قرص لوونورژسترول قرص اورژانسی ضد بارداری + اطلاعات دارویی و عوارض این دارو
قرص لوونورژسترول قرص اورژانسی ضد بارداری است. قرص های اورژانسی ضد بارداری زیادی در بازار وجود دارد که موقع نزدیکی محافظت نشده یا استفاده از روش های ضد بارداری بی فایده، استفاده می شوند و از وقوع حاملگی ناخواسته جلوگیری می کنند. قرص اورژانسی لوونورژسترول یکی از این قرص ها است که در ادامه اطلاعات دارویی و عوارض آن را می خوانید.
لوونورژسترول دارویی با عملکرد عالی در رابطه با پیشگیری فوری از بارداری است. این دارو در داروخانه ها موجود است ولی ممکن است افراد اطلاع زیادی در مورد آن نداشته باشند. دارو دو مکانیسم برای پیشگیری از بارداری دارد که در ادامه می خوانید.
اطلاعات دارویی قرص لوونورژسترول
قرص اورژانسی ژنریک لوونورژسترول در شرایطی که سکس محافظت نشده باشد و یا روش های پیشگیری بی فایده و نا کار آمد باشند استفاده می شود. برای اثربخشی بیشتر دارو باید سریع پس از نزدیکی مصرف شود. ولی مدت زمان دیگری هم برای مصرف قرص وحود دارد که در ادامه مطلب می خوانید.
روش مصرف و زمان استفاده از قرص
این موضوع مطرح می شود که استفاده از قرص تا چند ساعت پس از نزدیکی مفید است. بیشتر نتایج و تحقیقات نشان داده که تا 72 ساعت پس از نزدیکی محاظفت نشده می توان از این قرص ها استفاده کرد. ولی انجمن زنان و زایمان آمریکا حداکثر زمان برای این موضوع را تا 5 روز یعنی 120 ساعت پس از نزدیکی عنوان کرده است. استفاده اشتباه از قرص های ضد بارداری باعث وقوع بارداری های ناخواسته خواهد شد. لوونورژسترول داروی ضد بارداری است که به صورت قرص و در بسته های دو تایی موجود است. اولین مرحله استفاده از دارو طی 72 ساعت پس از نزدیکی است و 12 ساعت پس از نخستین مصرف دومین قرص باید استفاده می شود. با این روش احتمال بارداری تا مقدار زیادی کاهش پیدا می کند.
عوارض در زمان مصرف
در زمان استفاده از این قرص باید به نکات و موارد زیر توجه داشته باشید:
- در طی یک ماه نباید بیش از یکبار از بسته های دو تایی قرص مصرف شود، چون باعث ایجاد مشکلات هورمونی زیادی خواهد شد.
- این دارو باعث نامنظم شدن دوره قاعدگی خواهد شد که یکی از شایعترین عوارض مصرف آن می باشد.
- از دیگر عوارض قرص می توان به سردرد، حالت تهوع، استفراغ، حس ناراحتی و درد در سینه ها، اضافه وزن، خونریزی های غیر طبیعی اشاره کرد.
- بهتر است یک یا دو ساعت بعد از مصرف قرص از نوعی داروی ضد تهوع برای جلوگیری از عوارض ناخواسته آن استفاده نمایید.
- مصرف این قرص باعث پیشگیری از بارداری تا ۹۹ درصد می شود، اما با مصرف سریعتر آن تاثیرات بیشتری خواهد داشت.
موارد منع استفاده
در صورت داشتن هر یک ار موارد زیر نباید از این قرص استفاده شود:
- بارداری
- خونریزی تشخیص داده نشده واژن
- بیماری های شدید شریانی
- آدنومای کبدی
- مشکل پورفیری
- پس از برداشتن مول هیداتی فرم تا وقتی که گونادوتروپین های پلاسما در ادرار به حد طبیعی برسد.
- سرطان سینه و سرطان دستگاه تناسلی
هشدارها
- اگر مشکلات مثل بیماری های قلبی، سابقه بارداری نابجا، سندروم های سوء جذب، کیست های فعال تخمدانی، بیماری های فعال کبدی، یرقان انسدادی عود کننده و یا سابقه یرقان در دوران بارداری داشته اید باید در مصرف دارو احتیاط نمایید.
- توجه داشته باشید که دو تا سه سال بعد از کاشت کپسول های حاوی دارو در زیر جلد، اثر بخشی این قرص کمتر می شود و احتمال بارداری بالا می رود.
تداخل های دارویی
مصرف همزمان قرص لوونورژسترول با داروهای کاربامازپین، گریزئوفولوین، فنی توئین، فنوباربیتال، پریمیدون و به ویژه ریفامپین با بیشتر کردن فعالیت های کبدی متابولیسم قرص را افزایش می یابد و باعث کاهش تاثیر قرص می شود. همچنین لوونورژسترول با مهار متابولیسم داروی سیکلوسپورین باعث افزایش غلظت پلاسمایی آن می شود.
چند توصیه در زمان مصرف
موارد زیر به شما کمک بیشتری در رابطه با نحوه مصرف و اثر بخشی دارو خواهد داد:
- در صورت استفاده همزمان این قرص با داروی ریفامپین باید از روش دیگر پیشگیری استفاده نمایید.
- این قرص نسبت به قرص های ترکیبی اثر بخشی کمتری در پیشگیری از بارداری دارد ولی در خانم های میان سال، زنان سیگاری، زنان مبتلا به فشار خون بالا، بیماران دریچه قلب، زنان دچار دیابت یا میگرن تاثیرات بیشتری خواهد داشت.
- اگر از قبل از قرص های ترکیبی ضد بارداری استفاده شده، باید حتما بلافاصله بعد از قطع آنها، از این قرص استفاده شود تا از بارداری جلوگیری شود.
- برای پیشگیری از بارداری بعد از زایمان باید سه هفته بهد از زایمان مصرف این قرص شروع شود.
- قرص های ضد بارداری باید روزانه و در زمان معین خود مصرف شوند. در صورتی که مصرف یک قرص فراموش شد باید بلافاصله بعد از یادآوری مصرف گردد اما اگر ۳ ساعت از زمان مصرف گذشته باشد، علاوه بر مصرف قرص باید به مدت یک هفته از یک روش دیگر برای پیشگیری از بارداری نیز استفاده شود.
- مشکل اسهال یا استفراغ شدید باعث تداخل در جذب قرص و عملکرد آن خواهد شد. به همین جهت در زمان بروز این مشکل از روش دیگری برای پیشگیری از بارداری استفاده نمایید.
- در زمان مصرف این دارو فشار خون باید دائما کنترل گردد.
- در مورد محصولات ضد بارداری کاشتنی، ۵ سال بعد از کاشت کپسول در زیر جلد، باید از زیر پوست خارج شوند.