مجله تاپ‌ناز‌

پروفسور پروانه وثوق؛ میراث ماندگار محک

image 175

پروفسور پروانه وثوق، زاده اسفندماه سال 1314 در شهرستان تفرش واقع در استان مرکزی بودند. ایشان دکترای عمومی خود را در سال ۱۳۴۲ از دانشکده علوم پزشکی تهران گرفتند و دوره‌های تخصصی و فوق تخصصی‌ در رشته خون و سرطان‌شناسی را در دانشگاه‌های کمبریج، ماساچوست و ایلینوی گذراندند. پروفسور وثوق همچنین دوره تحصیلات تکمیلی خود در زمینه علوم پزشکی را در دانشگاه واشنگتن به پایان رساندند و به عنوان دستیار در بیمارستانی در آمریکا مشغول به کار شدند اما دیری نپایید که به کشور بازگشتند.

ایشان پس از بازگشت به ایران، طبابت را از سال ۱۳۵۰ آغاز کردند و پایه‌گذار انکولوژی نوین در ایران شدند. همچنین بخش هماتولوژی و انکولوژی اطفال را در بیمارستان کودکان حضرت علی اصغر راه‌اندازی کردند.

پروفسور وثوق در بیمارستان حضرت علی اصغر با سعیده قدس بنیان‌گذار مؤسسه محک آشنا شدند و در سال‌هایی که هنوز مؤسسه محک شکل نگرفته بود و حضور داوطلبان برای حمایت و همیاری از کودکان مبتلا به سرطان و خانواده‌هایشان در بیمارستان‌ها رواج نداشت، ایشان در بیمارستان حضرت علی اصغر میزبان سعیده قدس و برخی از همکارانشان شدند. در شرایطی که پزشکان علاقه‌ای به همکاری با داوطلبان نداشتند، ایشان حتی اتاقی در بخش انکولوژی به داوطلبان اختصاص دادند تا از این طریق بتوانند سهمی در کاهش رنج کودکان مبتلا به سرطان و خانواده‌هایشان داشته باشند.

در سال‌های بعد، پروفسور پروانه وثوق به همراهی بیشتری با سعیده قدس بنیان‌گذار محک پرداختند و رئیس هیأت امناء این مؤسسه شدند. اگرچه در سال‌های ابتدایی تأسیس مؤسسه محک، امکان بهره‌مندی دائمی از حضور ایشان میسر نمی‌شد، اما پس از بازنشستگی ناگهانیشان در آن سال‌ها زمینه بهره‌مندی از حضور پروفسور وثوق به صورت تمام وقت در مؤسسه محک فراهم شد. حضور داوطلبانه و هدایت علمی پروفسور وثوق، سبب شد تا بیمارستان فوق تخصصی سرطان کودکان محک در سال ۱۳۸۶ فعالیتش را آغاز کند.

پروفسور وثوق همانند نامشان، پروانه‌وار گرد کودکان مبتلا به سرطان می‌گشتند و برای دفاع از منافع کودکان مبتلا به سرطان با بخش دولتی و خصوصی تعاملات گاه چالش برانگیزی داشتند.

سعیده قدس بنیان‌گذار محک، در خاطره‌ای از پروفسور پروانه وثوق نقل کرده‌اند که ایشان همواره زمانی که در اتاقشان مشغول به کار بودند، به هنگام ناهار، برای کلاغ‌ها غذا می‌گذاشتند و می‌گفتند: همه به طوطی‌ها رسیدگی می‌کنند اما کسی به کلاغ‌ها توجه نمی‌کند! چنین روحیاتی بود که پروفسور پروانه وثوق را از سایرین متمایز می‌کرد. ایشان صبح روز یکشنبه ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۲ بدرود حیات گفتند و جامعه علمی کشور را با ضایعه‌ای دردناک مواجه کردند. تلاش‌ها و فعالیت‌های علمی پروفسور پروانه وثوق در درمان کودکان مبتلا به سرطان، میراث ماندگار ایشان است که تا همیشه در محک باقی می‌ماند.

مطالب مشابه را ببینید!