مجله تاپ‌ناز‌

نکات مهم درباره نوزادان تازه متولد شده؛ اطلاعات درباره تغذیه ای و سلامت نوزاد

نکات مهم درباره نوزادان تازه متولد شده؛ اطلاعات درباره تغذیه ای و سلامت نوزاد

زمانی که یک بچه به دنیا می آید نگرانی هایی در مورد نگهداری آن وجود دارد. معمولاً پدر و مادر ها در مورد نگهداری بچه به دنیا آمده سوالات بسیاری دارند. همچنین مواردی وجود دارد که پدر و مادر ها چیزی درباره آن نمی دانند و باید در مورد آن آموزش ببینند. نوزاد ها با افراد بزرگسال و حتی بچه های ۳ یا ۴ ساله بسیار متفاوت هستند. در نتیجه نگهداری از آن ها نیز بسیار متفاوت است. نوزادان بسیار حساس هستند پدر و مادر باید نکات خاصی را در مورد آن ها رعایت نماید.

به طور کلی ۶ هفته اولی که نوزاد به دنیا می آید بسیار حساس و حیاتی می باشد. این دوران به توجه و آگاهی بسیار بالایی احتیاج دارد. معمولاً پدر و مادرهایی که برای اولین بار صاحب بچه شده اند در این مدت نیاز به کمک دارند. تقریباً همه این مادر ها یک بار در طول این دوران می گویند کاش دفترچه مراقبت از نوزاد وجود داشت تا آن را بخواند. این مقاله می تواند به عنوان یک دفترچه راهنما عمل کند. به مادران علی الخصوص مادرانی که برای اولین بار صاحب فرزند شده اند توصیه می شود که این مقاله را تا انتها بخوانند.

مراقبت از نوزاد تازه متولد شده در بیمارستان

نکات مهم درباره نوزادان تازه متولد شده؛ اطلاعات درباره تغذیه ای و سلامت نوزاد

بچه ای که تازه به دنیا آمده است به مراقبت های بسیاری احتیاج دارد. خانم ها و آقایانی که به تازگی پدر و مادر شده اند برای مراقبت از نوزاد تازه متولد شده در بیمارستان اطلاعات کافی ندارند. این اطلاعات شامل مواردی مانند بهداشت، تغذیه، خواب، حمام و غیره نوزاد است. بسیار ضروری است که والدین علی الخصوص مادران از روش های مراقبت و نگهداری از نوزاد تازه به دنیا آمده آگاهی کافی داشته باشند. تا بتوانند به خوبی از نوزاد خود در بیمارستان همچنین در خانه مراقبت نمایند.

تغذیه نوزاد

مادر باید در اولین فرصت به نوزاد خود شیر دهد و او را با شیر خود تغذیه کند. بهتر است مادران سعی کنند در بیمارستان نوزاد را در کنار خود نگه دارند. همچنین از پرستار ها بخواهند که به نوزاد با شیشه شیر ندهند. حتی زمانی که نوزاد نتواند به صورت مستقیم از سینه مادرش شیر بخورد باز هم بهترین گزینه شیر مادر می باشد. زیرا شیر مادر دارای موادی مغذی و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن می باشد. بهتر است این شیر بلافاصله از سینه مادر مستقیماً به دهان نوزاد وارد شود و در محیط و دما قرار نگیرد.

مطلب مشابه: اهمیت حرف زدن با جنین در بارداری و بهترین زمان برقراری ارتباط والدین با جنین

کنترل ملاقات کنندگان نوزاد

 معمولاً در هر خانواده ای که نوزادی به دنیا می آید خانواده و دوستان تمایل دارند هرچه سریع تر آن را ببینند. بنابراین بیشتر آن ها دوست دارند به بیمارستان بیایند و نوزاد را ملاقات کنند. برخی از مادران تمایل دارند که مدت کوتاهی اوقات خود را با کودکشان به تنهایی سپری کنند. نوزادانی که تازه به دنیا می آیند بسیار پذیرنده و هوشیار می باشند. این زمان بهترین وقت برای پیوند بین نوزاد و مادر است.

