پروسه طلاق چقدر طول می کشد؟ | مدت زمان طلاق توافقی و مراحل طلاق
طلاق یک فرآیند قانونی است که ممکن است پیچیده و زمان بر باشد اما اگر هر دو طرف در مورد شرایط طلاق از جمله تقسیم دارایی، حضانت فرزند و حمایت به توافق برسند، می تواند روند راحت تری داشته باشد. یکی از دغدغه های متقاضیان طلاق توافقی، مدت زمان طلاق توافقی است.
طلاق توافقی هم مانند امور اداری و قضایی دیگر نیاز به زمان و صبوری دارد. در این مطلب در مورد اینکه طلاق توافقی چقدر طول می کشد، چه عواملی بر طول مدت آن تأثیر می گذارد و چه مراحلی برای گرفتن طلاق توافقی باید طی شود، صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.
طلاق توافقی بدون وکیل چقدر طول می کشد؟
مدت زمان طلاق توافقی به عوامل مختلفی مانند حجم کار دادگاه، پیچیدگی پرونده و میزان همکاری بین طرفین بستگی دارد. به طور کلی اگر طرفین در مورد همه مسائل به توافق رسیده باشند، طلاق می تواند ظرف چند هفته نهایی شود. اما اگر مشکلاتی وجود داشته باشد که باید برطرف شود، یا اگر یکی از طرفین با طلاق مخالفت کند، طلاق توافقی می تواند چندین ماه یا حتی بیشتر طول بکشد.
وجود وکیل نه تنها می تواند اشتباهات زوجین را در ارائه ادله و مدارک کاهش دهد، بلکه آن ها می توانند بدون حضور در جلسات دادگاه، از نحوه طی شدن پروسه طلاق توافقی خود آگاه شوند. بنابراین اگر نمی خواهید از وکیل استفاده کنید، باید در تمام جلسات غربالگری، مشاوره و دادگاه شخصاً حضور داشته باشید.
همچنین باید در سامانه تصمیم ثبت نام کنید و وقت مشاوره خود را بگیرید که معمولا دو ماه بعد از ثبت نام نهایی، وقت به زوجین داده می شود و هر کدام از آن ها باید بین 4 تا 6 جلسه مستمر در مراکز بهزیستی برای مشاوره حضور فیزیکی داشته باشند.
سپس زوجین باید مدارک هویتی و سند ازدواج به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند و دادخواست طلاق خودشان را ثبت کنند. همچنین در دو جلسه مختلف باید تکلیف امور مالی و توافقات خود را انجام دهند تا گزارش آن به صورت مکتوب به دست دادگاه برسد.
با تعیین وقت از طرف دادگاه و مراجعه در جلسه های متعدد، دریافت برگه عدم امکان سازش صادر می شود که منجر به طلاق طرفین در دفتر خانه ثبت ازدواج و طلاق می شود. به طور کلی مدت زمان طلاق توافقی بدون وکیل حدود 6 تا 9 ماه طول می کشد.
طلاق توافقی با وکیل چقدر طول می کشد؟
مدت زمان طلاق توافقی با حضور وکیل بسیار کوتاه تر خواهد بود و دیگر نیازی به حضور زوجین در هیچ کدام از مراحل طلاق توافقی نخواهد بود. همچنین وکیل بر اساس تجربه ای که در این زمینه دارد، می تواند پرونده را بدون دردسر و مشکل پیش ببرد و اسناد رسمی بدون هیچ خطایی صادر می شوند.
نکات مهم در مدت زمان طلاق توافقی
در طول دوره طلاق توافقی هر دو طرف باید در مورد تمام شرایط طلاق توافق کنند. این شرایط شامل تقسیم اموال، حمایت از همسر، حضانت فرزند و ملاقات است. همچنین باید اطمینان حاصل شود که تمام مدارک لازم به درستی در دادگاه ارسال و بایگانی شده باشند.
در طول دوره طلاق توافقی، هر دو طرف باید همکاری داشته باشند تا روند جدایی به درستی پیش برود. مستند سازی تمام توافقات انجام شده در این دوره و اطمینان از درک کامل شرایط طلاق توسط هر دو طرف الزامی است.
مطلب مشابه: آیا با داشتن حق طلاق از طرف زن نیاز به طلاق توافقی است؟
ثبت دادخواست طلاق
برای طلاق توافقی، طرفین باید دادخواست طلاق خود را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کنند. این فرآیند نیازمند ارائه مدارکی مانند سند ازدواج، کارت شناسایی ملی و اثبات دارایی ها و بدهی های مالی است. بعد از ثبت درخواست طلاق، دادگاه تاریخ رسیدگی را تعیین می کند.
