فواید خرما و ارزش غذایی آن | 30 خاصیت شگفت انگیز خرما برای سلامت
خرما یکی از قدیمی ترین و خوشمزه ترین میوه ها است که اصالت آن به کشور عراق بر می گردد و خواص زیادی برای سلامتی بدن و از بین بردن انواع بیماری ها دارد. خرما انواع مختلفی دارد و دارای طعم ها، اندازه ها و رنگ های متفاوتی است. قدمت خرما به سال های دور بر می گردد. امروزه مصر بزرگ ترین تولید کننده خرما است و تقریبا هر کشور دیگر خاورمیانه پس از آن قرار دارد.
خرما به عنوان یک منبع غذایی بسیار مغذی شناخته می شود که دارای خواص زیادی برای مردان، زنان و کودکان است. در این مقاله به طور کامل در مورد خواص خرما برای تقویت و سلامت بدن نکات مهمی را بیان می کنیم. تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
فهرست موضوعات این مطلب
ارزش غذایی خرما
خرما سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مختلفی است که برای سلامتی بدن بسیار مفید می باشند و می توانند نیازهای بدن را تأمین کنند. بیشترین میزان کالری موجود در خرما به کربوهیدرات ها اختصاص دارد. دارای مقداری پروتئین است و همچنین حاوی مقدار قابل توجهی فیبر و برخی دیگر از ویتامین ها و مواد معدنی مهم می باشد. در ادامه ارزش غذایی 100 گرم خرما را در اختیار شما قرار داده ایم:
- کربوهیدرات: ۷۴.۹۷ گرم
- پروتئین: ۱.۸۱ گرم
- چربی: ۰.۱۵
- کلسترول: ۰ گرم
- فیبر: ۶.۷ گرم
- کلسیم: ۶۴ میلی گرم
- پتاسیم: ۶۹۶ میلی گرم
- آهن: ۰.۹۰ میلی گرم
- سدیم: ۱ میلی گرم
- منیزیم: ۵۴ میلی گرم
- مس: ۰.۳۶۲ میلی گرم
- منگنز: ۰.۲۹۶ میلی گرم
- فسفر: ۶۲ میلی گرم
- روی: ۰.۴۴ میلی گرم
- ویتامین کا : ۲.۷
- فولات: ۱۵ میلی گرم
- نیاستین: ۱.۶۱ میلی گرم
- پانتوتنیک اسید: ۰.۸۰۵ میلی گرم
- پیریدوکسین: ۰.۰۵۰ میلی گرم
- تیامین: ۰.۰۵۰ میلی گرم
خواص خرما
خرما خواص و فواید زیادی دارد و سرشار از ویتامین های مختلف و مواد مغذی برای بدن است. خواص خرما محدود به یک گروه سنی یا جنسیت خاص نیست و همه افراد با هر شرایطی می توانند از آن استفاده کنند. خواص بی نظیر خرما آن را به یک داروی طبیعی تبدیل کرده است. از مهم ترین خواص خرما برای سلامت بدن می توان به درمان معده درد، درمان بیماری های قلبی، گوارش و کمر درد اشاره کرد. در ادامه خواص شگفت انگیز خرما را بررسی خواهیم کرد.
کاهش چربی های شکم
خرما دارای قند طبیعی زیادی است و با وارد کردن مقدار زیادی قند به جریان خون، انرژی کافی به بدن می دهد. به همین دلیل با مصرف خرما انرژی مورد نیاز بدن برای انجام فعالیت های روزمره تامین می شود و دیگر نیازی به مصرف غذای زیاد نخواهید داشت.
علاوه بر آن، خرما حاوی فیبر زیادی می باشد و باعث می شود که شما در طول روز احساس سیری کنید و از پرخوری جلوگیری کنید. همچنین خرما به دلیل شیرین بودن می تواند یک جایگزین مناسب برای شیرینی های ناسالم باشد.
با مصرف خرما انرژی لازم را برای انجام تمیرنات ورزشی به دست می آورید. بنابراین با انجام فعالیت های ورزشی و مصرف چربی های کمتر می توانید به از بین بردن چربی های دور شکم خود کمک کنید.
