نحوه کاشت ریحان در منزل و پرورش و نگهداری این سبزی پر فایده
ریحان گیاهی علفی از خانواده نعناع است که به دلیل عطر و طعم خاص و فواید دارویی که دارد، بسیار کاربرد دارد. کاشت ریحان خیلی ساده است و می توانید آن را در منزل بکارید و از ریحان تازه استفاده کنید.
گیاه ریحان گیاهی علفی و یک ساله است که خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی دارد. ریحان چندین نع دارد که هر کدام از عطر و خواص خاصی برخوردار است. از اسانس این گیاه در صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی هم استفاده می شود. اگر شما هم قصد کاشت ریحان را دارید در این مطلب با ما همراه باشید و از این آموزش استفاده کنید.
بیشتر ما با خواص ریحان و موارد استفاده از این سبزی مفید و معطر اطلاع داریم. سبزی ریحان جایگاه خاصی در سبد سبزی خوردن خانواده های ایرانی دارد، به همین دلیل در این مطلب با نحوه کاشت ریحان در منزل آشنا می شوید و می توانید خودتان به راحتی این گیاه مفید را بکارید و از این سبزی خوشمزه بهره ببرید.
روش کاشت ریحان در منزل
در ابتدا نوع ریحانی را که می خواهید برای کشت استفاده کنید باید انتخاب کنید. زیرا هر کدام از نوع خاص ریحان دارای خواص و عطر خاصی می باشند. به صورت مثال ریحان سبز، زرد و یا دارچینی که عطر و بویی شبیه به ادویه دارد و از گل های زیبا و معطر برخوردار می باشد. ریحان لیمویی که عطری مانند مرکبات دارد. ریحان بنفش که علاوه بر عطر و بوی خاص آن گاهی به دلیل زیبایی بی نظیر این گیاه آن را در منازل به عنوان گیاه تزیینی نگهداری می کنند. ریحان چند ساله هم که هر سال خود به خود رشد مجدد دارد، در حالی که دیگر گونه های این گیاه یک ساله می باشد. ریحان یونانی که کاشت سخت تری دارد ولی گونه مقاوم تری از باقی انواع ریحان است.
پس از انتخاب نوع ریحان این نکته را مد نظر داشته باشید که در چه منطقه ای ساکن هستید، اگر در جای سرد می نشینید، باید بذر ریحان را از چهار تا شش هفته قبل از سرما در یک جای گرم بکارید و بعد نشاها را به زمین منتقل کنید. زیرا ریحان برای به عمل آمدن به یک منطقه گرم نیاز دارد و اگر محل سکونت شما گرم است، بذر ریحان را به صورت مستقیم پس از آخرین سرمای منطقه در گلدان و یا جایی که برای آن تدارک دیده اید می توانید بکارید.
باید در نظر داشته باشید که این مواردی که ذکر کردیم برای کاشتن ریحانه در سطح کوچک می باشد. خاک مورد نظر برای کاشت ریحان باید حاصلخیز و زهکشی خوبی داشته باشد. بذر ریحان را در عمق نیم و یک سانتی متری خاک با فاصله 15 سانتی متری از هم بکارید.
پس از جوانه زدن ریحان اجازه خشک شدن به خاک را ندهید و هر روز گیاه را آبیاری کنید. خاک را از آب اشباع نکنید ولی همیشه آن را مرطوب نگه دارید. گلی که در سر شاخه ریحان رشد می کند را با دو برگ پایینی آن قطع کنید تا هم طعم ریحان را عوض نکند و هم از برایک و بلند شدن این سبزی جلوگیری کنید.
این نکته را باید در نظر داشته باشید که خاکی که در آن ریحان را می کارید باید هیچ نوع علف هرزی نداشته باشد، در غیر این صورت ممکن است که نوعی سوسک به جان ریحان بیفتد و اگر گیاه ریحان شما دچار کپک زدگی شد هم به دلیل نور کم می باشد.
اگر بذرهای ریحان را ابتدا در گلدان کوچکتری کاشته اید و بعد از جوانه زدن حس کردید که جای گیاه تنگ است با دقت کامل جوانه ها را به گلدان بزرگتری منتقل کنید تا از رقابت غذایی بین گیاه جلوگیری کنید.
برداشت سبزی ریحان
- در برداشت این گیاه دقت کنید کمه برگ ها را باید در فاصله 5 تا 7 سانتی متری از خاک بچینید و همیشه پس از جدا کردن برگ های بالایی، برگ های زیری را برای پرپشت شدن گیاه نگه دارید.
- بهترین زمان شروع برگ های این سبزی وقتی است که ارتفاع برگ های آن 6 الی 8 اینچ است.
- باید توجه داشته باشید که در تابستان برگ های ریحان به صورت مرتب چیده شود تا در طول این فصل رشد گیاه افزایش پیدا کند.
- هر موقع که درجه حرارت به 810 رسید این سبزی شروع به رویش دوباره می کند.
- چنانچه به صورت مرتب برگ های ریحان چیده شود، از 12 عدد این گیاه در طول هفته 4 الی 6 فنجان برگ خواهید داشت.
- در صورتی که نیاز به مصرف برگ ها ندارید، با این حال باید برگ ها را بچینید و آن ها را درون فریزر نگهداری کنید.
- مناسب ترین راه برای نگهداری برگ های ریحان فریز کردن آن ها است، این کار مانع از دست رفتن طعم ریحان ها می گردد. برای این منظور می توانید کل گیاه راه خشک نمایید و بعد آن ها را درون نایلون قرار دهید به طوری که هوای داخل کیسه کاملا خالی شده باشد. بعد آن را درون فریزر نگهداری کنید.
- دیگر روش نگهداری و ذخیره کردن این سبزی خشک کردن آن می باشد با این روش البته برخی از طعم های گیاه از بین می رود. برای خشک کردن باید برگ های ریحان را از ساقه گیاه جدا نمایید و آن ها را در سایه بگذارید، بعد از گذشت ۳ الی ۴ روز چنانچه برگ ها خشک نشده بودند، در فر بگذارید. میزان حرارت فر باید در پایین ترین درجه باشد و در ضمن درب فر نیز باید کمی باز نگه داشته شود.
نگهداری و مراقبت
- به یاد داشته باشید که خاک سبزی ریحان باید مرطوب باشد. اگر منطقه ای که در آن گیاه ریحان را پرورش می دهید گرم می باشد باید اطراف این سبزی را کمی مالچ استفاده کنید. این کار باعث حفظ رطوبت خاک می شود.
- وقتی که نخستین برگ های این گیاه رشد کنند می توانید آن را حرس کنید. وقتی که یک شاخه ریحان 6 الی 8 برگ داشت شما می توانید هرس را ادامه بدهید.
- بعد از گذشت 6 هفته در صورتی که گیاه رشد داشت برای جلوگیری از رشد زود هنگام گیاه را ببرید.
- اگر هوا سرد باشد باید گیاه ریحان را از قبل برداشت کنید، زیرا سردی هوا باعث نابودی گیاه می شود.