طرز تهیه 6 مربای خانگی خوشمزه و آسان + نکات کلیدی
مربا، شربت و مارمالادها از جمله خوراکی های پرطرفداری هستند که از میوه های مختلف تهیه می شوند. این خوراکی های شیرین به راحتی در خانه قابل تهیه می باشند. درست کردن انواع مربا کار دشواری نیست اما نیاز به علاقه و حوصله دارد. برای تهیه انواع مربا علاوه بر میوه ها، به شکر هم نیاز دارید. البته برای تهیه مربای رژیمی می توانید به جای شکر، از عسل استفاده کنید.
با توجه به تنوع زیاد میوه ها می توانید انواع مربای خانگی و مجلسی متفاوت را تهیه کنید. البته لازم به ذکر است که مارمالادها نیز از خانواده همان مرباها محسوب می شود و در واقع فرق مربا و مارمالاد فقط در خمیری شکل بودن بافت مارمالاد است. بنابراین طرز تهیه آن ها نیز شباهت زیادی دارد.
تهیه انواع مربا یکی از راه های نگهداری طولانی مدت میوه ها محسوب می شود. در حقیقت برای این که بتوانید از میوه ها در تمام طول سال استفاده کنید می توانید آن را همراه با شکر فراوان بجوشانید تا تبدیل به مربا شود. البته میوه هایی که از آن ها در تهیه مربای خانگی استفاده می کنید باید سالم و بدون کرم زدگی باشند تا به مرور زمان هم سالم بمانند.
ما در این مقاله انواع مربا و طرز تهیه آن ها را بررسی می کنیم. شما با دانستن برخی از نکات مهم در مورد تهیه مرباها به راحتی می توانید انواع مربا با میوه های مختلف را در مدت زمان کوتاه و با مواد اولیه ساده ای تهیه کنید و از خوردن آن ها لذت ببرید. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
فهرست 6 مربای خانگی خوشمزه
مربای گل محمدی
مربای گل محمدی یک نوع مربای تبریزی خوشمزه است که طعم و عطر فوق العاده ای دارد. برای تهیه این مربا حتما از گلبرگ های گل هایی که رنگ صورتی دارند استفاده کنید، چون گلبرگ های رز قرمز تلخ و مسهل هستند. اگر گلبرگ ها درشت هستند می توانید قبل از شروع به درست کردن مربا آن ها را با یک قیچی خرد کنید. در ادامه طرز تهیه مربای گل محمدی را شرح می دهیم.
مواد لازم
- گلبرگ گل محمدی صورتی: 1 پیمانه
- شکر: 2 پیمانه
- آبلیمو: 1/2 قاشق چایخوری
- آب جوش: 2 پیمانه
طرز تهیه مربای گل محمدی
ابتدا گلبرگ های صورتی را تمیز کنید، به طوری که فقط بخش صورتی آن ها باقی بماند. گلبرگ ها را داخل ماهیتابه بریزید و روی حرارت کم قرار دهید و چند دقیقه تفت دهید تا کمی ترد شوند. سپس آن ها را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید تا خنک شوند. پس از خنک شدن گلبرگ ها را با دست کمی خرد کنید.
گلبرگ ها را در ظرفی بریزید و یک لیوان آب جوش به آن ها اضافه کنید و مخلوط کنید. حالا روی ظرف را با بشقابی بپوشانید و کنار بگذارید. شکر را با یک لیوان آب جوش و آبلیمو مخلوط کنید و در قابلمه بریزید. قابلمه را روی حرارت بگذارید تا ترکیب آب و شکر بجوشد و غلیظ شود.
برای اینکه غلیظ شدن شیره را چک کنید باید مقداری از آن را با قاشق بردارید و در یخچال بگذارید تا خنک شود و سپس چک کنید. اگر شیره غلظتی مانند عسل داشت یعنی آماده است. بعد از این که شیره به غلظت لازم رسید، گلبرگ ها را اضافه کنید و اجازه دهید 5 دقیقه داخل شیره بجوشند.
سپس مربا را از روی حرارت بردارید و روی آن را بپوشانید تا خنک شود. پس از سرد شدن مربا را داخل شیشه تمیزی بریزید. دقت کنید که گلبرگ ها بیش از 5 دقیقه نجوشند تا مربا تلخ نشود.
نکات مهم تهیه مربای گل محمدی
- برای خوش رنگ شدن مربا، بلافاصله بعد از پخت قابلمه را در ظرف بزرگی از آب و یخ قرار دهید. این شوک و تغییر دمای ناگهانی باعث بیرون آمدن رنگ گل می شود.
