مجله تاپ‌ناز‌

عوارض کورتون و داروهای کورتون دار + مشکلاتی که مصرف این داروها ایجاد می کند

عوارض کورتون و داروهای کورتون دار

کورتون از داروهایی است که بیشترین مصرف را میان مردم دارند ولی ممکن است بعضی از افراد از عوارض و خطرات داروهای کورتونی اطلاعی نداشته باشند. مصرف زیاد داروهای کورتون دار باعث ایجاد مشکلاتی مانند زخم معده، نازک شدن پوست، پوکی استخوان و عوارض دیگری شود که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.

کورتون ها از داروهای پرکاربرد و رایج میان بیماران و پزشکان هستند که در اشکال دارویی قرص وجود دارد و هم به صورت آمپول مصرف می شوند. این دارو در صورت مصرف صحیح می تواند اثرات خوبی داشته باشد و اگر در یک دوره وطلانی مصرف شود عوارض آن از فوایدش بیشتر خواهد شد.

اما کورتون چیست؟ کورتیکوستروئید یا همان کورتون که گاهی آنها را به نام استروئیدها می شناسند دارای انواع مختلفی مانند دگزامتازون، بتامتازون و تریامسینولون می باشد که در واقع از یک نوع چربی هستند که ماده اولیه ساخت آن کلسترول است که کاربرد آنها برای ساخت هورمون ها توسط غده فوق کلیوی و یا غدد آدرنال است.

عوارض کورتون برای بدن

اما عوارض این دارو به شدت و میزان آن و همچنین مدت زمان مصرف آن ربط دارد، یعنی هر چه مدت زمان استفاده از کورتون بیشتر باشد به همان اندازه عواض آن هم بیشتر می شود، در مورد مصرف این دارو در کشور باید گفت که این دارو در حالت غیر طبیعی و غیر منطقی در حال استفاده است که امروزه متاسفانه پس از آنتی بیوتیک ها، کورتون ها هم بیشترین مصرف را به خود اختصاص داده اند.

ابتلا به زخم معده

استفاده از دارو های کورتون خطر ابتلا به بیماری زخم معده را افزایش می دهد، زیرا می تواند باعث بیشتر شدن ترشحات اسیدی معده شود که در نتیجه خطر ابتلا به زخم معده را افزایش می دهد، به خصوص در کسانی که این بیماری در خانواده شان ارثی می باشد باید بیشتر حواسشان را جمع کنند، همچنین افرادی که به بیماری زخم معده دچار هستند به هیچ عنوان نباید از این دارو ها استفاده کنند.

امکان بالا رفتن فشار خون

استفاده از دارو های کورتون می تواند منجر به جمع شدن آب و نمک در بدن شود، که این موضوع باعث می شود تا فشار در رگ های خونی بالا برود که در نهایت باعث به وجود آمدن فشار خون بالا در فرد می شود، از این رو بهتر است در زمان استفاده از این دارو یک برنامه غذایی بدون نمک داشته باشید و همچنین از مصرف غذاهای بیرونی هم خودداری نمایید.

خطر ابتلا به دیابت

از دیگر عوارض کورتون تاثیر گذاری بر روی میزان قند خون می باشد، کورتن ها می توانند به شدن میزان قند خون را در افراد بالا ببرند که در نهایت فرد را در معرض ابتلا به بیماری دیابت قرار می دهد، تحقیقاتی که بر روی این موضوع صورت گرفته نشان داده است که افرادی که بیشترین استفاده از استروئید ها یا همان کورتون ها را دارد میزان بیشتری گلوکز در خونشان دیده می شود. از این رو شما باید در طول درمان با این دارو میزان مصرف قند خود را به صفر برسانید، افراد دیابتی که مجبور به استفاده از این دارو می باشند باید با کمک انسولین میزان قند خون را در حد متعادلی نگه دارند.

ابتلا به پوکی استخوان

از متعدد ترین عوارض کورتون خطر ابتلا به پوکی استخوان می باشد که در طولانی مدت برای فرد به وجود می آید زیرا کورتون می تواند تمامی املاح و مواد مغذی ضروری استخوان را از بین ببرد، توجه داشته باشید که استفاده کوتاه مدت برای درمان بیماری های مختلف از این دارو نمی تواند برایتان پوکی استخوان را در پی داشته باشد، پس اگر مجبور هستید برای یک دوره طولانی از این دارو استفاده نمایید حتما میزان دریافت آهن و کلسیم و همچنین مواد معدنی ضروری برای استخوان سازی را در بدنتان بالا ببرید.

ایجاد مشکلات پوستی

کورتون حاوی موادی می باشد که باعث قطع تولید کلاژن در پوست می شود، همانطور که می دانید وجود کلاژن برای پوست از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد که نبود آن موجب می شود پوست طراوت و شادابی خود را از دست بدهد و نازک تر شود طوری که رگ های زیر پوستی شما به راحتی قابل دیدن می شود.

