بهترین کودهای گیاهان آپارتمانی؛ بهترین کودها برای گل و گیاه شما
کود دهی گیاهان آپارتمانی یکی از مهمترین و اصلیترین قسمتهای نگهداری از این گیاهان است. کوددهی گیاهان آپارتمانی اگر کمتر یا بیشتر از حد معمول و مشخص انجام گیرد، گیاه مورد نظر آسیبهای جدی خواهد دید. در نتیجه میتوان گفت میزان مصرف کود و زمان و نوع کوددهی گیاهان آپارتمانی، در رشد آنها نقش موثری دارند. ادامه به بررسی انواع کود برای گلها و گیاهان آپارتمانی میپردازیم و در نهایت بهترین کودهای گیاهان آپارتمانی را معرفی میکنیم، پس تا انتها با ما همراه باشید.
فهرست موضوعات این مطلب
چرا گیاهان آپارتمانی به کوددهی نیاز دارند؟
گیاهان درست همانند هر نوع جانداری برای رشد و رویش بافتهای مختلف خود نیاز به مواد غذایی کامل دارند. خاک گلدانها به طور معمول تمام مواد لازم و مورد نیاز رشد گیاه در خود ندارند. در نتیجه این امر گیاهان مواد مغذی مورد نیاز خود را از طریق کلروفیل و فرایند فتوسنتز به دست میآورند.
در گیاهان آپارتمانی به دلیل اینکه به صورت منظم در معرض نور قرار نمیگیرند یا اینکه در کل به نور کمی نیاز دارند، فتوسنتز بسیار کمتر انجام میگیرد و به این ترتیب مواد لازم جهت رشد و رویش بافتهای خود را به سختی به دست میآورند. استفاده از کود در این گیاهان میتواند فرایند دستیابی به مواد مغذی را بسیار سادهتر و سریعتر کند.
برای آنکه اهمیت فرایند کوددهی به گیاهان آپارتمانی را بهتر درک کنید این نکته را فراموش نکنید، اگر یک گیاه آپارتمانی نتواند از نور خورشید به خوبی بهرهمند شود، فتوسنتز در آن کمتر انجام میگیرد و به این ترتیب مواد مورد نیاز کمتر تامین میگردند. استفاده از کود میتواند رشد و شادابی را برای گیاهان آپارتمانی به ارمغان آورد.
خوب است بدانید که از نظر علمی کود همان غذای گیاهان نمیباشد. به این معنا که بسیاری از گیاهان با جذب آب و دی اکسید کربن غذای مورد نیاز خود را دریافت میکنند. اما دیگر مواد مغذی نظیر: نیتروژن، فسفر و پتاسیم در خاک یافت نمیشوند و باید آنها را از کود دریافت کرد.
بهترین زمان کوددهی به گیاهان آپارتمانی
به طور کلی بهترین و مناسبترین زمان جهت کوددهی به گیاهان آپارتمانی، فصل رشد آنها یعنی بهار و تابستان میباشد. لازم به ذکر است که تعداد دفعات استفاده از کود برای هر گیاه متفاوت است. برای مثال برخی از گیاهان آپارتمانی تغذیه زیادی از خاک دارند و باید کوددهی آنها هر هفته انجام گیرد. اما در ثبت دیگر برخی گیاهان رشد آهستهتری دارند و کوددهی آنها ماهانه انجام میگیرد.
علائم و نشانههای کمبود مواد مغذی در گیاهان آپارتمانی
کمبود مواد مغذی در گیاهان آپارتمانی با علائم مختلفی مشخص میشود که مهمترین و اصلیترین آنها عبارتند از:
- زردشدن و کوچکماندن برگها
- ارغوانیشدن برگهای مسن و کوتولگی گیاه
- زردشدن لبهی برگ و کندریشدن گیاه
- تغییر حاشیهی برگ
- زردشدن بین رگ برگی از برگ گیاه
- نازک و شکنندهشدن ساقهی گیاه
- و…
انواع کود برای گلها و گیاهان آپارتمانی
کوتاه یا به عبارت دیگر مولتی ویتامینهای خاک که در تقویت گیاهان آپارتمانی و عملکرد بهتر خاک نقش دارند، بر اساس حالت خود یا خصوصیات منشأ مواد تشکیلدهنده به گروههای مختلف تقسیم میشوند.