- اگر عطر مربا بیشتر از رنگ آن برایتان مهم است، می توانید در آخر دکمنی بگذارید و اجازه دهید عطر گل از آن خارج شود. در این صورت می توانید مقداری گردوی خرد شده هم اضافه کنید.
- برای خوش عطر شدن مربا می توانید مقداری گلاب هم به آن اضافه کنید.
- گل های آذربایجان تلخ نیستند و برای تهیه مربای گل محمدی مناسب تر هستند. برای تست می توانید چند تا از گلبرگ ها را قبل از خرید زیر دندان امتحان کنید که تلخ نباشند.
مطلب مشابه: طرز تهیه مربا بدون شکر؛ دستور تهیه 10 نوع مربای بدون شکر
مربای سیب
مربای سیب یکی از انواع مرباهای بسیار خوشمزه است که علاوه بر صبحانه یا عصرانه، می توانید از آن برای تزئین شیرینی هایی مانند شیرینی مربایی نیز استفاده کنید.
مواد لازم
- سیب: 1 کیلوگرم
- گلاب: 4 قاشق غذاخوری
- شکر: 1 کیلوگرم
- زعفران دم کرده: 1 قاشق غذاخوری
- آب لیمو ترش: 3 قاشق غذاخوری
طرز تهیه مربای سیب
برای تهیه مربای سیب ابتدا سیب ها را بشویید و بعد پوستشان را بگیرید و از وسط نصف کنید و هسته های آن ها را خارج کنید و در یک ظرف قرار دهید. سپس روی تخته آشپزخانه سیب ها را بگذارید و به صورت مکعب های متوسط خرد کنید.
پس از خرد کردن سیب ها را در یک کاسه بریزید و 1 لیوان آب را به همراه لیمو ترش به سیب ها اضافه کنید و اجازه دهید تا همین طور استراحت کنند. داخل قابلمه 4 لیوان آب بریزید و روی شعله قرار دهید تا با حرارت زیاد آب آن سریع تر جوش بیاید و شکر را کم کم داخل آب بریزید و به آرامی با قاشق هم بزنید تا زودتر در آب حل شود.
وقتی که آب در حال جوشیدن بود، سیب ها را در آبکش بریزید و بعد به شربت در حال جوش اضافه کنید و زعفران دم کرده را نیز اضافه کنید حرارت را متوسط کنید تا مربا به مرور به مدت 30 تا 45 دقیقه پخته شود و به غلظت مورد نظرتان دربیاید.
بعد از گذشت زمان گفته شده یک تکه از سیب ها را در دهان تست کنید. اگر سیب نرم تر شده بود و شربت مربا نیز به غلظت مورد نظرتان رسیده بود (شربت پس از سرد شدن کمی سفت تر می شود) قابلمه مربا را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید.
سپس همان لحظه گلاب را اضافه کنید و کمی مربا را مخلوط کنید تا طعم گلاب به خورد مربا برود، سپس اجازه دهید مربا در دمای محیط سرد شود و در شیشه مورد نظر بریزید و درب آن را محکم ببندید و در یخچال قرار دهید.
مطلب مشابه: طرز تهیه مربا شاتوت مفید برای افردی که کم خونی دارند
مربای کیوی
مربای کیوی از مرباهای ملس است که به دلیل طعم متفاوتش طرفداران زیادی دارد. طرز تهیه مربا کیوی ساده و سریع است و معمولاً در فصل پاییز تهیه می شود. مربای کیوی یکی از متفاوت ترین طعم های مربا را دارد و برای وعده صبحانه فوق العاده است.
طعم ملس مربای کیوی باعث می شود که بدون کره یا خامه نیز خوشمزه باشد و برای افرادی که رژیم کاهش وزن دارند، مناسب است. برای تهیه مربای کیوی بهتر است از کیوی های سفت استفاده کنید تا در حین پخت له نشوند. اما اگر می خواهید مربا را له و یکدست کنید، کیوی های نرم مناسب تر هستند.
مواد لازم
- کیوی: 1 کیلوگرم
- شکر: 1 کیلوگرم
- آب لیمو ترش: 1 قاشق غذاخوری
- آب: 1/5 پیمانه
طرز تهیه مربای کیوی
کیوی ها را پوست بگیرید و آن ها را حلقه حلقه برش دهید. نصف شکر را جدا کنید. کیوی ها را در ظرفی بریزید و لا به لای آن از شکر جدا کرده بریزید. ظرف را برای 3 تا 5 ساعت در یخچال قرار دهید. این کار باعث می شود شکر به خورد کیوی برود و کیوی ها آب بیندازند و در نهایت مربا خوشمزه تر شود.
