مجله تاپ‌ناز‌

نگهداری و پرورش نخل فونیکس + اطلاعات مفید در مورد این نخل زیبا

نخل فونیکس جزو گیاهانی است که سرعت رشد کندی دارد و به همین دلیل عمر طولانی دارد. در این مطلب در مورد پرورش و نگهداری نخل فونیکس توضیحاتی را ارائه کرده ایم.

نخل فونیکس جزو گیاهان مناسب و محبوب برای نگهداری در فضای آپارتمان است که با وجود زیبایی که دارد، احساس فوق العاده ای می بخشد. نخل فونیکس بومی مناطق جنگلی آسیا است و کاشت این گیاه مورد توجه علاقمندان به گل و گیاه قرار گرفته است.

اصول پرورش نخل فونیکس

نخل فونیکس از گیاهان کند رشد و بومی جنگل های شرق آسیا است و با وجود زیبایی خاصی که دارد، جلوه ای زیبا به محیط اطراف می دهد. این گیاه دارای برگ هایی به شکل پر و به طول 60 تا 120 سانتی متر است که امروزه با نام های دیگر مانند خرما مینیاتورییا، نخل ققنوس و خرمای قد کوتاه هم شناخته می شود.

فونیکس را می توان از گیاهان تیره نخل دانست که بومی مناطق جنگلی شر آسیا در منطقه جنوب غربی چین تا شمال لائوس و ویتنام است و از آنجایی که زیستگاه اولیه آن هم نواحی گرمسیری است در مقابل سرما مقاومتی ندارد. باید توجه داشته باشید که نخل فونیک در مناطق گرمسیری به عنوان درخت یا درختچه های زینتی در فضای باز نگهداری می شود.

نخل فونیکس

ممکن است نخل فونیکس در میان نخل ها نخستین انتخاب مناسب برای نگهداری در فضای منزل نباشد ولی نگهداری و پرورش آن نسبت به بسیاری از نخل های دیگر آسان تر است. این نخل اگر در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری پرورش یابد تا 20 متر و در محیط داخل منزل هم تا 180 سانتی متر رشد می کند و جلوه ای زیبا ایجاد می کند.

برگ های این گیاه به صورت بایک و کشیده هستند. برگ های بزرگ روی هر تاج به سمت بالا رشد می کنند و طول این برگ ها تا یک متر هم می رسد. برگ های فونیکس با وجود اینکه شدت و سختی زیادی دارند ولی در طول رشد ممکن است دچار خمیدگی شوند. جالب است که بدانید از آنجایی که فونیکس اصول پرورشی راحتی دارد حتی افراد مبتدی هم می توانند آن را بکارند.

دستورالعمل کاشت و تکثی نخل فونیکس

کاشت و تکثیر نخل فونیکس از طریق پاجوش صورت می گیرد. برای انجام دادن این روش در ابتدا باید پاجوش ها را از گیاه مادر جدا منید و در گدانی که خاک مناسب و زهکشی دارد بکارید.

می توانید فونیکس را از طریق بذر هم بکارید. برای انجام دادن این روش در اوایل بهار بذرها را در محیطی با بازه دمایی 18 تا 21 درجه سانتی گراد بکارید.

دقت داشته باشید که اگر دما و فضای مناسب برای رشد بذرها فراهم باشد بذور پس از گذشت دو ماه جوانه می دهند. بعد از اینکه جوانه ها به اندازه کافی رشد کردند می توانید آنها را به گلدان و محیط اصلی منتقل کنید.

شرایط مورد نیاز برای نگهداری نخل فونیکس

تمام گیاهان به منظور رشد بی نقص، نیاز به بعضی از شرایط خاص دارند که باید فراهم شود. در ادامه این شرایط را توضیح می دهیم:

  • نور و دما:

این نخل برای رشد باید در معرض نور خورشید باشد. ولی با این حال می توانید در محیطی با نور غیر مستقیم هم آن را قرار دهید و پنجره های شرقی و یا جنوبی گزینه بهتری هستند. گلدان های حاوی فونیکس را در طول فصول گرم مانند تابستان به بیرون از منزل با نور فراوان و غیر مستقیم خورشید منتقل کنید. فونیکس علاقه زیادی به نور خورشید دارد و پرتوهای نور به این گیاه هیچ اسیبی وارد نمی کنند.