کودهای آپارتمانی را بر اساس خصوصیات منشا مواد تشکیل دهنده به سه گروه کودهای آلی یا ارگانیک، کودهای زیستی یا بیولوژیک و کودهای شیمیایی یا معدنی تقسیم میکنند.
کودهای آلی(ارگانیک)
کودهای آلی که امروزه با نام کودهای ارگانیک شناخته و معرفی میشوند، منشا طبیعی و بدون هرگونه افزودنی مصنوعی دارند. این گروه از کودها پایه کربنی دارند و از بازمانده مواد زنده تهیه و تولید میشوند.
بقایای گیاهان، فضولات حیوانی یا ترکیبی از هر دو را میتوان در گروه کودهای ارگانیک قرار داد.
موارد مصرف کود آلی
بطورکلی از کودهای آلی جهت رشد سبزیها، افزایش گلدهی و سرسبزی چمنها استفاده میشود. این نوع کود در تقویت گیاهان آپارتمانی و دانههای تازه کاشتهشده نیز موثر و مفید است.
انواع کودهای آلی
کودهای آلی رز کیفیتهای مختلف تولید و عرضه میشوند. یه همین جهت اثربخشی هر کدام بر روی هر خاک متفاوت است.
کودهای آلی را بطورکلی میتوان به سه دسته کود حیوانی، کود سبز و کمپوست تقسیم و گروهبندی کرد.
مطلب مشابه: معرفی چند گیاه آپارتمانی مقاوم (30 گیاه جان سخت و ماندگار)
کودهای زیستی(بیولوژیک)
این گروه از کودها از میکروارگانیسمهای پر فایده جهت پرورش و رشد گیاه و حاصلخیزی خاک تهیه و تولید میشوند و هیچ گونه آلودگی و زیان برای اکوسیستم مزرعه و محیط زیست ندارند. شایان ذکر است که کودهای زیستی به دلیل ایجاد آلودگی، بیماری و هزینه بالا در محیطهای محدود نظیر؛ آپارتمان و گلهای آپارتمانی کاربرد چندانی ندارند.
کودهای شیمیایی
کود شیمیایی یکی از رایجترین و اصلیترین انواع کود در میان کشاورزان از سالها پیش تا به امروز است که به سادگی در دسترس میباشد. این کود از مواد معدنی تشکیل و به سادگی تجزیه و جذب میشود. از کود شیمیایی در شکلهای مختلف ازجمله پودر، گرانول و مایع استفاده میشود.
از مهمترین و اصلیترین مزایای کودهای شیمیایی میتوان به حجم کم و بازدهی بالا، راحتی کار و قیمت پایین و مقرون به صرفه نسبت به دیگر کودهای آپارتمانی اشاره کرد.
انواع کودهای شیمیایی برای گیاهان آپارتمانی
کود شیمیایی بر اساس مواد بکاررفته در آن به دو گروه کلی ماکروالمنت(عناصر درشت مغذی) و میکروالمنت(عناصر ریز مغذی) تقسیم میشود. خوب است بدانید که اگر در یک کود شیمیایی عناصر درشت مغذی و ریز مغذی بصورت متناسب وجود داشته باشند، به آن کود کامل میگویند.
کودهای ماکروالمنت
منظور از کودهای ماکروالمنت یا عناصر درشت مغذی، آن گروه از موادغذایی میباشد که گیاهان در فرآیند متابولیسم به مقدار زیادی نیاز دارند. از مهمترین و اصلیترین عناصر درشت مغذی گیاهان میتوان به نیتروژن، فسفر و پتاسیم اشاره کرد.
کودهای میکروالمنت
منظور از میکروالمنت یا عناصر ریز مغذی، عناصری است که گیاه جهت متابولیسم به مقدار کمی از آنها نیاز دارد. شایان ذکر است که منظور از مقدار کم در اینجا کم اهمیت بودن است کودها نمیباشد. بلکه با افزایش بیش از حد آنها، ممکن است که به گیاه آسیبهای جدی وارد شود.
از مهمترین و اصلیترین عناصر ریز مغذی گیاهان میتوان به کلسیم، منیزیم، کربن، آهن، مس، روی، بور، گوگرد و سیلیسیم اشاره کرد. البته خوب است بدانید که به دلیل حضور کافی گوگرد و سیلیسیم در خاک، دیگر نیاز به استفاده از آنها به شکل کود نمیباشد.
