ویژگی و خصوصیات افراد حسود و نحوه برخورد با حسادت دیگران
ویژگی افراد حسود
حسودی یکی از هیجان های منفی و ناهنجاری است که به خاطر باور های غلط و ضعف شناخت میباشد. هیجانات در اثر ارزیابی و برسی شما از یک اتفاقی که افتاده است میباشد. حالا اگر شخصی ارزیابی اشتباهی از یک اتفاق داشته باشد، هیجانی که در او ایجاد میشود منفی و ناهنجار است. تنگ نظری یا همان حسادت یکی از نتایجی است که در اثر باور نادرست و برداشت غلط افراد از اتفاقات می افتد.
به گفته یکی از روانشناسان حسادت حسی کاملا ناخوش آیند است که در نتیجه مقایسه های اجتماعی با کسی که در سطح بالاتری از شما قرار دارد اتفاق می افتد. وقتی که فرد چیزهای ارزشمندی مثل یک ویژگی شخصیتی مانند هوش یا یک جور موفقیت مثل قبولی در یک آزمون یا یک رابطه مثل کسی که همسر جذابی دارد موجب بروز دو نوع رفتار مختلف و عدم تعادل میشود.
در حالت اول برای رسیدن به سطح کسی که برتری دارد تلاش میشود یعنی برای برقراری تعادل میخواهی به برتری که آن شخص دارد برسی که به این حالت حسادت خوش خیم هم میگویند. این حسادت خوش خیم، افکار مثبت درباره کس که برتری نسبت به شما دارد و باعث ایجاد امید برای آینده ای موفق همراه است و توجه فرد به کارهایی که میتواند برای رسیدن به دستاورد های شخصی بهتر انجام دهد جلب میشود.
اما در حالت دوم دقیقا برعکس اتفاق حالت اول می افتد و فرد حسود میخواهد کسی که از او برتری دارد را به سطحی که خودش در آن قرار دارد برساند. این نوع حسادت از سر خود شیفتگی و افکار خصمانه درباره افراد بهتر و ترسی که از شکست در ارتباط است. رابطه حسادت با احساس ارزشمندی به اینگونه است که ریشه حسادت به عزت نفس برمیگردد. یعنی فردی که احساس ارزشمندی یا همان عزت نفس کمتری دارد حسادت بیشتری هم تجربه میکند چون خودش را در مقایسه با شخص برتر فرومایه میبیند.
مقایسه های اجتماعی بی مورد تهدیدی جدی برای عزت نفس افراد است، چرا که باعث برانگیختن حسادت به صورت جدی میشود و حالت روانی اجتماعی او را دچار فرسایش میکند. وقتی که احساس حسادت میکنید، شما برای مبارزه با احساس فرومایگی خود تشویق میشوید. تحقیقات زیادی این موضوع را نشان میدهند که میان حسادت و عزت نفس پایین افراد رابطه وجود دارد.
حسادت پیامدهای زیان بار زیادی از جمله خشم، پرخاشگری، خصومت ، حالت دفاعی و نه از نوع خوبش دارد. افراد حسود احساس میکنند که عزت نفس و حس ارزشمندی آنها دائما در خطر است پس به واکنش نشان دادن با استراتژی های خصمانه نسبت به تهدیدهای احتمالی میپردازند. اگر دنبال راهکاری برای کاهش حسادت هستید، باید به تقویت این باور بپردازید که هیچکس کامل نیست و در آخر میرسیم به جمله معروف نباید باطن زندگی خود را با ظاهر زندگی دیگران مقایسه کرد که بعد از این توضیحات امیدوارم جور دیگر به این جمله نگاه کرده باشید.
