معرفی فیلم های جنگی ایرانی {لیست 15 فیلم جنگی و اکشن برتر ایران}
سینمای ایران در ژانر جنگی و مخصوصا دفاع مقدس سینمایی کاملا چارچوبدار و فرمیک است. ما نیز در این بخش از سایت ادبی و هنری تاپ ناز قصد داریم چندین فیلم های جنگی ایرانی را برای شما دوستان قرار دهیم. در ادامه با ما باشید.
فهرست موضوعات این مطلب
غریب
اولین فیلم از لیست امروز ما غریب است. اثری جنگی با اکشن بسیار تماشایی که به شکلی بسیار حرفهای جنگ شهری را نشان میدهد. غریب یک فیلم ایرانی به کارگردانی محمدحسین لطیفی و به نویسندگی و تهیهکنندگی حامد عنقا محصول سال 1401 است. این فیلم دربارهی محمد بروجردی است که نقش او توسط بابک حمیدیان ایفا شدهاست. محمد بروجردی از فرماندهان اصلی سپاه بود که توانست با شورش کردها مقابل کند.
خلاصه داستان این فیلم
با آغاز شورش کردها توسط احزاب کُرد در سال 1358 از جمله کومله و دموکرات، محمد بروجردی از طرف روح الله خمینی مأموریت مییابد تا بهعنوان فرمانده سپاه پاسداران در کردستان با شورش مقابله کند. این فیلم به بخشی از زندگی محمد بروجردی و شیوه فرماندهی او در کردستان پرداختهاست.
موقعیت مهدی
مهدی باکری را میشناسید. فرمانده نظامی ایرانی که در خلا جنگ ایران و عراق فرماندهی لشکر 31 عاشورا را به عهده داشت. این فرمانده نظامی به دلیل اخلاقیات جوانمردانه خود شناخته شده و این فیلم نیز با روایتی دقیق بر روی زندگی شهید مهدی باکری استوار است. موقعیت مهدی فیلمی ایرانی محصول سال 1400 به نویسندگی و کارگردانی هادی حجازیفر و تهیهکنندگی حبیبالله والینژاد است. بازیگران این فیلم هادی حجازیفر، ژیلا شاهی، وحید حجازیفر، معصومه ربانینیا، پدرام ولایتی مقدم وحید آقاپور و روحالله زمانی هستند.
خلاصه داستان این فیلم
داستان در 6پرده روایت میشود؛ داستان درباره زندگی مهدی باکری و رابطه وی با همسرش، شرکت در جنگ ایران و عراق همراه برادرش حمید باکری، فرماندهی سپاه عاشورا در جنگ و به شهادت رسیدن وی است.
تنگه ابوقریب
این فیلم جنگی با اکشن دیدنی بر آخرین روز جنگ ایران و عراق متمرکز است. تنگه ابوقریب فیلمی به نویسندگی و کارگردانی بهرام توکلی با تهیهکنندگی سعید ملکان و محصول سازمان هنری رسانهای اوج در سال 1396 است. تنگه ابوقریب در کنار مغزهای کوچک زنگزده با یازده نامزدی سیمرغ بلورین پیشتاز جشنواره سیوششم شدند. این فیلم با دریافت شش سیمرغ بلورین بیشترین سیمرغ را از سیوششمین دوره جشنواره فیلم فجر دریافت کردهاست.
خلاصه داستان این فیلم
این فیلم که بر اساس واقعیت است، روایتی است از دفاع گردان عمار یاسر لشکر 27 محمد رسولالله در برابر لشکرکشی رژیم بعث در موقعیت تنگه استراتژیک ابوقُرَیب دهلران و حمله به فَکّه و شرهانی، در روزهای پایانی جنگ. عراقیها باید از سد یک پایگاه که شکل تنگه است عبور کنند که با مقاومت شدید نیروهای ایرانی روبهرو میشوند.