جلوگیری از ریزش مو
ریزش مو یکی از مشکلات اکثر افراد است و معمولا از روش های مختلفی برای درمان ریزش مو استفاده می شود. برخی از مواد غذایی مفید می توانند به کنترل ریزش مو کمک کنند.
خرما یکی از خوراکی هایی است که برای درمان ریزش مو بسیار مفید می باشد. خرما حاوی ویتامین های مختلفی است و همچنین به دلیل داشتن مقادیر بالای آهن می تواند باعث افزایش گردش خون در سر می شود و ریزش مو را کنترل می کند.
افزایش سطح انرژی بدن
خرما دارای مواد مغذی زیادی است که به افزایش سطح انرژی بدن کمک می کند. علاوه بر آن، خرما دارای قندهای طبیعی مانند گلوکز، سقز و فروکتوز است که همه آن ها موجب تقویت انرژی بدن می شوند.
بهبود سلامت قلب
مصرف یک مشت خرما می تواند در بهبود سلامت قلب موثر باشد. خرما می تواند با رادیکال های آزاد مبارزه کند و از بروز بیماری های قلبی و عروقی جلوگیری می کند. آنتی اکسیدان های موجود در خرما ممکن است از آرتریواسکلروز جلوگیری کند که اساسا باعث سخت شدن شریان ها و ایجاد لخته می شوند. این آنتی اکسیدان ها می توانند به از بین بردن کلسترول از دیواره های عروق کمک کنند. خرما دارای ایزوفلاون هایی است که به کاهش بیماری های قلبی و عروقی کمک می کنند.
کمک به رشد عضلات
اگر شما به اندازه کافی کربوهیدرات دریافت نکنید، ممکن است بدن شما عضلات را به جای انرژی برای سوخت بسوزاند. خرما دارای مواد مغذی و انرژی بالایی است، به همین دلیل انرژی ورزشکاران را در حین تمرین تامین کنند و برای رشد عضلات مفید باشد.
علاوه بر آن، خرما سرشار از پروتئین است و برای تقویت عضلات مفید است و به خاطر داشتن پتاسیم از گرفتگی عضلات در حین تمرین جلوگیری می کند. خرما برای سلامت قلب نیز مفید می باشد و از مشکلات قلبی حین تمرین جلوگیری می کند.
استفاده از خرما بعد از تمرین باعث افزایش سرعت ریکاوری می شود و انرژی از دست رفته بدن شما را جبران می کند. بنابراین توصیه می شود که ورزشکاران نیم ساعت قبل از تمرین، 2 تا 4 عدد خرما مصرف کنند.
مطلب مشابه: فواید چای سیاه و خواص مهم این نوشیدنی محبوب برای سلامت بدن
تنظیم سطح کلسترول خون
یکی از بيماری های قلبی رایج در بین افراد مسن، بيماری چربی خون است. از مهم ترین خواص خرما می توان به تنظیم سطح کلسترول و چربی خون اشاره کرد. مصرف خرما حتی برای افراد سالم هم می تواند بر میزان کلسترول و استرس اکسیداتیو تأثیر مثبتی داشته باشد.
افرادی که دارای چربی خون بالا هستند، می توانند با مصرف خرما کلسترول خون خود را کنترل کنند و سلامت قلب خود را نیز بهبود دهند. خرما هیچ کلسترولی ندارد و سرشار از آهن می باشد. همچنین میزان فیبر موجود در خرما بیشتر از موز است.
درمان اسهال
مواد غذایی که انتخاب می کنیم، اثر مستقیمی روی سلامت دستگاه گوارش ما دارند. خرما سرشار از پتاسیم است و می تواند باعث درمان اسهال شود. خرما خواص ضد میکروبی دارد و با میکروب های ایجاد کننده ی اسهال مبارزه می کند.
تنظیم فشار خون
خرما سرشار از پتاسیم است و مواد معدنی آن نقش موثری در کنترل فشار خون دارد. در صورتی که مواد معدنی به اندازه کافی در بدن وجود داشته باشد، می تواند میزان فشار خون را کنترل کند. یک عدد خرما دارای 167 میلی گرم پتاسیم است که نسبت به میوه های دیگر نسبتا بالا است.
