معرفی فیلم مست عشق (فیلم مشترک ایران و ترکیه با بازی هانده ارچل؛ از حواشی تا نقد تند مسعود فراستی)
مست عشق جدیدترین محصول سینمای مشترک ایران و ترکیه است که در آن سلبریتیهای بزرگی همچون هانده ارچل، شهاب حسینی، پارسا فیروزفر و… به ایفای نفش پرداختهاند. ما امروز در سایت ادبی و سرگرمی تاپ ناز قصد داریم این فیلم را به صورت کامل معرفی کنیم. با ما باشید.
فهرست موضوعات این مطلب
داستان این فیلم درباره چیست؟
داستان فیلم از زمانی آغاز میشود که شمس تبریزی به قونیه میرود و با مولانا که در آن زمان به عنوان واعظی مشهور شناخته میشد، ملاقات میکند. این ملاقات، نقطه عطفی در زندگی مولانا است و او را به سفری پرفراز و نشیب در جهت عرفان و سلوک رهنمون میکند.
شمس با سخنان و رفتار خود، مولانا را از ظواهر دین جدا میکند و او را به سوی حقیقت و عشق حقیقی رهنمون میسازد.
مولانا تحت تأثیر تعالیم شمس، متحول میشود و اشعار و مثنوی معنوی خود را میسراید. اما این رابطه عمیق دیری نمیپاید و شمس ناگهان قونیه را ترک میکند. ترک ناگهانی شمس، مولانا را در غم و اندوهی عمیق فرو میبرد و او را به سفری پرمخاطره در جستجوی شمس وا میدارد.
در طول این سفر، مولانا با افراد مختلفی از جمله پادشاهان، درویشان و مردم عادی ملاقات میکند و از هر کدام درسهایی میآموزد. او همچنین با چالشهای مختلفی روبرو میشود که ایمان و صبر او را مورد آزمایش قرار میدهد.
سرانجام، مولانا پس از سالها جستجو، شمس را در تبریز پیدا میکند. اما این دیدار دوباره کوتاه است و شمس بار دیگر ناپدید میشود.
در اصل چنین میشود گفت که فیلم “مست عشق” داستان عشق و رفاقت عمیق بین مولانا و شمس تبریزی را روایت میکند و به تأثیر این رابطه بر زندگی و اندیشه مولانا میپردازد. این فیلم همچنین تصویری از جامعه ایران در قرن هفتم هجری قمری را به تصویر میکشد و به برخی از مسائل اجتماعی و سیاسی آن دوره میپردازد.
گروه بازیگران
پارسا پیروزفر در نقش مولانا
پارسا پیروزفر بازیگر، کارگردان تئاتر و نمایشنامهنویس ایرانی است. او فعالیتش را در اوایل دهه 1370 با نقشی کوتاه در پری ساخته داریوش مهرجویی آغاز کرد.
او در سال 1382 نقش سربازی را در اشک سرما ایفا کرد و برای بازی در نقش یک معتاد در مهمان مامان ساخته مهرجویی، نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنواره فیلم فجر شد.
پارسا پیروزفر در 22 شهریور 1351 در تهران زاده شد. او دارای مدرک کارشناسی نقاشی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و دانشآموخته رشته بازیگری از آکادمی هنرهای نمایشی حمید سمندریان است.
علاقهمندی اش به نقاشی سبب شد تا در طی سالهای 1363 تا 1369، هنگامی که او در مقطع تحصیلی دبیرستان و در رشته ریاضی و فیزیک مشغول به تحصیل بود، به خلق داستانهای مصور بپردازد.
بعد از اتمام مقطع تحصیلی دبیرستان در رشته ریاضی و فیزیک در سال 1369، پیروزفر تحصیلات خود را در رشته نقاشی در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران ادامه داد، منزلی که اولین تجربههای بازیگری تئاتر خود را نیز از صحنه نمایش آنجا آغاز نمود.
مطلب مشابه: زندگینامه کامل پارسا پیروزفر
شهاب حسینی در نقش شمس تبریزی
سید شهابالدین حسینی تنکابنی بازیگر و تهیهکننده ایرانی است. او برای بازی در شمعی در رستگاری در هشت و بیست دقیقه نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنواره فیلم فجر شد.
حسینی در سال 1387 با بازی در فیلم سوپر استار جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر را دریافت کرد.
