معرفی سریال حشاشین | روایتی ناقص از زندگی ببر کوهستان حسن صباح
سریال حشاشین جدیدترین محصول سینمای جهان است که کشور مصر با هزینه بسیار گزاف آن را ساخته است. این سریال درباره زندگی حسن صباح بناینگذار فرقه حشاشین است. ما نیز در ادامه متن این سریال را به صورت کامل به شما دوستان معرفی خواهیم کرد. پس اگر قصد تماشای این سریال را دارید با تاپ ناز همراه شوید.
فهرست موضوعات این مطلب
داستان سریال حشاشین درباره چیست؟
رخدادهای این سریال در یک بستر تاریخی، در سده یازدهم اتفاق میافتد. در آن زمان حسن صباح رهبری گروه حشاشین را عهدهدار بود که به انجام ترورهای خونین شخصیتهای برجسته مشهور بودند.
حسن صباح بنیانگذار دولت اسماعیلیان الموت در فلات ایران و حجت امام و داعی بزرگ مذهب اسماعیلیه نزاری بود. او در خانوادهای شیعه دوازده امامی در قم زاده شد. پدرش، علی بن محمد بن جعفر صباح حمیری، از اهالی کوفه بود، اما ادعا داشت که نسبش به حمیری یمنی میرسد.
حسن صباح از علوم مختلف از جمله فلسفه، هندسه، نجوم و سیاست آگاهی داشت. وی دائماً مشغول نوشتن کتاب و مطالعه بود. کتاب فصول اربعه و مقدمه کتاب سیدنا از نوشتههای صباح است. وی دعوت جدید اسماعیلیه را در برابر دعوت فاطمیان موسوم به دعوت قدیم ایجاد کرد. او در حالی از دنیا رفت که لرزه بر اندام قدرتمندترین رهبران جهان انداخته بود.
او دو پسر داشت که هر دو را به جرم تخلف از اصول دین قصاص کرد؛ یکی را به جرم نوشیدن شراب و دیگری را به جرم دخالت در قتل داعی حسین قائنی که پس از مدتی مشخص شد نقشی در آن ماجرا نداشتهاست.
عوامل این سریال
کریم عبد العزیز در نقش حسن صباح
کریم عبدالعزیز بازیگر و کارگردان مصری است. او فرزند محمد عبدالعزیز کارگردان و برادرزاده عمر عبدالعزیز کارگردان سینمای مصر است. او بازیگری را از کودکی آغاز کرد و اولین بازی خود را در فیلم پدرش (آقایان مراقب باشید) و سپس فیلم دوم به کارگردانی پدرش (بعضیها دو بار نزد نماینده مجاز میروند) و (مظنون) بازی کرد.
کریم عبدالعزیز در 17 اوت 1975 در جیزا بدنیا آمد. او در یک خانواده هنری رشد و نمو یافت که در رشد اون در زمینه سینما مؤثر بود. عبدالعزیز در سال 1994 به مؤسسه عالی سینما پیوست تا از آن زمان زندگی متفاوتی را آغاز کند.
او در سال 1376 از گروه کارگردانی فارغالتحصیل شد و مدت کوتاهی به عنوان دستیار کارگردان مشغول به کار شد و به جای اینکه پشت دوربین باشد، وسوسه شد که جلوی دوربین باشد. این بود که تصمیم گرفت به جای کارگردانی به بازیگری روی آورد تا اینکه با کارگردان شریف عرفه که برای اولین بار او را معرفی کرد، شانس بازیگری را پیدا کرد.
مطلب مشابه: معرفی فیلم Poor Things + داستان این فیلم، بازیگران و کارگردان این فیلم شاهکار
سامی الشیخ در نقش کیا بزرگامید
از فیلمها یا برنامههای تلویزیونی که وی در آن نقش داشتهاست میتوان به انسیآیاس، جنگ چارلی ویلسون، هاوایی فایو-زیرو، و تکتیرانداز آمریکایی اشاره کرد.
سامی اهل اسکندریه مصر است، جایی که خانواده وی هنوز هم در آنجا زندگی میکنند. وی یک خواهری به نام دالیا دارد، برادر دوقلوی او احمد در فرانسه زندگی میکند و برادر کوچکترش کریم کمل نیز بازیگر است.
