علت قرمزی چشم چیست؟ علائم، نشانه ها و روش های درمان قرمزی چشم
قرمزی چشم یکی از مشکلات رایج است که هر چند وقت یک بار با آن مواجه می شویم و می تواند یکی از چشم ها یا هر دو چشم را درگیر کند. این مشکل ممکن است دلایل مختلفی مانند ورود گرد و غبار به چشم، خستگی چشم، عفونت و … داشته باشد.
چشم قرمز یک علامت هشدار است اما در بیشتر مواقع می تواند به خاطر مشکلات جزئی مانند التهاب ملتحمه یا آسیب جزئی به عروق چشم ایجاد شود. اما اگر این علامت با درد همراه باشد، ممکن است ناشی از یک مشکل جدی باشد.
در این بخش از تاپ ناز قصد داریم به طور مفصل در مورد قرمز شدن چشم صحبت کنیم تا شما با دلایل آن آشنا شوید و روش های پیشگیری و درمان آن را یاد بگیرید. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
فهرست موضوعات این مطلب
قرمزی چشم چیست؟
قرمز شدن چشم به حالتی گفته می شود که قسمت سفیدی چشم (صلبیه) قرمز رنگ دیده می شود و گاهی آن قدر شدید است که به نظر می رسد چشم شما خونریزی کرده است. این پدیده ممکن است زمانی رخ دهد که رگ های خونی واقع در سطح چشم متورم یا بزرگ شوند.
قرمز شدن چشم ممکن است به دلیل آسیب، عفونت، التهاب یا بیماری چشم باشد. همراه با صلبیه، سایر نواحی چشم ممکن است ظاهری قرمز یا خونی به خود بگیرند. این نواحی شامل ملتحمه (لایه نازکی که صلبیه و پلک های داخلی را می پوشاند)، اپی اسکلرا (غشای بین ملتحمه و صلبیه) و عنبیه (بخش رنگی چشم) هستند.
ظاهر کلی چشم های قرمز می تواند متفاوت باشد. ممکن است این طور به نظر برسد که خطوط صورتی یا قرمز روی صلبیه وجود دارد، یا ممکن است کل صلبیه صورتی یا قرمز به نظر برسد. در موارد دیگر، ممکن است یک لکه ی قرمز روی چشم وجود داشته باشد.
همچنین قرمز شدن چشم ممکن است به تدریج ایجاد شود یا بدون هشدار قبلی و ناگهانی رخ دهد. این مشکل معمولا موقتی می باشد و بعد از برطرف شدن علت زمینه ای از بین می رود.
علائم و نشانه های قرمزی چشم
قرمزی چشم ممکن است به تنهایی و بدون هیچ نشانه و علائم دیگری دیده شود، اما در برخی موارد نیز می تواند همراه با هر کدام از علائم زیر ایجاد شود:
- درد چشم
- تحریک چشم
- سوزش چشم
- تاری دید
- حساسیت به نور
- خشکی چشم
- خارش
- ترشح
- آب ریزش از چشم
- احساس جسم خارجی در چشم
قرمزی چشم نشانه چیست؟
قرمز شدن چشم در اکثر مواقع دلایل ساده ای مانند تحریک شدن چشم با آلودگی، نور شدید و … دارد. گاهی اوقات هم قرمزی چشم می تواند نشانه ای از بروز برخی بیماری های عمومی بدن باشد و فقط مختص بیماری های چشم نیست. حتی مصرف برخی از داروها می تواند عوارضی مانند قرمز شدن چشم داشته باشد. اما بیشتر این دلایل خیلی جدی نیستند.
دلایل قرمزی چشم چیست؟
قرمزی چشم به علت اتساع رگ های خونی ظریف که در بین صلبیه و غشای شفاف پوشاننده سطح چشم جای گرفته است، رخ می دهد. این رگ های خونی ریز که بسیاری از آن ها معمولا غیر قابل دیدن هستند، ممکن است به دلایل محیطی یا سبک زندگی و یا به دلیل مشکلات خاص چشمی متسع شوند.
قرمزی چشم معمولا در اثر خستگی چشم، حساسیت، استفاده بیش از حد از لنزهای تماسی یا عفونت شایع چشمی مانند چشم صورتی ایجاد می شود. با این وجود، قرمزی چشم گاهی اوقات می تواند نشانه شرایط جدی تر یا بیماری چشمی مانند یوئیت یا گلوکوم باشد. در ادامه دلایل مختلف قرمزی چشم را بررسی می کنیم.