حسینی خرس نقرهای بهترین بازیگر مرد جشنواره بینالمللی فیلم برلین 2011 را بههمراه گروه بازیگران فیلم جدایی نادر از سیمین کسب کرد. او در جشنواره فیلم کن 2016 نیز با ایفای نقش در فیلم فروشنده توانست جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم کن را به خود اختصاص بدهد. وی اولین بازیگر ایرانی و تنها بازیگر مرد ایرانی است که برنده این جایزه شده است.
دولت فرانسه در سال 1398 نشان لژیون دونور را به او داد.
سید شهابالدین حسینی تنکابنی، در سال 1352 در تهران به دنیا آمد. او نخستین فرزند خانواده است و یک برادر و دو خواهر دارد. اصلیت او به تنکابن مازندران برمیگردد. او چند سالی را نیز در دوران کودکی همراه با خانواده در خرمآباد زندگی کرد.
تحصیلات دانشگاهیاش در رشته روانشناسی دانشگاه تهران بود که آن را به قصد مهاجرت به کانادا ناتمام گذاشت.
حسینی در سال 1374 با پریچهر قنبری ازدواج کرد. فرزند نخست او با نام سیدمحمدامین در زمستان 1382 و فرزند دوم او به نام سیدامیرعلی در تابستان 1390 به دنیا آمدند.
مطلب مشابه: بیوگرافی شهاب حسینی | اطلاعات زندگی شخصی و عکس های شهاب حسینی و همسرش
ابراهیم چلیککول در نقش علاءالدین کایسری
ابراهیم بازیکن حرفهای لیگ بسکتبال ترکیه و عضو تیم ملی بسکتبال جوانان بود. او پدرش را که خود بازیکن حرفهای فوتبال و مشوق اصلی وی در زمینه ورزش بود را در سال 2000 از دست داد؛ و به همین دلیل ورزش را رها کرد و وارد صنعت مدلینگ شد.
او به مدت چند سال در زمینه مدلینگ به صورت جدی فعالیت داشت تا اینکه کارگردان مشهور ترک عثمان سیناو او را به عنوان نقش اصلی برای سریال خود کشف و وارد عرصه بازیگری کرد.
هانده ارچل در نقش کیمیا خاتون
هانده ارچل بازیگر و مدل اهل ترکیه است. او بیشتر به دلیل بازی در مجموعه تلویزیونی عشق حرف حالیش نمیشه و تو در خانهام را بزن شناخته شد.
در سال 2015 با بازی در مجموعه تلویزیونی دختران آفتاب به شهرت رسید. از نقشهای مهم او میتوان به بازی در نقش سلین در مجموعه تلویزیونی دختران آفتاب در مقابل تولگا ساریتاش، نقش حیات در مجموعه تلویزیونی عشق حرف حالیش نمیشه در مقابل بوراک دنیز، نقش هازال در مجموعه تلویزیونی مروارید سیاه در مقابل تولگاهان ساییشمان، نقش مژده در مجموعه تلویزیونی حلقه در مقابل سرکان چایاوغلو، نقش عزیزه در مجموعه تلویزیونی عزیزه در مقابل بورا گولسوی و نقش ادا در مجموعه تلویزیونی تو در خانهام را بزن در مقابل کرم بورسین نام برد.
مطلب مشابه: هانده ارچل ؛ بیوگرافی و عکس های هانده ارچل بازیگر زن ترکیه و همسرش
بنسو سورال در نقش مریم
بنسو سورال بازیگر و مدل اهل ترکیه است. او خواهر کوچکتر بازیگر ترک هانده سورال است.
سورال در دبیرستان آنگول آناتولی در بورسا تحصیل کرد. وی همچنین هنوز در حال تحصیل در رشته گرافیک در دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه مرمره است. او حرفه بازیگری را با حمایت خواهرش هانده سورال که یک بازیگر است آغاز کرد. وی برای اولین بار او با مجموعه تلویزیونی «جدایی راه» در صفحه تلویزیون ظاهر شد.
کارگردان این فیلم کیست؟
حسن فتحی کارگردان و فیلمنامهنویسِ ایرانی سینما، تلویزیون و تئاتر است. او کار حرفهای خود در تلویزیون را با کارگردانی مجموعه تلویزیونی همسایهها در سال 1372 آغاز کرد.
