فیلوفوبیا یا عشق هراسی چیست و چگونه درمان می شود؟
فیلوفوبیا یا عشق هراسی
ترس از عشق یا فیلوفوبیا میتواند باعث به وجود آمدن مشکل در برقراری روابط معنادار برای افراد شود. طلاق، جدایی دردناک، رها شدن در دوران بزرگسالی یا کودکی می تواند سبب شود که برای همیشه از عاشق شدن بترسید. در این مطلب به بررسی نشانه ها و علت های فیلوفوبیا پرداخته و روش هایی برای درمان آن را معرفی میکنیم.
فهرست موضوعات مطالب عشق هراسی یا فیلوفوبیا
فیلوفوبیا چیست؟
کسانی که به فیلوفوبیا مبتلا می شوند از عشق می ترسند. این ترس و واهمه آنچنان شدید است که به وجود آمدن و نگهداری روابط عاشقانه را سخت و در بعضی موارد غیر ممکن میکند. کلمه فیلو ریشه یونانی به معنی معشوق یا دوست داشتن دارد و کلمه فوبیا در این زبان برای نشان دادن ترس استفاده میشود. بیشتر افراد در دوره ای از زندگی خود ترس از عاشق شدن دارند، اما فیلوفوبیا نوع شدیدتر آن بوده که حس محبوب نبودن و انزوا را در فرد به وجود می آورد. کسی که با این اختلال درگیر است، از نزدیک شدن به دیگران و قرار گرفتن در موقعیت عاشقی می ترسد و در زمان برخورد های عاشقانه عکس العمل خوبی نشان نمی دهد.
تعداد مبتلایان این اختلال معلوم نیست، چون که احتمالاً بیشتر افراد ترس خود را بروز نداده یا اصلاً متوجه آن نمی شوند. عدهای از مردم انگلستان فکر میکنند که ملکه الیزابت اول هم به فیلوفوبیا دچار بوده و به همین علت هیچ وقت ازدواج نکرده است.
افرادی که در معرض فیلوفوبیا هستند
به طور معمول فیلوفوبیا در زنان بیشتر از مردان اتفاق میافتد. البته به وجود آمدن این اختلال در افراد مختلف به عوامل زیادی بستگی داشته که در ادامه مهمترین آنها را بررسی می کنیم.
ژنتیک
تحقیقات نشان داده که ژن های برخی از افراد تغییراتی کرده و آنها را مستعد ابتلا به انواع فوبیا و اختلالات اضطرابی می کند.
درگیری با انواع دیگر فوبیا
درگیری با بیش از یک نوع فوبیا موضوع رایجی بوده که شخص درگیر با فیلوفوبیا میتواند از رها شدن، طرد شدن یا تعهد هم بترسد.
سابقه خانوادگی
دیدن یکی از اعضای خانواده یا والدینی که با اختلال اضطرابی و فوبیا های دیگر درگیرند میتواند شما را بیشتر از گذشته به اختلال ها و ترس های مشابه آنها دچار کند.
مطلب مشابه: فرق بین عشق واقعی و وابستگی چیست؟
علت ابتلا به فیلوفوبیا
اکثر کسانی که با فیلوفوبیا درگیر هستند، میتوانند ریشه مشکل را در تجربیات آسیب زای کودکی پیدا کنند. در واقع این فوبیا یک نوع واکنش محافظتی است. یعنی اگر جلوی ورود مهر کسی به دلتان را بگیرید، خطر درد و صدمه دیدن ناشی از جدایی احتمالی هم کمتر میشود. از جمله علت های فیلوفوبیا می توان به سردی روابط والدین، ترومای دوران کودکی، فشارهای مذهبی یا فرهنگی، ترس از طرد شدن، روابط مشکلدار قبلی و ژنتیک اشاره کرد که در ادامه به بررسی هر یک از این موارد می پردازیم.
روابط مشکل دار قبلی
روابط مسئله ساز قبلی میتوانند زمینه ساز بروز فیلوفوبیا باشند. در صورتیکه دلشکستگی، خیانت یا بی وفایی را تجربه کرده باشید ممکن است از روابط عاشقانه دوری کنید. یعنی این تجربه های قبلی به اندازهای دردناک بوده که با دوری از این نوع رابطه ها میخواهید خود را از تکرار این تجربه آنها یا شکست های احتمالی دیگر در امان نگه دارید.