البته در بسیاری از حوزه های قضایی می توان دادخواست طلاق را به صورت اینترنتی از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کرد. این امر به طرفین اجازه می دهد تا پیشرفت پرونده خود را پیگیری کنند و از هر نوع تغییر و تحولی مطلع باشند. انجام دستورالعمل ها به طور دقیق و اطمینان از ارائه تمام اطلاعات مورد نیاز هنگام ثبت دادخواست اهمیت زیادی دارد.
مراحل طلاق توافقی
برای گرفتن طلاق توافقی، طرفین باید مراحلی را طی کنند. این مراحل شامل موارد زیر است که به ترتیب انجام خواهند شد.
- توافق زوجین در مورد تمام شرایط مانند حضانت فرزندان، نفقه، مهریه و …
- ثبت نام در سامانه تصمیم و ثبت اطلاعات طرفین و غربالگری
- شرکت در جلسات مشاوره بهزیستی و دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق
- ثبت دادخواست طلاق به صورت توافقی
- احراز بارداری یا عدم بارداری زوجه از طریق انجام آزمایشات پزشکی و استناد آن در دادگاه
- شرکت در جلسات متعدد دادگاه
- احراز دریافت گواهی عدم امکان سازش
- مراجعه به دفتر طلاق برای جاری شدن صیغه و مهر زدن شناسنامه ها
مدت زمان طلاق توافقی به چه عواملی بستگی دارد؟
مدت زمان طلاق توافقی به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل عبارتند از:
- روند تشکیل پرونده: مدت زمان تشکیل پرونده طلاق و تکمیل مدارک مورد نیاز با توجه به شرایط شما می تواند متفاوت باشد.
- قوانین کشوری: قوانین خاص در کشور شما می تواند بر مدت زمان طلاق تأثیر داشته باشد.
- برنامه زمانی دادگاه: بسته به در دسترس بودن سیستم دادگاه در منطقه شما، برنامه ریزی جلسات و تاریخ دادگاه هم می تواند بر روی مدت زمان طلاق تاثیر بگذارد.
- نفقه: اگر یکی از طرفین به دنبال حمایت از همسر باشد، این مسئله می تواند باعث پیچیدگی مذاکرات و طولانی شدن زمان طلاق شود.
- تقسیم دارایی: اگر یکی از زوجین اموال یا بدهی قابل توجهی برای تقسیم دارند، این امر ممکن است مدت زمان طلاق را طولانی کند.
- حضانت فرزند: اگر فرزند دارید و نیاز به تعیین توافق نامه های حضانت و ملاقات دارید ممکن است طلاق شما زمان بیشتری طول بکشد.
- میانجی گری یا داوری: اگر یکی از طرفین روش های حل اختلاف جایگزین مانند میانجی گری یا داوری را انتخاب کنند، روند طلاق می تواند بیشتر از زمانی که مستقیماً به دادگاه بروند طول بکشد.
- مسائل مورد مناقشه: در صورت وجود هر گونه مسائل مورد مناقشه مانند اختلاف نظر در مورد تقسیم دارایی، حضانت فرزند یا نفقه، ممکن است پروسه طلاق طولانی تر شود.
- همکاری طرفین: تمایل هر دو طرف برای همکاری و توافق می تواند بر طول مدت روند طلاق تاثیر زیادی داشته باشد.
مطلب مشابه: تاثیر طلاق بر فرزند؛ مشکلاتی که طلاق برای فرزند ایجاد می کند و راهکار کنار آمدن با طلاق
مدارک لازم برای طلاق توافقی
طرفین باید مدارک لازم را برای ثبت طلاق توافقی داشته باشند تا مدت زمان طلاق توافقی تعیین شود. این مدارک شامل موارد زیر می باشند:
- شناسنامه طرفین
- کارت شناسایی زوجین
- سند ازدواج (در صورت در دسترس نبودن سند ازدواج، رونوشت آن باید از دفترخانه تهیه شود).
طلاق توافقی در دوران عقد چقدر طول می کشد؟
جدایی به صورت توافقی دوران عقد، به شرایط خاصی نیاز دارد که باید طرفین آن را رعایت کنند. شرایط و مدت زمان طلاق توافقی در این دوران نیز به عوامل مختلفی مانند مهریه و شرایط خاص بستگی دارد.
به طور کلی، اگر هر دو طرف در مورد شرایط طلاق توافق کنند، طلاق توافقی می تواند در عرض چند ماه قطعی شود. با این وجود، اگر اختلاف نظر یا مشکلی وجود داشته باشد، روند طلاق ممکن است طولانی تر شود.
