فواید نمک صورتی | خواص و مضرات نمک صورتی هیمالیا و طرز استفاده از آن
نمک صورتی یا نمک هیمالیا، نوعی سنگ نمک است و از جایی در نزدیکی کوه های هیمالیا واقع در منطقه ی پنجاب کشور پاکستان استخراج می شود. رنگ طبیعی این نمک صورتی است و به غذاها طعم خوشمزه ای می دهد. این نمک به صورت دستی استخراج می شود و افزودنی کمی دارد و این امر باعث محبوبیت آن شده است.
در برخی از نقاط دنیا، نمک صورتی را به عنوان خالص ترین نمک می شناسند. نمک صورتی یا نمک هیمالیا از نظر شیمایی کاملا شبیه نمک خوراکی است و حاوی 98 درصد کلرید سدیم است و مابقی آن از مواد معدنی کمیاب مانند منیزیم، پتاسیم و کلسیم تشکیل شده است که مجموع این عناصر به این نوع نمک رنگ صورتی روشن می دهند.
این مواد معدنی همچنین باعث می شوند نمک هیمالیا با نمک معمولی طعم متفاوتی داشته باشد. یکی از این عناصر مفید و مورد نیاز برای بدن آهن است که در نمک صورتی هیمالیا به میزان قابل توجهی یافت می شود و اتفاقا رنگ صورتی این نوع نمک به خاطر وجود آهن نیز می باشد. در این مطلب می خواهیم در مورد نمک صورتی، خواص و مضرات آن و نحوه مصرف آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
نمک صورتی چیست؟
نمک صورتی هیمالیا مانند نمک خوراکی از کلرید سدیم تشکیل شده و کاملا طبیعی و فاقد مواد افزودنی است. این نمک دارای مواد معدنی کمیاب از جمله آهن، منیزیم، پتاسیم و کلسیم است و به صورت بلورهای نمکی صورتی یا گلبهی در دیواره های معدن تشکیل می شود. رنگ صورتی نمک هیمالیا مربوط به مواد معدنی موجود در آن به ویژه آهن است.
این نمک کاملا به صورت دستی استخراج می شود و به حداقل مقدار ممکن فرآوری خواهد شد تا محصولی تصفیه نشده به دست آید که فاقد مواد افزودنی است و تصور می شود که بسیار طبیعی تر از نمک معمولی خوراکی است. نمک صورتی فاقد کالری، پروتئین، چربی، کربوهیدرات ها، فیبر و قند می باشد.
با وجود این که نمک صورتی هیمالیا عمدتا از سدیم کلرید تشکیل شده است، فرآیند برداشت طبیعی به نمک صورتی اجازه می دهد تا بسیاری از مواد معدنی و عناصر کمیاب دیگر را که در نمک معمولی غذا یافت نمی شوند، داشته باشد. از آنجایی که نمک صورتی هیمالیا دارای سدیم خالص است، می تواند میزان قابل توجهی سدیم به رژیم غذایی شما اضافه کند.
خواص نمک صورتی
نمک صورتی به دلیل داشتن برخی ویژگی های منحصر به فرد، نسبت به نمک های مصرفی دیگر محبوبیت بیشتری دارد. این سنگ نمک به خوبی می تواند سدیم مورد نیاز بدن را تامین کند. علاوه بر این، مقدار مناسب سدیم موجود در نمک صورتی به جذب گلوکز، آب و اسیدهای آمینه در بدن کمک می کند. در ادامه مهم ترین خواص نمک صورتی را بررسی می کنیم:
تقویت سلامت دستگاه گوارش
متخصصین طب سنتی بر این باورند که با مصرف نمک صورتی هیمالیا میتوانید به تعادل اسید معده کمک زیادی کنید. با توجه به این که نمک صورتی تولید مایعات گوارش در پانکراس و کبد را افزایش میدهد، با بهره گیری از خواص آن می توانید برای بهبود عملکرد معده و دستگاه گوارش از آن کمک بگیرید.
تصفیه هوا
لامپ های ساخته شده از سنگ نمک هیمالیا نه تنها به زیبایی فضای منزل کمک می کنند، بلکه با گرم شدن و تولید بخار آب، آلودگی ها و مواد زائد موجود در هوا را جذب می کنند و به تصفیه هوا هم کمک می کنند. استفاده از این لامپ ها برای افرادی که به حساسیت و آلرژی، افسردگی، سرفه، آسم و یا بی خوابی مبتلا هستند، توصیه می شود.
