مجله تاپ‌ناز‌

موز برای افرادی که دیابت دارند مفید یا مضر است؟

موز برای افرادی که دیابت دارند مفید یا مضر است؟

آیا افرادی که دیابت دارند می توانند موز مصرف کنند و موز برای دیابتی های مضر است یا مفید؟

مفید بودن یا مضر بودن موز برای افراد دیابتی

دیابت بیماری مزمن و شایعی است که کنترل آن با مصرف داروهای تجویزی و رژیم غذایی ممکن است و یکی از مسائلی که افرادی دیابتی با آن زیاد روبرو می شوند، مشکلات غذیه ای و باید و نبایدهای تغذیه ای است.

موز هم مانند دیگر میوه های سالم از نظر کربوهیدرات و قند در سطح بالایی قرار دارد و به همین دلیل ممکن است که افراد دیابتی در مصرف این میوه تردید داشته باشند.

در ادامه این مطلب می خواهیم اطلاعاتی در مورد مصرف موز و مضرات آن را ارائه کنیم، با ما همراه باشید.

 

کربوهیدرات ها موز

همان طور که می دانید میزان و نوع کربوهیدرات های موجود در رژیم غذایی افرادی که دیابت دارند بسیار مهم است، زیرا کربوهیدرات بیش از دیگر مواد مغذی می تواند قند خون را بالا ببرد. موز دارای کربوهیدرات زیادی است و 93 درصد کالری موجود در این میوه به دلیل کربوهیدرات آن می باشد. این کربوهیدرات به شکل قند، فیبر و نشاسته است. در یک موز به میزان 14 گرم قند و 6 گرم نشاسته موجود است.

 

فیبر موز

دیگر ماده مغذی که نقش مهمی در سلامت افراد مبتلا به دیابت دارد فیبر می باشد. مصرف فیبر کافی در افراد دیابتی باعث کند شدن هضم و جذب کربوهیدرات می شود، تغییرات و افزایش ناگهانی قند خون را کاهش می دهد و می تواند باعث بهبود کنترل قند خون شود. موز نشاسته و قند حاوی فیبر دارد و یک موز حدود 3 گرم فیبر دارد.

شاخص گلیسمی موز

شاخص گلیسمی یا GI معیاری مهم برای کنترل میزان قند خون است و به افراد در تشخیص این که کربوهیدرات موجود در یک مادع غذایی خاص چه مقدار روی قند خون تاثیر می گذارد کمک می نماید. شاخص گلیسمی عددی بین صفر تا صد ات و غذاها و خوراکی های مختلف بر اساس این که چقدر و با چه سرعتی سطح قند خون را بالا می برند در جدول شاخص گلیسمی مرتب می شوند.

رژیم های غذایی با شاخص گلیسمی کمتر برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بسیار مناسب هستند زیرا جذب این مواد غذایی در خون آهسته هستند و به جای افزایش ناگهانی باعث افزایش تدریجی و آرام قند خون می شوند. به صورت کلی موز شاخص گلیسمی کم تا متوسطی دارد و عدد آن بین 42 تا 62 بسته به درجه بلوغ یا رسیده بودن این میوه متغیر است.

بخوانید: خواص مصرف حبوبات برای افراد دچار دیابت

موز سبز بهتر است یا موز زرد؟

نوع کربوهیدرات موجود در موز به میزان بلوغ این میوه مرتبط است. موز سبز یا کال نسبت به موز رسیده قند کمتری دارد و نشاسته مقاوم آن بیشتر است. نشاسته مقاوم زنجیره های طولانی گلوکز است که مانند فیبر در قسمت فوقانی دستگاه گوارش هضم نشده و سطح قند خون را افزایش نمی دهد. این نشاسته به بهبود حساسیت به انسولین و کاهش التهاب در بدن افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کمک می کند.

نشاسته مقاوم برای تغذیه باکتری های مفیدی که در روده هستند مفید است و نقش مهمی در سلامت متابولیک و بهبود قند خون دارند. موز زرد یا رسیده نشاسته مقاوم کمتر و قند بیشتری نسبت به موز سبز دارد و این قند خیلی سریع تر از نشاسته جذب می شود. موز رسیده شاخص گلیسمی بالایی دارد و نسبت به موز نارس قند خون را خیلی سریع افزایش می دهد.