بهتر است مادران در این زمان به چشمان نوزاد خود نگاه کرده و با او صحبت نماید. نوزاد در این لحظه صدای مادر را به خاطر می سپارد و از تماس با بدن مادر آرامش می گیرد. این شرایط را بهتر است قبل از به دنیا آمدن نوزاد با دوستان و خانواده در میان گذاشته شود تا بعد ها باعث ناراحتی نشود.

پوشیدن لباس های نوزاد

 برای مراقبت از نوزاد تازه به دنیا آمده باید لباس های آن به درستی پوشانده شوند. مغز نوزاد تا ۶ ماهگی قادر نیست که دمای بدن خود را تنظیم کند. در این زمان نباید لباس های نازک برای نوزاد استفاده شود. تا شش ماهگی باید لباس های نوزاد با دقت پوشانده شده و کاملاً بدن او پوشیده باشد. نوزاد باید به همان اندازه که افراد برای محیط داخلی یا بیرون از خانه لباس می پوشند، پوشیده شوند.

علاوه بر این مادران باید دقت کنند که لباس های نوزاد تا حد اندازه باشد. یعنی به حدی نباشد که موجب عرق کردن و گرمای بیش از حد بدن او شود. لباس های گرم معمولاً انتخاب خوبی نیستند. اما لباس های لایه لایه یک ایده بسیار مناسب هستند.

مراقبت از بدن نوزادان

نکات مهم درباره نوزادان تازه متولد شده؛ اطلاعات درباره تغذیه ای و سلامت نوزاد

زمانی که یک نوزاد به دنیا می آید ممکن است دارای آکنه صورت باشد. آکنه صورت در همه نوزادان یک بیماری شایع و کاملاً بی ضرر می باشد. بهتر است روزانه صورت کودک با یک صابون خفیف و آب شسته شود. بعضی از نوزادان دارای ترشحات زرد یا پوسته پوسته شدن پلک هستند. می توان این موارد را با یک توپ پنبه ای مرطوب پاک کرد.

بهتر است توپ پنبه ای با کمک آب گرم مرطوب شده و ناحیه با آن پاک شود. بعضی از نوزادان دچار بیماری پوست سر به نام کلاه گهواره ای می شوند. این بیماری در چند ماه اول سن نوزاد از بین می رود. مو های نوزاد باید بیش از سه بار در هفته با یک شامپوی ملایم و آرام شسته شود. ناخن های نوزاد نرم هستند اما با وجود نرمی پوست نوزاد را خراش می دهند. زیرا پوست آن ها بسیار حساس و نازک می باشد. بهتر است ناخن ها با گیره های مخصوص یا قیچی ناخن کوتاه شوند. پوست نوزاد بسیار حساس است پس لازم است حمام او بیشتر از ۱۰ دقیقه طول نکشد. در حمام کردن او باید از صابون ملایم آب ولرم و عطر استفاده نشود.

بعد از حمام نیز از کرم پوستی هیپو آلرژن برای کل بدن نوزاد استفاده شود. لباس های نخی بهترین لباس برای نوزادان می باشند. بهتر است هر باری که مادر پوشک نوزاد را عوض می کند قسمت تحتانی او را بشوید و خشک کند. همچنین از مرطوب کننده های مخصوص نیز برای آن ناحیه استفاده نماید. انگشتان پای نوزادان معمولاً با هم همپوشانی دارند و ظاهر ناخن آن ها شکسته به نظر می رسد. این حالت کاملاً طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد.

