مجله تاپ‌ناز‌

شمع گوش و روش استفاده از آن برای تمیز کردن جرم گوش

شمع گوش (Ear Candles / Ear Cones / Auricular Candles) یک مخروط تو خالی با جنس کتان است که با موم عسل، پارافین یا روغن سویا پوشانده شده است. طول این شمع های گوش حدود 30 سانتیمتر است. انتهای نوک باریک شمع در کانال گوش قرار می گیرد و انتهای دیگر آن مقداری پهن تر است.

اطلاعات در مورد شمع گوش و مزایا و معایب آن

شمع گوش مخروطی تو خالی است که از جنس نخ پنبه یا کتان فشرده شده است که به موم یا پارافین آغشته است. این محصول طول 10 اینچی دارد و قیمت زیادی هم ندارد. امروزه بعضی از افراد از شمع گوش برای درمان کردن مشکلات شنوایی از قبیل خارج کردن جرم گوش، درمان کردن کم شنوایی و وزوز گوش استفاده می کنند.

نحوه استفاده از شمع گوش

در یک کاغذ یا فویل آلومینیوم سوراخی به اندازه قطر شمع ایجاد کنید و شمع را در آن فرو ببرید تا در موقع سوختن، قطرات موم شمع روی صورت بیمار نچکد. سپس بیمار به پهلو می خوابد، طوری که گوش مورد نظر در بالا قرار بگیرد و شمع در مجرای گوش نگه داشته می شود. انتهای دیگر شمع روشن شده و در حالی که یک نفر مراقب آن است تا نیفتد، چند دقیقه ( در حدود 15 دقیقه ) میسوزد. در آخر شمع را خاموش می کنند و بر می دارند و گوش خارجی را با دستمال یا پد تمیز می نمایند.

شمع گوش

مزایای شمع گوش

در موقع سوختن شمع، گرمای ناشی از شعله آن حالتی خلا ایجاد می کند که مکش یا ساکشن ناشی از آن باعث می شود که جرم گوش، باکتری ها و دیگر مواد مضر به داخل شمع کشانده شوند. در آخر کار ماده ای تیره در وسط شمع جمع می شود که ادعا می شود همان مواد اضافی درون مجرای گوش است. حتی بعضی افراد می گویند که گرمای ناشی از سوختن شمع، باعث نرم شدن جرم های سخت در مجرای گوش و خارج شدن آنها در طول چند روز پیش از این روش می شود.

دود ناشی از سوختن شمع، مجرای گوش را خشک می کند و باعث دفع طبیعی جرم و سلول های مرده، انگل ها، قارچ ها و دیگر ذرات اضافی می شود. بعضی هم ادعا می کنند که شمع گوش می تواند سینوزیت، دردهای سینوسی، وزوز گوش، سرگیجه و عفونت گوش میانی را درمان کند، زیرا مجرای گوش با گوش میانی، سینوس ها، شیپور استاش و راه های بینی ارتباط دارد.

طرفداران این روش مزایای زیادی را برای آن مطرح می کنند. از جمله:

  • خارج کردن جرم گوش، باکتری ها و سایر دبری ها از مجرای گوش؛
  • درمان عفونت و دردهای سینوسی؛
  • بهبود شنوایی یا کاهش کم شنوایی؛
  • بهبود گلودرد؛
  • درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا؛
  • بهبود سردرد و میگرن؛
  • تصفیه کردن خون؛
  • کاهش فشار خون و استرس؛
  • درمان سرطان

آنها معتقد هستند که شمع علاوه بر تمیز کردن مجرای گوش، دیگر قسمت های سر را هم پاکسازی می کند. زیرا قسمت های مختلف سر به هم راه دارند و حرارت شمع به تمام جاهای سر منتقل می شود.

آیا شمع گوش این همه مزایا دارد؟

شمع گوش روشی ساده برای سلامتی است. این عقیده که قسمت های مختلف سر به هم راه دارند اشتباه است. پرده گوش که در انتهای گوش خارجی وجود دارد، آن را به صورت کامل از دیگر قسمت ها جدا می کند و در غیر این صورت ذرات و آلودگی های موجود در هوا از طریق گوش وارد مغز می شدند.

