چه کسانی بهتر است با هواپیما سفر نکنند
سفر با هواپیما یکی از پرطرفدارترین نوع سفر در میان مردم جهان است. این وسیله نقلیه راحت و سریع است و همین موضوع سبب شده است تا نسبت به دیگر روشهای سفر ارجحیت داشته باشد. در این میان مسافرانی هستند که شرایط سفر با هواپیما را ندارند. سازمان هواپیمایی کشور قوانینی را در نظر گرفته است که رعایت آن سبب حفظ سلامت فردی در پرواز و حفظ آرامش سایر مسافران میشود.
در این مقاله به بررسی این موضوع میپردازیم که چه کسانی بهتر است با هواپیما سفر نکنند.
انواع مسافران در سفر با هواپیما
دستهای از مسافران هیچ بیماری خاصی ندارند. سفر با بلیط هواپیما سفرمارکت برای این افراد در صورتی که ترس از ارتفاع و پرواز نداشته باشند، هیچ محدودیتی ندارد.
دسته دیگری از مسافران بیماریهایی دارند که به سفرشان ربطی ندارد و اتفاقی صورت گرفته است. به عنوان مثال افراد با بیماریهایی به قصد سیاحت، زیارت، تفریح و دیگر موارد سفر میکنند و مشکلی برای آنها پیش نمیآید.
دسته سوم افرادی هستند که به قصد درمان بیماری خود سفر میکنند. در این صورت پرواز ممکن است که تاثیراتی بر روی وضعیت سلامتی افراد بگذارد و بیماری آنها را تشدید کند. این گونه از افراد به تنهایی قادر به حفاظت از خود در سفر نیستند و بهتر است با یک همراه به سفر بروند. چنین مسافرانی با مجوز پزشکی میتوانند به هواپیما وارد شوند. این مجوز توسط واحد پزشکی هوایی شرکت هواپیما صادر خواهد شد.
بیمارانی که برای سفرهای هوایی به مجوز نیاز دارند.
در میان تمامی مسافران که بیماری خاصی دارند، تنها بخشی از آنها نیازمند دریافت مجوز برای خرید بلیط هواپیما چارتر هستند. از این لیست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیمارانی که به بیماری عفونی مبتلا هستند.
- بیمارانی که شرایط بیماری و فیزیکی آنها به گونهای است که ممکن است آرامش سایر مسافران را برهم زده و موجب آزار آنها بشود.
- افرادی که بیماری آنها سبب تاخیر در پرواز میشود و امنیت پرواز را به خطر میاندازد.
- بیمارانی که در طول پرواز نیاز به کمک دارند و نمیتوانند تنهایی از خود مراقبت کنند.
- بیمارانی که سفرهای هوایی بیماری آنها را تشدید میکند و سبب وخامت بیماری میشود.
این دسته از بیماران احتمال دارد تحت تاثیر عوامل ناشی از پرواز همچون کاهش فشار، تغییرات اکسیژن و دیگر موارد قرار بگیرند. همچنین ممکن است فضای کابین مشکلات روانی برای آنها ایجاد کند. به همین دلیل برای آغاز هرگونه سفر هوایی به مجوز نیاز خواهند داشت.
بیمارانی که برای سفرهای هوایی به مجوز نیاز ندارند.
در میان کسانی که مشکل خاصی دارند، افرادی هستند که میتوانند بدون دربافت مجوز با هواپیما سفر کنند. از مهمترین این افراد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جانبازان و معلولهایی که به خدمات پزشکی خاصی نیاز ندارند.
- بیماران و مسافران زیر شصت سال که ضایعه نخاعی دارند و نمیتوانند از کمربند هواپیما استفاده کنند. این افراد در صورتی که به برانکارد یا اکسیژن نیاز نداشته باشند، میتوانند بدون مجوز سوار هواپیما شوند.
- در صورتی که فرد آتل داشته باشد و اندام فوقانی همچون ساعد و بازو یا پا و ساق پا گچ داشته باشد، میتواند سوار هواپیما شود بدون این که مجوز اخذ کند. البته در صورتی که محل شکسته شده یا گچ گرفته شده خونریزی وجود نداشته باشد.