مطلب مشابه: معرفی فیلم مست عشق (فیلم مشترک ایران و ترکیه با بازی هانده ارچل؛ از حواشی تا نقد تند مسعود فراستی)
کانی مانگا
قطعا از مهمترین و بهترین فیلمهای جنگی ایرانی کانی مانگا است. کانی مانگا فیلمی ایرانی در ژانر جنگی به کارگردانی سیفالله داد است که در سال 1366 منتشر شد. این فیلم بین سالهای 1367 تا 1385 در سالنهای سینمای ایران اکران شد و توانست با رکورد 18 سال اکران، در مجموع 7 میلیون و 581 هزار مخاطب جذب کند و یکی از پرمخاطبترین فیلمهای سینمای ایران لقب بگیرد. بازیگران فیلم فرامرز قریبیان، علی ثابت فر، عبدالرضا اکبری، کاظم افرندنیا، رضا رویگری و منصور والامقام هستند.
خلاصه داستان این فیلم
یک هواپیمای عراقی در منطقة کانی مانگا ـ واقع در کردستان ایران ـ سقوط میکند و خلبان آن که جان سالم بدر برده میگریزد. گروهی تکاور زیر نظر سروان یاوری مأمور میشوند تا خلبان را به اسارت درآورند. یکی از گروههای مسلح مخالف جمهوری اسلامی به سرکردگی «کاک هوشنگ» وارد کارزار میشود تا خلبان را نجات بدهد. تکاوران با اعضای گروه مسلح درگیر میشوند و خلبان عراقی را دستگیر میکنند. هلی کوپترهای عراقی برای مقابله به منطقه اعزام میشوند و با هلی کوپترهای ایرانی نبرد هوایی را آغاز میکنند. درگیری به سود نیروهای ایرانی خاتمه مییابد و هوشنگ قبل از مرگ اعتراف میکند که برادر یاوری، دوست دیرینش، را به دلیل خودداری از همکاری با گروهش کشتهاست.
مطلب مشابه: فیلم ترسناک ایرانی | معرفی فیلم های ترسناک ایرانی از شب بیست و نهم تا احضار
روز سوم
نبرد خرمشهر در روزهای آغازین ایران و عراق از تلخترین و سختترین نبردهای جنگ هشت ساله بود. نبردی که در آن این شهر مهم سقوط کرد. اما قبل از سقوط خرمشهر رزمندگان ایرانی ایستاده و با جان و دل از شهر دفاع کردند. این فیلم نیز روایت نبرد خرمشهر است. روز سوم ششمین فیلم سینمایی محمدحسین لطیفی در مقام کارگردان و محصول سال 1385 است.
خلاصه داستان این فیلم
این فیلم، روایت آخرین روزهای مقاومت در بخش غربی خرمشهر در سال 1359 است. سمیره و رضا، خواهر و برادری که همراه سایر مردم در حال مقاومت هستند. حلقه محاصره دشمن تنگتر میشود و در نتیجه سمیره که پاهایش شکستهاست و نمیتواند فرار کند در خانه باقی میماند، رضا تصمیم میگیرد سمیره را در حیاط خانه در یک موقعیت نسبتاً خوب با کمی غذا خاک کند تا شبانه بیاید و وی را فراری دهد.
شیار ۱۴۳
فیلمهای متعددی درباره شهیدان ایرانی ساخته شده است. کسانی که جان بر کف به میدانهای نبرد رفته و هرگز بازنگشتند. اما آیا فیلمی بوده است که انتظار سخت مادرانِ این رزمندگان را به تصویر بکشد؟ مادرانی که پاره تن خود را راهی میدانهای نبرد کرده و هرگز آنها را ندیدند. شیار 143 روایتی از زندگی مادری است که سالها در انتظار فرزندش میماند. شیار 143 فیلمی به کارگردانی و نویسندگی نرگس آبیار و تهیهکنندگی ابوذر پورمحمدی و محمدحسین قاسمی محصول سال 1392 است.
خلاصه داستان این فیلم
پسری جوان به جبهه رفتهاست. مادر او در نبود پسرش روزهای تلخی را میگذراند و منتظر است او روزی از جبهه بازگردد.