فتحی عبدالوهاب در نقش نظامالملک
فتحی بازیگر مصری است. در چند سال اخیر، فتحی عبدالوهاب توانسته است که خود را در میان ستارگان نسل خود جای دهد. با اینکه فتحی عبدالوهاب اصلا به ایده دنبال کردن درخشش شهرت اعتقادی ندارد و مسئله قهرمانی مطلق که همه به دنبال آن هستند برایش مهم نیست. او از دانشگاه و به خصوص از دانشکده بازرگانی به عنوان یک هواشناسی شروع کرد، وقتی به سال آخر دوره دانشگاهی رسید، یکی از دوستانش به لینین الرملی و محمد صبحی رفت و مدارک خود را تقدیم کرد، و واقعاً در آزمون موفق شد، با شروع “بالعربی الفصیح” که برای سه فصل پیاپی نمایش داده شد، سپس به سمت معروفیت پرتاب شد.
پیتر میمی کارگردان و سازنده اصلی
پیتر میمی (9 آوریل 1987)، کارگردان و نویسنده مصری است، او فارغ التحصیل دانشکده پزشکی دانشگاه قاهره است و در رشته پزشکی فعالیت میکند. او چندین فیلم کوتاه داشت، اما بعدها تعداد زیادی فیلم بلند را نیز کارگردانی کرد که از مهمترین آنها میتوان به «سعید کلاکت»، «هرم چهارم»، «میمون صحبت میکند»، «جنگ کارموز»، «موسی» اشاره کرد.
آیا حسن صباح یک فرد واقعی بود؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که بله. حسن صباح در سال ۴۴۵ ه.ق / ۱۰۵۰ م در خانوادهای از شیعیان امامی در شهر قم متولد میشود.
در کتاب تاریخ خلفای فاطمی شجره نامه او را چنین ذکر کردهاند: «محمد الصباح بن یوسف الحمیری_ الحسین_ جعفر_ محمد_ علی_ الصباح_ حسن.»
پدر وی از مردمان کوفه بودهاست اما ادعا داشت که نسبش به اعقاب پادشاهان حمیری عربستان جنوبی میرسد.
پدر صباح با پای پیاده از یمن به کوفه میآید و در آنجا مشغول خرید و فروش و تجارت فلزات و سنگهای قیمتی میشود و پس از به دست آوردن سرمایه فراوان کوفه را ترک میکند و رهسپار قم میشود.
وی پس از تولد صباح عازم ری، که مرکز مهمی برای اندیشه شیعه و فعالیت داعیان اسماعیلیه بود، میشود.
از مسیر ترک کوفه و هجرت وی به قم و ری اطلاعی در دست نیست. در آن زمان اسماعیلیه جنبشی در حال رشد در ایران و قسمتهای شرقی مصر بود.
رابطه حسن صباح و مصر
همانطور که گفتیم این سریال را کشور مصر ساخته و از طرفی هم گفتیم که حسن صباح ایرانی بوده است. پس شاید برای شما سوال باشد که ررابطه حسن صباح با مصر چیست؟
حسن صباح به مدت 3 سال در مصر بود. در آن زمان، بدرالجمالی، که وزیر فاطمیان و امیر سپاهیان بود، به عنوان داعی الدعاه، جانشین موید فی الدین شیرازی شدهبود.
صباح ابتدا در قاهره و سپس در اسکندریه ماند اما موفق نشد المستنصر بالله را ببیند و حمایت و یاری هیئت حاکمه مصر را برای مواجه ایرانیان با ترکان سلجوقی به دست آورد.
حسن در مصر به دلیل مشکلاتی که با بدرالجمالی پیدا کردهبود به اسکندریه رفت، زیرا این شهر پایگاه مخالفان بدرالجمالی بود.
این مشکلات و مناظرات به خاطر جانشینی المستنصر بالله بود؛ حسن برای حمایت از نزار، ولیعهد او اعلام آمادگی کرد؛ اما بر اساس روایت دیگری، المستنصر بالله شخصاً به او گفتهبود که جانشین، نزار است.
به هرحال حسن در ذیحجه سال 473 ه.ق / ژوئن 1081 م به اصفهان بازگشت. او در دورانی که در مصر اقامت داشت، متوجه چیزهای بسیاری شد که مدتی بعد، از آنها در سیاست انقلابیاش بهره برد.