اگر قصد استفاده از کود میکرو المنت برای گیاهان آپارتمانی خود دارید، آن را به صورت محلول بر روی برگ گیاهان قرار دهید. البته هنگام استفاده تا حد امکان کود را با سموم شیمیایی مورد نیاز ترکیب و در نهایت بر روی گیاه سمپاشی کنید.
مطلب مشابه: ایده های استفاده از گیاهان سبز و زیبا در دکوراسیون منزل
تفاوت کود میکرو المنت و ماکرو المنت در تغذیه گیاهان آپارتمانی
بطورکلی میتوان گفت آنچه کود میکرو المنت و ماکرو المنت را از یکدیگر تفکیک میکند، میزان مصرف آنها میباشد و تعداد دفعات استفاده هیچ تفاوتی میان آنها ایجاد نمیکند.
در حال حاضر بسیاری از افراد گمان میکنند که با توجه به نام کودهای میکروالمنت و ماکروالمنت، باید از کود میکرو در دفعات کم و از کود ماکرو در دفعات بسیار بالا استفاده کرد. در صورتی که جالب است بدانید که در حقیقت این امر کاملاً برعکس میباشد.
چه نوع کودی به گیاهان آپارتمانی دهیم؟
از میان کودهای ذکرشده، کودهای شیمیایی و آلی بهترین و مناسبترین نوع کود برای گیاهان آپارتمانی به شمار میآیند. این کودها میتوانند مواد مغذی مناسب در اختیار گیاه قرار دهند تا به این ترتیب رشد و نمو حداکثری داشته باشند.
بهترین کودهای گیاهان آپارتمانی
در حال حاضر کودهای بسیاری برای گیاهان آپارتمانی تولید و عرضه شده است در ادامه به معرفی و بررسی بهترین و محبوبترین آنها میپردازیم.
کود جلبک دریایی
این کود یکی از جدیدترین و موثرترین کودهای گیاهان آپارتمانی است که تمام مواد مغذی مورد نیاز آنها را در خود دارد. کود جلبک دریایی با هر نوع گیاه آپارتمانی سازگاری دارد و رشد آنها را به خوبی تسریع میبخشد. این کود از جلبکهای قرمز که در اعماق دریا قرار دارند، تهیه و تولید میشود.
کود جلبک دریایی با نیتروژن بسیار بالای خود نیاز گیاه به ازت را تامین میکند و به این ترتیب موجب بهبود فرآیند فتوسنتز میشود. فسفر یکیدیگر از عناصر معدنی این نوع خود آپارتمانی است که موجب گلدهی و ریشهزایی در گیاه میشود.
از مهمترین و اصلیترین مزایای استفاده از کود جلب دریایی میتوان به تأمین مواد و عناصر غذایی موردنیاز گیاه، افزایش مقاومت گیاه نسبت به آفات، بیماریها و تنشهای محیطی، افزایش تهویه خاک، جذب پروتئین بیشتر در گیاه، کاهش شوری خاک، افزایش حاصلخیزی خاک، افزایش ماندگاری محصولات پس از برداشت، افزایش کیفیت و کمیت گلهای زینتی و آپارتمانی ازجمله شمعدانی و… اشاره کرد.
کود کامل یا کود سه بیست
این کود با داشتن درصد بسیار بالایی از ریز مغذیها تاثیر فوق العادهای بر گیاهان آپارتمانی و زینتی دارد. هر گیاه جهت رشد کامل به سه عنصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیاز دارد. کود کامل هر یک از عناصر ذکر شده را به میزان مناسب در خود دارد. همین جهت با این نام معرفی شناخته میشود.
کود سه بیست در دو شکل مایع و پودری در بازار مشاهده میشود. بدانید که در هر دو نوع این کود، خواص یکسان میباشد و تنها نحوه استفاده متفاوت است. به این معنا که جهت استفاده از کود سه ۲۰ پودری باید آن را با میزان مشخصی آب حل و از محلول به دست آمده برای گیاهان آپارتمانی خود استفاده کرد. اما در سمت دیگر کود سه ۲۰ مایع به دلیل محلول بودن سادهتر و سریعتر قابل استفاده است.