توافقات طلاق توافقی
توافق نامه طلاق توافقی در مدت زمان طلاق تاثیر می گذارد. هر چه طرفین بتوانند زودتر سر مسائل مربوط به طلاق به توافق برسند، جدایی در مدت زمان کوتاه تری انجام می شود. اما اگر زوجین برای پرداخت یا بخشیدن مهریه، حضانت فرزند یا استرداد جهیزیه مشکل داشته باشند و نتوانند به توافق برسند، پروسه طلاق توافقی بیشتر طول می کشد.
هزینه طلاق توافقی
هزینه طلاق توافقی پیچیدگی مسائل و میزان وکالت مورد نیاز به بستگی دارد. در برخی موارد ممکن است زوجین بتوانند بدون کمک وکیل درخواست طلاق بدهند که ممکن است هزینه ها را کاهش دهد. با این حال، باید اطمینان حاصل کنید که تمام مدارک لازم به درستی بایگانی شده است و حقوق شما در طول فرآیند محافظت می شود.
هزینه های طلاق ممکن است شامل هزینه های دادگاه، هزینه های قانونی، هزینه ارزیابی و … باشد. با این وجود، طلاق توافقی معمولاً طلاق توافقی ارزان تر از طلاق اعتراضی است که می تواند شامل دعواهای طولانی دادگاه و هزینه های قانونی باشد.
مهریه در طلاق توافقی
یکی از مسائلی که در طلاق توافقی باید مد نظر قرار گرفته شود، مهریه است. بعد از جاری شدن صیغه عقد، مهریه یکی از حقوقی است که به خانم تعلق می گیرد و می تواند در هر زمان آن را دریافت کند و یا ببخشد. در طلاق توافقی به دلیل اینکه دادنامه طلاق بر اساس توافقات زوجین صادر می شود، می توانند هر توافقی در خصوص مهریه داشته باشند. برای مثال زوجین می توانند توافق کنند که خانم مهریه خود را دریافت کند، یا تمام مهریه خود را ببخشد و یا بخشی از آن را ببخشد و بخش دیگر را دریافت کند.
مطلب مشابه: حق حضانت فرزند پس از طلاق طبق قانون با چه کسی است؟
مدت زمان طلاق توافقی خارج از کشور
طلاق جز احوال شخصیه محسوب می شود. پس به این معنا است که افرادی با تابعیت ایرانی در هر کشوری که ساکن باشند باید برای طلاق خود بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران اقدام کنند.
افرادی که در کشورهای دیگر ساکن هستند و قصد طلاق دارند، می توانند به وکیل طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور وکالت دهند. برای وکالت دادن به وکیل طلاق در ایران می توانند در سامانه میخک (تاک قدیم) یا سامانه ثنا ثبت نام کنند و وکالتنامه تنظیم کنند.
مدت زمان طلاق توافقی برای ایرانی های خارج از کشور بسته به این که از سامانه میخک یا ثنا برای وکالت دادن انتخاب کنند متفاوت است.
برای وکالت دادن به وکیل طلاق در ایران از سامانه میخک از زمان ثبت نام در سامانه تا احراز هویت، تایید مدارک و دریافت و وکالتنامه توسط وکیل از وزارت امور خارجه بین یک تا یک و نیم ماه (در هر کشوری) زمان می برد. بعد از دریافت وکالت نامه پرونده شروع می شود.
اما اگر امکان ثبت نام و استفاده از سامانه ثنا را دارید در عرض چند دقیقه می توانید به وکیل خود وکالت دهید.
نمونه متن دادخواست طلاق توافقی
در دادخواستی که برای طلاق توافقی به ثبت می رسد، باید خواهان، خوانده، خواسته، دلایل و منضمات مشخص شود. در قسمت خواسته معمولاً طلاق به صورت توافقی یادداشت می شود و مدارکی مانند شناسنامه زوجین، کارت ملی زوجین و سند ازدواج ضمیمه آن خواهد شد.
چه طلاق از طرف زن باشد و چه از طرف مرد، چنین متن دادخواستی ارائه خواهد شد:
ریاست محترم دادگاه های خانواده
با سلام
احتراماً اینجانبان بر طبق کپی مصدق عقدنامه پیوست از مورخ … در عقد نکاح دائم یکدیگر هستیم که به دلیل عدم تفاهم اخلاقی تمایل به جدایی و طلاق داریم. لذا از محضر محترمتان صدور گواهی عدم امکان سازی (طلاق توافقی) مورد استدعا است.
مطلب مشابه: زندگی مرد پس از طلاق؛ کارهایی که آقایان بعد از جدایی باید انجام دهند