خرما اثرات سدیم در رژیم غذایی را متعادل می کند و این باعث کاهش فشار خون می شود. منیزیم موجود در خرما، عضلات قلب و عروق خونی را آرام می کند و در نتیجه باعث کاهش فشار خون می شود. بنابراین افرادی که فشار خون بالا دارند، می توانند با مصرف منظم خرما فشار خون خود را کنترل کنند.
مفید برای روده
خرما دارای فواید زیادی برای روده می باشد. فیبر موجود در خرما به عملکرد بهتر روده ها کمک می کند. علاوه بر آن، خرما دارای نیکوتین می باشد که به درمان اختلالات روده کمک می کند. مصرف خرما از بروز سرطان روده جلوگیری می کند. همچنین خرما می تواند رشد باکتری های مفید در روده را افزایش دهد که باعث بهبود وضعیت این اندام می شود.
بهبود سلامت پوست
خرما دارای ویتامین D و ویتامین C است که باعث بهبود سلامت پوست می شود. خرما می تواند از مشکلات پوستی مانند خارش یا بثورات (راش) جلوگیری کند. شما می توانید خرما را در رژیم غذایی خود قرار دهید و نتایج آن را در طولانی مدت مشاهده کنید. علاوه بر آن، خرما دارای خواص ضد پیری می باشد.
خرما می تواند از جمع شدن ملانین در بدن جلوگیری کند. هر چند نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه است. همان طور که می دانید هورمون ها نقش مهمی در پیری و ظاهر پوست دارند. عصاره هسته نخل خرما دارای فیتوهورمون هایی است که اثرات ضد پیری قابل توجهی دارند. عصاره ی خرما می تواند به مبارزه با چین و چروک کمک کند.
سلامت دهان و دندان
خرما می تواند جایگزین مناسبی برای شیرینی های ناسالم شود، زیرا اکثر شیرینی ها برای دندان ها مضر هستند. ماده طبیعی خرما به تقویت مینای دندان کمک می کند و همچنین از پلاک محافظت می کند.
خرما باعث کاهش میل به خوردن شیرینی های ناسالم می شود. شکل عنصری فلوئور به وفور در خرما پیدا می شود. فلورایدها برای ساختار دندان به ویژه مینای دندان مفید هستند و به عنوان عامل ضد حفره عمل می کنند.
کشمش هم مانند خرما برای سلامت دندان ها بسیار مفید است. باقی مانده غذا در دهان باعث رشد باکتری ها می شود که به تدریج منجر به پوسیدگی دندان می شود. فیتوکمیکال های موجود در این میوه ها موجب مهار رشد باکتری ها می شوند.
خرما را می توان به عنوان میان وعده میل کرد و همچنین می توان آن را همراه با صبحانه، با شیر یا غلات میل کرد. خرما علاوه بر مواد شیمیایی مفید برای دندان ها، سرشار از ویتامین A، B۱، B۲، ویتامین C اسیدهای آمینه، فیبر و مواد معدنی مانند کلسیم و فسفر می باشد.
جلوگیری از التهاب
یکی دیگر از مزایای خرما این است که دارای خواص ضد التهابی است و باعث جلوگیری از التهاب می شود. خرما دارای مقادیر زیادی منیزیم است که این ماده معدنی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند و با التهاب مبارزه می کند. اگر در رژیم غذایی خود به مقدار ناکافی منیزیم مصرف کنیم، سیستم ایمنی بدن ما نمی تواند به خوبی با التهاب مبارزه کند.
درمان یبوست
در تحقیقات انجام شده نشان داده شده است که عصاره ی خرما به دلیل داشتن فیبر بالا فعالیت دستگاه گوارش را بهبود می بخشد و در درمان یبوست مفید می باشد. مصرف روزانه حداقل 20 تا 35 گرم فیبر می تواند سلامت گوارش را بهبود ببخشد. علاوه بر آن، خرما باعث نرم شدن مدفوع و جلوگیری از یبوست نیز می شود.
سعی کنید مصرف مواد غذایی بدون فیبر را محدود کنید. البته توجه داشته باشید که در برخی از موارد، کاهش مصرف فیبر می تواند به درمان یبوست کمک کند. بنابراین، اگر مشکلات گوارشی دارید، قبل از مصرف خرما با پزشک خود مشورت کنید.