حساسیت و آلرژی
یکی از شایع ترین دلایلی که موجب قرمز شدن چشم ها می شود، آلرژی و حساسیت است. عوامل آلرژی زا هم در محیط های داخلی و هم در محیط های بیرونی یافت می شوند. برای مثال ذرات گرد و غبار، محصولات آرایشی چشم و محرک هایی مانند عطر و دود از جمله آلرژن های موجود در هوا هستند. کپک و شوره حیوانات خانگی نیز یکی دیگر از عوامل بروز حساسیت و آلرژی در افراد می باشد.
همچنین ممکن است قرمز شدن چشم ها بر اثر آلرژی به گرده ی گل و گیاه ایجاد شود. وقتی که آلرژن های موجود در هوا با انواع خاصی از سلول های چشم شما تماس پیدا می کنند، ماده ای به نام هیستامین آزاد می شود. هیستامین باعث می شود رگ های خونی زیر سطح چشم منبسط شده و ملتهب شوند و در بیشتر اوقات باعث قرمزی و تورم چشم ها می شود.
افرادی که آلرژی دارند، همیشه باید در محیط های تمیز باشند تا دچار حساسیت نشوند. این افراد به جز قرمز شدن چشم معمولا دچار عوارض دیگری مانند آبریزش چشم ها، تورم و خارش چشم ها نیز می شوند. برای کاهش این عوارض می توانید از کمپرس آب سرد استفاده کنید.
خستگی چشم ها
توصیه می شود که افراد در طول شبانه روز حتما خواب کافی و با کیفیتی داشته باشند و استراحت کنند. اگر به میزان کافی در طول شبانه روز استراحت نکنید، ممکن است دچار مشکلاتی مانند خستگی و قرمز شدن چشم ها شوید. برای درمان این مشکل باید به اندازه کافی بخوابید و از قطره های چشمی استفاده کنید.
همچنین خستگی چشم ها می تواند ناشی از تمرکز چشم ها روی مانیتور رایانه، گوشی یا تلویزیون برای مدت طولانی باشد. خستگی چشم ها به خصوص در حضور تابش خیره کننده، ممکن است مشاهده کردن صفحات دیجیتال را سخت تر کند و باعث شود چشم ها بیشتر و دشوارتر کار کنند. فشار چشم می تواند منجر به قرمزی چشم ها و مشکلات دیگر شود.
آسیب چشم
وارد شدن آسیب یا ضربه به چشم می تواند جزئی یا شدید باشد و ممکن است منجر به قرمز شدن چشم شود. صدمه های چشمی می تواند شامل ضربه زدن به چشم (آسیب غیر منتظره) یا خراشیدن قرنیه، سوختگی های شیمیایی و قرار گرفتن در معرض جسم خارجی و … باشد.
خشکی چشم
خشکی چشم، یکی از شایع ترین دلایل قرمز شدن چشم است. گاهی اوقات اشک به میزان کافی یا با ترکیب مناسب تولید نمی شود و به سرعت تبخیر می شود. همچنین گاهی چشم اصلا قادر به تولید اشک نیست. هر کدام از این شرایط می تواند موجب خشکی چشم شود.
خشکی چشم می تواند باعث التهاب و قرمزی، درد، زخم های قرنیه و حتی در برخی مواقع موجب از دست دادن بینایی شود. خشکی چشم علاوه بر قرمزی چشم ها می تواند موجب احساس سوزش در چشم، تاری دید، سنگینی پلک ها، خستگی چشم، ناتوانی در گریه کردن، عدم تحمل لنزهای تماسی و … شود.
در اکثر مواقع خشکی چشم بر اثر هوای گرم و خشک برای فرد رخ می دهد، اما دلایل دیگری مانند نگاه کردن زیاد به صفحه رایانه نیز می تواند باعث بروز خشکی چشم شود. برای درمان قرمز شدن چشم ها بر اثر خشکی چشم، باید از اشک مصنوعی استفاده کنید.