چ
شهید چمران را میشناسید. دانشمند ایرانی مشغول در ناسا که با وقوع انقلاب اسلامی به کشور بازگشته و وزیر دفاع شد. او نقش مهمی را در روزهای آغازین نبرد کردستان ایفا کرد. چ یک فیلم ایرانی در ژانر جنگی به نویسندگی و کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا است که در 1392 منتشر شد. این فیلم با بازی فریبرز عربنیا، داستان دو روز از زندگی مصطفی چمران طی نبرد پاوه در جریان شورش 1359–1357 کردها در ایران را به تصویر میکشد. دیگر بازیگران مریلا زارعی، بابک حمیدیان، مهدی سلطانی، امیررضا دلاوری، خسرو شهراز و سعید راد هستند.
خلاصه داستان این فیلم
در اواخر مرداد سال 1358، مصطفی چمران از طرف دولت موقت مأموریت پیدا میکند به پاوه برود و درگیری داخلی بهوجودآمده در آنجا را خاتمه دهد. سه رأس درگیری موردنظر را مردم پاوه، پیشمرگههای حزب دموکرات و رزمندگان پاسدار تشکیل میدهند. چمران با تکیه بر نگاه عرفانی و بینش صلحجویانهاش، هم باید در برابر جسارت و میل به عدالتطلبی اصغر وصالی به عنوان فرمانده پاسداران مستقر در پاوه مقاومت کند و هم عنایتی به عنوان رئیس کردهای شورشی را قانع کند که دست از درگیری بردارد.
مطلب مشابه: فیلم ورزشی | معرفی 20 فیلم ورزشی زیبا و پر هیجان که باید حتما ببینید
طبل بزرگ زیر پای چپ
طبل بزرگ زیر پای چپ فیلمی جنگی به کارگردانی کاظم معصومی محصول سال 1383 کشور ایران است. حسین محجوب، حمید فرخنژاد، بابک حمیدیان، علی احمدی، حسین نوروزی از بازیگران این فیلم هستند.
خلاصه داستان این فیلم
داستان فیلم نگاه معمول فیلمهای ایرانی جنگ ایران و عراق دربارهٔ جنگ را به چالش میکشد و نفس جنگ را از لابلای قداست بیرون میکشد. در واقع فیلم گوشهای از جنگ را نشان میدهد که در آن هر دو طرف به خاطر طولانی شدن جنگی که میشد سه ساله به صلح برسد، به پوچی رسیدهاند. این نگاه دیدگاه حکومتی مربوط به جنگ را که غالباً از آن با عنوان دفاع مقدس یاد میکند، نقض میکند. شاید همین نگاه دیگر گونه باعث شد تا مدتها وزارت ارشاد اسلامی از اکران فیلم ممانعت به عمل آورد.
لیلی با من است
شاید طنز و ژانر جنگی نتوانند در کنار یکدیگر صفآرایی کنند؛ اما این فیلم لیلی با من است بود که توانست این دیدگاه را در سینمای ایرن دگرگون کرده و اثر تمیز را تحویل مخاطبین دهد. لیلی با من است عنوان یک فیلم سینمایی کمدیِ جنگی در حوزه جنگ ایران و عراق ساخته کمال تبریزی در مقام تدوینگر، نویسنده و کارگردان است. وی این فیلم را در سال 1374 ساخته است. لیلی با من است اولین فیلم دفاع مقدس است که با چاشنی طنز ساخته شد.
خلاصه داستان این فیلم
صادق مشکینی (پرویز پرستویی) فیلمبردار تلویزیون که بسیار از جنگ و خط مقدم جنگ میترسد، برای اینکه بتواند از صندوق تلویزیون وام بگیرد تا خانهٔ نیمهساختهاش را تکمیل کند، باید برای فیلمبرداری فیلمی مستند از اسرای عراقی به منطقه جنگی برود. صادق شبانه وصیتی تنظیم میکند و فردا صبح بههمراه آقای کمالی (محمود عزیزی) عازم منطقه میشود. صادق برای اینکه پایش به جبهه و منطقهٔ جنگی و به خصوص خط مقدم نرسد، حوادث عجیب و غریبی رقم میزند اما ناخواسته به خط مقدم میرسد…
عقابها
بدون شک جمشید هاشم پور مرد شماره سینمای جنگی ایران است. عقابها نیز بیشک بهترین فیلم جنگی او به حساب میآید. عقابها فیلمی ایرانی در ژانر جنگی به کارگردانی ساموئل خاچیکیان است که در سال 1363 تولید شد. در این فیلم سعید راد، جمشید هاشمپور، زری برومند، شهاب عسگری و رضا رویگری ایفای نقش میکنند. این فیلم از نخستین و جدیترین فیلمها در حوزه جنگ ایران و عراق است که تابستان سال 1363 فیلمبرداری و تولید شد و در سال 1364 اکران شد.
