در رابطه با وریدهای واریسی چه می دانید؟
وریدهای (رگ های) واریسی، معمولا رگ های متورم و همینطور پیچ خورده ای هستند که دقیقا در زیر پوست قرار دارند. این رگ ها، معمولا در پاها ایجاد می شوند. این مقاله، بر روی رگ های واریسی که در پاها ایجاد می شوند، تمرکز دارد، اما گاهی اوقات ممکن است رگ های واریسی، در سایر قسمت های بدن نیز ایجاد شوند.
به عنوان مثال، بواسیر یه نوعی از رگ های واریسی است که در قسمت رکتوم ایجاد می شود. تلانژکتازی یا همان Telangiectasia (گشاد شدن بیش از حد قطر مویرگ های زیر سطح پوست)، که به آن رگ های عنکبوتی نیز گفته می شود، نوع دیگری از مشکلات سیاهرگی است که عروق خونی کوچکتر را تحت تاثیر قرار می دهد. برای از بین بردن رگ های واریسی چه باید کرد؟ معجزه درمان واریس چیست؟
علائم ابتلا به واریس
علائم رگ های واریسی، عبارتند از:
- وجود رگ یا رگ های (سیاهرگ ها) برجسته و متمایل به رنگ آبی.
- تورم در پاها.
- احساس درد در پاها و یا دردناک بودن ناحیه آسیب دیده.
- احساس سنگینی در پاها.
- خارش در اطراف رگ یا سیاهرگ ها.
- رنگ پوست اطراف رگ یا سیاهرگ ها، تغییر می کند.
- گرفتگی عضلات پا در طول شب.
گاهی اوقات، ابتلا به واریس می تواند فعالیت های شما را محدود کند. علائم شما ممکن است زمانی که برای مدت طولانی می نشینید و یا می ایستید، بدتر شوند و ممکن است این علائم زمانی که دراز می کشید و یا پاهای خود را بالاتر از سطح بدن نگه می دارید، بهتر شوند.
روش های تشخیص واریس
برای تشخیص واریس، پزشک معالج شما ابتدا یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و سپس در مورد علائم واریس، سابقه خانوادگی، سطح فعالیت شما و همینطور شیوه زندگی شما، سوالاتی را می پرسد. پزشک معالجتان، ممکن است برای تشخیص واریس و همچنین تعیین میزان سلامت رگ های پای شما، یک آزمایش تصویربرداری مانند سونوگرافی یا اشعه ایکس انجام دهد.
دلایل واریس
رگ های واریسی یک بیماری بسیار شایع هستند که به دلیل ضعف و یا آسیب به دیواره و دریچه سیاهرگ ها، ایجاد می شود. رگ ها دارای دریچه های یکطرفه داخلی هستند که به منظور هدایت جریان خون به سمت قلب (این دریچه ها)، باز و بسته می شوند.
وجود دریچه ها و یا دیواره های ضعیف و آسیب دیده درون رگ ها، باعث تجمع خون و حتی حرکت در خلاف جهت جریان خون به سمت قلب (یعنی به سمت عقب) می شوند که به این حالت، رفلاکس می گویند. رگ ها ممکن است در اثر این اتفاق، بزرگ تر شده و از شکل طبیعی خود خارج شوند و در نتیجه باعث به وجود آمدن رگ های واریسی شوند.
در واقع می توان گفت، رگ های واریسی ممکن است هر زمانی که فشار خون درون رگ های شما افزایش می یابد، ایجاد شوند. این مساله می تواند به دلیل، بارداری، وجود تومور، اضافه وزن و یا چاقی رخ دهد.
همچنین اگر شما مسن تر هستید، برای مدت طولانی می نشینید و یا می ایستید و در کل اگر سبک زندگی غیر فعالی دارید یا حتی اگر سابقه خانوادگی واریس یا ترومبوز ورید عمقی یا DVT (لخته خونی است که در رگ های عمقی ایجاد می شود، که نوعی ترومبوآمبولی وریدی (VTE) است) را دارید، به احتمال بیشتری در خطر ابتلا به رگ های واریسی قرار بگیرید.