درمان جوش و آکنه
یکی از مهم ترین خواص نمک صورتی هیمالیا، ضد باکتری و ضد عفونی بودن آن است. این خواص باعث می شود که جوش و آکنه به طور چشمگیری درمان شود. برای بهره برداری از این خواص، کافی است ماسک ساده ای آماده کنید. برای این کار می توانید نصف قاشق سوپ خوری نمک صورتی را با نصف فنجان آب مقطر مخلوط کرده و بر روی پوست صورت خود بزنید. بعد از 20 دقیقه آن را با آب سرد بشویید.
کاهش استرس
نمک صورتی موجب افزایش سطح سروتونین بدن می شود و در جهت کاهش استرس به بدن کمک می کند. علاوه بر این، نمک صورتی باعث افزایش انرژی و بهبود علائم افسردگی نیز می شود.
پاکسازی و درمان سینوس
خواص ضد التهابی و ضد میکروبی نمک صورتی هیمالیا به پاکسازی و تسکین سینوس ها کمک می کند و برای درمان وضعیت هایی مانند گرفتگی بینی و سینوزیت استفاده می شود. اسپری تهیه شده از ترکیب نمک هیمالیا و آب می تواند به عنوان یک درمان طبیعی برای سینوزیت مورد استفاده قرار بگیرد.
بهبود عملکرد قلب
بهبود گردش خون برای یک بدن سالم ضروری است. این امر به عملکرد صحیح اندام های بدن کمک می کند و حتی می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. نمک صورتی هیمالیا حاوی مقادیر کمی آهن است که به افزایش ظرفیت حمل اکسیژن خون کمک می کند.
نمک صورتی باعث بهبود چرخش خون در بدن می شود و در ادامه باعث تنظیم فشار خون شده و از عوارضی مانند سکته قلبی جلوگیری می کند. همچنین این نمک به کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی و سایر بیماری های مرتبط با گردش خون ضعیف کمک کند. علاوه این، نمک صورتی با کمک ریز مغذی ها، عملکرد سلول های بدن را بهبود می بخشد.
سلامت دهان و دندان
نمک صورتی هیمالیا به دلیل داشتن خواص ضد باکتری، به جلوگیری از پوسیدگی دندان ها کمک می کند و بوی ناخوشایند دهان را از بین می برد. ترکیب این نمک با آب و روغن نعناع می تواند به عنوان یک دهان شویه طبیعی استفاده شود. برای به حداکثر رساندن این خاصیت، توصیه می شود ترکیبی از نمک هیمالیا، آب مقطر و روغن نعناع در یک بطری نگهداری شود و هر روز صبح به عنوان دهان شویه استفاده شود.
رفع گرفتگی عضلات
نمک صورتی به دلیل داشتن منیزیم بالا باعث از بین بردن گرفتگی ماهیچه ها می شود. ماهیچه های افراد ورزشکار ممکن است در اثر ورزش و تمرین های متعدد دچار گرفتگی شود که دلیل عمده آن کمبود منیزیم در بدن است و با استفاده از نمک صورتی می توان آن را بر طرف کرد.
پاکسازی پوست
نمک صورتی هیمالیا می تواند به عنوان یک اسکراب طبیعی به کار برده شود. با استفاده از این نمک، پوست صورت و بدن شما پاکسازی شده و سلول های مرده از بین می روند. خاصیت سم زدایی نمک صورتی باعث می شود که پوست هیدراته شود و همچنین سطح pH آن را تنظیم می کند و در مواردی مانند درمان اگزما هم کاربرد دارد.
این اسکراب طبیعی به آسانی تهیه می شود. کافی است مقداری نمک هیمالیا را با روغن نارگیل ترکیب کنید و به آن 10 قطره گلاب اضافه کنید. این ترکیب را به مدت 5 دقیقه بر روی پوست صورت یا بدن خود ماساژ دهید و سپس با آب ولرم بشویید.
تقویت سیستم تنفسی
نمک صورتی هیمالیا به دلیل داشتن خاصیت های ضد باکتری و ضد التهابی می تواند به سلامتی سیستم تنفسی کمک کند و خلط گلو را کاهش دهد. همچنین استفاده از بخار نمک هیمالیا می تواند به پاکسازی ریه ها و درمان برونشیت کمک کند. لامپ هایی که به وسیله نمک صورتی تهیه شده اند، می توانند فضا را پاکسازی کنند. علاوه بر این نمک صورتی می تواند علائم سینوزیت را هم بهبود دهد.