خلاصه داستان این فیلم
داستان این فیلم بر پایه رویداد واقعی نجات خلبان نیروی هوایی ایران به نام یدالله شریفیراد به وسیله کردهای عراقی و انتقال او به ایران ساخته شدهاست.
در جنگ ایران و عراق یک هواپیمای نیروی هوایی ارتش ایران، پس از انجام مأموریتی درخاک عراق، مورد حمله عراقیها قرار میگیرد و در کردستان عراق سقوط میکند. نیروهای نظامی عراقی در پی دستگیری و اسارت او هستند که یک تکاور ارتش که برای ماموریتی در خاک عراق با لباس مبدل کردی حضور دارد اقدام به نجات خلبان می کند…
دوئل
اگر به دنبال صحنههای چشمنواز از جنگ ایران و عراق هستید که اکشنی بسیار خوب داشته باشد، فیلم دوئل بهترین گزینه برای شماست. دوئل فیلمی به کارگردانی و نویسندگی احمدرضا درویش و تهیهکنندگی تقی علیقلیزاده ساخته سال 1382 که در 20 آبان 1383 بر روی پرده سینما رفتهاست. همچنین دوئل، نخستین فیلم سینمایی ایران بود که با صدای دالبی دیجیتال ضبط شد. دوئل یکی از گرانترین فیلمهای مستقل در تاریخ سینمای ایران است. این فیلم موفق به دریافت 8 سیمرغ بلورین از بیست و دومین دوره جشنواره فیلم فجر شد.
خلاصه داستان این فیلم
داستان فیلم حول یک گاوصندوق میچرخد. در بحبوحه جنگ عدهای تلاش میکنند از خروج یک گاو صندوق از کشور جلوگیری کنند. نقش اول فیلم، زینال، در این بین به حسن نیت آنها شک کرده و سعی میکند گاو صندوق را از چنگ آنها در بیاورد. گاو صندوق در اروند غرق میشود و زینال اسیر میشود. داستان فیلم 20 سال بعد و پس از آزادی زینال ادامه مییابد و در حین درگیری برای تصاحب گاوصندوق حقایقی کهنه را آشکار میشود.
مطلب مشابه: بهترین فیلم های فانتزی با معرفی 22 فیلم افسانه ای و جادویی جذاب
اتوبوس شب
همواره تصور عموم از فیلمهای جنگی به تصویر کشیدن خشونتی عریان است. اما یک فیلمساز متفاوت میتواند از میان این نبردهای تلخ، روایتی سر راست و انسانی را بازگو کند. اتوبوس شب فیلمی ایرانی به کارگردانی کیومرث پوراحمد محصول سال 1385 است. این فیلم به صورت سیاه و سفید منتشر و در جشنواره فیلم فجر و جشن خانه سینما در رشتههای کارگردانی، فیلم، فیلمنامه و بازیگری برنده جوایز مختلفی شدهاست.
خلاصه داستان این فیلم
داستان فیلم درباره سربازی نوجوان به نام عیسی (مهرداد صدیقیان) است که مأمور شده به عنوان بلد راه، عدهای از اسیران عراقی را با همراهی یک اتوبوس و رانندهاش به قرارگاه برساند. در طول مسیر اتفاقهایی تا رسیدن اتوبوس به قرارگاه پیش میآید. داستان فیلم در طی یک شب روایت میشود و در همین فاصله زمانی و براساس اتفاقات مسیر، رابطهای میان نوجوان و راننده اتوبوس (خسرو شکیبایی) و اسرای عراقی شکل میگیرد.