جرم گوش فشرده شده اغلب ماده ای سخت و چسبناک است که برای خارج کردن آن به ساکشن قوی نیاز است، در حالی که مطالعات نشان می دهند که شمع گوش هیچ نیروی ساکشن یا فشار منفی در گوش ایجاد نمی کند. دمای ایجاد شده توسط شمع هم پایین تر از دمای بدن است و خیلی کمتر از آن است که بتواند جرم گوش را ذوب کند.

کاربران این روش می گویند که ماده تیره وسط شمع سوخته همان مواد اضافی درون مجرای گوش می باشد که خارج شده است ولی باید بدانید که حتی اگر شمع در نزدیکی گوش نسوزد هم این مواد درون آن ایجاد می شوند. مطالعات نشان داده اند که ماده تیره در واقع ترکیبی از موم و بافت سوخته شده شمع است.

به صورت کلی می توان گفت که هیچ مدرک علمی معتبری مبنی بر مزایای شمع گوش وجود ندارد. پزشکان این کار را به هیچ کسی توصیه نمی کنند زیرا روشی خطرناک و غیر موثر است. سازمان غذا و دارو (FDA) در سال 2010 اخطار داده است که این روش اصلا” وجاهت علمی ندارد. اگر چه شمع گوش به صورت گسترده ای در آمریکا در دسترس می باشد، ولی فروختن و تجویز آن در موارد پزشکی قانونی نمی باشد. به عبارت ساده کسی نمی تواند شمع گوش را به عنوان محصولی برای معالجه، تشخیص، درمان یا جلوگیری از بیماری ها بفروشد.

معایب شمع گوش

در بهترین حالت، شمع گوش روشی غیر بهداشتی برای خارج کردن جرم گوش است. در بدترین حالت این روش می تواند باعث آسیب جدی به گوش شما گردد. نگه داشتن یک شمع روشن نزدیک صورت خطرناک است زیرا شعله شمع یا موم ذوب شده آن ممکن است که باعث سوختن صورت فرد شود. ممکن است موم شمع به درون مجرای گوش بچکد،مجرای گوش را مسدود کند و باعث کم شنوایی فرد گردد. گزارش هایی از سوراخ شدن پرده گوش بر اثر سوختگی ناشی از موم داغ ارائه شده است. به صورت کلی شمع گوش روشی قدیمی و غیر علمی برای خارج کردن جرم گوش می باشد.

حطرات احتمالی استفاده از شمع گوش عبارتند از:

  • سوختگی و آسیب به گوش، پوست و مو بر اثر موم داغ؛
  • انسداد مجرای گوش به دلیل چکیدن موم شمع به داخل مجرا؛
  • ته نشین شدن جرم در مجرای گوش؛
  • پرفوراسیون یا پارگی پرده گوش؛
  • کم شنوایی؛
  • اوتیت خارجی (عفونت گوش خارجی)؛

در یک مطالعه موردی، گزارشی از یک زن 50 ساله کانادایی ارائه شد که بعد از استفاده از شمع گوش دچار کم شنوایی شده بود. بررسی ها نشان داد که موم شمع درون گوش او وجود دارد. از طرفی پزشک در تلاش برای خارج کردن موم، آن را بیشتر به داخل مجرای گوش برده بود. نویسندگان این مورد، نتیجه گیری کردند که شمع گوش بیشتر از این که مفید باشد، آسیب رسان است.
جرم گوش درواقع یک مکانیسم محافظتی است که مجرای گوش را تمیز و چرب کرده و در برابر باکتری ها و قارچ ها محافظت می کند. گوش خودش یک سیستم تمیزکننده خودکار دارد که به طور طبیعی جرم گوش را خارج می کند. اکثر افراد نیازی به تمیز کردن بیشتر مجرای گوش خود ندارند؛ اما هرگونه اختلال در این روند تمیز کردن خودکار گوش، باعث انباشته شدن سرومن درون مجرای گوش می شود.

