مجله تاپ‌ناز‌

علائم کهیر و تمام روش های درمان این مشکل پوستی

کهیر یک نوع عارضه پوستی است که ممکن است دلایل مختلفی مانند قرار گرفتن در معرض یک آلرژن یا یک محرک فیزیکی مانند مواد شیمیایی، گزش و نیش حشرات و… داشته باشد. کهیر معمولا بدون درمان بعد از چند ساعت از بین می رود اما گاهی ممکن است تا مدت ها بر روی پوست باقی بماند که در این صورت می توانید با راه کارها و درمان های خانگی آن را رفع کنید. البته اگر کسی به کهیر مزمن مبتلا باشد، بهتر است برای درمان قطعی آن به پزشک متخصص مراجعه کند.

کهیر پاسخی به آزادسازی هیستامین توسط بدن است. هیستامین زمانی آزاد می‌شود که فرد به غذا، دارو یا سایر عوامل حساسیت‌زا واکنش نشان بدهد. هیستامین ممکن است واکنش بدن به عفونت، استرس، آفتاب سوختگی و تغییرات دمایی هم باشد. کهیر به‌صورت دانه‌های ریز یا بخشی وسیع‌تر در پوست دیده شده و باعث تورم، خارش و قرمزی پوست می‌شود.

علائم و راه های درمان کهیر

علائم و نشانه های کهیر

  • دانه های خارش دار با رنگ قرمز یا رنگ پوست که شکل و اندازه شان تغییر می کند.
  • هنگام فشار دادن، مرکز کهیر قرمز به رنگ سفید در می‌آید.
  • ممکن است در هر جایی از بدن ظاهر شود و از چند دقیقه تا چند ماه روی پوست باقی بمانند.
  • ممکن است به سرعت ناپدید شوند ولی مجدد به وجود آیند.
  • کهیر معمولی فقط 24 ساعت روی پوست می ماند اما مزمن بیش از 6 ماه به طول می انجامد و همیشه باعث احساس خارش می شود.
علائم و راه های درمان کهیر

چه عواملی باعث ایجاد کهیر می شود؟

عوامل مختلفی می توانند باعث ایجاد این عارضه پوستی شوند. برخی افراد با مصرف برخی از مواد غذایی مبتلا به کهیر می شوند. بعضی دیگر از افراد فقط با لمس برخی چیزها مبتلا به کهیر می شوند. موارد زیر مهم ترین عوامل ایجاد کهیر هستند:

  • بعضی از مواد غذایی مانند بادام زمینی، مغزها، شکلات، ماهی، گوجه، تخم مرغ، شیر و صدف
  • نیش یا گزش حشرات
  • شوره بدن حیوانات خانگی
  • برخی گیاهان
  • گرده
  • بعضی داروها مانند آنتی‌بیوتیک‌ها (به خصوص پنی‌سیلین و سولفا)، آسپرین و ایبوپروفن
  • محرک های فیزیکی مانند سرما، گرما، فشار، ورزش و یا نور خورشید
  • عفونت های ویروسی مانند سرماخوردگی، مونونوکلئوز عفونی و هپاتیت
  • عفونت های باکتریایی مانند گلودرد چرکی و عفونت مجاری ادراری
  • تزریق خون
  • استرس

مطلب مشابه: بهترین خوراکی های برای رفع کهیر از دید طب سنتی

راه های درمان کهیر

پزشک برای درمان کهیر درمان های خانگی و مصرف آنتی هیستامین‌های بدون نسخه را توصیه می‌کند و اگر موثر نباشد، دارو و یا ترکیبی از داروها را تجویز می کند. در اینجا به بررسی درمان‌های مختلف کهیر می پردازیم.

1. دوری از عوامل حساسیت زا

عواملی که باعث ایجاد حساسیت می شوند را بشناسید و از آن ها دوری کنید. برخی از مواد غذایی، داروها، گیاهان، حشرات، موی حیوانات، لباس پشمی، گربه یا سگ، عوامل استرس زا، گرما، سرما و نور خورشید، ترکیبات شیمیایی مانند استون، تکیبات پلیمری مانند لاتکس، ویروس، قارچ، عفونت باکتریایی، گرده ها، حشره‌کش‌ها، دود تنباکو، عطرها و رنگ‌ها عواملی هستند که ممکن است باعث ایجاد کهیر شوند.

2. درمان های دارویی

معمولا برای درمان کهیر شدید از دارو یا ترکیبی از داروها زیر نظر پزشک استفاده می شود. مصرف قرص های آنتی هیستامین غیر خواب آور، جلوی عواملی که باعث آزاد شدن هیستامین می شوند را می گیرند و عوارض جانبی کمتری دارند. این داروها عبارتند از وراتادین (Loratadine)، فکسوفنادین (Fexofenadine)، سیتریزین (Cetirizine) و دسلوراتادین (Desloratadine). اگر مصرف این داروها موثر نباشد، ممکن است پزشک مقدار این داروها را افزایش دهد و یا داروهای دیگری را تجویز کند.

