مجله تاپ‌ناز‌

مزایا و معایب آموزش آنلاین چیست؟

مزایا و معایب آموزش آنلاین چیست؟

برگزاری کلاس‌ها به صورت حضوری یا آنلاین در سال‌های اخیر به مسئله‌ای جدی تبدیل شده و مباحث زیادی پیرامون این موضوع مطرح می‌شوند. تصور کنید برای شرکت در یک کلاس، دیگر لازم نیست ساعت‌ها در ترافیک گیر کنید یا به دنبال کلاس‌های حضوری بگردید. از یادگیری در نیمه‌شب، تا امکان حضور در کلاس‌هایی از بهترین دانشگاه‌های جهان، دسترسی به دانش را به تجربه‌ای شخصی و انعطاف‌پذیر تبدیل کرده است.

بررسی مزایا و معایب آنلاین از آن جهت حائز اهمیت است که روش‌های نوین آموزش از جمله آموزش مجازی و استفاده از ابزارهای آموزش آنلاین، شرایط جدیدی را برای همگان فراهم نموده است و به دانش آموزان این امکان را می‌دهد که در هر موقعیتی بتوانند آموزش‌ها را دنبال کنند.

اما آیا این روش جایگزین کاملی برای آموزش سنتی است؟ در ادامه به بررسی دقیق‌تر مزایا و معایب این موضوع می‌پردازیم.

مزایای آموزش آنلاین چیست؟

مزایا و معایب آموزش آنلاین چیست؟

در این بخش، به بررسی مزایای کلاس مجازی می‌پردازیم. مهم‌ترین مزایای کلاس آنلاین به صورت خلاصه عبارتند از:

1.    دسترسی بهتر

در سیستم‌های سنتی، حضور در کلاس‌ها به موقعیت جغرافیایی محدود می‌شود و یکی از مهم‌ترین مزایای کلاس آنلاین این است که کاربران در هرنقطه‌ای می‌توانند در این کلاس ها شرکت کنند؛ برای مثال، افراد در شهرهای کوچک که از امکانات آموزشی به صورت حضوری محروم می‌باشند، از هرجایی می‌توانند در هرکلاسی حضور داشته باشند.

این دسترسی گسترده چند جنبه دارد:

  • تنوع دوره‌ها
  • دسترسی به آموزش‌های جهانی
  • یادگیری چند جانبه‌ای در یک زمان

پلتفرم‌هایی مانند کورسرا این مزیت را به بهترین شکل ارائه می‌دهند و یادگیری را برای تمام اقشار ممکن ساخته است.

2.    صرفه جویی در زمان و هزینه

آموزش آنلاین این امکان را به شما می‌دهد که برخی از هزینه‌های جانبی را کاهش دهید؛ از جمله:

  • عدم نیاز به پرداخت هزینه رفت و آمد برای شرکت در کلاس‌ها
  • کم شدن هزینه کاغذ و کتاب
  • شرکت در کلاس‌ها در هر زمانی، چه اوایل صبح و چه هر زمان دیگر
  • کاهش هزینه زیرساخت‌ها ( تخته وایت برد، پروژکتور و …)

شما می‌توانید بدون نیاز به حضور در کلاس یا سفر به شهر یا کشور دیگر، دوره‌های آموزشی را در خانه یا محل کارتان دنبال کنید. این روش نه ‌تنها هزینه‌ها را کاهش می‌دهد، بلکه با حذف زمان تلف شده در مسیر، بازدهی شما را افزایش می‌دهد.

3.    یادگیری در محیطی آرام

یکی از مشکلات رایج در آموزش حضوری، عوامل مزاحمی است که می‌توانند تمرکز شما را از بین ببرند. با توجه به اینکه این نوع آموزش در هر مکانی قابل انجام است، فرد می‌تواند با خیال آسوده و با هر پوششی در کلاس‌ های مجازی شرکت کرده و از آموزش آنلاین استفاده کند.

در آموزش آنلاین، شما کنترل کاملی بر محیط یادگیری خود دارید و می‌توانید جایی را انتخاب کنید که در آن احساس آرامش می‌کنید و عاری از عوامل مزاحم است. این آزادی در انتخاب محیط یادگیری به شما کمک می‌کند که بهره‌وری بالاتری داشته باشید.