مجموعههای تلویزیونی پهلوانان نمیمیرند، شب دهم، مدار صفر درجه، میوه ممنوعه، زمانه، شهرزاد و جیران از آثار فتحی در عرصه سریالسازی است.
حسن فتحی متولد نظام آباد تهران است. او از سوی پدر اصالتی خوانساری و از جانب مادر اصالتی زنجانی دارد.
وی دارای دانشنامه کارشناسی روانشناسی از دانشگاه شهیدبهشتی تهران و کارشناسی ارشد رشته کارگردانی نمایش از دانشگاه آزاد اسلامی است. همسر وی اعظم بروجردی، کارگردان و نمایشنامهنویس تئاتر است.
نحوه انتخاب بازیگران
نخستین حاشیه فیلم، ماهها قبل از آغاز فیلمبرداری شکل گرفت؛ هنگامی که برخی رسانهها از انتخاب بازیگر ترک برای نقش مولانا سخن گفتند.
همین سبب شد تا انتقاداتی صورت بگیرد که چرا برای یک شاعر ایرانی باید بازیگر ترک انتخاب شود. در همان زمان، برخی عوامل اصلی فیلم، این خبر را تأیید و برخی دیگر آن را تکذیب کردند. حتی فرهاد توحیدی، نویسنده فیلمنامه در گفتوگویی صراحتاً از انتخاب بازیگر ترک برای نقش مولانا حمایت کرد.
تنها ساعاتی پس از انتشار این مصاحبه بود که حسن فتحی در گفتوگویی اعلام کرد که بازیگر نقش مولانا، بهمانند نقش شمس، قطعاً ایرانی خواهد بود.
فردای این گفتوگو، اعلام شد که پارسا پیروزفر در نقش مولانا بازی خواهد کرد. این هم مثل خبر انتخاب شهاب حسینی بازتابهای مثبتی داشت و بسیاری این دو را گزینههای خوبی برای مولانا و شمس دانستند.
عدم حضور فیلم مست عشق در جشنواره فجر
از مست عشق بهعنوان یکی از غایبان بزرگ جشنواره بینالمللی فجر آن سال سخن گفته میشد. فیلم فتحی که پس از یک پیشتولید پرسروصدا، تولید آرامی را پشتسر میگذاشت، خیال همگان را راحت کرد که تولید در مسیر طبیعی خود پیش رفته و احتمالاً نخستین رونمایی از آن در جشنواره فجر خواهد بود.
اما حسن فتحی بدون اشاره بهدلیلی اعلام کرد که در آن سال فیلمی در جشنواره نخواهد داشت. دو هفته بعد از این اظهارنظر، ابراهیم داروغهزاده، دبیر سیوهشتمین جشنواره فجر، صراحتاً اعلام کرد که مست عشق ضمن اینکه همچنان درحال فیلمبرداری است، بلکه در ایران هنوز مجوز ساخت ندارد و نمیتواند در جشنواره حضور داشته باشد.
اختلاف نظر سازندگان ایرانی با ترکی
اردیبهشت 1400 یک شبکه ماهوارهای فارسیزبان با پخش تیزرهایی از پخش سریال مست عشق در ترکیه خبر داد.
موضوعی که باعث توقف موقت در تولید فیلم شد. سرمایهگذار ترکی اعلام کرده بود که تدوین و مراحل فنی این فیلم به پایان رسیده و قرارداد پخش مجموعه مست عشق با این شبکه ماهوارهای بسته شده و دوبله فارسی آن در حال انجام است تا پخش آن آغاز شود، درحالی که تولید فیلم به اتمام نرسیده بود.
این چنین شد که سرانجام سکوت حسن فتحی شکسته شد و در بیانیه ای با تاسفآور خواندن این خبر واکنش تندی را نشان داد.
سرانجام با پیگیریهای حقوقی انجامشده توسط وزارت امور خارجه و سرکنسولگری ایران در استانبول، مالکیت صددرصدی فیلم به طرف ایرانی داده و اثر وارد فاز نهایی تولید شد.
گیشه
یک روز پیش از اکران، مست عشق بیش از 1.5 میلیارد تومان پیشفروش داشت. این فیلم تا پایان روز اول اکران خود توانست بیش از 6 میلیارد تومان فروش داشته باشد و رکورد بیشترین فروش سینمای ایران در روز نخست اکران را شکست.
