وظیفه وکیل چیست | معرفی شغل وکالت و شرح وظایف وکیل
یک وکیل خوب می تواند تاثیر زیادی روی زندگی موکل های خود از راه کمک به آن ها در یک مشکل خانوادگی، رفع اتهام های وارد شده به آن ها و یا جبران خسارت های مالی داشته باشد. وکیل ها معمولا به مشتری های خود مشاوره می دهند و گاهی اوقات به عنوان نماینده آن ها عمل می کنند. یک وکیل با توجه به این که به صورت شخصی کار می کند و یا استخدام شرکت خاصی است، ساعت های کاری مختلفی دارد. در این مطلب شغل وکالت را معرفی می کنیم و مهم ترین وظایف یک وکیل را شرح می دهیم. با ما همراه باشید.
فهرست موضوعات این مطلب
وکیل کیست؟
وکیل کسی است که از طرف یک شخص حقیقی یا حقوقی برای انجام یک مسئله مهم مامور شده است. وکالت یک عقد جایز است که در چارچوب مقررات قانون مدنی منعقد میشود و طرفین آن وکیل و موکل نامیده میشوند. او در رشته حقوق تحصیل کرده است و در دوره های آزمون وکالت شرکت کرده و نمره قبولی کسب کرده است. معمولا زمانی که بین دو نفر دعوایی صورت می گیرد، اگر موضوعی که باعث اختلاف آن ها شده باشد، پیچیدگی هایی داشته باشد، هر دو طرف می توانند وکیل حقوقی بگیرند.
شغل وکالت چیست؟
وکالت در لغت به معنای سپردن و واگذار کردن است و در اصطلاح حقوقی، وکالت عقدی است که بر اساس آن یکی از طرفین، طرف دیگر را برای انجام کاری به عنوان وکیل خود انتخاب می کند. وکالت یک شغل تخصصی می باشد که نیاز به تحصیلات در رشته حقوق دارد. قانون اساسی انتخاب وکیل را به عنوان حق طرفین در همه دادگاه ها، مورد تایید قرار داده است.
با بستن قرارداد وکالت، وکیل و موکل در مقابل هم حق و تکلیف می یابند. روابط حقوقی، وظایف و مسئولیت های دو طرفه ای را دارند. وکالت یکی از عقدهای بسیار رایج است که در حال حاضر در صحنه های اجتماعی، بانک ها و اقتصاد بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
وظایف وکیل
وکیل ها در زمینه های مشخصی مانند خانواده، مالیات و قوانین جنایی تخصص دارند. آن ها در ارتباط با موکل های خود مسئولیت ها و وظایفی را بر عهده دارند که در ادامه به برخی از مهم ترین وظایف آن ها می پردازیم.
مشاور حقوقی
یکی از مهم ترین وظایف وکیل، ارائه مشاوره حقوقی به موکل است. وکیل بر اساس دانش و تجربه ای که دارد، به موکل خود در مورد حقوق و شرایط او راهنمایی و مشاوره می دهد. او باید به موکل خود توضیح دهد که در شرایط حقوقی خاص، چه حقوق و تعهداتی دارد و چطور می تواند از آن ها بهره مند شود.
حل اختلافات
وکیل وظیفه حل و فصل اختلافات حقوقی موکل را بر عهده دارد. او می تواند از روش های داوری توسط شورای اختلاف یا از روش های جلسات دادگاهی استفاده کند تا اختلافات به بهترین نحو ممکن حل و فصل شوند.
نقد و تحلیل حقوقی
وکیل مسئولیت نقد و تحلیل حقوقی موارد و پرونده های حقوقی را بر عهده دارد. او باید قوانین و مقررات را به صورت دقیق تحلیل و بررسی کند و نقاط قوت و ضعف مورد حقوقی را تشخیص دهد و بر اساس آن، موکل خود را راهنمایی کند.
نمایندگی قانونی
وکیل در دادگاه و مراجع قضایی دیگر، نمایندگی موکل خود را انجام می دهد. نمایندگی قانونی شامل تهیه و ارائه ادعاها، شرکت در جلسات و ارائه دفاع مناسب می باشد. وکیل مسئله را تحلیل می کند و با تسلط بر مستندات لازم، به وکالت از موکل در محاکمات شرکت می کند و از منافع و حقوق موکل خود دفاع می کند.
مذاکره و توصیه
وکیل در مذاکرات حقوقی، نماینده موکل خود است. وکیل با استفاده از مهارت های مذاکره، باید بهترین شرایط را برای موکل خود فراهم کند. او می تواند به موکل خود توصیه های لازم را برای پذیرفتن توافق یا رد آن ارائه دهد تا به نتیجه مناسبی برسد.
مدیریت دعاوی
وکیل باید در جلسات دعوی ها حضور داشته باشد و یکی از وظایف او مدیریت دعاوی موکل خود می باشد. او ادعاها و مستندات را بررسی می کند و نقاط ضعف و قوت پرونده را تشخیص می دهد. وکیل با آماده کردن استراتژی مناسب برای حل و فصل دعاوی، از حقوق و منافع موکل خود به بهترین نحو ممکن حمایت خواهد کرد.