فشار های مذهبی یا فرهنگی
در بعضی از جوامع برای ازدواج در سنین پایین و شرایط خاص پافشاری بیشتری وجود دارد. در اینگونه جوامع اگر فردی به این نوع ازدواج راضی نشود و نخواهد که از این آداب و رسوم سنتی پیروی کند، احتمال دارد که به فیلوفوبیا دچار شود. یعنی اینگونه افراد حس میکنند که در تعیین شریک زندگی خود نقشی نداشته و به نوعی سرخوردگی دچار می شوند که فیلوفوبیا یکی از عوارض آن است.
ترس از طرد شدن
طرد شدن به وسیله والدین هم میتواند باعث فیلوفوبیا در بزرگسالی شود، اما این مشکل فقط در کودکی ریشه ندارد. افراد بزرگسالی که به صورت مداوم از سوی شرکای عاطفی یا دوستان خود طرد میشوند هم میتوانند از علاقهمندی مجدد به دیگران ترسیده و از آن دوری کنند.
ترومای دوران کودکی
کودکانی که با وقایع سخت درگیر بودهاند، امکان دارد که در آینده از دوست داشته شدن یا دوست داشتن بترسند. از جمله این اتفاقات که بیشتر به فیلوفوبیا منجر میشود میتوان به کودک آزاری، ترک شدن، مرگ پدر یا مادر و طلاق مشاجره آمیز والدین اشاره کرد.
سردی روابط با والدین
به عقیده روانشناسان وابستگی اولیه افراد به والدین نحوه نگرش آنها به روابط را شکل داده و روی روابط آنها در بزرگسالی تاثیر گذار است. یعنی فیلوفوبیا میتواند به خاطر برخورد با والدینی باشد که از لحاظ عاطفی به شما نزدیک نبودهاند. در بعضی موارد هم بزرگ شدن به وسیله والدینی که بیش از اندازه مضطرب بوده یا توجهی به فرزندشان نداشتهاند سبب به وجود آمدن مشکلاتی مثل ترس از دوست داشتن یا همان فیلوفوبیا میشود. کودکی که از تایید، محبت و توجه والدینش محروم است، قبل از اینکه با عزیزانش ارتباط برقرار کند، به سوی غریبه ها کشیده می شود.
مطلب مشابه: تفاوت عشق و هوس + چطور میان عشق را از هوس تشخیص دهیم
افسردگی
تحقیقات گروهی از دانشمندان آمریکایی نشان داده افسردگی مهمترین عامل فیلوفوبیا است. کسی که به افسردگی مبتلا است احتمال دارد با مشکل در تصمیم گیری و احساس بی ارزشی درگیر باشد. این موضوع هم میتواند به مشکلاتی مثل فیلوفوبیا یا همان ترس از عشق منجر شود.
نشانه های فیلوفوبیا
علائم ترس از عشق در هر فردی متفاوت است اما بعضی از نشانه ها در افراد مشترک بوده که با دیدن آنها میتوانید دنبال راه حل بگردید. در ادامه برخی از این نشانه ها را بررسی می کنیم.
تلاش نکردن برای برقراری ارتباط صمیمانه با دیگران
کسی که با فیلوفوبیا درگیر است احتمالاً با دیگران روابط دوستانه صمیمی دارد، اما از معاشرت و مکالمات سطحی فراتر نمی رود. دلیل این موضوع هم روشن است؛ آنها از صمیمی شدن با بقیه، نشان دادن ضعف و ابراز احساسات خود می ترسند. کسانی که با فیلوفوبیا درگیر هستند احتمال دارد نگران طرد شدن یا حتی قضاوت دیگران باشد.
مشکل اعتماد
عاشق شدن یعنی اعتماد به شریک زندگی و اطمینان از اینکه او به شما وفادار است و آسیبی از طرف او نمیبینید. اگر به فیلوفوبیا دچار باشید، به احتمال زیاد اعتماد به دیگران برایتان سخت بوده و همیشه در خصوص نیت خوب شریک زندگیتان در شک و تردید هستید.
مشکل در تعهد به رابطه
افرادی که فیلوفوبیا دارند در واقع از تعهد به رابطه جدی می ترسند و همیشه حس میکنند که هویت و آزادی شان را از دست داده و به دام افتاده اند یعنی تعهد به رابطه را یک گرفتاری تلقی می کنند.