4.    مناسب برای افراد شاغل

برای افرادی که مشغول به کار هستند، آموزش آنلاین این امکان را فراهم می‌کند که بدون وقفه در شغل یا درآمدشان، به یادگیری ادامه دهند؛ به طورمثال، شما می‌توانید پس از ساعات کاری، آخر هفته‌ها یا حتی در زمان استراحت، به صورت پاره‌وقت دوره‌های آنلاین را بگذرانید. این انعطاف‌پذیری به افراد اجازه می‌دهد که مهارت‌های جدید کسب کنند یا دانش تخصصی خود را ارتقا دهند؛ بدون اینکه نیاز به ترک شغل یا کاهش درآمد داشته باشند.

5.    مناسب با انواع شیوه‌های یادگیری

برخی از افراد یادگیرنده بصری هستند و ترجیح می‌دهند از طریق مشاهده ویدیو آموزش ببینند. درحالیکه عده‌ای دیگر ممکن است از طریق گوش دادن آموزش ببینند. سیستم یادگیری آنلاین با طیف وسیعی از روش‌ها، مانند ویدیو، پادکست و … برای هرفرد شخصی‌سازی می‌شود.

معایب آموزش آنلاین چه مواردی می‌باشد؟

مزایا و معایب آموزش آنلاین چیست؟

کلاس‌های آنلاین در کنار مزایای خود، معایبی هم دارند که در همین راستا، بسیاری از فعالان آموزشی، مدعی هستند که کلاس‌های آنلاین در مقایسه با کلاس‌های حضوری بازدهی کمتری دارند. در این بخش به بررسی مهم‌ترین معایب کلاس مجازی می‌پردازیم.

1.    عدم اتصال به اینترنت در هر مکان

یکی از مشکلاتی که اغلب افراد با آموزش مجازی دارند، عدم اتصال به اینترنت پایدار در طول برگزاری کلاس‌ها است که همین امر باعث ایجاد قطع و وصل‌های مکرر در طول کلاس می‌شود. از این رو، نمی‌توانند به خوبی درس را یاد بگیرند.

2.    کمبود تعامل انسانی و اجتماعی

یکی از بزرگترین چالش‌های کلاس آنلاین، عدم تعامل میان استاد و همکلاسی‌ها می‌باشد. در کلاس‌های حضوری تبادل اطلاعات نقش مهمی در یادگیری افراد دارد، اما در آموزش‌های غیر حضوری این امکان میسر نمی‌باشد.

3.    عدم تمرکز به دوره و صفحه نمایش

در محیط آنلاین عوامل زیادی مانند شبکه‌های اجتماعی و ایمیل‌ها می‌توانند حواس پرتی برای دانشجو ایجاد کنند. وقتی آموزش به صورت غیرحضوری است، فعالیت‌های دانشجویان دیگر تحت کنترل معلم نبوده و فرد خیلی راحت تمرکز خود را از دست خواهد داد.

و از سوی دیگر چون زمان کلاس‌ها انعطاف پذیر بوده، ممکن است افراد کارهای خود را به تعویق بیندازند و یادگیری لازم را از دست بدهند.

4.    کیفیت پایین آموزش برخی دوره ها

تمام آموزش‌های آنلاین و مجازی از کیفیت بالایی برخوردارنیستند و در بیشتر اوقات بسیاری از مدرسین بدون آشنایی با روش کار ابزار دیجیتال و عدم داشتن محتوای باکیفیت شروع به تدریس می‌کنند که همین امر سبب کم‌شدن تاثیر آموزش می‌شود. این مسئله به‌ویژه در پلتفرم‌هایی که به صورت رایگان ارائه می‌شوند، به چشم می‌خورد. تنها راه جلوگیری از چنین مشکلی، تحقیق کامل درباره مدرس دوره است.

جمع بندی

با تمام چالش‌های موجود و علاوه بر گسترش فراوان این شیوه آموزش در چند سال اخیر، نشان داده شده که آموزش آنلاین می‌تواند نیازهای هر فرد با روش‌های مختلف یادگیری را با شیوه‌های متفاوت پاسخ دهد. شیوه‌های مختلف آموزش، دسترسی آسان و راحت و همگانی بودن منابع، از مهم‌ترین مزایای این آموزش‌ها هستند.

در مقابل، معایبی مانند کاهش انگیزه و ارتباط را می‌توان از نقاط ضعف این نوع آموزش نام برد. اگر بتوانید نقاط قوت را به درستی به کار بگیرید و با چالش‌هایش سازگار شوید، این نوع آموزش می‌تواند یک ابزار قدرتمند برای رشد و پیشرفت شما باشد.

مطالب مشابه را ببینید!