 

بار گلیسمی موز 

افرادی که به دیابت مبتلا هستند باید به شاخص گلیسمی مواد غذایی و موز بسیار اهمیت بدهد. هر چه موز بزرگ تر باشد، کربوهیدرات بیشتری دارد و سطح قند خون را بالاتر می برد. تاثیر اندازه ماده غذایی بر قند خون به نام بار گلیسمی شناخته می شود و به صورت زیر است:

  • بار گلیسمی کم: اعداد کمتر از 10
  • بار گلیسمی متوسط: اعداد بین 11 تا 19
  • بار گلیسمی بالا: اعداد بیشتر از 20

مقدار تقریبی کربوهیدرات موجود در اندازه های مختلف موز عبارت است از:

  • موز بسیار کوچک (15 سانتی متر یا کمتر): 18.5 گرم
  • موز کوچک (15.2 تا 17.5): 23 گرم
  • موز متوسط (17.6 تا 20 سانتی متر): 27 گرم
  • موز بزرگ (20.3 تا 22.5 سانتی متر): 31 گرم
  • موز بسیار بزرگ (22.6 سانتی متر یا بزرگ تر): 35 گرم

چنانچه موز رسیده باشد یعنی شاخص گلیسمی 62 داشته باشد بار گلیسمی آن بین 11 تا 22 است. پس اگر دیابت دارید برای اطمینان از این که موز باعث افزایش بیش از حد قند خون نشود باید به میزان رسیده بودن موز دقت کنید.

مطلب پیشنهادی: پلانتین چیست؟ چه تفاوتی با موز دارد و آیا مضر است؟

افرادی که دیابت دارند موز بخورند؟

افرادی که دیابت دارند باید رژیم غذایی سالم و متعادل را که شامل میوه و سبزیجات است را رعایت کنند تا سلامت آنها تضمین شود و از ابتلا به بیماری هایی مانند بیماری های قلبی و سرطان هم جلوگیری شود.

میوه های بر خلاف محصولات قندی فرآوری شده مانند آب نبات ها و شیرینی جات علاوه بر کربوهیدرات دارای مواد مغذی مختلف مانند فیبر، آنتی اکسیدان، ویتامین و مواد معدنی ضروری می باشند. موز هم دارای ویتامین ب 6، ویتامین سی، پتاسیم، ترکیبات گیاهی مفید و آنتی اکسیدان های مفید است و به صورت کلی مصرف موز هم می تواند برای بیماران دیابتی مفید باشد.

افرادی که از رژیم غذایی کم کربوهیدرات برای کنترل دیابت خود استفاده می کنند باید توجه داشته باشند که مصرف یک موز کوچک حاوی 22 گرم کربوهیدرات است و مقدار قابل توجهی دارد.

بخوانید: روزی 2 عدد موز بخورید تا معجره اش را ببینید

روش مصرف موز برای افراد دیابتی 

اگر دچار دیابت شده اید و می خواهید موز بخورید قبل از مصرف کردن این میوه به نکات زیر توجه کنید:

در موقع خرید موز باید دقت کنید که خرید موزهای کوچک بهتر است.

موز محکم و تقریبا رسیده بهتر از موز زرد و رسیده می باشد.

سعی کنید مصرف میوه را در طول روز پخش کنید، این کار می تواند باعث کاهش بار گلیسمی و ثابت نگه داشتن قند خون شود.

موز را با دیگر مواد غذایی مانند آجیل یا ماست پرچرب مصرف کنید تا هضم و جذب قند بهتر شود.

باید به خاطر داشته باشید مصرف خوراکی های حاوی کربوهیدرات ممکن است به صورت متفاوتی روی قند خون افراد تاثیر بگذارد، توصیه می شود میزان مصرف موز روی قند خون را کنترل کنید و بر اساس آن این میوه را در برنامه غذایی بگنجانید.

منبع: healthline

مطالب مشابه را ببینید!