کیوی را روی حرارت ملایم قرار دهید، نصف دیگر شکر و آب را روی کیوی ها بریزید. مربا را به همان حالت بگذارید تا جوش بخورد. دقت داشته باشید در این حین به هیچ وجه شکرک های اطراف قابلمه را جدا نکنید و درون مربا نریزید، چون باعث شکرک زدن مربا می شود.
25 تا 30 دقیقه که مربا قل خورد و قوام آمد حرارت را خاموش کنید. برای اطمینان از قوام آمدن مربا می توانید مقداری از شربت آن را بردارید. اگر شربت بین دو انگشت شما کش آمدن یعنی مربا به اندازه کافی قوام آمده است.
به مربا آبلیمو اضافه کنید. مربای شما آماده است. آن را برای 12 ساعت در دمای محیط قرار دهید تا کاملاً خنک شود. پس از سرد شدن آن را درون ظرف مناسب و درب دار بریزید و در یخچال نگهداری کنید. بهتر است ظرف مربا از قبل استریلیزه شده باشد.
نکات مهم تهیه مربای کیوی
- کیوی پس از پخته شدن تغییر رنگ می دهد، برای خوش رنگ تر شدن می توانید مقداری رنگ سبز خوراکی به آن اضافه کنید.
- برای عطر بهتر مربا می توانید مقداری وانیل، هل یا گلاب به آن اضافه کنید. اگر می خواهید هر کدام از این مواد را اضافه کنید، 10 دقیقه قبل از خاموش کردن حرارت آن را روی مربا بریزید.
- مربا را بیش از حد نجوشانید، زیرا کیوی سریع پخته و له می شود.
- اگر مربا را به شکل مارمالاد ترجیح می دهید. پس از اتمام مراحل طرز تهیه مربا کیوی، کیوی ها را با گوشت کوب برقی یا میکسر له کنید.
مربای زردآلو
زردآلو یکی از محبوب ترین و خوشمزه ترین میوه های فصل تابستان است. زردآلود منبع عالی بتاکاروتن است که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود و به سلامتی چشم ها، پوست، مو، دهان و … کمک می کند. از زردآلود می توان به روش های مختلفی مانند کمپوت، مربا و … استفاده کرد. در ادامه طرز تهیه مربای زردآلو را به شما آموزش می دهیم.
مواد لازم
- زردآلوی سفت: 1 کیلوگرم
- شکر: 900 گرم
- زعفران: 1 قاشق غذاخوری
- گلاب (پودر هل): نصف استکان
- آب لیمو ترش: 1 قاشق غذاخوری
- آب: 1 لیوان
طرز تهیه مربای زردآلو
برای تهیه مربای زردآلود ابتدا باید آب و شکر را روی حرارت بگذارید تا شکر کاملا حل شود. وقتی آب جوش آمد زردآلوها را در آن بریزید و حرارت را کم کنید. می توانید مغزهای زردآلو را هم پوست گرفته و خلال کنید و همراه زردآلوها بریزید.
اجازه دهید زردآلوها حدود 20 دقیقه بجوشند و زیاد آن ها را هم نزنید چون له می شوند. حالا گلاب و زعفران را اضافه کنید و اجازه دهید 5 دقیقه دیگر بجوشند و سپس آبلیمو را اضافه کنید و حرارت را خاموش کنید.
مطلب مشابه: طرز تهیه مربای آلوئه ورا خوشمزه و به آسانی در منزل
مربای بهار نارنج
بهار نارنج، شکوفه درخت نارنج است که در عطرسازی و ساختن اسانس، تهیه انواع نوشیدنی ها و عرقیجات و تهیه مربا، سوهان، گز و … بسیار کاربرد دارد. در ادامه طرز تهیه مربای بهار نارنج را آموزش می دهیم.
مواد لازم
- گل بهار نارنج: 1 کیلوگرم
- شکر: 1 کیلوگرم
- آب لیمو ترش: 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه مربای بهار نارنج
با توجه به این که بهار نارنج دارای طعم و مزه تلخی است، برای تهیه مربا بهار نارنج، ابتدا باید با جوشاندن پی در پی، تلخی آن را از بین ببرید. پس ابتدا شکوفه های بهار نارنج را در مقداری آب بریزید و بگذارید 30 دقیقه بجوشند، سپس آن ها را داخل سبدی آبکش کنید و روی آن آب سرد بریزید. این کار را دو تا سه بار تکرار کنید و بعد آن ها را به مدت 24 ساعت در آب خیس کنید.