کمک به داشتن خواب منظم
تحقیقات زیادی بر روی دلایل بی خوابی شبانه افراد انجام شده است. طبق این تحقیقات مشخص شده که کاهش سطح سدیم در خون باعث فعالیت بیشتر سیستم عصبی سمپاتیک می شود. به همین دلیل و به واسطه کاهش حجم خون با بی خوابی های شبانه مواجه می شویم.
برای رفع و درمان بی خوابی شبانه می توانید از نمک صورتی استفاده کنید. حجم زیاد سدیم و مواد معدنی موجود در نمک صورتی، باعث آرامش اعصاب می شود و کمک می کند که فرد خواب شبانه منظم و راحتی داشته باشد. مصرف این نمک باعث می شود که فرد دچار خواب های نامنظم و پریشان نشود.
درمان شوره و خارش پوست سر
نمک صورتی با خاصیت ضدعفونی کننده ای که دارد می تواند در درمان شوره و خارش پوست سر مؤثر باشد. ماسک طبیعی با نمک صورتی هیمالیا در این زمینه بسیار مفید است. کافی است دو قاشق چای خوری از این نمک را با دو قاشق غذاخوری شامپو ترکیب کنید. ماسک به دست آمده را بر روی موهای خود بمالید، به مدت چند دقیقه ماساژ دهید و سپس با آب ولرم بشویید.
جلوگیری از کم آبی بدن
برخی افراد بر این باورند که افزودن مقداری نمک صورتی به وعده های غذایی یا نوشیدنی ها می تواند به بدن در رسیدن به تعادل بهینه مایعات و جلوگیری از کم آبی آن کمک کند. با این که سدیم برای حفظ تعادل مایعات مناسب ضروری است؛ با این حال، تامین سدیم از منابع دیگر همان ارزش را دارد.
کاهش وزن
استفاده از کف نمک صورتی می تواند برای کاهش وزن مفید باشد. نمک صورتی با تحریک تولید مواد اسیدی گوارشی و آنزیم های گوارشی، فرآیند گوارش را بهبود می بخشد. در نتیجه جذب مواد مغذی افزایش می یابد. این موضوع باعث جلوگیری از بروز نفخ و ناراحتی گوارشی می شود و به صورت غیر مستقیم به کاهش وزن و لاغری کمک می کند.
درمان میگرن
مقادیر بالای مواد معدنی موجود در نمک صورتی هیمالیا این امکان را می دهد که بتوانید با مصرف آن به افزایش هورمون سروتونین کمک کنید. همان طور که می دانید این هورمون برای درمان سریع میگرن بسیار ضروری است. علاوه بر این، با توجه به خواص ضد التهابی که در نمک هیمالیا وجود دارد، برای درمان سردردهای شدید می تواند بسیار تاثیر گذار باشد. نمک صورتی به تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود گردش خون کمک می کند و برای درمان میگرن بسیار مناسب است.
اگر قصد مصرف نمک صورتی برای درمان میگرن را دارید، بهتر است روزانه 2 قاشق چای خوری از آن را همراه با یک لیوان آب و 2 عدد آب لیمو ترش تازه ترکیب کنید. وقتی که با سردردهای میگرنی مواجه می شوید، این ترکیب را مصرف کنید. البته یادتان باشد که گاهی اوقات مصرف این نوشیدنی ممکن است حالت تهوع و استفراغ به همراه داشته باشد.
مضرات نمک صورتی
مصرف نمک صورتی هیمالیا با تمام خواصی که دارد، می تواند مضراتی هم به دنبال داشته باشد که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم:
کمبود مصرف ید
ید عنصری است که از غدد تیروئید در بدن حمایت می کند. نمک صورتی نسبت به نمک خوراکی دارای ید کمتری است و افراد مبتلا به کمبود ید باید در مصرف آن احتیاط کنند. ید یک ماده معدنی است که بدن برای حفظ عملکرد مناسب غده تیروئید و متابولیسم سلولی به آن نیاز دارد. منابع عالی ید شامل انواع ماهی، سبزیجات دریایی، لبنیات و تخم مرغ می باشد. نمک ید دار یکی دیگر از منابع رایج این ماده معدنی است. تقریبا 75 درصد منبع ید مطمئن خانوارها در تمام دنیا، نمک ید دار است.