عفونت چشم
عفونت چشم یکی از شایع ترین دلایل قرمزی و متورم شدن چشم ها است. عفونت چشم معمولا در میان کسانی که بچه کوچک دارند یا به طور مداوم از لنز استفاده می کنند، بیشتر است. عفونت چشم با خروج ترشحات چشمی و درد همراه است و باید سریعا برای درمان اقدام کنید.
استفاده از لنز
استفاده از لنزهای تماسی برای مدت طولانی به دلیل تماس مستقیم با چشم، می تواند قرنیه را تحت تأثیر قرار دهد و منجر به قرمزی و سوزش چشم شود. خوابیدن با لنزهای تماسی داخل چشم و رعایت نکردن بهداشت مناسب لنزهای تماسی می تواند منجر به عفونت چشم شود و مشکلات مختلفی از جمله قرمزی چشم را ایجاد کند.
علاوه بر این، اگر لنز شما قدیمی یا نامناسب باشد، اگر ذراتی زیر آن گیر کرده باشد یا به درستی از آن استفاده نشود، ممکن است باعث تحریک چشم شود.
کمبود خواب
اگر شما در طول شبانه روز خواب و استراحت کافی نداشته باشید ممکن است دچار مشکلاتی مانند بلفاریت و خشکی چشم شوید که یکی از علائم آن قرمز شدن چشم می باشد. همچنین کمبود خواب می تواند تولید اشک را کاهش دهد و باعث ایجاد علائم و نشانه های دیگری نیز شود.
استفاده از دخانیات
عوامل ناشی از سبک زندگی افراد مانند استفاده از دخانیات و … می توانند در ایجاد قرمزی چشم نقش موثری داشته باشند. برای مثال، سیگار کشیدن (تنباکو یا ماری جوانا) می تواند باعث قرمز شدن چشم شود. همچنین مصرف زیاد الکل نیز ممکن است منجر به قرمزی شدن چشم شود.
قرار گرفتن چشم در معرض نور آفتاب
قرار گرفتن چشم در معرض نور خورشید، به خصوص بدون محافظت چشم با استفاده از عینک آفتابی که مسدود کننده ی اشعه ماوراء بنفش است، ممکن است باعث ایجاد بیماری به نام فوتوکراتیت شود. مانند واکنش پوست به آفتاب سوختگی، در هنگام بروز این حالت، سفیدی چشم ممکن است قرمز به نظر برسد.
مصرف برخی از داروهای حساسیت زا
استفاده از برخی داروها باعث ایجاد حساسیت و قرمزی چشم می شود. داروهایی مانند داروهای خواب آور، آنتی هیستامین، انواع مسکن ها و … باعث خستگی و قرمز شدن چشم ها می شوند.
همچنین برخی دیگر از داروها مانند ایبوپروفن باعث خشکی چشم و در نتیجه کاهش جریان خون در چشم می شوند. هنگام مصرف این داروها دقت کنید و اگر بعد از مصرف دچار خارش، تورم و قرمزی چشم شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
یائسگی
با افزایش سن خانم ها و شروع یائسگی، هورمون های بدن تعادل خود را از دست می دهند و چشم ها دچار خشکی و در نتیجه دچار قرمزی می شوند. این افراد برای درمان خشکی و قرمزی چشم باید از قطره های اشک مصنوعی، روان کننده های چشم و کمپرس آب گرم استفاده کنند.
علت قرمزی چشم در کودکان
بچه ها معمولا بهداشت فردی خود را رعایت نمی کنند. مالیدن چشم ها می تواند به سطح چشم آسیب برساند و موجب پاره شدن مویرگ های چشم ها شود. این کار باعث ایجاد قرمزی چشم می شود. از آنجایی که کودکان به تمیزی دست های خود توجه نمی کنند، دست آلوده خود را زیاد به چشم هایشان می زنند.
البته اگر قرمزی چشم در کودکان تکرار شونده و برای مدت طولانی باشد، ممکن است نشانه یک بیماری چشمی باشد. این مشکل در کودکان باید توسط متخصص چشم بررسی شود. اگر فرزند شما علاوه بر حساسیت به نور، تغییر در بینایی یا درد چشم، دچار قرمز شدن چشم هم می شود بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
درمان قرمزی چشم
برای درمان قرمزی چشم ابتدا باید دلیل آن تشخیص داده شود و سپس روش های زیر برای درمان به کار برده می شوند:
قطره برای رفع قرمزی چشم
یکی از بهترین درمان ها برای از بین بردن قرمزی چشم، استفاده از قطره های چشمی است. یکی از انواع قطره ها برای رفع قرمزی چشم، قطره نفازولین است. قطره نفازولین، وازوکانستریکت یا ضد احتقان است و رگ ها را تنگ می کند.
