر ما در خانه داشته باشیم، چگونه تهیه می‌شود؟ این سوالی است که احتمالا برخی از تولیدکنندگان و حتی کسانی که از گلیسیرین در خانه خود استفاده می‌کنند از خود می‌پرسند. خوشبختانه طرز تهیه گلیسیرین خوراکی یک راز نیست و می‌توان از نحوه درست کردن آن آگاه شد.

امروزه برخی از مصرف کنندگان اعم از مصرف کنندگان خانگی و صاحبان واحدهای صنعتی غذایی که گلیسیرین یکی از مواد اولیه تولیدات آن‌ها به شمار می‌آید، دوست دارند تا به طرز تهیه گلیسیرین خوراکی پی ببرند تا به این ترتیب تولید آن را شخصی‌سازی کنند.

انواع گلیسیرین و منشا تولید آن‌ها

گلیسیرین که با نام‌های گلیسرول و گلیسرین نیز شناخته می‌شود، یک ماده بسیار کاربردی است که در صنایع غذایی، دارویی و بسیاری از زمینه‌های صنعتی و شیمیایی نقش مهمی ایفا می‌کند. این ماده به دو دسته خوراکی و صنعتی تقسیم‌بندی می‌شود. گلیسرین خوراکی نوعی الکل قند است که هم به صورت طبیعی و هم مصنوعی تولید می‌شود. گلیسیرین صنعتی نیز تقریبا شبیه گلیسیرین خوراکی است و از روغن‌های گیاهی یا الکل پروپیلن صنعتی به دست می‌آید.

انواع گلیسیرین و منشا تولید آن‌ها

به این ترتیب، گلیسیرین از نظر منشا تولید نیز می‌تواند به دو دسته گلیسیرین با منشا گیاهی و گلیسیرین با منشا مواد شیمیایی، تقسیم بندی ‌شود:

گلیسیرین با منشا گیاهی

گلیسیرین با منشا گیاهی، مایعی بی‌رنگ و بی‌بو محسوب می‌شود که شفاف است و مزه‌ای شیرین دارد. این ماده که با نام گلیسرول هم شناخته می‌شود، از گیاهان و چربی‌های طبیعی که در دانه‌های روغنی موجود است به دست می‌آید. درواقع اصلی‌ترین منابع تولید گلیسیرین با منشا گیاهی که در تهیه گلیسیرین خوراکی به کار گرفته می‌شوند، روغن‌های گیاهی و نباتی مانند روغن نخل، ذرت، کنجد، نارگیل یا سویا هستند.

این ماده به دلیل خواص مرطوب‌کنندگی، حفاظتی و ترمیمی‌ در صنایع دارویی، غذایی و زیبایی کاربردهای فراوانی دارد. استفاده از گلیسیرین گیاهی به‎عنوان مرطوب‌کننده، به خصوص در محصولات مراقبت از پوست بسیار رایج است.

طرز تهیه گلیسیرین خوراکی با منشا گیاهی با استفاده از یک فرآیند به نام ترانس استریفیکاسیون(Transesterification) همراه است که درواقع همان فرآیند تفکیک روغن گیاه از گلیسیرین محسوب می‌شود. محصول نهایی این فرآیند، گلیسیرین خوراکی خالص با منشا گیاهی است.

گلیسیرین با منشا مواد شیمیایی

گلیسیرین‌هایی که منشا تولید آن‌ها مواد شیمیایی است از منابع پتروشیمیایی مانند پروپیلن تولید می‌شوند و به‌عنوان یک جایگزین اقتصادی برای گلیسیرین گیاهی یا طبیعی به کار می‌روند. این نوع از گلیسیرین‌ها که به نام گلیسیرین صنعتی نیز شناخته می‌شوند، درواقع یک الکل سه عاملی هستندکه روغن‌های گیاهی نقش بسیار مهمی در تولید آن‌ها دارند. این نوع گلیسیرین خواص فیزیکی و شیمیایی مشابه با گلیسیرین طبیعی دارد؛ به‌صورتیکه شفاف، بی‌بو، بی‌رنگ و شیرین است و همچنین در بسیاری از کاربردهای صنعتی و تجاری استفاده می‌شود.

طرز تهیه گلیسیرین خوراکی

گلیسیرین خوراکی را می‌توان در کارخانه‌های بیودیزل و کارخانه‌های اسید چرب در مقیاس‌های بسیار بزرگ تولید کرد. طرز تهیه گلسیرین خوراکی در کارخانه‌ها یک فرایند پیچیده و دقیق است که از چندین مرحله مختلف تشکیل شده است. در اینجا به طور خلاصه به توضیح این مراحل می‌پردازیم:

  1. پیش‌تصفیه: در این مرحله، گلیسیرول خام که از منابع مختلف به دست می‌آید و ممکن است حاوی آب، نمک‌ها، متانول، اسیدهای چرب، صابون و سایر ناخالصی‌ها باشد، تحت عملیاتی مانند تقطیر یا سایر تکنیک‌های جداسازی قرار می‌گیرد تا از شر این ناخالصی‌ها خلاص شود.
  2. خنثی‌سازی: اسیدهای چرب آزاد موجود در گلیسیرول خام با استفاده از محلول‌های قلیایی خنثی می‌شوند تا اسیدیته کاهش یابد و کیفیت گلیسیرین بهبود بیابد.
  3. رنگ‌زدایی و بوزدایی: برای از بین بردن رنگ‌ها و بوهای نامطلوب که ممکن است در گلیسیرول خام وجود داشته باشند، از کربن فعال یا سایر جاذب‌ها استفاده می‌شود. این مرحله ممکن است شامل حرارت دادن گلیسیرین تحت شرایط خلأ برای حذف ترکیبات فراری که منجر به بوی محلول می‌شود، باشد.
  4. تقطیر و تصفیه: گلیسیرین از طریق تقطیر جدا شده و در مراحل مختلف تصفیه می‌شود تا به درجه خلوص مورد نظر برسد. این مراحل می‌توانند شامل چندین چرخه تقطیر باشند تا گلیسیرین با خلوص بالا حاصل شود.
  5. کنترل کیفیت و بسته‌بندی: پس از اینکه گلیسیرین تصفیه شده و تمامی مراحل کیفیت‌سنجی را پشت سر گذاشت، در ظروف مناسب ذخیره و سپس برای توزیع و فروش بسته‌بندی می‌شود.