روش های درمان واریس
بسته به نوع علائم و همینطور رگ های واریسی شما، پزشک معالج ممکن است از ترکیبی از روش های درمانی موجود استفاده کند و یا حتی ممکن است، تشخیص دهد که رگ های واریسی شما فعلا، نیازی به درمان ندارند. همچنین این احتمال وجود دارد که رگ های واریسی جدید، حتی پس از درمان، مجددا ظاهر شوند و یا اینکه برای درمان، به بیش از یک جلسه نیاز داشته باشند. اهداف درمان رگ های واریسی، شامل، تسکیل علائم، بهبود ظاهر و همینطور جلوگیری از عوارض جدی تری مانند ایجاد زخم، ترومبوز ورید عمقی، تغییر رنگ پوست و یا خونریزی است.
1- فشرده سازی
پزشک معالج شما، ممکن است استفاده از روش درمانی فشرده سازی را به عنوان یک درمان به تنهایی و یا پس از انجام سایر روش های درمانی، به منظور بستن و سفت نگه داشتن رگ های واریسی، توصیه کند. روش درمانی فشرده سازی، شامل استفاده از جوراب های الاستیک مخصوص و یا باندهای فشاری است که فشار ملایمی را روی پاها وارد می کنند، تا به این طریق از بروز تورم در رگ ها جلوگیری کنند.
برای برخی از افراد، به خصوص آن هایی که مجبورند برای مدت طولانی بنشینیند و یا بایستند، روش فشرده سازی ممکن است به تسکین درد، تورم و بهبود سایر علائم واریس مانند احساس سنگینی در پاها، کمک کند. در صورتی که باردار هستید، پزشک معالج ممکن است استفاده از جوراب های فشاری را توصیه کند.
روش فشرده سازی، فقط علائم واریس را تسکین می دهد. اکثر پزشکان، در حال حاضر روش های دیگری را برای اصلاح مشکل رفلاکس که در رگ ها باعث به وجود آمدن رگ های واریسی می شود را توصیه می کنند. پس از انجام عمل های جراحی همچون، برداشتن و یا بستن (مسدود کردن) رگ های واریسی، پزشک معالج احتمالا استفاده از جوراب های فشاری را به مدت حداقل یک هفته توصیه می کند.
جوراب های فشاری ممکن است به بهبود زخم های ناشی از رگ های واریسی کمک کنند. از آن جایی که درمان رگ های واریسی یک پروسه طولانی مدت است، پزشک معالج احتمالا از شما می خواهد که به پوشیدن جوراب های فشاری ادامه دهید.
برخی از افراد، در هنگام استفاده از جوراب های فشاری، احساس ناراحتی، خارش، تحریک پوست و یا تورم را تجربه می کنند.
2- دارو برای درمان واریس
پزشک معالج شما، ممکن است از داروهایی برای درمان تسکین دردهای ناشی از رگ های واریسی استفاده کند. دیوسمیپلکس (Diosmiplex)، تنها داروی موجودی است که برای درمان واریس، تایید شده است. این داروی گیاهی، ممکن است به کاهش و یا بهبود برخی از علائم و عوارض ناشی از رگ های واریسی از جمله تورم، خارش، تغییرات در پوست و بافت پاها کمک کند.
ممکن است پس از استفاده از دارو، چندین هفته طول بکشد تا شما متوجه نشانه های اولیه بهبودی در خود شوید. عوارض جانبی استفاده از این دارو، ممکن است شامل مشکلات گوارشی و بروز بثورات پوستی باشد، اما این عوارض معمولا خفیف و جزئی هستند.
3- درمان واریس با لیزر
در روش درمان واریس با لیزر (EVLA)، ناهنجاری های وریدی را به کمک گرمای لیزر از بین می برند. این کار به راحتی در مطب و حتی گاهی یک جلسه قابل انجام است. درمان با لیزر نیازی به بیهوشی ندارد و برای هر پا حدود 20 و 30 دقیقه طول میکشد. لیزر واریس پا را با عنوان معجزه درمان واریس نیز می شناسند.