وی آگاه بود که دولت فاطمیان رو به انحطاط است و توان لازم برای کمک به اسماعیلیان ایران در مبارزه با سلجوقیان ترک را ندارد.
به گفته بسیاری از روایتها حسن صباح در مصر به بزرگترین کتابخانه تاریخ در آن زمان رفته و مشغول مطالعه شده است. او روزها و شبهای بسیاری را در این کتابخانه گذرانده و اطلاعات خود را بالا برده است.
حسن به طور عمده در این کتابخانه، تاریخ ایران قبل از اسلام را مطالعه کرده و پی به عظمت ایرانیان در زمانِ هخامنشیان برده است. همین مسئله باعث شد تا حسن به فکر این بیافتد که ایران را به عظمت قبلی خود برگرداند. اما او برای اینکار نیاز به ارتش داشت، اما حسن مردی معمولی نبود… او فکرهای زیادی در سر داشت…!
مطلب مشابه: معرفی سریال های برتر خارجی تمام شده محبوب که هنوز ارزش تماشا دارند
داستان سه یار دبستانی که پلات اصلی سریال حشاشین است
سریال حشاشین پلات اصلی سریال خود را بر پایه داستان سه یار دبستانی ساخته که آنچنان هم واقعی نیست! به روایتی، خیام، حسن صباح و خواجه نظام الملک به سه یار دبستانی معروف بودهاند که در بزرگی هر یک به راهی رفتند.
حسن رهبر فرقه اسماعیلیه گشت، خواجه نظامالملک سیاستمداری بلندپایه شد و خیام دانشمند و شاعری گوشه گیر گشت که در آثارش اندیشههای بدیع و دلهره و اضطرابی از فلسفه هستی و جهان وجود دارد البته سندیت این داستان بشدت مورد انتقاد قرار گرفته است و هیچکدوم از تاریخ شناسان از این داستان به عنوان داستانی حقیقی یاد نمی کنند.
این داستان در کتاب ازدسترفته سرگذشت سیدنا ذکر شده بوده است که نخستین بار رشیدالدین همدانی آن را در جامعالتواریخ خود بازگو میکند و پس از آن تاریخنگاران دیگر ایرانی نیز آن را نقل میکنند.
نسخه متفاوتی از این داستان را میرخواند نقل کرده است که ادوارد فیتزجرالد از روی آن همین داستان را در مقدمه ترجمه انگلیسیاش از رباعیات عمر خیام بازگو کرده است.
قدیمیترین نویسنده بعد از اسماعیلیان که سرگذشت سیدنا را خوانده بود، یعنی عطاملک جوینی، این داستان را در کتابش نیاورده است.
حشاشینها چه کسانی بودند؟
حَشّاشین یک فرقه نزاریه از شیعیان اسماعیلیه بودند که بهدست حسن صباح بنیان نهاده شد. آنها بین سالهای 1090 تا 1275 میلادی در کوهستانهای سرزمین ایران و شام زندگی میکردند. در طول آن زمان، آنها با قتل پنهانی رهبران مسلمان و بعداً مسیحیانی که دشمنان دولت آنها محسوب میشدند، در سرتاسر خاورمیانه سیاست سختگیرانهای برای جعل و تزویر اعمال داشتند. واژه امروزی Assassination در انگلیسی به مفهوم ترور از روش آنها برای حذف مخالفینشان سرچشمه گرفته است.
مطلب مشابه: معرفی سریال Shōgun + داستان و بازیگران این سریال حماسی و خاص
حشاشین به چه معناست؟
حشاشین در زبان فارسی قدیم به معنی داروفروشان بودهاست و چون در منطقه الموت گیاهان دارویی به وفور یافت میشد آنان صادر کننده دارو بودهاند و به آنها حشاشین گفته میشد.
ممکن است این نظریه به وجود بیاید که واژه حشاشین از واژه اساسین گرفته شده باشد در صورتیکه در زمان حسن صباح مسلمانان هنوز با فرنگیها آن گونه مناسباتی نداشتند که از آنان اصطلاحاتی اقتباس نمایند.