کمک به سلامت چشم ها
در زمان قدیم از خواص خرما برای درمان علائم چشمی استفاده می کردند. در خرما مواد معدنی مانند آهن، کلسیم، منیزیم و ویتامین هایی مانند ویتامین آ و ویتامین ک وجود دارند. ویتامین های آ ویتامین هایی هستند که برای تقویت قوای چشمی ما و سلامت چشم ما در سنین بالا بسیار مهم هستند.
بنابراین شما برای تقویت بینایی خود باید از خوراکی هایی که دارای ویتامین آ هستند استفاده کنید. علاوه بر آن، آنتی اکسیدان هایی مانند بتاکاروتن نیز به سلامت چشم ها کمک می کنند.
جلوگیری از کمبود خونی
خرما سرشار از آهن است؛ به همین دلیل از کم خونی جلوگیری می کند. کم خونی یکی از بیماری های رایج به خصوص در خانم های جوان است. با مصرف مواد غذایی سالم و مفید تا حد زیادی می توان از کم خونی ناشی از فقر آهن جلوگیری کرد.
خرما یکی از منابع غذایی غنی از آهن است. بنابراین اگر می خواهید یک ماده مغذی که درمان کننده کم خونی است را مصرف کنید، می توانید به طور منظم از خرما استفاده کنید.
کمک به افزایش وزن
خرما برای افزایش وزن و چاقی بسیار مفید است، چون این ماده غذایی بسیار مغذی می باشد و دارای مقدار زیادی فیبر و آنتی اکسیدان است. همچنین خرما دارای مقدار زیادی کالری است که به مرور زمان باعث افزایش وزن می شود.
اگر لاغر اندام هستید و می خواهید وزن خود را افزایش دهید، خرما را به رژیم غذایی خود اضافه کنید و به طور منظم آن را مصرف کنید. برای افزایش وزن با کمک خرما، زمان مصرف و میزان مصرف آن بسیار مهم است. خرمای خشک شده کالری بیشتری نسبت به خرمای تازه دارد.
مفید برای دوران بارداری
خرما برای خانم های باردار، یک ماده غذایی سالم و مفید برای دریافت کالری لازم بدن محسوب می شود. اگرچه کالری خرما بالا است، اما مواد مغذی زیادی دارد و ویتامین ها و مواد معدنی لازم بدن خانم های باردار را تأمین می کند.
فیبر موجود در خرما می تواند به جلوگیری از بواسیر و درمان آن در خانم ها هنگام بارداری کمک کند. تأمین انرژی بدن مادران با استفاده از خرما به بهترین نحو ممکن فراهم می شود. مادران برای پیشگیری از نقایص مادرزادی می توانند از خرما استفاده کنند.
یک مطالعه انجام شده نشان می دهد که مصرف خرما 4 هفته قبل از فارغ شدن می تواند برای خانم های باردار مفید باشد. همچنین برخی از شواهد عنوان می کنند که خرما می تواند عضلات رحم را در ماه های آخر بارداری تقویت کند.
فواید خرما در دوران پریودی
مصرف خرما برای دوران پریودی فواید زیادی دارد و به همین دلیل اکثر پزشکان توصیه می کنند که خانم ها در این دوران از خرما استفاده کنند. مصرف خرما در پریودی کمک می کند تا کالری مورد نیاز بدن را تامین کنید. خرما باعث آرام شدن خلق و خوی خانم ها در دوران پریودی می شود. بهتر است به جای این که در این دوران از شکر استفاده کنید، خرما مصرف کنید.
خرما سرشار از پتاسیم می باشد و این ماده کمک می کند تا انرژی خانم ها در دوران پریودی تامین شود. علاوه بر آن، مصرف خرما به صورت روزانه در دوران پریودی باعث جلوگیری از کم خونی می شود. در نتیجه، سعی کنید در دوران پریودی خرما را جایگزین قندهای مصنوعی کنید.
بهبود سلامت مغز
خرما از مغز در برابر استرس اکسیداتیو و التهاب محافظت می کند. استفاده منظم از خرما و میوه های مشابه، با کاهش خطر ابتلا به زوال عصبی و عملکرد شناختی بهتر در افراد مسن ارتباط دارد.
