مجله تاپ‌ناز‌

اطلاعات در مورد گل آنتوریوم و روش نگهداری و پرورش آن

گل آنتوریوم یکی از گیاهان زیبای همیشه سبز است که بیش از 1000 گونه از آنها در نواحی گرمسیری رشد می کند و این گیاه به آمریکای مرکزی و شمال آمریکای جنولی و کارائیب تعلق دارد.

در بین صدها نوع گیاه گل آنتوریوم فقط بعضی از آنها به عنوان گیاه آپارتمانی شناخته می شود و این گیاه نیاز به شرایط آب و هوایی خاص مانند دمای بالا و رطوبت زیاد دارد و نگهداری از آن در منزل ممکن است با چالش هایی همراه باشد.

خصوصیات ظاهری و عمومی گل آنتوریوم

گیاه آنتوریوم به صورت گل دار و برگ دار رشد و پرورش پیدا می کند. انواع این گیاه گل های بافت محکم، خوش رنگ، براق و برگ های سبز تیره می باشد که تضادی جالب از لحاظ رنگ و تنوع دارد.

گل ها عمری نسبتا زیاد دارند و در هر زمانی از سال ممکن است که شکوفا شوند که همین باعث محبوبیت این گیاه است.

گیاهان گروه آنتوریوم به مناطق گرمسیری آمیکای جنوبی تعلق دارد و در محیط گرم و مرطوب رشد می کند. دلیل نگهداری از این گیاه آپارتمانی کار سختی است و دو گونه خاص آنها به نام های آنتوریوم آندرانوم و آنتوریوم شرزریانوم برای فضای داخلی به فروش می رسد.

این 2 گیاه قیمت بالایی دارند ولی ظاهری بسیار زیبا به محیط می دهند و بسیار محبوب هستند ولی پرورش آنها مشکلات خاصی دارد که نگهداری آن برای افرادی توصیه می شود که تجربه داشتن گل و گیاه را داشته اند.

آنتوریوم جزو گیاهان هوازی است یعنی به جای خاک، بر روی گیاهان دیگر رشد می کند و هیچ آسیبی هم به آن گیاه وارد نمی کند.

اما گیاه آنتوریوم می تواند به خوبی هوا را تصفیه کند و ناسا هم توصیه می کند که از این گیاه برای از بین بردن سموم فرمالدئید، آمونیاک، تولوئن و زایلین موجود در هوا بهره ببرید.

پرورش گیاه آنتوریوم

گیاه آنتوریوم در نور روشن و غیر مستقیم خیلی خوب رشد می کند و قرار گرفتن آن در معرض نور مستقیم خورشید خوب نیست و فقط در فصل زمستان و مواقعی که هوا سرد است ممکن است.

گیاه به دمای محیط حساس است و نوسان دمایی برای این گیاه مضر است. آنتوریوم های وحشی در دمای 15 درجه سانتی گراد و بالاتر از آن رشد می کنند و انواع برگ دار  این گیاه دماهای بالاتر را ترجیح می دهند. کاهش دما هم باعث آسیب دیدن گیاه می شود.

آنتوریوم جزو گیاهانی است که عاشق رطوبت است و در خاک گلدان غنی و خوب زه کشی شده خوب رشد می کند ولی خاک همیشه گل آلود برای رشد آن خوب نیست.

گل آنتوریوم

نور مورد نیاز برای رشد گیاه 

این گیاه با نور روشن و غیر مستقیم خورشید بهترین رشد را خواهد داشت. دلیل سوختگی و قهوه ای شدن این گیاه، نور مستقیم است که می تواند برگ ها را بسوزاند و آنها را به رنگ قهوه ای درآورد و باعث شکننده شدن آن شود.

خاک مورد نیاز برای آنتوریوم

این گیاه برای رشد مناسب به حاک گلدان درشت و زه کشی شده نیاز دارد، خاک گلدان مخصوص ارکیده با کمی شن و ماسه و چند مشت پیت ماس ترکیب شده باشد برای این منظور عالی است.