همچنین شخص حسود باید بفهمد که میتواند با تلاش خودش را به سطح شخص برتر رسانده و احساس گناهی که او را آزار میدهد با افزایش عزت نفس کم کند. فرد حسود با تمرین و مراقبه هم میتواند از شر پیامدهای بد حسادت بدخیم خلاص شود و کمک روانشناسانی که در این زمینه تخصص دارند میتواند تاثیری شگفت انگیز داشته باشد. شما هم ممکن است در اطرافیان خود فردی حسود داشته باشید، در ادامه این مقاله به ویژگی هایی که میتوان با آن فرد حسود را شناخت و سپس به نحوه ای که باید با این افراد برخورد کرد میپردازیم
ویژگی هایی که افراد حسود دارند
حالا که با فلسفه حسادت آشنا شده اید، خوب است ویژگی های افراد حسود را بهتر بشناسید. چندین ویژگی در افراد حسود هست که به خوبی در رفتار آنها مشاهده میشود. در ادامه این مقاله بیشتر ویژگی های افراد حسود را با هم مرور میکنیم و امید است که شما یکی از این افراد نباشید.
دادن نظراتی بد و به صورتی پرخاشگرانه
معمولا افراد حسود درونشان پر شده از نفرت و خشم و کینه. آنها برای خالی کردن این احساست بد و منفی دنبال راهی میگردند. به خاطر این که این افراد معمولا نمیتوانند احساسات و شکلی که آنها را بروز میدهند به صورتی سالم و درست مدیریت کنند، بیشتر آنها به بد گویی از دیگران میپردازند و با دادن نظراتی منفی و به صورتی پرخاشگرانه خودشان را خالی کرده و احساساتشان را بروز میدهند.
به صورت ناگهانی میان حرف شما میپرند و موضوع را عوض میکنند
در ابتدای مقاله خواندیم که افراد حسود به شادی و خوشحالی و خوشبختی و خوشی و آرامش و دارای های افراد دیگر و همچنین دستاوردها و موفقیت هایی که آنها در زندگی خود دارند حسودی میکنند. این را وقتی میفهمید که به صحبت با ذوق و شوق با آنها درمورد دستاوردهایی که داشته اید و خوشی هایتان صحبت میکنید، آنها که دچار احساس حسودی شده اند، سریع حرفتان را قطع کرده و موضوع کاملا جدیدی را مطرح میکنند. این رفتارشان به این دلیل است که آن ها طاقت شنیدن این جور حرف ها را ندارند و چشم دیدن خوشی در زندگی دیگران را ندارند. آنها با شنیدن این حرف ها بیشتر احساس بی ارزشی میکنند و کمبودهایشان فشار بیشتری به آنها می آورد. پس به این صورت است که یکی از ویژگی های فرد حسود میتواند عوض کردن سریع موضوع بحثی باشد که درباره موفقیت و خوشی های افراد دیگر است.
مطلب مشابه: چه کنیم که حسود نباشیم و حسادت را چگونه کنار بگذاریم؟
صحبت هایی اغراق آمیز درمورد موفقیت ها و دستاوردهای خودشان دارند
این افراد میخواهند خودشان را به رخ دیگران کشیده و به این ترتیب خود را ثابت کنند که چقدر در زندگی خودشان خوب و موفق هستند. برای اینکار ساده ترین روشی که میتوانند به آن روی بیاورند اغراق درمورد موفقیت ها و دستاورد ها و متوسل شدن به دروغ برای بزرگتر نشان دادن اتفاقات زندگیشان میباشد.
تعریف و تمجیدهای تقلبی و قدردانی هایی که از ته دل نیستند
این جوری نیست که افراد حسود به خاطر خاصیت خودشیفتگی که دارند اصلا از دیگران قدردانی نکنند، بلکه شما ممکن است آن ها را در حال تعریف و تمجید یا قدردانی از خود یا دیگران ببینید ولی از لحن بیان و زبان بدن و همچنین طرز نگاه کردن فرد حسود که با جملاتش هماهنگ نیست میشود فهمید که او در تعریف و قدردانی هایی که میکند صادق نیست. حرف هایش از ته دل نیستند و آنها را با میل خودش بیان نمیکند و حس زوری بودن در این جملات و رفتار کاملا پیدا است. او برای این که همرنگ جماعت باشد و با افرادی که در آنجا حاضرند و یا بعدا ممکن است برسند، نمیخواهد در مقایسه با آنها رفتاری عجیب و متفاوت داشته باشد پس به تظاهر روی می آورد.
