مشکلات و بیماری های پوستی شایع در بین ایرانیان
با توجه به شرایط جغرافیایی در هر کشور مشکلات پوستی خاصی نیز امکان شیوع دارد. در این مطلب یکی از متخصصان پوست در مورد مشکلات پوستی رایج بین ایرانیان توضیح می دهد.
شایع ترین مشکلات پوستی مردم ایران
انواع اکنه و لکه های پوستی شاید شایع ترین مشکلات پوستی باشد ما با آن درگیر هستیم و همیشه برای رفع و درمان راه حلی جستجو می کنیم.
بیماری های پوستی برای هر فردی ممکن است اتفاق بیفتند.به گفته ی نائب رئیس انجمن متخصصان پوست ایران،بیماری های رنگدانه ای و تاولی جزء شایع ترین بیماری های پوستی در ایران هستند. شناخت نوع بیماری در درمان آن بسیار موثر است.برای آشنایی با این بیماری ها و شیوع آن ها در کشورمان با ما همراه باشید.
اصلی ترین مشکلات پوستی بین ایرانیان
انواع لک و مک رایج ترین مشکلات پوستی ایرانی هاست
یک متخصص پوست:از جمله بیماری های شایع پوستی در ایران، بیماری ها آکنه ای یا همان جوش صورت و ناحیه فوقانی بدن است و بیماری های رنگدانه ای مانند پیسی یا لک های صورت نیز در کشور شیوع زیادی دارد.
علاوه بر این، اگزمای پوستی در سنین کودکی و بزرگسالی، بیماری های تاولی و پسوریازیس نیز از دیگر بیماری های پوستی شایع در ایران محسوب می شود. پسوریازیس، یکی از شایعترین بیماری های پوستی است که طی آن، سیستم ایمنی افراد مبتلا با ارسال سیگنال های معیوب، موجب تسریع رشد سلول های پوست می شود.
در حالت عادی، سلول های پوست به طور دائم از لایه های زیرین به طرف سطح حرکت کرده، در آنجا هسته های خود را از دست داده و به صورت پوسته های مرده از بدن دفع می شوند اما در جریان پسوریازیس، چرخه حیات سلول های پوست بر اثر اشکالات سیستم ایمنی، سرعت یافته در نتیجه چندین لایه سلول مرده در سطح پوست تجمع پیدا می کنند و پوسته های پسوریازیس را تشکیل می دهند. هنجنی با یادآوری اینکه ایران یکی از کشورهایی صاحب بالاترین آمار بیماری های تاولی ازجمله پمفیگوس است، گفت:متخصصان پوست کشور باید کارهای درمانی جدی تر در این زمینه انجام دهند.
پمفیگوس به معنی تاول و از بیماری های نادر پوستی، با علت نقص در سیستم ایمنی بدن است و پوست و غشاهای مخاطی را دربرمی گیرد. علت دقیق این بیماری هنوز شناخته نشده، اما آنچه را که در این بیماری رخ می دهد، می توان به از دست رفتن چسبندگی بین لایه های شاخی پوست (کراتینوسیت) تعریف کرد.
پیسی یا برص یا ویتیلیگو یک بیماری پوستی است که در آن لک های سفید رنگ به دلیل از دست رفتن رنگدانه پوست به وجود می آیند؛ این ضایعات در هر جایی از بدن ممکن است دیده شوند. در این بیماری معمولا در هر دو طرف بدن به طور قرینه لک های متعدد سفید و شیری رنگ دیده می شوند. شایعترین مناطق درگیری پوستی در این بیماری شامل صورت، لب ها، دست ها، بازوها، پاها و نواحی تناسلی است.
لکه های سفید و قهوه ای بدترین مشکلات پوستی ماست
استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز درباره عوامل ابتلا به بیماری های پوستی نیز توضیح داد:مجموعه ای از عوامل مختلف در بروز این بیماری ها دخیل و عوامل محیطی و جنبه های ژنتیکی در این میان تاثیرگذار هستند ولی اخیرا به نقش بسیار پررنگ ژنتیک در بیماری های پوستی به ویژه سرطان های پوست توجه و تاکید بیشتری می شود. وی نداشتن سیستم دقیق ثبت بیماری های مختلف را از جمله مشکلات موجود در کشور برشمرد و گفت:درخصوص سرطان ها سیستم های ثبت بیماری راه اندازی شده ولی برای بیشتر بیماری ها این امکان فراهم نشده است و باید سعی کنیم برای بیماری های پوستی، ثبت موارد را به صورت دقیق داشته باشیم.
شیوع سرطان بدخیم پوست در ایران کمتر از آمریکا و اروپا
هنجنی درباره وضعیت شیوع سرطان های پوست در کشور نیز گفت:سرطان سلول های پایه ای با عنوان بازال سل کارسینوما در کشور ما بیشتر مشاهده می شود که متاستاز (نفوذ به بافت های دیگر) نمی دهد و البته میزان ابتلا به این سرطان در ایران با دیگر کشورهای دنیا تفاوت چندانی ندارد و تقریبا به اندازه میانگین دنیا است. نائب رئیس انجمن متخصصیان پوست ایران خاطرنشان کرد:نوع دیگر سرطان پوست به نام ملانوما در کشورهای اروپایی و آمریکا شیوع زیادی دارد که ممکن است کشنده باشد و آمار شیوع این نوع سرطان در ایران، بسیار کمتر از اروپا و آمریکا است.
بازال سل کارسینوما ( Basal Cell Carcinoma) شایعترین شکل سرطان پوست است که تقریباً هیچگاه به دیگر بافت های بدن گسترش پیدا نمی کند ولی با این حال، ممکن است رشد کرده و به بافت اطراف تهاجم پیدا کند. ملانوما (Melanomaa) بدخیم ترین سرطان پوست محسوب می شود و از ملانوسیت های پوست که استعداد بدخیمی پیدا کرده اند، نشات می گیرد. به طور طبیعی، ملانوسیت ها رنگدانه های تیره پوست، مو، چشم و خال های بدن را تولید می کنند.