در این فاصله نیز آب آن ها را یکی دو بار عوض کنید. به این ترتیب، تلخی بهار نارنج کاملاً گرفته می شود. اگر باز هم تلخ بود، جوشاندن آن را تکرار کنید و سپس شکر را همراه با 3 پیمانه آب در قابلمه ای بریزید و روی شعله گاز قرار دهید تا در اثر جوشیدن، شکر در آب حل شود.
سپس بهار نارنج را به محلول آب و شکر اضافه کنید و روی شعله گاز قرار دهید تا مربا قوام آید. توجه داشته باشید که مربا را به اندازه کافی بجوشانید، زیرا اگر به اندازه نجوشد و آب داشته باشد خیلی زود کپک می زند و اگر بیش از حد آن را بجوشانید که مربای شما غلیظ تر از حد معمول شود، مربا شکرک می زند.
مربای به
مربای بِه یکی از مرباهای لذیذ و پر طرفدار می باشد که معمولا در فصل پاییز بسیار استفاده می شود. قبل از هر چیز سعی کنید برای تهیه این مربا، از میوه بِه سالم استفاده کنید. میوه له شده یا کپک زده یا شل و پوسیده باعث خراب شدن و کپک زدن مربا می شود. در ادامه طرز تهیه مربای بِه را آموزش می دهیم.
مواد لازم
- میوه بِه: 500 گرم
- شکر: 500 گرم
- زعفران دم کرده: 1 قاشق غذا خوری
- هل: 2 عدد
- آبلیمو: 1 قاشق غذا خوری
طرز تهیه مربای به
برای درست کردن این مربای خوشمزه ابتدا بِه ها را بشویید و پوست بگیرید. البته برای این مربا می توانید از بِه ها با پوست نیز استفاده کنید و پوست آن ها را نگیرید. پس از شستن بِه ها، آن ها را از وسط نصف کنید، هسته آن ها را جدا کنید و آن ها را کنار بگذارید.
حالا بِه ها را با چاقو خرد کنید. در این مرحله هم به سلیقه خودتان می توانید بِه ها را برای مربا نگینی کنید یا آن ها را رنده کنید. پس از خرد شدن بِه ها، آن ها را در یک قابلمه بریزید. 6 لیوان آب همراه با شکر به قابلمه اضافه کنید، درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید تا با حرارت بالا به جوش بیاید.
ناگفته نماند که می توانید مربای بِه را بدون شکر و با شیره انگور یا عسل تهیه کنید. بعد از این که به جوش آمد حرارت را کم کنید و روی درب قابلمه یک دمکنی بگذارید. بعد از این کار اجازه دهید تا مربا به مدت یک ساعت پخته شود و به غلظت کافی برسد.
گذاشتن دمی روی درب قابلمه باعث می شود تا مربای شما خوشرنگ و شفاف شود. توجه داشته باشید که معمولا مربا بعد از خنک شدن سفت تر می شود. پس نباید آن را زیاد روی حرارت بگذارید. بعد از گذشت حدود نیم ساعت، پوست هل ها را جدا کنید و دانه های آن ها را همراه با زعفران دم کرده به مربا اضافه کنید.
حالا قوام مربا را امتحان کنید و اگر به میزان دلخواه رسیده بود، مربا را از روی حرارت بردارید. برای تست قوام مربا، مقدار کمی از شهد آن را در یک لیوان آب سرد بریزید و اگر شهد بدون این که پخش شود به ته لیوان رسید یعنی مربا به قوام کافی رسیده است؛ در غیر این صورت مربا باید بیشتر روی حرارت بماند.
بعد از این که مربا آماده شد، درب قابلمه را بردارید و صبر کنید تا مربا خنک شود. پس از خنک شدن مربا آن را در ظرف شیشه ای مناسب بریزید و در یخچال گذارید. نکته مهمی که باید در تهیه مربا به آن توجه کنید این است که پس از قرار دادن دم کنی روی قابلمه، حتما حرارت را کم کنید و قابلمه را روی شعله پخش کن قرار دهید تا مربا به آرامی و برای 1 تا 2 ساعت بپزد.
در این مدت ممکن است شهد مربا تبخیر شود، برای کم نشدن شهد مربا باید هر 30 دقیقه یک بار به مربا سر بزنید و آن را چک کنید. در صورتی که شهد مربا بیش از حد غلیظ شده بود کافی است کمی آب جوش به آن اضافه کنید.
مطلب مشابه: آموزش طرز تهیه مربای گلابی + نکاتی برای خوشمزه تر شدن مربا