علائم کهیر در کودکان + روش های درمان بیماری کهیر
بیماری کهیر در کودکان یکی از بیماری های آلرژیم مزمن و یا حاد است که به شکل ورم دانه ها و برجستگی هایی روی پوست ایجاد می شود که با قرمزی و خارش زیاد همراه است. در ادامه این مطلب بیشتر با عارضه کهیر در کودکان آشنا می شوید.
کهیر مشکلی شایع در کودکان و همین طور بزرگسالان است که با علائمی مانند قرمزی، خارش و تورم همراه می شود و در اثر حساسیت های غذایی و واکنش های آلرژیک ناشی از مصرف بعضی از مواد خوراکی و یا خوردن داروهای خاص ایجاد می شود. در این بخش بیشتر با بیماری کهیر و روش های درمان آن آشنا می شوید.
بیماری کهیر در کودکان و راه های درمان آن
بیماری کهیر در بین کودکان شایع است و در حدود 25 درصد از آنها حداقل یکبار به این مشکل دچار می شوند. کهیر به صورت نواحی متورم با حاشیه های قرمز رنگ، در انداره های مختلف روی قسمت های مختلف پوست بدن دیده می شود که با خارش همراه می شود.
وقتی که کودک در معرض بعضی از محرک های حساسیت زا، عفونت، هوای آلوده، استرس و مواردی از این قبیل قرار می گیرد، بعضی از سلول های موجود در بافت پیوندی بدن، ماده هیستامین ترشح می کند که این ماده باعث نشت مایعات به رگ های خونی کوچک زیر پوست می شود و به این صورت برآمدگی های صورتی رنگ یا قرمز به نام کهیر ایجاد می شود که با خارش زیادی همراه می شود. در این بخش به دلایل اصلی ایجاد کهیر در بدن کودک اشاره می کنیم.
- گرده های گیاهان
- مصرف مواد شیمیایی مثل صابون ها، مواد شوینده، لوسیون ها و …
- حساسیت به مواد غذایی مثل شیر، غذا های دریایی، انواع آجیل
- تماس با حیوانات خانگی و غیر خانگی
- گزیدگی و نیش حشرات
- عفونت های ویروسی
دلایلی دیگر مانند اضطراب و استرس، بعضی از عفونت های میکروبی، ورزش کردن، حساسیت های دارویی و قرار گرفتن در معرض نور خورشید هم اگر چه رایج نیستند ولی می توانند باعث ایجاد کهیر در کودک شوند.
بخوانید: بهترین خوراکی های برای رفع کهیر از دید طب سنتی
روش درمان کهیر کودکان
گاهی مواقع، کهیر ممکن است به صورتی محدود بروز کند و هیچ علائمی هم نداشته باشد، پس دلیل کهیر می تواند ناشی از حساسیت کودک به مواد شیمایی محرک، گرده گیاهان و یا بزاق حیوانات باشد، حال برای درمان کهیر در این موارد لازم است، پوست کودک را بشویید و برای رفع خارش، از کمپرش سرد استفاده کنید، زیرا از طریق شسشتشوی دست و صورت با آب سرد می توان تا حدی خارش را بهبوبد داد، البته آب زیاد سرد نباشد. برای التیام کهیر، از پوشاندن لباس تنگ به خصوص در قسمتی که دچار کهیر شده است خودداری کنید.
اگر کهیر روی بدن کودک پخش شده است و میزان خارش آن آزاردهنده باشد، می توان هر 4 یا 6 ساعت به او دیفن هیدرامین داد، البته این مقدار دارو در صورتی که کودک بالای یک سال سن داشته و علائم شدید دیگری هم در بدنش ظاهر نشده باشد، تجویز می شود، ولی اگر علائمی که در پاین ذکر کردیم، در کودک مشاهده شد، باید به پزشک مراجعه کنید.
- بروز تب یا درد مفاصل
- پخش شدن کهیر در تمام نقاط بدن
- التهاب در ناحیه چشم و دهان در اثر کهیر
- عدم انجام فعالیت ها و کار های عادی در اثر کهیر
- بروز کهیر بعد از مصرف داروی بدون نسخه و یا مواد غذایی (میوه)، در حالی که علائم دیگری ندارد.
والدین کودک، در صورت مشاهده علائم زیر باید حتما وی را سریعا به نزد پزشک ببرند :
- کودک زیر یک سال دارد و کهیر در تمام بدنش پخش است.
- کهیر در اثر مصرف داروی تجویز شده، بروز کرده باشد.
- کهیر در اثر مصرف خوراکی هایی مثل غذا های دریایی، تخم مرغ و آجیل ایجاد شده باشد.
- کودک مبتلا به کهیر بی حال و بیمار به نظر می رسد.
اگر علائم زیر در کودک مشاهده شود، اورژانسی بوده و باید سریع به مرکز فوریت های پزشکی رسانده شود :
- خس خس سینه کودک و یا اختلال در تنفس
- سرفه و گرفتگی صدا
- مشکل در بلع و ترشح بزاق دهان، ضمن اینکه نمی تواند به درستی صحبت کند.
- قرار گرفتن کودک در معرض یک ماده حساسیت زا
- داشتن علائمی مثل سرگیجه، غش و یا از دست دادن هوشیاری
طول مدت بیماری کهیر در کودکان
مدت زمانی که طول می کشد بیماری بهبود پیدا کند از چند ساعت تا چند روز متغیر است ولی گاهی همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، در صورت نگرانی و شدت علائم باید حتما کودک را به نزد پزشک ببرید و با انجام راهکارهای زیر و توصیه پزشک می تواید باعث رفع خارش پوست شوید:
استفاده از آنتی هیستامین مخصوص کودک برای رفع خارش و درمان التهاب موثر است. باید توجه داشته باشید، که هیچ وقت بدون تجویز پزشک این داروها را استفاده نکنید.
در صورتی که با توصیه پزشک به کودتان، آنتی هسیتامین خوراکی داده اید، ولی هنوز مشکل رفع نشده است و یا آنتی هیستامین باعث خواب آلودگی زیاد او می شود، با پزشک باید مشورت کنید و در مورد دیگر گزینه ها سوال کنید.
شاید کهیر فقط یک سمت از بدن کودک ظاهر شود که ممکن است در اثر فاصله گرفتن وی در معرض مواد حساسیت زاد باشد، پس برای درمان آن باید لباس کودک را عوض کنید و بدن او را با آب و صابون بشویید.
برای رفع کردن خارش بدن کودک می توانید از لوسین کالامین استفاده نمایید، به این صورت که با استفاده از کمی پنبه آن را به صورت ضربه ای روی کهیر بزنید، همچنین استفاده از پماد هیدروکورتیزون یا ترکیب جوش شیرین و آب می تواند در این مورد موثر باشد، البته حتما استفاده از این داروها باید زیر نظر پزشک باشد.
روش های موثر دیگر برای رفع خارش در اeر مواد آلرژی زا، حمام با آب سرد به مدت 10 دقیقه است، البته این نکته را هم توجه کنید که آب نباید خیلی سرد باشد، زیرا باعث بیماری سرماخوردگی کوک می شود.