اگر چه نمک صورتی هیمالیا ممکن است به طور طبیعی حاوی مقداری ید باشد، اما به احتمال زیاد حاوی ید کمتری نسبت به نمک ید دار است. بنابراین، کسانی که کمبود ید دارند یا در معرض کمبود ید هستند، ممکن است در صورت استفاده از نمک صورتی به جای نمک خوراکی، نیاز به تامین ید از منابع دیگری هم داشته باشند.
مصرف سدیم بیشتر
اگر چه سدیم برای حفظ زندگی ضروری است، اما نظارت بر مصرف هر نوع نمک بسیار اهمیت دارد. در حالی که سدیم در مقادیر کم لازم است اما مصرف بیش از حد آن می تواند تأثیر منفی بر سلامتی بدن داشته باشد. افرادی که دارای مشکلات قلبی، مشکلات کلیوی و یا مشکلات و نارسایی های کبدی هستند، یا کسانی که رژیم غذایی یا محدودیت سدیم دارند، باید مصرف سدیم خود را کنترل کنند و استفاده از تمام نمک ها از جمله نمک صورتی هیمالیا را محدود کنند.
حتی کسانی که از سلامت کامل برخوردار هستند نیز باید مصرف سدیم را کنترل کنند. یک گزارش در سال 2016 از مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) بیان می کند که بیش از 90 درصد از کودکان و 89 درصد از بزرگسالان بیش از مقدار توصیه شده سدیم مصرف می کنند.
طرز استفاده از نمک صورتی
نحوه استفاده از نمک صورتی هیمالیا تفاوت زیادی با انواع نمک های مصرفی ندارد. در نظر داشته باشید که اگر نمک صورتی هیمالیا را به صورت پودر شده تهیه کرده اید، لازم نیست کار خاصی انجام دهید و این نمک آماده ی استفاده است.
اما اگر از بلور یا تکه های درشت این نوع نمک استفاده می کنید، بهتر است آن را پودر کنید تا به میزان مجاز مورد استفاده قرار بگیرد. در این صورت به راحتی می توانید میزان مورد نیاز برای پخت هر غذا را تشخیص دهید. شما می توانید از این نمک پر خاصیت برای پخت و پز انواع غذاها، یا در زمان سرو غذاها و یا برای نگهداری طولانی مدت از برخی مواد غذایی استفاده کنید.
نمک صورتی هیمالیا قابلیت استفاده برای پخت انواع غذا را دارد، به طوری که شما می توانید این نمک را زمانی که از قالب خودش خارج نشده است و به صورت تکه ای بزرگ می باشد، بر روی آتش قرار دهید و بعد از گرم شدن سطح نمک، گوشت یا مرغ یا حتی سبزیجات را دقیقا بر روی این سطح بدون استفاده از ظروف دیگر بپزید.
استفاده از این روش برای پخت غذا دو دلیل دارد. اول این که حرارت به طور یکنواخت به همه جای غذا منتقل می شود و دوم این که خواص بی نظیر موجود در سنگ نمک صورتی هیمالیا وارد غذا می شود.
به میزان مصرف نمک صورتی دقت داشته باشید. اگر نمک را به صورت پودر درآورده باشید، به میزان کمتری از نمک نیاز دارید. با وجود این که این نوع نمک جزو بهترین و سالم ترین نمک ها می باشد اما بدون شک مصرف بیش از حد هر چیزی می تواند عوارضی را به دنبال داشته باشد.
طرز استفاده از نمک صورتی برای پوست صورت
نمک صورتی هیمالیا به دلیل داشتن مواد معدنی مفید مانند منیزیم، پتاسیم و کلسیم برای مراقبت از پوست صورت به کار برده می شود. برای بهره مندی از خواص این نمک، می توانید از آن به عنوان یک اسکراب طبیعی استفاده کنید. برای این کار کافی است مقدار کمی نمک صورتی را با عسل، روغن نارگیل یا آب ترکیب کنید تا به حالت خمیری در بیاید.
سپس این ترکیب را به آرامی و با حرکات دایره ای روی پوست صورت خود ماساژ دهید. این اسکراب به لایه برداری سلول های مرده، بهبود گردش خون و افزایش نرمی، لطافت و شفافیت پوست کمک می کند. پس از ماساژ، صورت خود را با آب ولرم شست و شو دهید و مرطوب کننده بزنید. این روش را یک تا دو بار در هفته انجام دهید تا بهترین نتیجه حاصل شود.