طرز تهیه گلیسیرین خوراکی در خانه

طرز تهیه گلیسیرین در خانه، فرآیند خیلی پیچیده‌ای نیست اما اگر گلیسیرین خوراکی را در مقیاس‌های بزرگ نیاز دارید بهتر از است از این راه برای تهیه این ماده استفاده نکنید؛ چراکه گلیسیرین خوراکی مورد استفاده در صنایع غذایی نیازمند خلوص بالاست و روش‌های خانگی پاسخگوی تولیدچنین کیفیتی از گلیسیرین خوراکی نیستند.

برای تهیه گلیسیرین خوراکی در خانه، ابتدا مواد اولیه و تجهیزات آن را فراهم کنید که شامل مواردی مانند روغن گیاهی، آب، ترازوی دیجیتال، ظرف شیشه‌ای، سود کاستیک (هیدروکسید سدیم)، قاشق استنلس استیل، عینک ایمنی و دستکش می‌باشند.

توجه داشته باشید که طرز تهیه گلسیرین خوراکی در خانه می‌تواند فرآیندی خطرناک باشد؛ چرا که سود و روغن واکنش می‌دهند و گازهای خطرناکی آزاد می‌کنند. طرز تهیه گلیسیرین خوراکی به شرح زیر است:

  1. آماده‌سازی محلول قلیایی : در محیطی با تهویه مناسب، سود کاستیک را با نسبت 1 به 6 با آب در ظرف شیشه‌ای مقاوم به حرارت مخلوط کنید و به آرامی هم بزنید تا کاملا حل شود.
  2. خنک‌سازی محلول سود: اجازه دهید محلول قلیایی کاستیک سودا به دمای اتاق برسد.
  3. اضافه کردن روغن به محلول: به آرامی روغن گیاهی(با چه نسبتی؟؟) را درون محلول قلیایی خنک‌شده بریزید و هم بزنید.
  4. مخلوط کردن: این مخلوط را حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه هم بزنید تا به غلظت مناسب برسد.
  5. ریختن در قالب و استحکام یافتن: مخلوط را در قالب‌ها بریزید و اجازه دهید برای ۲۴ ساعت بدون حرکت بماند تا سفت شود.
  6. جداسازی گلیسیرین: پس از سفت شدن صابون، آن را از قالب خارج کرده و در یک دیگ بخار کوچک قرار دهید تا با حرارت ملایم ذوب شود. گلیسیرین را که از صابون جدا می‌شود، جمع‌آوری کنید.
طرز تهیه گلیسیرین خوراکی

خرید گلیسیرین خوراکی

برای خرید گلیسیرین خوراکی مهم است که به چندین نکته توجه کنید تا از خرید محصولی با کیفیت و مطابق با نیازهایتان اطمینان حاصل شود. اولین چیزی که باید به آن دقت کنید، اعتبار و باکیفیت بودن محصول است.علاوه بر این، مطمئن شوید که قیمت گلیسیرین خوراکی و بسته‌بندی محصول برای نیازهای شما مناسب است. از جمله اینکه آیا به راحتی می‌توان آن را در محل کار یا انبار نگهداری کرد یا خیر. در نهایت، مهم‌ترین مسئله در خرید گلیسیرین خوراکی این است که از مراکز معتبری که تولیدکننده این محصول هستند خرید کنید، برای این کار بهتر است به خوبی درباره فروشنده‌های این محصولات تحقیق کنید.

شرکت آذران تقطیر سهند؛ معتبرترین مرکز تولیدگلیسیرین خوراکی

اگر قصد دارید برای واحدهای تولیدی خود گلیسیرین خوراکی تهیه کنید، شرکت آذران تقطیر سهند یکی از معتبرترین مراکز خرید گلیسیرین خوراکی محسوب می‌شود که از سال 1395 تاکنون فعالیت دارد. این شرکت یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان انواع اسیدچرب و گلیسیرین در ایران به شمار می‌آید که در طول فعالیتش سعی داشته بهترین و باکیفیت‌ترین مواد را در کمترین زمان ممکن به مشتری برساند.

با فعالیت در سطح استانداردهای جهانی، آذران تقطیر از جمله معدود شرکت‌های این حوزه است که تولیدات خود را به کشورهای دیگر نیز صادر می‌کند. به این ترتیب، اگر شما هم قصد خرید گلیسیرین یا انواع اسید چرب را دارید، کافی است با جست‌وجوی نام آذران تقطیر سهند در گوگل، به سایت این شرکت مراجعه کنید و با مطالعه اطلاعات محصولات و دریافت مشاوره رایگان، یک خرید هوشمندانه را رقم بزنید.

مطالب مشابه را ببینید!