حتی پماد هایی کورتون که برای رفع حساسی و التهاب مصرف می شود اگر برای یک دوره طولانی از آن استفاده شود باعث قرمزی پوست خواهد شد.

ضعیف شدن عضلات

از دیگر عوارض طولانی مدت مصرف کورتون آب کردن بافت عضلات می باشد، در واقع کورتون اینکار را با از بین بردن پروتئین داخل عضله انجام می دهد که در نتیجه عضله قدرت و استقامت خود را از دست می دهد، که افراد برای جلوگیری از ایجاد چنین وضعیتی باید میزان دریافت پروتئین خود را افزایش دهند و همچنین از ورزش هایی برای تقویت عضلات خود کمک بگیرند.

ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن

مصرف کورتون برای یک مدت بسیار طولانی می تواند تا حد زیادی سیستم ایمنی بدن را ضعیف کند، به همین دلیل بدن آمادگی پذیرش هر گونه بیماری را دارد، از جمله بیماری هایی که می تواند با ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن به سراغمان بیاید شامل دندان درد و عفونت های مکرر دندان، ابتلا به عفونت های مختلف ادراری و عفونت های قارچی می باشد، که شما برای جلوگیری از این موضوع باید برای تزریق آمپول آنفولانزا اقدام نمایید.

بالا رفتن وزن

یکی از شایع ترین عوارض کورتون بالا رفتن ناگهانی وزن می باشد چرا که این دارو می تواند به صورت مستقیم بر روی قسمت متابولیسم بدن شما تاثیر بگذارد و باعث شود چربی بیشتری در بدن ذخیره شود، در روز های اولیه استفاده از کورتون ممکن است اضافه وزن شما به دلیل افزایش حجم آب در بدتان دیده شود اما به مرور باعث می شود میزان زیادی چربی در بدنتان انباشته شود،

همچنین مصرف داروی کورتون منجر به بالا رفتن میزان اشتهای شما می شود و باعث می شود مدام در حال خوردن باشید و باعث چاقی مفرطی می شود، نکته که که در اینجا وجود دارد این است که زمانی که شما به قطع مصرف کورتن بپردازید وزنتان به حالت اولیه باز خواهد گشت، شما در طول مدت استفاده از این دارو باید رژیم غذایی خود را رعایت کرده و از مصرف نمک تا جای ممکن خودداری نمایید.

به وجود آمدن اختلالات خلقی

در برخی از افراد استفاده از دارو های کورتون منجر به تغییرات خلقی می شود که البته برای همه افراد یکسان نمی باشد، برای مثال بعضی از افراد باعث به وجود آمدن یک خلق شاد می شود اما برای برخی دیگر ممکن است ایجاد کننده خلق منفی همراه با افسردگی شود، که معمولا بعد از تمام کردن دوره استفاده این دارو خلق و خوی فرد به حالت اولیه بر می گردد.

شما می توانید برای جلوگیری از این تغییرات خلقی بمی توانید به انجام ورزش هایی شاد و حتی آرامش بخش مانند یوگا بپردازید. توجه داشته باشید اگر دچار اختلالات خلقی شدیدی شدید حتما پزشک خود را در جریان بگذارید.

کورتون چه زمانی تجویز می شود؟

به طور معمولا دارو کورتون زمانی برای بیمار تجویز می شود که سیستم ایمنی بدن فرد قادر به انجام وظیفه خود نیست اما به طور معمول کورتون برای درمان بیماری هایی مانند:

  • میوزیت (التهاب ماهیچه)
  • واسکولیت سیستماتیک (التهاب رگهای خونی)
  • لوپوس اریتماتوز سیستمیک (بیماری کلی شده ناشی از عملکرد سیستم ایمنی غیر طبیعی)
  • بیماری‌های ارتباطی بافت‌ها
  • آرتریت روماتوئید (آرتریت التهابی مزمن)
  • روماتیسم مفصلی
  • آرتریت گیجگاهی

از دیگر عوارض جانبی کورتون ها

  • ضعف عضلانی
  • تار شدن دید و ایجاد مشکلات چشمی مانند آب مروارید
  • افزایش رشد موهای بدن
  • کبود شدن بدن به سادگی
  • مقاومت کمتر در برابر عفونت ها
  •  صورت پف کرده
  • ایجاد آکنه روی پوست
  • تحریک روده
  • اضطراب
  • بی قراری مشکل در به خواب رفتن
  •  احتباس مایعات در بدن
  • ورم کردن صورت و کل بدن

افرادی که محبورند از داروهای کورتون استفاده کنند، باید از غذاهای سرشار از پتاسیم استفاده کنند و کلسیم بالایی دریافت کنند. این افراد باید به همراه غذا، سبزیجات استفاده کنند و مصرف نمک و قند را به حداقل برسانند و از رژیم غذایی ساده پیروی کنند.

مطالب مشابه را ببینید!