کود ضد تنش و محرک رشد
این کود یکیدیگر از کودهای مناسب جهت رشد گیاهان آپارتمانی میباشد که برای گیاهانی نظیر؛ کروتون که به حرکت و جابهجایی حساس میباشند، نیز بسیار مناسب است. کود ضد تنش و محرک رشد از تنش گیاهان به خوبی جلوگیری میکند.
مطلب مشابه: معرفی گل و گیاهان های مناسب راه پله با رشد خوب
کود برگدهی یا برگ و بوته
کود برگدهی یا برگ و بوته با ریز مغذیهای بسیار زیاد خود برای تمام گل و گیاهان آپارتمانی مناسب است. اگر نوک برگهای گیاه شما زرد و خشک باشد یا به عبارت دیگر گیاه شما پژمرده و برگهای آن شل و افتاده باشد، این کود بسیار مناسب و کاربردی میباشد.
کود افزایش شاخه و برگ
همانطور که از نام این نوع کود مشخص است موجب تحریک شاخه و برگ در گیاهان میشود. خوب است بدانید که اولین علامت کمبود نیتروژن در گیاهان، تغییر رنگ برگها از سبز روشن به سبز زرد متمایل به زرد است. به کمک این نوع کود میتوان شکل ظاهری برگها را به خوبی تغییر داد و طراوت را به آنها بازگرداند.
مطلب مشابه: برای تصفیه هوای منزل از چه گیاهانی در خانه قرار دهیم؟
کود نیترات کلسیم
کود نیترات کلسیم موجب مقاومت برگ و ساقه گیاهان و ماندگاری بیشتر آنها میشود. این نوع کود برای تمام گیاهان آپارتمانی مناسب و کاربردی میباشد.
کود گلدهی
همانطور که از نام این نوع کود مشخص است موجب گلدهی و تحریک گیاهان جهت شکوفهزدن میشود. پیشنهاد ما به شما این است که اگر گلهای آپارتمانی شما با توقف رشد مواجه شدهاند، این کود را استفاده نمایید.
کود کاکتوس
بهترین و مناسبترین نوع کود برای کاکتوس، کود کاکتوس میباشد که مطابق با استانداردهای جهانی تهیه و تولید میشود. این نوع کود رشد مناسب کاکتوس را امکانپذیر میکند.
کود ریشهزایی
کود ریشهزایی یکیدیگر از کودهای گیاهان آپارتمانی میباشد که موجب تقویت ریشه و ترمیم ریشههای ازبینرفته میشود. از مهمترین و اصلیترین مزایای کود ریشهزایی میتوان به بهبود مکانیسم ریشهزایی در نهالها و قلمهها، افزایش مقاومت در برابر تنش ناشی از پیوند نهال یا قلمه، گسترش سریع سیستم ریشه پس از پیوند گیاه و تقویت سیستم رویشی برای رشد اشاره کرد.
کود آهن
کمبود آهن میتواند برای گیاه بسیار خطرناک باشد و موجب از بینرفتن کامل گیاه شود. از مهمترین نشانههای بارز کمبود آهن در گیاه میتوان به زردشدن برگ گیاه و تغییر رنگ برگهای گیاه از سبز تیره به سبز روشن اشاره کرد. کود آهن میتواند این علائم را به خوبی از بین ببرد.
هنگام استفاده از کود آهن حتماً به اندازهای که بر روی بستهبندی نوشته، استفاده نمایید تا به این ترتیب گیاه شما آسیب نبیند.
جمعبندی
در مطالب فوق به معرفی و بررسی معروفترین و بهترین انواع کود گیاهان آپارتمانی پرداختیم. همانطور که گفتیم کوددهی گیاهان آپارتمانی یکی از مهمترین و اصلیترین قسمتهای نگهداری از این گیاهان است. کوددهی گیاهان آپارتمانی اگر کمتر یا بیشتر از حد معمول و مشخص انجام گیرد، گیاه موردنظر آسیبهای جدی خواهد دید.
خاک گلدانها بطورمعمول تمام مواد موردنیاز رشد گیاه را در خود ندارند، به همین جهت باید کوددهی در آنها بصورت منظم انجام گیرد. از بهترین و محبوبترین کودهای گیاهان آپارتمانی میتوان به کود جلبک دریایی، کود کامل یا سه بیست، کود ضد تنش و محرک رشد، کود برگدهی یا برگ و بوته، کود افزایش شاخ و برگ و… اشاره کرد.