محمدرضا صابری، دبیر و سخنگوی انجمن سینماداران کشور، سطح موفقیت مست عشق را «اتفاقی مهم برای سینمای ایران» خواند.
مست عشق در 2 روز اول اکران توانست با فروشی بالغ بر ده میلیارد و هفتصد میلیون تومانی خود را به رتبه چهارم فروش کلی سینمای ایران در 1403 برساند. فروش این فیلم در روز 12 اردیبهشت و در هفته اول اکران خود از 33 میلیارد تومان گذشت.
نظر منتقدان
مست عشق با نقدهایی دوگانه از سوی منتقدان روبهرو شد. برخی منتقدان به ضعفهایی در انسجام روایت، پرداخت شخصیتها، تدوین و کارگردانی اشاره داشتند و داستان فیلم را برگرفته از کتابهای عامهپسند دانستند. در مقابل، برخی دیگر به درخشش گروه بازیگران، فیلمبرداری و پایانبندی عارفانه فیلم پرداختند و این موارد را نقاط قوت فیلم معرفی کردند.
حمله مسعود فراستی به فیلم مست عشق
مسعود فراستی در کانال یوتوب خود در نقد مست عشق ذکر کرد این فیلم بیشتر اقتباس از کتاب ملت عشق است تا داستانی از رابطه عارفانه مولانا و شمس تبریزی و در ادامه بیان کرد: «این یک فیلم بد تلویزیونی است که بیشتر از یک یا دو نمای سینمایی ندارد. صداگذاری و دوبله فاجعه است. صداها اغلب سینک نیست. تدوین آن آشفته و کارگردانی بدی دارد.»
حمله حسن فتحی به منتقدان
کسانی که در این سالها آثار من و مصاحبههایم را دنبال کردهاند، بیخبر نیستند از اینکه برای منتقدان فیلم و نقش آنها در اعتلای هنر نمایش احترامی عمیق قائلم، اما موضع برخی از آنها را درخصوص این فیلم درک نمیکنم.
بالاخره آیا میخواهیم سینمای پررونقی داشته باشیم یا نه؟ تا دیروز گلهمند بودند که چرا فقط فیلم کمدی فروش میکند و فیلم جدی نمیتواند پای مخاطب را به سینما بکشاند و حالا که فیلم اتفاقاً درباره فرهنگ ایران و دو نفر از چهرههای شاخص ادبیات و عرفان این سرزمین است و مورد استقبال مردم قرار گرفته.
شما به جای اینکه از این بابت خشنود باشید موضع قهرآمیزی نسبت به فیلم گرفتهاید؟ در کدام اصول نقد آمده که برای جذابیت یک اثر سینمایی نباید از سلبریتی و بازیگر ستاره استفاده کرد؟
چطور در سینمای آمریکا و اروپا ساخت فیلمهای جدی و مهم با حضور ستارگان مشهور اشکالی ندارد اما منِ فیلمساز ایرانی اگر از بازیگران مشهور استفاده کنم مورد نقد قرار میگیرم؟
براساس کدام معیار نقدِ فیلم، این قضاوت را میکنید؟ متأسفانه مبنای این نقدها بر استدلال بنا نشده و بیشتر جنبه جدلی دارد با اثر و باب گفتوگو و مفاهمه را میبندد. مثلاً منتقدی میآید و میگوید فیلم چرک است، آشغال است و واژههایی از این دست به کار میبرد.
این واژهها چه نسبتی با جهان منزه عرفانی یا اساساً چه نسبتی با ادبیات نقد دارد؟ مگر نه اینکه آموزههای ناب عرفانی ما را به همزیستی مسالمتآمیز و ادب و احترام دعوت کرده و توصیه میکند یکدیگر را تحقیر نکنیم زیرا نطفه هر جنایتی در تحقیر نهفته است.
سخن پایانی
ممنون که تا آخر همراه تاپ ناز بودید. ما امروز و در این مقاله سعی کردیم تا درباره فیلم مست عشق نوشته و آن را به صورت کامل به شما عزیزان معرفی کنیم. اگر قصد تماشای این اثر را دارید؛ امیدواریم اطلاعات نوشته شده در این مقاله به درد شما بخورد.