مطالعه دیگری نشان می دهد که مصرف خرما می تواند سرعت پیشرفت بیماری آلزایمر را کاهش دهد. همچنین یکی دیگر از مطالعات نشان می دهد که مصرف خرما برای مدت طولانی می تواند به جلوگیری از التهاب در مغز کمک کند.
کنترل دیابت و قند خون
خرما سرشار از فیبر است و مواد غذایی دارای فیبر در کنترل قند خون موثر می باشند. البته این بدین معنی نیست که افراد دارای دیابت هر روز میزان زیادی خرما مصرف کنند؛ بلکه شما برای تعیین میزان خرمای قابل مصرف در طول روز حتما باید با پزشک خود مشورت کنید.
خرما بدون چربی و کلسترول می باشد؛ به همین دلیل بیشتر افرادی که دچار بیماری دیابت هستند می توانند از این ماده غذایی استفاده کنند. خرما حاوی مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم، پتاسیم، فسفر و … می باشد. اگر می خواهید تولید انسولین در بدن خود را به تعادل برسانید می توانید از خرما استفاده کنید.
همچنین خرما سرشار از ویتامین های مختلفی مانند بتاکاروتن، نیاسین لوتئین و … می باشد. این ویتامین ها برای بیماران دیابتی مهم و ضروری هستند. مصرف خرما به دلیل داشتن مواد مغذی، برای دیابت خواص زیادی دارد.
بسیاری از بیماران دیابتی با استفاده از خرما می توانند میزان قند خون خود را کنترل کنند. استفاده از انواع شکرهای مصنوعی برای بیماران دیابتی مضر است. بنابراین این افراد برای قند بدن باید از مواد غذایی سالم مانند خرما استفاده کنند.
مطلب مشابه: تمام فواید آجیل | خواص انواع آجیل برای سلامتی بدن از بادام تا شاه بلوط
بهبود سلامت استخوان ها
خرما منبع غنی کلسیم، منیزیم، مس، منگنز و سلنیوم محسوب می شود. تمام این مواد مغذی برای حفظ سلامت استخوان ها و پیشگیری از بیماری ها و مشکلات مربوط به استخوان ها مانند پوکی استخوان ضروری می باشند.
همچنین خرما سرشار از ویتامین کا است که یک انعقاد کننده خون است و به سوخت و ساز بدن شما کمک می کند. خرما دارای بور (Boron) نیز می باشد. تحقیقات انجام شده نشان می دهد که بور یک ماده غذایی مهم برای حفظ سلامت استخوان ها است.
جلوگیری از شب کوری
در زمان گذشته برای کاهش احتمال بروز شب کوری در افراد از خرما استفاده می شد. علت اصلی شب کوری، کمبود ویتامین آ است؛ خرما منبع غنی از ویتامین آ می باشد و به همین دلیل به مبارزه با این بیماری کمک می کند. در واقع، در مناطقی که خرما زیاد مصرف می شود، شب کوری بسیار نادر است.
فواید خرما برای کودکان
مصرف خرما برای کودکان فواید زیادی دارد. خرما سرشار از پتاسیم است که به رشد مغز کودکان کمک زیادی می کند. برای رشد شناختی کودکان باید از بهترین خوراکی ها استفاده شود.
یکی از مهم ترین خواص خرما برای کودکان این است که باعث استحکام دندان ها می شود. مصرف روزانه 4 عدد خرما کمک می کند تا کودکان دندان های محکم تر و قوی تری داشته باشند. استفاده از شکرهای مصنوعی عمر دندان ها را کاهش می دهد.
یکی دیگر از فواید خرما برای کودکان این است که مصرف خرما، از سوء هاضمه در کودکان جلوگیری می کند. باکتری ها و مشکلات مربوط به روده با استفاده از خرما درمان می شوند. کودکانی که مشکلات جسمی زیادی دارند باید از خرما به صورت روزانه استفاده کنند.
علاوه بر آن، مصرف خرما باعث حفظ سلامت کبد کودکان می شود. استفاده از خرما به صورت منظم کمک می کند تا اختلالات کبدی کودکان و بزرگسالان درمان شود. در صورتی که کودکان و بزرگسالان به زخم معده مبتلا شده باشند می توانند از خرما استفاده کنند.