این گیاه عادت دارد در جهتی که نور خورشید به آن می تابد رشد کند و به همین دلیل زمانی که آن را پشت پنجره نگهداری می کنید باید هر مدت گلدان را بچرخانید تا کل قسمت های این گیاه افتاب را دریافت کند. در مورد دمای مورد نیاز نخل فونیکس هم می توان گفت که بازه دمایی بین 24 تا 27 درجه سانتی گراد برای آن مناسب است ولی با این حال نباید آن را در شرایط کمتر از 10 درجه سانتی گراد قرار دهید زیرا باعث نابودی این گیاه می شود.

نخل فونیکس

  • خاک و کوددهی:

در بستر گیاه می توانید کمی از خاک برگ و تورب استفاده کنید و همچنین که خاک های مغذی و سبک هم در روند رویس فونیکس بی تاثیر نیستند. توصیه می شود که در ترکیب خاک بستر از خاک لومی که خوب زهکشی شده است استفاه کنید که البته علاوه بر آن می توانید از طیف گسترده ای از انواع خاک ها مانند شن و خاک رس هم کمک بگیرید.

در پرورش نخل فونیکس دقت داشته باشید که به منظور افزایش سرعت رشد و روند جوانه زنی در فصل بهار استفاده از خاک های سبک مغزی و یا ترکیبی از خاک باغچه، پیت ماس و پرلیت می تواند کمک کننده باشد. برای تغذیه نخل فونیکس هم ی توانید با استفاده از کودهای کامل محلول درون آب که انواع مواد اصلی و میکروالمنت ها را درون خود جای داده اند نیز هر ده روز یک مرتبه استفاده نمایید.

دستورالعمل کوددهی نیز بدین صورت است که تقریبا یک قاشق کوچک کود را درون یک لیتر آب حل کرده و از طریق آبیاری به گیاهان بدهید و یا اسپری نمایید.

  • آبیاری:

در نگهداری و پرورش نخل فونیکس توصیه می شود که روند آبیاری بستر گیاهتان را بیش از حد نکنید زیرا فونیکس ها علاقه چندانی به غرقابی شدن ندارند و ممکن است دچار پوسیدگی ریشه شوند. همچنین پیش از آبیاری اطمینان حاصل کنید که گلدان دارای زهکشی مناسب است و آب اضافی از داخل آن خارج خواهد شد. در فاصله دو آبیاری نیز بهتر است اجازه دهید سطح بستر به صورت کامل خشک شود و سپس اقدام به آبیاری مجدد نمایید.

  • تعویض گلدان:

بهتر است بدانید معمولا زمان انجام تعویض گلدان در روند پرورش نخل فونیکس هنگامی مشخص می شود که ریشه های گیاه از قسمت زیرین گلدان خارج شده باشند. در این مواقع می توانید عمل تعویض گلدان را انجام دهید و البته مراقب باشید تا صدمه به ریشه ها وارد نشود و خاک گیاه هم دچار ریزش نشود. دقت داشته باشید در مواقعی که امکان تعویض گلدان وجود ندارد می توانید تنها به تعویض خاک های سطحی اکتفا نمایید.

  • آفات و بیماری ها:

در اغلب اوقات حشراتی مانند کنه های عنکبوتی، مگس های سفید و برخی حشرات ریز باعث صدمه دیدن نخل های فونیکس می شوند. که برای در امان ماندن گیاهتان از آن ها بایستی آفات را بشناسید و با استفاده از یک روش درمان طبیعی و ارگانیک از بین ببرید. به صراحت می توان گفت که یکی از روش های طبیعی برای دفع آفات استفاده از روغن چریش است که دارای روغنی زرد تا قهوه ای رنگ می باشد. این روغن به خاطر داشتن مواد مغذی و همچنین طعم تلخ و بویی مشابه سیر امروزه در محصولات مراقبت از پوست و مو کاربرد دارد.

مطالب مشابه را ببینید!