مراقبت از بند ناف نوزاد

بند ناف نوزاد باید تا حد امکان خشک نگه داشته شود. افراد لازم است از خیس کردن بند ناف به طور جدی خودداری کنند. هیچ گاه نباید برای خشک شدن ریشه بند نفت از موادی مانند الکل استفاده شود. بهتر است اجازه داده شود تا بند ناف به صورت خود به خود و در هوای آزاد خشک شود. بهتر است تا زمانی که بند ناف خشک می شود در هنگام حمام دادن او در وان یا تشت گذاشته نشود که ریشه بند ناف آب نخورد.

به طور معمول افتادن آن حدود دو هفته طول می کشد. اما ریشه آن به شدت مستعد عفونت می باشد. برای همین مراقبت کردن از آن برای جلوگیری از عفونت بسیار مهم است. مادران باید هر روز بند ناف فرزند خود را چک کنند تا علائمی مانند عفونت را فوراً تشخیص داده و به پزشک اطلاع دهند. ریشه بند ناف کاملاً نرم است و می توان به راحتی آن را از بدن نوزاد جدا کرد. باید توجه داشت که این بند تکان داده نشود یا در هنگام پوشک کردن نوزاد به آن فشار وارد نشود. زیرا کندن آن موجب خونریزی می شود. زمانی که بند ناف کاملا خشک شده به راحتی از بدن کودک جدا شده و جای آن به سرعت بهبود می یابد.

شیر دادن به نوزاد

مادر نباید در شیر دادن به نوزاد خود تاخیر نداشته باشند. تغذیه نوزاد با شیر مادر برای مادرانی که بلافاصله بعد از زایمان این کار را آغاز می کنند بسیار راحت تر می باشد. برای شیر دادن به نوزاد مادر نباید بترسد و درخواست کمک کند. بیشتر بیمارستان ها به مادران برای شیردهی به نوزاد مشاوره می دهند. همچنین آن ها باید برای پرستار نوزاد و مراقب نوزاد تازه متولد شده درخواست پرستار نمایند.

در طول ۶ هفته اول بهتر است مادران با کمک یک پرستار از فرزند خود مراقبت کنند. همچنین باید تلاش کنند که برنامه تغذیه کودک بسیار مرتب باشد. مادر نباید نگران کم شدن و تمام شدن شیر خود باشد. زیرا هر چه کودک شیر بیشتری بخورد در بدن مادر شیر بیشتری تولید خواهد شد. آن ها باید یاد بگیرند چگونه مکیدن سینه را به نوزاد خود بیاموزند. برای شیر خوردن باید نوزاد نحوه مکیدن صحیح را بداند.

علاوه بر این زمانی که نوزاد نحوه صحیح مکیدن سینه را یاد بگیرد از آسیب و درد در سینه مادر جلوگیری می شود. قبل از اینکه نوزاد به سینه مادر چسبیده شود بهتر است مادر او را به پهلو قرار داده تا شکم او در برابر بدن خود باشد. سپس دهان او به نوک سینه مادر زده شود تا برای گرفتن و مکیدن آن تشویق شود. مادر باید کاملاً مطمئن شود که نوزاد بخش گردی و نوک سینه را در دهانش قرار می دهد.

غنی کردن شیر مادر

مادر لازم هستم در زمان شیردهی شیر خود را بسیار غنی کند. او باید حداقل روزی ۸ لیوان آب یا سایر مایعات را بنوشد. مادران شیرده با توجه به سن و متابولیسم و فعالیت بدن شان روزانه باید ۲۲۰۰ تا ۲۴۰۰ کالری دریافت نمایند. این مادران حتی در صورتی که کالری اضافه دریافت کنند ۱ تا ۴ پوند ماهانه از دست می دهند. برای خانم هایی که شاغل هستند و تازه فرزند به دنیا آوردند بهتر است یک پرستار استخدام شود تا بتواند از کودک مراقبت نماید.