بنابراین حشاشین از واژه اساسین گرفته نشده بلکه واژه اخیر از طرف فرنگیها اقتباس گردیدهاست و حشاشین برخلاف باور عامه و برخی از صاحبنظران به معنی کسانیکه حشیش میکشیدند و بعد از آن دست به اعمالی چون قتل میزدند نیست، این نامگذاری از اصطلاح حشاش که خود مشتق از واژه حشیش به معنای داروساز (گیاه شناسان) ریشه گرفتهاست که در قرون چهارم و پنجم خورشیدی در کشورهای اسلامی و بهخصوص در ایران دارو فروشان را بنام حشاشین میخواندند و در بعضی از شهرهای بزرگ ایران بازاری به نام بازار حشاشین (دارو فروشان) وجود داشت.
جنگجویان صلیبی و وقایع نگاران غربی آنها، که در دهههای آغازین قرن 12 م در خاور نزدیک با اعضای این فرقه مذهبی برخورد کرده بودند، این اصطلاح را رواج دادند.
اروپاییهای سده میانه که از دین اسلام و اعتقادات و اعمال دینی مسلمانان اطلاعی نداشتند، یک سلسله داستانهای به هم پیوسته را نیز درباره کارهای مرموز و سری حشاشین و رهبر آنها، حسن صباح (که پیرمرد کوهستان مینامیدند) شایعه ساختند.
با گذشت زمان، افسانه حشاشین در روایت مارکوپولو به اوج خود رسید؛ و واژه حشاشین که ریشه آن فراموش شده بود، به عنوان واژهای معمولی به معنی «آدمکش» وارد زبان انگلیسی شد.
آیا سریال حشاشین ارزش تماشا دارد؟
پاسخ به سوال شما کمی سخت است. اگر به دنبال یک سریال اکشن تاریخی هستید سریال حشاشین گزینه بسیار خوبی است. اما اگر به دنبال یک سریال تاریخی بر مبنای گروه مخوف حشاشین هستید باید به شما دوستان گوشزد کنم که این سریال روایات غیر تاریخی و نادرستی دارد که اثر را یک سریال ضد ایرانی کرده است.
انتقادات وارد شده بر سریال El Hashaashun
گویش محاورهای که شخصیتهای سریال به آن صحبت میکنند انتقادهای زیادی را برانگیخت، به خصوص که سریال تاریخی است و زبان شخصیتهای سریال باید عربی کلاسیک باشد.
سمیحه ایوب هنرمند به وب سایت الشرق نیوز گفت: «عربی کلاسیک بهترین زبان در آثار تاریخی است تا نسلهای کنونی آن زبان را درک کنند» و به غیبت عربی کلاسیک در آثار هنری بهطور کلی برای نزدیک به 15 سال اشاره کرد. مردم دیگر به آن عادت ندارند.
مجدی احمد علی کارگردان سینما اظهار داشت: انتقاد برخی از افراد به عدم استفاده از عربی کلاسیک با توجه به تاریخی بودن این سریال طبیعی است و ادامه داد: به نظر من ممکن است تکیه بر زبان عربی عامیانه از سوی سازندگان اثر عمدی بوده باشد. گسترش و دستیابی به بیشترین مخاطب.»
محمد فاضل کارگردان با اشاره به اینکه سریال «آدمکشها» اولین اثر تاریخی نیست که به گویش محاوره ای تکیه میکند، زیرا پیش از آن سریالهای زیادی ساخته شده است، تأکید کرد: «مهمترین نکته این است که کار به خوبی ارائه شود. اطمینان حاصل شود که پیام آن به دست میآید و بر مخاطبان تأثیر میگذارد.»
تارک الشناوی، منتقد، گفت: «ما از دهه 1960 قوانینی را به ارث بردهایم که آثار تاریخی و مذهبی به زبان عربی کلاسیک ارائه میشود و البته این منطقی نیست.» با اشاره به اینکه «ریدلی اسکات ناپلئون را به انگلیسی ارائه کرد، هرچند شخصیت فرانسوی است.»
سخن پایانی
ممنون که تا آخر همراه تاپ ناز بودید. ما امروز و در این مقاله سعی کردیم تا درباره سریال حشاشین نوشته و آن را به صورت کامل به شما عزیزان معرفی کنیم. اگر قصد تماشای این اثر را دارید؛ امیدواریم اطلاعات نوشته شده در این مقاله به درد شما بخورد.
مطلب مشابه: 10 سریال برتر جهان | معرفی بهترین سریال های دنیا از بریکینگ بد تا شرلوک هلمز