نحوه رفتار با کودکان بیش فعال
بیش فعالی اختلالی است که توسط ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی بروز میکند. رفتار صحیح والدین کودکان بیش فعال نقش بسیار مهمی در کاهش کشمکشهای ذهنی این کودکان و آسانتر کردن شرایط زندگی برای آنها دارد. گوش سپردن به کودک، توجه به استراحت او، یافتن راهیهای مناسب برای تخلیه انرژی به صورت سالم، داشتن برنامه خواب منظم و… تعدادی از روشهای رفتاری مناسب با کودکان بیش فعال هستند. علاوه بر این با مراجعه به دکتر درمان بیش فعالی کودکان در تهران نیز میتوانید قدم بزرگی در رفع این اختلال بردارید. گروه روانشناسی و روانپزشکی ویان خدمات حرفهای و تخصصی در زمینه درمان بیش فعالی کودکان ارائه میدهد.
برخورد با کودکان بیش فعال
بیش فعالی در کودکان مشکلی است که در هر سنی با علائم ویژهای مشخص میشود. چگونگی رفتار والدین با این کودکان نقش موثری در پیشرفت و یا کاهش علائم این اختلال دارد. در مقابل بیتوجهی به چنین مسائلی هم میتواند مشکلاتی مانند اختلال در یادگیری، افت تحصیلی، عدم کنترل صحیح احساسات، انجام کارهای خطرناک، آسیب زدن به خود و… را ایجاد کند.
اطمینان از استراحت کافی کودک
یکی از مهمترین نکاتی که والدین هنگام مواجه با بیش فعالی کودکان باید به آن توجه کنند، اطمینان از استراحت کافی کودک و عدم خستگی او است. کودکان بیش فعال با حضور در موقعیتهایی مانند سخنرانیهای طولانی، خرید در فروشگاههای بزرگ و… خسته میشوند؛ پس بهتر است او را به چنین مکانهایی نبرید. به جای آن کودک به سخنرانی توصیه میشود، برای تخلیه انرژی او را به پارک ببرید تا به ورزش و بازی مشغول شود. پیادهروی روزانه نیز روش مناسبی برای تخلیه انرژی کودک به شیوهای سالم است.
صبور بودن و کتک نزدن
صبوری یکی از ویژگیهایی است که والدین کودکان بیش فعال باید آن را در خود تقویت کنند. یکیدیگر از مهمترین عواملی که باید والدین به یاد داشته باشند، خودداری از کتک زدن کودک بیشفعال است. چنین رفتاری این کودکان را به انتقامجویی تحریک میکند؛ به جای آن میتوانید با گفتگو و صحبت با مهربانی کودکان را متوجه اشتباهشان کنید. گاهی قهر به مدت خیلی کم هم میتواند کارساز باشد. سهلانگاری در درمان بیش فعالی کودکان میتواند منجر به اختلال در یادگیری شود.
خواب شبانگاهی منظم
بیش فعالی کودکان با داشتن خواب منظم نیز کنترل میشود. یکیدیگر از کارهای مفیدی که میتوانید برای فرزند خود انجام دهید، داشتن برنامهای منظم برای به خواب رفتن است. سعی کنید کودک خود را متوجه مهم بودن این قانون کنید تا او هم تا دیروقت بیدار نماند. عدم استفاده از کامپیوتر، موبایل، تلویزیون و… تا دیروقت به بهبود نظم خواب کمک میکند.
توجه به الگوی رفتاری خودتان
شما اولین و مهمترین الگوی رفتاری کودک خود هستید، پس باید مواظب رفتار خود باشید؛ زیرا کودکان از رفتارهای شما الگو گرفته و همان کارها را تکرار میکنند. به عنوان مثال برای آموزش دادن استفاده از کلمه لطفا به کودک میتوانید، خودتان هم از این کلمه بیشتر استفاده کنید. اگر میخواهید فرزندتان به کتابخوانی، پیادهروی، ورزش و... علاقهمند شود بهتر است، خودتان هم کتاب بخوانید و ورزش کنید.
ابراز احساسات به صورت صادقانه
یکیدیگر از نکاتی که باید والدین کودکان بیش فعال به آن توجه کنند، ابراز احساسات صادقانه در مقابل کودکان است. به عنوان مثال وقتی مقابل فرزند خود ابراز خستگی از زندگی میکنید، او هم زندگی را خستهکننده میداند. پس توصیه میشود مواظب جملات خود باشید؛ زیرا روی کودکان تاثیر میگذارند. گروه روانشناسی و روانپزشکی کودکان به درمان بیش فعلی کودکان میپردازد.
تقویت رفتارهای مثبت کودک
والدین با تشویق کودک هنگام انجام کاری مفید و مثبت میتوانند به تقویت روحیه او بپردازند. وقتی کودک کار حائز اهمیتی انجام میدهد، بهتر است او را با جملات مثبت تشویق کرده و اهمیت کار او را ذکر کنید. با گفتن جملاتی مانند “من به خاطر داشتن فرزندی مانند تو بسیار خوشحالم و به تو افتخار میکنم” میتوانید به او انگیزه دهید.
شنونده خوبی باشید
والدین میتوانند با گوش سپردن به کودکان بیش فعال خود آنها را کنترل کنند. این کودکان به دلیل بیان نکردن مشکلات خود به روش موثر ناامید میشوند؛ ولی والدین با گفتن جملاتی مانند ” تو را درک میکنم” یا “از احساس تو اطلاع دارم” میتوانند از این ناامیدی جلوگیری کنند. با گفتن چنین جملاتی میتوانید کشمکشهای درونی کودکان را کاهش دهید. برای درمان بیش فعالی کودکان توصیه میشود به پزشک ماهری مراجعه کنید.
نه یعنی نه
اگر کودکتان درخواستی نامعقول از شما دارد باید یکبار به او “نه” گفته و از تصمیم خود برنگردید. اگر کودک شروع به داد و فریاد کرد هم نباید با درخواست او موافقت کنید. اگر ابتدا نه بگویید؛ ولی بعدا با او موافقت کنید عادت میکند که میتواند با گریه و یا داد و فریاد نظر شما را عوض کند. کودک باید بداند که گاهی اوقات درخواستش برای موارد نامعقول و پافشاری با گریه و… راه به جایی نمیبرد.
آموزش مسئولیت پذیری
والدین کودکان بیش فعال باید به فرزندان خود آموزش دهند تا مسئولیت رفتارهای خود را بپذیرند. توجه زیاد و گوشزد کردن تمام وظایف به کودک، حس مسئولیتپذیری را از او میگیرد؛ به عبارتی گاهی اوقات توجه زیاد تاثیر منفی روی تربیت کودک میگذارد. رعایت چنین نکاتی در زمینه بیش فعالی کودکان بسیار حائز اهمیت است.
سخن پایانی
بیش فعالی اختلالی است که با رفتار صحیح والدین در کودکی و مراجعه به پزشک کنترل میشود. به عنوان مثال والدین کودکان بیش فعال بهتر است آنها را به ورزش و بازی برای تخلیه انرژی تحریک کنند. تشویق کودک هنگام انجام کاری مثبت و صبوری هنگام انجام کار نامناسب تعدادی از رفتارهای معقولی هستند که انتطار میرود والدین به آنها توجه کنند. پس از شناسایی علائم بیش فعالی کودکان بهتر است به پزشک هم مراجعه کنید.