سایر وظایف وکیل
- مدیریت و زمان بندی استشهاد نامه های شاهدها و دیگر متخصصان مربوط
- تحویل دادن هر آنچه که به جای موکل خود دریافت کرده است
- آماده سازی مستندات قانونی برای موکل های خود مانند وصیت نامه، طلاق نامه و قراردادهای تجاری
- اگر به هر دلیلی وکیل خسارتی به موکل خود وارد کند، می بایست مسئولیت خود را بپذیرد و خسارت های وارده را جبران کند.
- بازبینی مستندات و تعیین بهترین روش اقدام برای هر موکل
- یک وکیل وظیفه دارد تمام تعهداتی که در متن وکالت درج شده است، انجام دهد.
- کار با مشاوران حقوقی، پلیس ها، کاراگاه ها و موکلان برای آماده سازی پرونده های کامل جهت حل اختلافات و محاکمات مانند آماده سازی مستندات قانون و جمع آوری شاهد
انواع وکیل
انواع تخصص های وکیل به دسته های زیر تقسیم می شود.
وکیل خانواده
یک وکیل خانواده در مسائل مربوط به قراردادهای قبل از ازدواج، طلاق، نفقه، حضانت فرزند و … به افراد مشاوره می دهد و به آن ها کمک می کند. به طور کلی هر گونه امور مربوط به خانواده مانند طلاق، مهریه، اجازه ازدواج مجدد، به سرپرستی گرفتن فرزندان، موارد بزهکاری فرزندان و … از جمله وظایف وکیل خانواده هستند. وکلای خانواده می توانند در شرکت های خصوصی یا در شرکت های دولتی متخصص در حقوق خانواده کار کنند.
وکیل کیفری
وکیل کیفری به فردی می گویند که در زمینه های مربوط به دادگاه کیفری فعالیت دارد. وکیل کیفری از موکل خود که به ارتکاب جرمی محکوم شده است، حمایت می کند و اطمینان می یابد که حق آزادی و حقوق اولیه او در سیستم قضایی به صورت منصفانه ای رعایت شود. وکیل کیفری معمولا در زمینه های اختلاس، توهین و فحاشی، مزاحمت تلفنی، خیانت در امانت، ضرب و جرح، آدم ربایی، نزاع و دعوا و جراحات فعالیت می کند.
وکیل کیفری ممکن است به عنوان وکیل مدافع عمومی یا وکیل خصوصی کار کند که هر دوی آن ها در مسائل مربوط به حقوق جزا، وثیقه، دستگیری، بازجویی، محاکمه کیفری و … تخصص دارند و می توانند از حقوق موکل خود در راستای ضوابط قانون دفاع کنند. این وکلا ممکن است بیشتر از وکلای دیگر در دادگاه حاضر شوند، به خصوص اگر پرونده آن ها به دادگاه برسد. وکلای کیفری معمولا در یکی از دو حوزه وکیل دادگستری یا وکیل مدافع فعالیت می کنند.
وکیل تأمین اجتماعی
وکیل تأمین اجتماعی از اشخاص آسیب پذیر هنگام تصمیم گیری حمایت می کند تا حق و حقوق آن ها نادیده گرفته نشود. در واقع وکیل تأمین اجتماعی از کسانی که می خواهند از حق خود در مسکن، برنامه ریزی مالی، کمک هزینه معلولیت، تصمیمات پزشکی، مراقبت های پزشکی، بستری شدن در بیمارستان و … استفاده کنند، حمایت می کند. برای مثال، یک وکیل تأمین اجتماعی می تواند به فردی که اختلال یادگیری دارد، برای تصمیم گیری در مورد امور مالی زندگی یا مراقبت در خانه کمک کند.
وکیل مالیاتی
وکیل مالیاتی به طور کامل در مورد قوانین و مقررات امور مالیاتی آگاهی دارد و برای افراد مختلفی شامل شرکت های حسابداری، شرکت های حقوقی، سازمان های دولتی یا خصوصی کار می کند. وکیل مالیاتی وظایفی مانند برنامه ریزی مالیاتی، تفسیر قانون مالیات و تأثیرات آن بر موکل را بر عهده دارد. وکلای مالیاتی معمولا در زمینه مدیریت مالی یا حسابداری هم تخصص دارند.
وکیل امور اداری و استخدامی
وکیل امور اداری روابط بین شرکت ها، کارفرماها و کارکنان را اداره می کند. این وکلا که به آن ها وکلای استخدامی هم می گویند، معمولا به امور مربوط به تبعیض در محل کار، مقررات دستمزد و حقوق، آزار و اذیت، مزایا و بازنشستگی می پردازند. اگر شرکت یا سازمانی با کارکنان خود مشکلی داشته باشد یا برعکس، وکیل امور اداری می تواند در مورد مسائل حقوقی ناشی از قراردادهای کار یا روابط کاری مختلف به آن ها مشاوره دهد و مشکل را حل کند.