- بیمارانی که بیشتر از دو هفته از عمل جراحی آنها گذشته باشد و حال عمومی آنها خوب باشد، میتوانند بدون نیاز به مجوز سفر کنند. به عنوان مثال افرادی که عمل انسداد مجاری تنفسی داشتهاند یا و پانسمان بینی دارند، همچنین افرادی که جراحی لیزر قرنیه انجام دادهاند میتوانند در صورتی که خونریزی نداشته باشند بدون مجوز سوار هواپیما شوند. عملهای جراحی سطحی پوست و مو، جراحی ناباروری و موارد مشابه پس از گذشت ۲۴ ساعت برای ورود به هواپیما نیاز به مجوز ندارند.
چه کسانی نمیتوانند با هواپیما سفر کنند.
علاوهبر تمامی مواردی که ذکر شد، افرادی وجود دارند که سفرهای هوایی و ورود به هواپیما برای آنها ممنوع است. در سفرهای هوایی در صورت مشاهده وضعیتهای زیر اجازه ورود به هواپیما به مسافران داده نمیشود:
- مسافراتی که بیماری آنها سلامت دیگر مسافران را تهدید میکند و یا آرامش آنها را به خطر میاندازد.
- بیمارانی که احتمال فوت آنها در پرواز وجود دارد. یا شرایط هواپیما سبب بدتر شدن بیماری آنها میشود.
- مسافران یا بیمارانی که نمیتوانند از صندلی هواپیما استفاده کنند.
- بیمارانی که بیماری آنها مسری است و یا احتمال سرایت عفونت به دیگر مسافران وجود دارد.
- خانمهای بارداری که بعد از هفته ۳۴ بارداری هستند.
- نوزادانی که کمتر از یک هفته دارند نمیتوانند سوار هواپیما شوند.
- مسافرانی که بیماری روانی غیرقابل کنترل دارند.
- بیماران خونی که عارضه سلول داسی شکل (نوعی بیماری ژنتیکی) دارند و یا هموگلوبین آنها پایین است.
- مسافرانی که بیماری قلبی و عروقی دارند در صورتی که تنگی نفس یا نارسایی قلبی دارند، نباید سوار هواپیما شوند.
- بیمارانی که کمتر از یک هفته از سکته قلبی، عمل قلب باز یا آنژیوپلاستی آنها گذشته است.
- مسافرانی که بیماریهای مغز و اعصاب دارند یا دچار صرع، عفونتهای مغزی یا حمله مغزی ایسکمیک هستند.
نکاتی پیرامون سفر خانمهای باردار
- در رابطه با بارداریهای پرخطر، افراد در هر مرحله از بارداری که باشند، باید مجوز پزشکی هوایی معتمد به همراه داشته باشند.
- خانمهای باردار دوقلو و بالاتر در صورتی که در انتهای هفته ۳۲ هستند، باید مجوز پزشکی هوایی ارائه کنند تا بتوانند به وسیله هواپیما سفر کنند.
- خانمهای باردار تک قلو تا زیر ۲۸ هفته میتوانند بدون نیاز به مجوز پزشکی با ارائه مدرک معتبر پزشک متخصص زنان و زایمان با هواپیما سفر کنند.
نکات مهم در خصوص پرواز افراد بیمار
پیش از خرید بلیط هواپیما در صورتی که شرایط خاص یا بیماری دارید، بهتر است آن را بررسی کنید تا بتوانید بلیط مناسب خریداری کنید و در صورت نیاز مجوزهای لازم را اخذ کنید. علاوهبر نکتههای ذکر شده، نکات زیاد دیگری نیز وجود دارد که باید آنها را در نظر بگیرید. در ادامه به برخی از این نکتهها اشاره شده است.
- حتماً ۴۸ تا ۷۲ ساعت قبل از پرواز باید به پزشک معتمد مراجعه کنید و فرم پزشکی خود را تکمیل و تایید کنید.
- بهتر است دفاتر فروش بلیط هواپیما یا کارکنان خدمات فرودگاهی را از شرایط ویژه خودآگاه کنید تا در صورت بروز مشکل بتوانند آن را پیگیری کنند. مخفیکاری یا مطرح نکردن این موضوع ممکن است در مراحل نهایی برای شما مشکلساز شود.
- در صورتی که پرواز شما چند مسیره یا ترانزیت است، باید این موضوع را در فرم پزشکی خود قید کنید.
- اگر شرایط فیزیکی و وضعیت سلامتی شما به گونهای است که سفر هوایی برایتان مناسب نیست، بهتر است از قطار، اتوبوس یا خودروی شخصی در سفر استفاده کنید.