سفر به چزابه
سفر به چزابه اثری تلخ و روایتی جدی از جنگ ایران و عراق است. اثری که شاید دیدنش برای همه مناسب نباشد. سفر به چزابه فیلمی به کارگردانی و نویسندگی رسول ملاقلیپور محصول سال 1374 است.
خلاصه داستان این فیلم
وحید در حال ساختن یک فیلم جنگی است. او از علی دوست آهنگسازش دعوت کرده تا با دیدن قسمتهایی از فیلم که آماده شده، آهنگی بسازد اما علی نمیتواند با فیلم ارتباط درستی پیدا کند. علی به قصد آشنایی با فیلم به همراه وحید به محل فیلمبرداری میرود اما ناگهان هر دو با رفتن به یکی از خاکریزهای ساختهشده، خود را در قلب سنگرهای واقعی جبهه، در منطقه چزابه مییابند. وحید از این حضور خشنود است اما علی از بودن در این منطقه با خطرهای زیادش راضی نیست و طاقت دیدن صحنههای واقعی جنگ و کشته شدن جوانان را ندارد.
آژانس شیشهای
آژانس شیشهای نه تنها اینکه از بهترینهای ژانر جنگی است، بلکه یکی از بهترین فیلمهای سینمای ایران است. آژانس شیشهای یک فیلم درام ایرانی محصول 1376 به نویسندگی و کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا است. در این فیلم پرویز پرستویی، رضا کیانیان و حبیب رضایی بازی کردهاند.
از نگاه اغلب منتقدان، آژانس شیشهای یک فیلم حرفهایِ خوشساخت و بسیار صریح است که توانسته با ضربآهنگ تندِ خود، لحظات هیجانانگیزی را رقم بزند. با این حال، دیدگاه منتقدان از منظر اجتماعی درباره درونمایه فیلم، یکدست نیست. برخی منتقدان آژانس شیشهای را یکی از سیاسیترین و جنجالیترین فیلمهای سینمای ایران برشمردهاند.
خلاصه داستان این فیلم
خلاصه داستان: عباس، بسیجی شهرستانی که ترکش خمپاره ای را کنار شاهرگ گردنش از دوران حضورش در جبهه به یادگار دارد، به اصرار همسرش نرگس برای معاینه به تهران می آید و در خیابان با همرزم سابقش کاظم روبه رو می شود که با اتومبیلش مشغول مسافرکشی است و…
مطلب مشابه: معرفی سریال خون سرد؛ داستان سریال، بیوگرافی بازیگران و تصاویر آن
باشو، غریبهی کوچک
از فیلمهای کمتر دیده شده ایرانی در ژانر جنگی که با بازی فوقالعاده سوسن تسلیمی همراه است، فیلم باشو، غریبهی کوچک است. باشو، غریبهی کوچک فیلمی است به کارگردانی و نویسندگیِ بهرام بیضایی، ساخته سالِ 1364. این فیلم، پس از چند سال توقیف، نخستین بار در 23 بهمنِ 1368 به نمایشِ عمومی درآمد.
باشو، غریبهی کوچک در رأیگیریهای گوناگونی از سینماگران و ناقدانِ سینمایی بهترین فیلمِ تاریخِ سینمای ایران شناخته شدهاست.
خلاصه داستان این فیلم
در یک بمباران (در جنوبِ ایران در جریانِ جنگِ ایران و عراق) پسرکی به نامِ باشو، که ویرانیِ خانه و خانوادهاش را به چشم دیده، خود را پشتِ یک باری میاندازد و خوابش میبرد و هنگامی که چشم میگشاید به جایی جنگلی (در شمالِ ایران) رسیدهاست. از ترسِ انفجارهای عملیاتِ راهسازی میگریزد و در آن سوی بیشه به شالیزارِ زنی به نامِ نایی میرسد که با دو فرزندِ خردسال و در غیابِ شوهرش زندگی و کار میکند. نایی به باشو نان و آب میدهد و میکوشد بداند کیست و زبانش را بفهمد.