مطلب مشابه: نشانه های عشق پنهانی + شناخت افرادی که عاشق شما شده اند
مشکل در ایجاد رابطه صمیمانه
وقتی کسی با فیلوفوبیا درگیر است، برای نزدیک شدن به دیگران و رابطه صمیمانه محدوده تعیین می کند. علت این موضوع هم این است که فرد از برقراری ارتباط نزدیک با بقیه حس خوبی ندارد.
درگیری با گذشته
هر رابطه آسیب زا و پر دردسر بار سنگینی از تجربه های دردناک و خاطرات بد را به همراه دارد که میتواند تا زمان زیادی روی دوش فرد سنگینی کند. اگر فرد روابط آسیب زای عاشقانه یا خانوادگی در گذشته را از یاد نبرد، احتمالاً از تکرار این تجربیات میترسد. همین موضوع نشانه واضحی از ترس او از عشق یا فیلوفوبیا است.
دوری کردن بعد از چند قرار عاشقانه
افرادی که فیلوفوبیا دارند از صمیمی شدن دوری می کنند، به این ترتیب احتمال دارد بعد از چند قرار عاشقانه پیام ها و تماس های تلفنی شما را نادیده بگیرند. باید بدانیم که مشکل از شما نیست و این افراد از پیشرفت رابطه واهمه دارند.
لذت نبردن از صحبت درباره عشق
افراد در خصوص روابط عاشقانه خود با بقیه صحبت کرده و این موضوع غیر طبیعی نیست اما برای کسی که به ترس از عشق دچار است، از گفتگو در خصوص عاشقانه ها و هر چیزی که به عشق مربوط می شود، دوری میکند.
مشکل با روابط احساسی
فردی که از عشق می ترسد از روابط فیزیکی لذت می برد اما امکان نزدیکی از لحاظ احساسی به شما را ندارد. یعنی نزدیک شدن از نظر فیزیکی آسیب زیادی به او میزند پس برای او گزینه راحت تری است.
لذت از زندگی تنهایی
افرادی که به ترس از عشق دچار می شوند از تنهایی و زندگی مجردی لذت می برند. البته که این شیوه زندگی خطری ندارد. و افراد آزاد هستند هر کاری را در هر زمانی که می خواهند انجام دهند یعنی نیازی نیست برای هر کاری دلیلی آورده یا نگران صمیمیتشان با بقیه و صدمه دیدن باشد.
ترس از دلشکستگی
برخی از افراد از روابط عاشقانه به این دلیل اجتناب میکنند که دوست ندارند خطر دل شکسته شدن را بپذیرند. اینگونه افراد از عاشق شدن می ترسند و علاقه ای به صحبت در خصوص آن ندارند.
علائم فیزیکی
عدهای از افرادی که فیلوفوبیا دارند، در حالت تجربه عشق ممکن است علائم فیزیکی مثل تنگی نفس، لرزش، تپش قلب و تنفس سریع، تعرق شدید، اسهال یا حالت تهوع، وحشت یا احساس ترس شدید، خشکی دهان یا سرگیجه را تجربه کنند.
درمان فیلوفوبیا
بسیاری از افراد در دورهای از زندگی در مقابل عاشق شدن یا صمیمیت مقاومت کرده یا به عبارتی از آن می ترسند. در صورتی که این ترس باعث اختلال در زندگی عادی شما شده است، باید به فکر درمان آن باشید. مهمترین راه درمان فیلوفوبیا مشاوره است. اگر به این مشکل برخوردید توصیه میکنیم از متخصص سلامت روان مشورت بگیرید. این کارشناسان با بررسی روابط گذشته شما دلیل مشکل را می فهمند. احتمال دارد که آنها به شما تمرینات آرامش بخش یا شیوه های درمانی دیگری را پیشنهاد کنند که به کمک آنها این ترس از بین میرود.
احتمال دارد که کارشناسان سلامت روان به سراغ شرطی سازی تقابلی یا حساسیت زدایی سیستماتیک برود. در این شیوه درمانی او شما را به آرامی با ایده عاشق شدن روبرو میکند تا حساسیت تان کمتر شود. روش دیگر هیپنوتیزم درمانی است. این روش با تصوری که شما با دیدن فیلم ها دارید کاملاً متفاوت بوده و بیشتر شبیه نوعی مراقبه هدایت شده است که به شما کمک می کند خود را در حال انجام کاری تصور کنید که دوست دارید.