تلاش برای کسب اعتبار از موفقیت افراد دیگر
وقتی که شما شروع به صحبت از موفقیت ها و دستاوردهایتان میکنید، فرد حسود میخواهد خودش را با ارزش تر از چیزی که هست نشان دهد و سعی در کسب اعتبار و ارزش از موفقیت های شما میکند. او به گونه ای صحبت خواهد که انگاری خودش دلیل این است که شما موفق شده اید و نقش بسیار مهمی در موفقیت شما ایفا کرده است و هر موفقیتی که به آن دست یافته ای به علت کارها و راهنمایی هایی است که او انجام داده است. این کار را برای بالا بردن اعتماد به نفس و بالا بردن احساس ارزشمندی انجام میدهد. پس برای این کار نقشی بزرگ در موفقیت شما جلوه میدهد.
صحبت کردن پشت افراد دیگر از دیگر نشانه های فرد حسود
این یکی از ویژگی هایی میباشد که ممکن است خیلی با آن برخورد داشته باشید. حتما افرادی را دیده اید که وقتی در جمع هستند، شروع به قدردانی و تعریف و تمجیدهای الکی میکنند و به محض این که از آن جمع خارج میشوند یا آن فرد از جمع میرود، پشت سر او صحبت کرده و از سر حسادت شروع به گفتن بدی های او برای دیگران میکند. در این مواقع فرد حسود در واقع فردی است که میخواهد افراد موفق و خوب جمع را در نگاه دیگران بی ارزش جلوه داده و به عبارتی آنها را از چشم دیگران بیندازد. او به جای تلاش برای رسیدن به موفقیت و سطح بالای افراد موفق جمع با دروغ بستن و دو رویی، آنها را پایین میکشد تا با بالا رفتن سطح خودش، اعتماد به نفس آسیب دیده اش را ترمیم کند.
پرسیدن سوالات ریز و موشکافانه
افراد حسود با پرسیدن سوالاتی جزئی و موشکافانه از افراد محبوب و موفق میخواهند آن فرد جوابی بدهد که با استفاده از آن اعتماد به نفس فرد مقابل را مورد هدف قرار داده و پایین بکشند. افراد حسود چشم دیدن و قبول کردن موفقیت و اعتماد به نفس زیاد افراد برتر را ندارد و با تمام تلاش به ضعیف نشان دادن آن فرد در نظر خودش و دیگران میپردازد.
کارهایی برای تخریب انگیزهایتان میکند
حرف ها و جمله هایی هستند که معمولا از افراد حسود زیاد میشنوید و به گونه ای میتوان گفت که در بیشتر مواقع این جملات مخصوص آنها است. حرف هایی مثل: تجربه نداری و موفق نمیشوی، این کار خیلی سخته و نمیتونی اونو انجام بدی و این کار کار هر کسی نیست و با از این جور جملات قصد دارند انگیزه دیگران را تخریب کرده تا شخص دست از تلاش کردن بردارد و مثل خود فرد حسود به موفقیتی در زندگی اش نرسد. کسی که حسود است برای از بین بردن فشار و کمبودهای درونی و عقده هایش میخواهد از موفقیت دیگران جلوگیری کند، همانطور که خودش به موفقیتی نرسیده است.
فرد حسود به تقلید غیر اصولی برای رقابت کردن با شما میپردازد
فرد حسود سعی در رقابت با فرد موفق دارد و اینگونه فکر میکند که اگر همه کارهایی که فرد موفق کرده را انجام دهد و همان مسیری که او طی کرده را طی کند، حتما به همان موفقیت و نتیجه ای که او رسیده هم میرسد پس به تقلید از دیگران میپردازد ولی اگر همین گونه ادامه بدهد به جایی نمیرسد زیرا راه موفقیت برای هر شخصی متفاوت بوده و این مورد را در نظر نمیگیرند که شاید اصلا استعداد و علاقه مندی که فرد موفق داشته را آنها ندارند و قدم گذاشتن در راه آنها بدون این موارد وقت تلف کردن است. افراد باید برای موفقیت مسیر مخصوص به خودشان را پیدا کنند و به سوی چیزی که به آن واقعا علاقه دارند بروند.