وکیل معاضدتی
زمانی که افراد توانایی پرداخت هزینه های وکیل را ندارند، باید از کانون وکلا درخواست وکیل معاضدتی بدهند. وکلای معاضدتی حق گرفتن هیچ هزینه ای به جز تمبر دادرسی را از موکل خود ندارند.
وکیل اتفاقی
وکیل اتفاقی کسی است که تحصیلات مورد نیاز وکالت را دریافت کرده است، اما هنوز پروانه وکالت ندارد. این فرد می تواند وکیل خویشاوندان خود باشد و حداکثر می تواند سه بار در سال از این حق وکالت خود استفاده کند.
وکیل ورشکستگی
افرادی که مشکل مالی دارند یا در حال ارزیابی روند ورشکستگی هستند، باید با یک وکیل متخصص ورشکستگی مشورت کنند. وکیل ورشکستگی می تواند در مورد شرایط افراد برای ورشکستگی، انواع ورشکستگی و ارزیابی هر گونه جایگزین احتمالی به افراد کمک کند. همچنین شرکت های تجاری که طلبکار یا بدهکار هستند هم باید از کمک وکلای ورشکستگی استفاده کنند.
وکیل دعاوی مدنی
زمانی که اشخاص به دلیل مسائل و مشکلات مالی با هم اختلاف پیدا می کنند، وکیل دعاوی باید با حضور در دادگاه از حقوق موکلین خود دفاع کند تا قاضی و دادگاه به یک تصمیم برسد. این اختلافات ممکن است بین اشخاص حقیقی یا حتی حقوقی مانند شرکت ها یا سازمان ها باشد.
وکیل مهاجرت
وکلای مهاجرت می توانند برای انجام امور مربوط به مهاجرت و حل مسائل و مشکلاتی که ایجاد می شوند، کمک زیادی کنند. وکیل مهاجرت در برخورد با مسائل مربوط به مهاجرت مانند اقامت، ویزا، پناهندگی و دریافت گرین کارت، به افراد مشاوره و راهنمایی می دهد.
وکیل جراحت شخصی
وکیل جراحت شخصی، معمولا در دعاوی مدنی فعالیت می کند و نماینده افرادی است که دچار آسیب و جراحات شده اند. این آسیب ها معمولا ناشی از تصادفات رانندگی، حوادث محیط کار یا قصور پزشکی می باشد. وکیل جراحت شخصی باید ثبت کند که طرف مقابل، که شخصی حقیقی یا حقوقی است، مقصر است و باید به شخص آسیب دیده خسارت پرداخت کند. بسیاری از این پرونده ها بدون مراجعه دادگاه حل و فصل می شوند.
وکیل اداره کار
اداره کار یک سازمان برای رسیدگی به دعاوی کارگر و کارفرمایی است. مطالبه حقوق، بیمه، سنوات و اخراج توسط کارفرما بخشی از مسائلی اند که در اداره کار به آن ها رسیدگی می شود. همچنین کارگرانی که در عملیات ساختمانی یا کارخانه مجروح می شوند، می توانند از این وکلا برای دفاع از حقوق خود مشاوره و کمک بگیرند. اگر جراحات کارگری زیاد باشد و در اثر آن، جان خود را از دست بدهد، خانواده کارگر می توانند از وکیل برای جبران خسارت مادی و معنوی وارد شده به آن ها استفاده کنند.
وکیل تجاری
وکیل تجاری یا وکیل شرکت، امورحقوقی مربوط به تاسیس یک شرکت، تنظیم قراردادهای مختلف و مسائل مربوط به انطباق شرکت را بر عهده دارد و اطمینان می یابد که همه معاملات شرکت در محدوده قوانین کشوری انجام می شوند. یک وکیل تجاری می تواند تحقیقات حقوقی انجام دهد، اسناد حقوقی را جمع آوری و بررسی کند و در مورد قراردادها مذاکره کند. شرکت های دولتی می توانند برای انجام امور حقوقی خود، مشاوران حقوقی را به عنوان نماینده خود معرفی کنند، اما شرکت های خصوصی فقط می توانند از وکلای پایه یک دادگستری برای انجام این امور کمک بگیرند.
وکیل کلاهبرداری
وکیل کلاهبرداری باید نسبت به قوانین خاص مربوط به کلاهبرداری به طور کامل اشراف داشته باشد و نسبت به رویه های قضایی به صورت دقیق و کامل آگاهی داشته باشد تا بتواند به بهترین شکل ممکن از حق موکل خود دفاع کند.
وکیل مالکیت فکری و معنوی
وکیل مالکیت فکری و معنوی از حقوق آثار هنرمندان، مخترعان، نویسندگان و مشاغل دیگر محافظت می کند. مالکیت معنوی شامل حق چاپ، علامت تجاری، ثبت اختراع و نگهداری از اسرار تاجران می باشد. وکیل های مالکیت فکری و معنوی، وظیفه دارند تا به مشتری های خود در مورد بهترین روش های حفاظت از مالکیت فکری خود مشاوره دهند، از مالکیت معنوی خود با ثبت یک علامت تجاری، حق چاپ یا ثبت اختراع محافظت کنند و همچنین حقوق مالکیت معنوی را در صورت نقض آن، اجرا کنند.