آب مورد نیاز برای گیاه

این گیاه به رطوبت علاقه دارد و از خشکی و بی آبی هم سریع از بین می رود، رای پیشگیری از خشکی گیاه می توانید گلدان آن را درون سینی شن پر از آب بگذارید تا علاوه بر زه کشی مناسب خاک، رطوبت آن برای همیشه حفظ گردد.

قبل از هر آبیاری بهتر است که منتظر بمانید که سطح خاک خشک شود و از آب ولرم برای آب دادن به این گیاه استفاده کنید. کمبود رطوبت می تواند باعث قهوه ای شدن برگ های گیاه شود و آبیاری بیش از حد هم می تواند باعث زرد و پژمرده شدن این گیاه شود.

مطلب پیشنهادی: پرورش گل شاه پسند + روش های کاشت این گیاه و گل

دما و رطوبت 

تمام گونه های آنتوریم بومی نواحی گرمسیری می باشند و تقلید از این شرایط آب و هوایی بهترین راه برای پرورش بهتر این گیاه است. این گیاه دمای بالاتر از 15 درجه سانتی گراد و بین 18 تا 30 درجه را ترجیح می دهد و در دمای 4.5 درجه یا کمتر هم نابود می شود. به شما توصیه می کنیم که اصلا اجازه ندهید دمای اطراف این گیاه به کمتر از 15 درجه برسد. آنتوریوم عاشق هوای مرطوب است و بهتر است که در شرایط آب و هوایی خشک و یا در ماه های خشک زمستانی گاهی به آن آب اسپری کنید تا رطوبت آن حفظ شود و یا در صورت نیاز می توانید از دستگاه مرطوب کننده هوا استفاده کنید.

کود 

برای این گیاه می توانید از کود مایع استفاده کنید. برای تغذیه گیاه از کود فسفر بالا که به اندازه نصف غلظت آن رقیق شده استفاده کنید و در فصل رشد، گیاه را هر 2 هفته یک بار کود بدهید.

آیا آنتوریوم سمی است؟

گیاه آنتوریوم گیاه آپارتمانی است که بلورهای اگزالات کلسیم در برگ ها و ساقه هایش وجود دارد. این ماده به ندرت کشنده است ولی اگر در دهان جویده شود طعم بسیار ناخوشایندی را ایجاد می کند. اگر حیوان خانگی گیاهخوار در منزل دارید بهتر است احتیاط کنید.

گل آنتوریوم

چه زمانی گلدان را عوض کنیم؟

وقتی که ریشه های آنتوریوم گلدان را پر کرد و ریشه های هوایی زیادی در آن دیده شود زمان عوض کردن گلدان است که معمولا هر 2 سال یک بار است.  در موقع تعویض گلدان، گیاه را به گلدانی که فقط کمی بزرگ تر از گلدان فعلی است منتقل کنید. برای این منظور گلدان جدید را بک یک سوم خاک تازه پر کنید، گیاه را درون آن قرار دهید و باقیمانده خاک را به اطراف گیاه اضافه کنید.خوب دقت کنید خاک تازه باید به اندازه خاک قبلی گیاه را بپوشاند. طی هفته های بعد ریشه های هوایی جدید از گیاه رشد می کند و نیاز است که کمی خاک اضافی روی ریشه های در معرض دید بریزید که صدمه نبینند.

قلمه زدن گیاه برای تکثیر آن

راه ساده برای تکثیر گیاه آنتوریوم این است که ریشه های هوایی آن که بالاتر از سطح خاک در گلدان رشد کرده اند در هورمون ریشه زایی غوطه ور شود و سپس داخل یک گلدان جدید با خاک تازه قرار دهید. طی 4 تا 6 هفته ریشه ها ساقه و برگ می دهند.

دیگر روش قلمه زدن است که باید ساقه ای به طول 15 سانتی متر را دو یا سه مجموعه برگ انتخاب کنید و انتهای برش خورده ساقه را درون هورمون ریشه زای قرار بدهید و سپس درون خاک تازه گلدان بکارید تا نخستین برگ های آن جوانه بزنند.