این قطره برای درمان قرمزی چشم استفاده می شود تا خونریزی از مویرگ ها متوقف شود. در صورتی که چشم ها خشک شده باشند، برای درمان خشکی چشم ها می توانید از قطره های استریل چشمی استفاده کنید که برای افزایش رطوبت چشم به کار برده می شوند.
گلاب برای رفع قرمزی چشم
گلاب ماده ای ضد حساسیت است که از چشم ها در برابر لوازم آرایشی، آلودگی و گرد و خاک محافظت می کند. می توانید از گلاب در چشم های خود بچکانید و یا چشمان خود را با گلاب شستشو دهید.
استفاده از کمپرس سرد
استفاده از کمپرس سرد روی چشم قرمز و تحریک شده می تواند باعث کاهش این مشکل شود. یک دستمال تمیز را با آب سرد مرطوب کنید و چند بار در روز روی چشمان بسته خود قرار دهید.
استراحت دادن به چشم ها
داشتن خواب کافی و با کیفیت و استراحت دادن به چشم ها بعد از استفاده از صفحات دیجیتال به مدت طولانی می تواند چشم های شما را که به دلیل خستگی یا فشار دچار خونریزی شده اند، بهبود دهد.
پلک زدن بیشتر
پلک زدن با حفظ تولید اشک به مرطوب نگه داشتن چشم ها کمک می کند. این کار می تواند آلودگی ها را از چشم شما خارج کند و همچنین به جلوگیری از خشک شدن چشم هنگام استفاده از دستگاه های دیجیتال کمک کند.
عوض کردن لنزهای تماسی
عوض کردن لنزهای تماسی قدیمی با لنزهای جدید یا خارج کردن لنزهای تماسی و استفاده از عینک تا زمانی که قرمزی چشم بهبود یابد، می تواند به رفع این مشکل کمک کند. بهتر است زمان استفاده از لنزهای تماسی را کاهش دهید.
چشمان خود را بشویید
شما می توانید چشم خود را با محلول مناسب شستشوی چشم یا آب لوله کشی بشویید تا گرد و خاک و آلودگی های دیگر از بین بروند.
مصرف آنتی هیستامین ها
اگر علت قرمزی چشم آلرژی باشد، مصرف آنتی هیستامین ها می تواند به کاهش علائم و قرمزی کمک کند. اما اگر علت قرمز شدن چشم عفونت باشد، باید از آنتی بیوتیک های مخصوص استفاده کرد.
اجتناب از مواد حساسیت زا
یکی دیگر از روش ها برای بهبود قرمزی چشم و جلوگیری از بدتر شدن آن، به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض محرک هایی مانند گرد و غبار، گرده، دود و شوره ی حیوانات خانگی است.
جلوگیری از قرمز شدن چشم
شما با رعایت نکات بهداشتی و انجام کارهای زیر می توانید از قرمز شدن چشم ها پیشگیری کنید:
- به اندازه کافی بخوابید و استراحت کنید.
- از مالیدن چشم های خود بپرهیزید.
- همیشه قبل از دست زدن به چشم، دست های خود را بشویید.
- زمان نگاه کردن به صفحات دیجیتال را کاهش دهید یا بین آن استراحت های کوتاه داشته باشید.
- از قرار گرفتن در معرض عوامل حساسیت زا و محرک مانند گرد و غبار، گرده گیاهان، بخارهای سمی، دود و مواد شیمیایی و شوره ی حیوانات خانگی خودداری کنید.
- آرایش دور چشم را کاملا پاک کنید.
- بهداشت لنزهای تماسی را به خوبی رعایت کنید و در صورت امکان از خوابیدن با لنز خودداری کنید.
- رطوبت خانه را تنظیم کنید. رطوبت گیر می تواند کپک ها و آلرژن هایی را که باعث قرمزی چشم می شوند کاهش دهد، در حالی که یک دستگاه بخور می تواند به از بین بردن قرمزی ناشی از خشکی چشم کمک کند.