روش های خارج کردن جرم گوش

خارج نمودن جرم گوش فرآیندی خساس است و نیاز به دقت زیاد دارد. هرگز برای خارح کردن جرم گوش خود، جسم خارجی را درون مجرای گوش فرو نکنید زیرا این کار می تواند جرم را به بخش های عمقی تر مجرا ببرد و به پرده گوش هم آسیب بزند. ایمن ترین راه برای خارج نمون جرم گوش، مراجعه کردن به پزشک متخصص گوش حلق و بینی می باشد که پزشک با استفاده از این روش ها جرم را خارج می کند.

  • دستگاه ساکشن؛
  • فورسپس یا پنس مخصوص خارج کردن جرم گوش؛
  • آب؛

استفاده از قطره های گوش می تواند جرم گوش را نرم کند. این محلول ها ممکن است به عنوان قطره استفاده شوند:

  • هیدروژن پروکساید؛پ
  • سالین؛
  • استیک اسید؛
  • سدیم بیکربنات؛
  • گلیسرین؛

در صورتی که این محلول ها را از داروخانه تهیه نمایید می توانید دستور مصرف را انجام دهید و یا طبق دستور پزشک استفاده کنید. می توانید از روش های خانگی برای خارج کردن جرم گوش استفاده کنید. این روش ها ایمن تر از شمع گوش می باشند.

بعضی از روش های خانگی عبارت هستند از:

1- استفاده از روغن ها:

بعضی افراد از روغن ها برای نرم کردن جرم گوش استفاده می کنند. تاکنون تحقیق علمی در زمینه سودمندی آن ها انجام نشده است؛ اما مطمئنا” خطری ندارند. می توان از روغن زیتون، روغن بچه یا روغن های معدنی بدین منظور استفاده کرد.

در اینجا یک روش برای استفاده از روغن زیتون برای خارج کردن جرم گوش را می گوییم:

یک قطره چکان را از روغن زیتون پر کنید.
سر خود را به پهلو گرفته و دو یا سه قطره روغن را درون مجرای گوش خود بچکانید.
چند دقیقه صبر کنید و سپس از یک پارجه برای تمیز کردن روغن اضافی استفاده کنید.
این کار را به مدت یک تا دو هفته، روزی دوبار تکرار کنید.

2- هیدروژن پروکساید:

می توانید از هیدروژن پروکساید 3 درصد به عنوان قطره گوش استفاده کنید. تصور می شود که این محلول زمان جوشیدن، بخشی از جرم گوش را جدا می کند.

واکس گوش چیزی نیست به جز ماده‌ای که به طور طبیعی در گوش تولید می‌شود تا از گوش‌ها در مقابل باکتری‌ها و دیگر عوامل خارجی محافظت کرده و برای گوش و…

یک قطره چکان را از هیدروژن پروکساید پر کنید.
سر خود را به پهلو گرفته و 5 تا 10 قطره از آن را به درون گوش خود بچکانید.
حدود 5 دقیقه صبر کنید.
سپس سر خود را برعکی بگیرید تا محلول و جرم گوش حل شده در آن خارج شوند.
این کار را به مدت 14-3 روز، روزانه یک بار انجام دهید.

3- جوش شیرین:

جوش شیرین و آب یک راه دیگر برای خارج کردن جرم گوش است. تصور می شود این محلول جرم گوش را در خود حل می کند.

یک قاشق چای خوری جوش شیرین را در دو قاشق چای خوری آب حل کنید.
سر خود را به پهلو گرفته و 5 تا 10 قطره از محلول را به داخل مجرای گوش بچکانید.
یک ساعت صبر کرده و سپس گوش خود را با آب بشویید.

4- شستن گوش با آب:

فشار ملایم آب می تواند به خارج کردن جرم گوش کمک کند. شما می توانید از این روش بعد از هریک از روش های بالا که جرم گوش نرم شد استفاده کنید. ترکیب دو روش می تواند موثرتر باشد.

یک سرنگ مخصوص تمیز کردن گوش بخرید.
آن را از آب هم دمای بدن پر کنید.
سر خود را نزدیک یک کاسه بگیرید؛ به گونه ای که گوش مورد نظر پایین باشد.
با استفاده از سرنگ آب را به درون مجرای گوش بریزید.

مطالب مشابه را ببینید!