مراقبت از نوزاد در زمان خواب

نکات مهم درباره نوزادان تازه متولد شده؛ اطلاعات درباره تغذیه ای و سلامت نوزاد

در زمان خواب بهتر است کودک نزدیک مادر خود باشد. زیرا نزدیک بودن به مادر سیستم ایمنی میزان استرس و ضربان قلب نوزاد را تنظیم می کند. این موضوع موجب می شود که خواب سبک تر و راحت تری داشته باشد. همچنین بعد از بیدار شدن مجدداً به خواب برود. علاوه بر این برای نوزادانی که مبتلا به آپنه خواب هستند بسیار مفید می باشد.

خوابیدن نوزاد در کنار مادر می تواند خطر ابتلا به سندروم مرگ ناگهانی را در نوزاد کاهش دهد. اما لازم است که نوزاد در نزدیک مادر و در بغل او خوابانده نشود. زیرا این مورد می تواند موجب خفگی او شود. می توان برای نوزاد باید یک تخت مستقل در کنار تخت مادر قرار بگیرد.

عادت دادن نوزاد به خواب شبانه

پدر و مادر باید یاد بگیرند نوزاد را در مرور زمان به خواب شبانه عادت کنند. بهتر است مادران شب ها نور چراغ را کم کنند. علاوه بر این حرکت و انجام کار ها در طول شب باید با کندی و آرامش خاصی همراه باشد. شیر دادن به نوزاد در طول شب باید به آرامی صورت بگیرد. همچنین والدین سعی کنند در طول شب مقداری کسل کننده رفتار کنند. اما در روزها برعکس عمل نمایند. آن ها نور خانه را در طول روز باید زیاد کنند و با شلوغ کردن و ایجاد سر و صدا بازی با نوزاد او را مشغول نمایند.

زمانی که روزها هیجان انگیز و شبها آرام باشد کودک تفاوت ماهیت شب و روز را درک خواهد کرد. زمان خواب نوزاد باید دارای یک روال ثابت داشته باشد. خانواده باید یک روال خاص را برای خواب ایجاد کرده و به آن روال متعهد باشد. در صورت متعهد بودن به این روال خاص کودک می تواند الگوی روزانه را پیش بینی کند.

الگوهای روزانه کودک باید شامل مواردی مانند ماساژ، حمام، لالایی و تاب دادن او باشد. انجام مکرر و سر وقت این موارد ذهن کودک را آرام تر و برنامه خواب او را تنظیم می کند.

گریه های شبانه نوزاد

معمولاً محققان پیشنهاد می کنند که قبل از ۵ ماهگی به طور آزمایشی اجازه داده شود که کودک در طول شب کمی گریه کند. اما این به آن معنی نیست که والدین اجازه دهند کودک ساعتها فریاد بزند و گریه کند. بهتر است این کار با ۵ دقیقه در طول شب شروع شود. در مورد کودکانی که بسیار سخت گریه می کنند بهتر است این زمان به سه دقیقه کاهش یابد. ممکن است این روش کمی به نظر والدین بی رحمانه به نظر برسد. اما می تواند کودک را آموزش دهد که چگونه خود را آرام کند و شب های آرامی داشته باشد.

برخورد صحیح با گریه نوزاد

برای آرام کردن گریه نوزاد ابتدا پدر و مادر باید علت گریه او را پیدا کنند. ممکن است گریه او به دلایل معمولی ربط داشته باشد. به عنوان نمونه ممکن است نوزاد پوشک خود را کثیف کرده باشد یا همچنین دمای محیط برای او تنظیم نباشد. زمانی که لباس یا پوشک یا هر مورد دیگری که کودک را آزار دهد موجب گریه کردن او می شود.

افراد برای آرام کردن نوزاد خود باید روش های خاصی را انجام دهند. به عنوان نمونه افراد باید اجازه دهند نوزاد نوک سینه یا نوک شیشه شیر یا پستان آن ها را بخورد. علاوه بر این می توان نوزاد را در پتو پیچید و در میان بازوان خود قرار داد. این کار محیطی شبیه رحم را شبیه سازی می کند.