مطلب مشابه: دلیل خارش پوست و کهیر زدن پوست چیست؟

علائم و راه های درمان کهیر

درمان های خوراکی

سیر تازه

سیر دارای ویتامین سی و خاصیت ضد التهابی است و می تواند فعالیت آنزیم‌هایی که مواد التهابی تولید می‌کنند را مهار کند به همین دلیل برای درمان کهیر بسیار موثر است.

چای سبز

چای سبز منبع خوبی برای پلی فنول ها و فلانوئید ها است. این ترکیبات از آسیب های بافتی جلوگیری می کنند و دستگاه ایمنی را تقویت می کنند. همچنین چای سبز خواص ضد التهابی دارد که برای درمان کهیر بسیار مفید است.

روغن ماهی

روغن ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است که خاصیت ضد التهابی دارند. هم چنین می توانید از کپسول های روغن ماهی هم استفاده کنید اما قبل از آن با پزشک مشورت کنید. مصرف ماهی هایی که حاوی اسیدهای چرب امگا3 هستند مانند ماهی تن، قزل آلا، سالمون و خال خالی نیز توصیه می شود.

زردچوبه

زردچوبه به دلیل خاصیت ضد التهابی تاثیر بسیار زیادی در درمان کهیر دارد. حتما از این ادویه در پخت غذاهای خود استفاده کنید.

سیب

سیب سرشار از ویتامین ث است و یک آنتی اکسیدان بسیار قوی به شمار می آید به همین دلیل به درمان کهیر و کاهش خارش ناشی از آن کمک زیادی می کند. ماده ای به نام کوئرستین در سیب وجود دارد که یک فلاونوئید گیاهی است.‎ کوئرستین با تثبیت ماست‌سل‌های حاوی هیستامین، از پوست محافظت می کند و باعث درمان کهیر می شود.

مطلب مشابه: علائم کهیر در کودکان + روش های درمان بیماری کهیر

علائم و راه های درمان کهیر

درمان های موضعی

جوش شیرین

یک قاشق جوش شیرین بردارید و کم‌کم به آن آب اضافه کنید تا غلیظ شود و بعد آن را روی پوست بمالید. کمی بعد پوست‌تان را با آب بشویید.

روغن نارگیل

روغن نارگیل دارای خواص ضد درد و ضد التهابی است و می تواند خارش و سوزش ناشی از کهیر را از بین ببرد. یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل را روی پوست بمالید و اجازه دهید 20 دقیقه باقی بماند و بعد آن را بشویید. روزی یک بار این کار را انجام دهید.

جو دوسر و شیر

وان حمام را پر آب کنید، یک فنجان جو دو سر را آسیاب کنید و در وان بریزید. می توانید چند لیوان شیر هم به آن اضافه کنید. مدتی در وان بمانید. از آب خیلی سرد یا خیلی داغ استفاده نکنید.

گزنه

یک قاشق گزنه خشک را با یک فنجان آب داغ ترکیب کنید. وقتی کمی خنک شد با کمک یک پارچه نخی آن را روی پوست قرار دهید.

کمپرس سرد

به مدت 10 دقیقه کمپرس سرد را روی نواحی آسیب دیده قرار دهید تا سوزش آن را از بین ببرد. می‌توانید تکه‌های یخ را در یک حوله یا پارچه نرم بپیچید و روی پوست بمالید.

مطلب مشابه: درمان غذایی کهیر؛ معرفی خوراکی­هایی که در رفع کهیر موثر است

سرکه سفید

یک قاشق سرکه سفید را با دو قاشق آب ترکیب کنید و با کمک یک پارچه نخی این ترکیب را روی پوست بمالید. سرکه خاصیت ضدعفونی‌ کنندگی دارد و عفونت‌های پوستی را خنثی می کند و سوزش را کاهش می‌دهد. 

لوسیون کالامین

از لوسیون کالامین استفاده کنید و سپس پوست تان را با آب سرد بشویید.

استفاده از دستکش

اگر دست‌تان دچار کهیر شده است، دستکش به دست کنید تا از خاراندن، آسیب زدن و عفونت آن جلوگیری شود.

آلوورا

آلوورا دارای خواص ضد التهابی، درمانی و تسکین دهنده است که می تواند خارش ها و علائم کهیر را از بین ببرد. مقداری از آلوورا را از گیاه جداکنید، روی پوست بمالید و بگذارید شب تا صبح بماند.

کاهش استرس

استرس زیاد احتمال بروز کهیر را در فرد بیشتر می کند به همین دلیل سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید، به خوبی استراحت کنید و از عوامل استرس زا دوری کنید. برای آرامش بیشتر و کاهش استرس می توانید مدیتیشن کنید، پیاده روی کنید، یوگا انجام دهید، کتاب بخوانید و نفس عمیق بکشید.

مطلب مشابه: قرص نئوتادین برای رفع حساسیت + مواد استفاده و عوارض این دارو

مطالب مشابه را ببینید!