پس از اینکه قلمه را کاشتید هر زمان که خاک سطح خشک شد گیاه جوان را خوب آبیاری کنید و هر هفته کمی آب به آن اسپری کنید تا رطوبت کافی دریافت کند. قلمه طی 4 تا 6 هفته ریشه می دهد و شاخه های جدید آن رشد می کنند.

گل آنتوریوم

سرعت رشد گیاه

این گیاه رشد سریعی ندارد ولی اگر تمام نیازهایش برآورده شود به حداکثر رشد خود می رسد و هرم اه یک یا دو برگ جدید تولید می کند.

گل آنتوریوم

گل آنوریوم ظاهری خاص و رنگ و بوی ماندگاری دارد. اگر این گیاه در دمای گرم و ثابت نگهداری شود می تواند در هر موقعی از سال گل بدهد در غیر این صورت میان ماه های بهمن تا شهریور می توانید انتظار روییدن گل های آن را داشته باشید.

برای گل دهی آنتوریوم لازم نیست از تکنیک یا روش خاصی در پرورش این گیاه استفاده کنید و فقط به نکات مربوط به نحوه مراقبت از آن باید توجه داشته باشید تا گیاه گل بدهد.

اگر گیاه شما از نوع گل دار است و گل نمی دهد باید به خاک، دما و میزان نور خورشیدی که دریافت می کند دقت کنید و تغذیه آن را زیر نظر داشته باشید. نوسانات دمایی زیاد مانند روزهای گرم و شب های سرد هم می تواند باعث شود که این گیاه گل ندهد.

بخوانید: آموزش پرورش گل کاغذی و تکثیر این گیاه زیبا در منزل

آفات و بیماری های گیاه آنتوریوم

این گیاه در معرض بعضی از آفات که بیشتر گیاهان آپارتمانی را تهدید می کنند قرار می گیرد که می توان به شپشک اردی، کنه های عنکبوتی، مگس سفید و حشره پولک اشاره کرد. برای نابودی این آفات می توانید از روغن و صابون های مخصوص باغبانی استفاده کنید.

چنانچه شته روی گیاه مشاهده کردید می توانید با کشیدن انگشت خود بر روی ساقه آن را پاک کنید یا ترکیب حاوی آب و صابون مایع به نسبت 9 به 1 روی گیاه اسپری کنید.

اگر گیاه را در مکانی خشک و یا سرد قرار دهید ممکن است شاخ و برگ های آن دچار سوختگی شوند، در مواردی هم پوسیدگی های قارچی، باد زدگی و یا لکه هایی روی برگ های این گیاه ایجاد می شود.

گیاه آنتوریوم چند نوع است؟

همان گونه که قبلا گفتیم دو نوع از گیاه آنتوریوم به عنوان گیاه آپارتمانی استفاده می شوند که عبارتند از:

آنتوریوم آندرانوم

این گیاه برگ های به شکل قلب دارد و ظاهر آن براق است که باعث می شود بعضی آن را با گل مصنوعی اشتباه بگیرند. گل های این گیاه در رنگ های متنوعی مانند قرمز، سفید وص ورتی وجود دارد و گل آذین سنبله ای عمودی روی گل ها قرار گرفته است.

آنتوریوم شرزریانوم

اما نوع دیگر آنتوریوم با برگ های پیکان شکل و گل آذین سنبله ای پیچشی شناخته می شود. اندازه این گیاه کوچک تر از آندرانوم می باشد.

گونه های دیگری از این گیاه وجود دارند که کمتر مورد توجه قرار می گیرند و عبارتند از:

  • گیاه A. crystallinum: این گیاه دارای برگ های سبز مخملی که رگه های سفید رنگ برجسته ای روی آن ها خودنمایی می کند. پهنای این برگ ها گاهی به 60 سانتی متر نیز می رسد.
  • گیاه A. faustinomirandae: گیاهی غول پیکر با برگ های محکم و مقوایی که طول آن ها به 150 سانتی متر نیز می رسد.

منبع: ourhouseplants

مطالب مشابه را ببینید!