تکان دادن نوزاد و صدا های آرام بخش نیز می تواند او را آرام نماید. قدم زدن و تکان دادن نوزاد حرکتی است که معمولاً همه نوزادان عاشق آن هستند. نوزاد می تواند تنش مادر را دریافت کند بنابراین لازم است که در این زمان مادر کاملا آرامش خود را حفظ نماید.

جوش های پوستی نوزاد

جوش هایی که بر روی پوست نوزاد به وجود می آیند بسیار ناخوشایند و شایع هستند. علاوه بر این ممکن است پوست نوزاد دچار خشکی و پوسته پوسته شدن شود که بسیار آزار دهنده می باشد. این موارد در چند ماه اول زندگی نوزاد رخ می دهد. پدر و مادر یا پرستار کودک لازم است که یک یا دو بار در هفته ناحیه های خشک بدن نوزاد را با روغن زیتون چرب کنند.

همچنین این کار را همراه با حمام نوزاد انجام دهند و پوستش را به صورت بسیار آرام بمالند. به طور کلی می توان گفت که این موضوع جای نگرانی ندارد. اما در صورتی که خشکی یا جوش به پوست سر کودک برسد بهتر است که با پزشک مشورت شود.

اطلاعاتی در مورد مدفوع نوزاد تازه متولد شده

نکات مهم درباره نوزادان تازه متولد شده؛ اطلاعات درباره تغذیه ای و سلامت نوزاد

نوزادی که از شیر مادر تغذیه می کند مدفوعش یک مایع بی شکل زرد و خردلی است. معمولاً آن ها بعد از هر بار تغذیه عمل دفع مدفوع را انجام می دهند. نوزاد های دیگری که از شیر خشک یا سایر موارد استفاده می کنند دارای مدفوع قهوه ای و کمی سفت تر هستند. برخی از نوزادان ممکن است روزانه چندین بار دفع مدفوع داشته باشند. اما برخی دیگر ممکن است چندین بار در هفته احتیاج به دستشویی داشته باشند.

زمانی که نوزاد در حال افزایش وزن می باشد و درد و نفخ ندارد مدفوع او مناسب است و مشکل خاصی ندارد. تشخیص مدفوع نوزاد از اسهال آن برای بسیاری از والدین دشوار می باشد. اما به طور کلی در صورتی که تغییرات بسیار زیادی در مدفوع نوزاد مشاهده شد باید به پزشک مراجعه شود.

تنفس نوزاد تازه به دنیا آمده

 نوزادان معمولاً در طول تنفس خود ابتدا مکث می کنند سپس خیلی سریع نفس می کشند. تنفس نوزاد به توسعه دیافراگم و سیستم عصبی او بستگی دارد. زمانی که مکث نوزاد در تنفس تا ۲۰ ثانیه طول بکشد غیر طبیعی نیست. اما بیشتر از آن غیر طبیعی می باشد به طور کلی شش ماه طول می کشد تا الگوی تنفسی نوزاد کامل شده و در او ایجاد شود. برای رفع نگرانی در مورد سندروم مرگ ناگهانی نوزاد می توان تست زیر را انجام داد.

  • ابتدا کودک به پشت قرار داده شود.
  • تمام ملحفه ها و پتو های نرم از دور او دور شود.
  • در صورتی که نوزاد بیش از ۲۰ ثانیه تنفسش طول کشید و پوستش به رنگ آبی تبدیل شد بلافاصله کودک به پزشک مراجعه شود.

عطسه در نوزادان متولد شده

نوزادان متولد شده معمولاً زیاد عطسه می کنند. اما این موضوع به دلیل وجود بیماری یا سرماخوردگی نیست. برعکس باعث باز شدن سوراخ های بینی نوزاد می شود. در حالت عادی نوزاد بعد از شیر خوردن عطسه می کند تا بینی هایش باز شود.

مطلب مشابه: نکات مهم در خصوص حمام کردن نوزاد؛ از آماده کردن نوزاد تا مراقبت های پس از حمام

مطالب مشابه را ببینید!