هنگامی که موفق شدید کارهایی که انجام دادید را آسان و بی ارزش نشان میدهد
شما در هنگام موفقیت خود یا دیگران، جملاتی که حرف از شانس میزنند و موفقیتتان را مدیون شانس میدانند یا میگویند که اگر با کمک دیگران نبود هیچوقت به همچین موفقیتی نمیرسیدی یا حتی با گفتن این که هرکسی شرایط فرد موفق را داشت موفق میشد، تمام سعی خود را میکنند تا موفقیت افراد دگیر را بکوبند و آن را بی ارزش نشان دهند. آنها از فشار حسادت تلاش ها و مسیر پر از سختی و زحمتی که برای موفقیت طی شده را نمیبینند و فقط با زدن این حرف ها میخواهند علاوه بر دلداری خودشان دیگران هم دلسرد کرده و پایین بکشند.
معمولا هیچگونه کمکی از فرد حسود دریافت نمیکنید
کسی که در زمان نیاز به طوری عمدی از دسترس خارج شده چون نمیخواهد به شما کمک کنند تا از شر وضعیتی که گرفتار آن شدید خلاصی پیدا کنید و دوست دارد شما را در همان حال گرفتاری و پایین تر از خودش ببیند.
نحوه برخورد با آدم حسود
تا اینجا فهمیدیم که حسادت دیگران به علت دلایل مختلفی به وجود می آید. اما در اغلب این موارد حسادت به خاطر موفقیتی است که شما به دست آورده اید. شما باید به برسی این بپردازید که کدام موقعیت باعث ایجاد حس حسادت در دیگران شده، ممکن است خودتان این ویژگی هایی که دارید را نشناسید، پس میتوانید از حسادت دیگران به نفع خود و به عنوان نقشه ای برای مسیر پیشرفت استفاده کنید.
ارزیابی کردن خود با انتقادات فرد حسود
درست است که نقد و ایراد فرد حسود از روی حسودی است اما ممکن است میان آنها انتقاد درستی هم باشد. مغرور نباشید و به بعضی از انتقاداتشان توجه کنید، شاید انتقاد به جایی بود و درست کردنش به موفقیت شما کمک کرد. با این کار از نظر منفی دیگران در جهت فرصتی برای بهتر شدن استفاده میکنید.
فرد حسود میتواند انگیزه ای برای شما باشد
برای رسیدن به موفقیت مسیر سختی را باید طی کرد. با داشتن انگیزه موتور حرکت شما به سمت هدفتان تقویت میشود. پس حسادت دیگران میتواند نوعی رقابت برای شما باشد. پس برای بردن این رقابت تلاش کرده و آن را به عنوان انگیزه ای برای تلاش بیشتر در نظر بگیرید. توجه داشته باشید که این کارها برای اثبات شما به کسی نیست بلکه باید هر کاری را با هدف رشد و پیشرفت خودتان انجام دهید.
تحت تاثیر حس بدی که افراد حسود میدهند قرار نگیرید
خوب است این اصل کلی را در ذهن داشته باشید که قرار نیست مورد دوست داشتن همه افراد قرار بگیرید. شما نباید تحت تاثیر صحبت های افراد حسود قرار بگیرید. همیشه در زندگی افراد موفق، اشخاص حسود هم وجود داشته اند. شما نمیتوانید همه را قانع کنید که رفتاری دوستانه از خود نشان بدهند.
برقراری ارتباط موثر
اگر فرد موفقی هستید میتوانید به عنوان یک الگو هم در نظر گرفته شده باشید، پس مثل آدم حسود رفتار نکرده و برعکس آنها عمل کنید. مثلا مثبت اندیش و انگیزه بخش باشید، به تشویق دیگران بپردازید و تواضع را در پیش بگیرید. با این کارها هم آسودگی خاطر بیشتری دارید و هم به دیگران کمک کردید و سرعتتان را در مسیر موفقیت افزایش داده اید.
مطلب مشابه: چرا مردها باعث حسادت زنان می شوند؟