مجله تاپ‌ناز‌

نشانه های وابستگی عاطفی و روش های رهایی از آن

وابستگی عاطفی و احساسی یک حس غریزی از دلبستگی است که در سنین مختلف ممکن است در افراد ایجاد شود. در بیشتر موارد این نوع از وابستگی با خشم، استرس و اضطراب همراه می شود و فرد تحت تاثیر قرار می گیرد.

افرادی که وابستگی عاطفی دارند در زندگی خود استقلال ندارند و در واقع برای دیگران زندگی می کنند. این افراد خودشان را نادیده می گیرند و از سطح پایین عزت نفس برخوردار هستند. انجام دادن کارها برای دیگران و جلب توجه آنها باعث می شود تا این دسته از افراد معنای واقعی زندگی را پیدا نکنند و در این صورت است که حالت هایی از ناراحتی، خشم، رنج، ترس، افسردگی و … به سراغ آنها می آید و در نهایت می تواند روح و جسم آنها را در معرض خطر قرار دهد. این نوع از وابستگی نیاز احساسی و روانی است که فردی به فرد دیگر دارد و این وابستگی در زندگی او باعث ایجاد اختلال می شود.

 

نشانه های وابستگی عاطفی

ممکن است که وابستگی در خیلی از موارد دیده شود مثلا در عشق ما شاهد نوعی از وابستگی هستیم و یا در حس میان مادر و فرزند، ولی وابستگی های احساسی اشاره به یک وابستگی افراطی دارد که باعث مختلف شدن روند زندگی عادی فرد می شود. افرادی که دچار این مشکل روحی و روانی هستند نیاز شدیدی به وجود دیگران دارند و محبت کردن آنها به نوعی افراطی است.

خیلی روانشناسان بیان می کنند که وابستگی عاطفی در اصل نوعی اعتیاد است که فرد را به حدی از افسردگی و نا امیدی می کشاند. هر کدام از حالات روانی در انسان دارای نشانه هایی است که وابستگی هم از نشانه هایی برخوردار است که در ادامه بررسی می کنیم.

حس وابستگی به دیگران می تواند با نشانه های زیادی همراه باشد، مثلا این افراد نمی توانند بدون نظر کسی تصمیم بگیرند و این باعث می شود که در انجام امور ساده زندگی هم دچار مشکل شوند. این افراد ترس از قضاوت شدن دارند و سعی می کنند تا همیشه به نحوی که مورد تایید دیگران است رفتار نمایند.

نشانه های وابستگی عاطفی و روش های رهایی از آن

ترس و ناامنی:

حس ترس و نا امنی نشانه بارزی است که در وابستگی احساسی دیده می شود. این افراد تنش هایی در زندگی دارند که آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. این افراد ترس از دست دادن توجه دیگران را دارند و به همین دلیل به شکلی افراطی به دیگران وابسته هستند که در آخر باعث حسادت و کنترل فرد مورد علاقه می شود. برای حل این مشکل شما باید از راهکارهای مقابله با ترس استفاده کنید.

 

نداشتن عزت نفس و ارزشمندی:

حس ارزشمند بودن و عزت نفس در این افراد وابسته به تعریف دیگران است و وقتی که از سمت دیگران تایید نشوند، عزت نفس و توانمندی خود را از دست خواهند دارد. این افراد برای دست پیدا کردن به اهداف خود نیاز به تعریف و تایید دیگران دارند.

 

راهکارهای وابستگی

وقتی که فرد خیلی وابسته می شود در زندگی خود به نقطه ای می رسد که نمی تواند بدون کمک دیگران کارها را انجام دهد و در آخر ممکن است به زندگی خود پشت کند و یا اصلا به خوبی زندگی نکند.

۱- احساسات منفی و مثبت خود را بیان کنید:

یکی از دلایل مهم بروز وابستگی احساسی در این افراد اطلاع نداشتن از احساسات خودشان است، این افراد نمی دانند که دچار چه احساسات مثبت و منفی هستند. برای این منظور باید احساسات خود را بیان کنند و در این صورت است که می توانند آن را کنترل کنند.

 

۲- افزایش اعتماد به نفس:

به دنبال راهکارهای افزایش خودباوری و اعتماد به نفس خود باشید زیرا افرادی که به توانایی هی خود واقف هستند و آنها را باور دارند می توانند در مقابل دیگران ایستادگی کنند.

 

۳- یادگیری نه گفتن:

افرادی دارای وابستگی نمی توانند به دیگران نه بگویند و این باعث می شود تا به راحتی و بر خلاف میل خود در مقابل خواسته های دیگران کوتاه بیایند.

 

۴- مشاوره:

مراجعه کردن به روانشناس و مشاور در این مورد می تواند کمک زیادی به افراد کند زیرا با ریشه یابی دلایل وابستگی احساسی در شما ترس، نگرانی و اضطراب وابستگی را از شما دور می کند. مراجعه به مشاور به شما کمک می کند تا با روش های غلبه بر اضطراب آشنا شوید.

 

روش های  دیگر برای غلبه بر احساس وابستگی

 

خودداری کردن از کنترل دیگران : اگر وابستگی عاطفی شما به شخصی زیاد است در نهایت باعث می شود که او را کنترل کنید و اگر در این مورد موفق نشوید، حس بدبختی به شما دست می دهد، پس باید بپذیرید که اطرافیان شما این حق را دارند که افکار، احساسات و انتخاب های آزادانه داشته باشند و نباید در این موارد دخالت کنید، پس بهتر است انرژی خود را برای کنترل افکار و انتخاب های خود به کار بگیرید.

مثلا اگر دوستان شما می خواهند با دیگران وقت بگذرانند نباید حسادت کنید و این احساس منفی را هم به آنها انتقال دهید، بلکه با کشیدن نفسی عمیق و یادآوری این موضوع که آنها حق دارند که دوستان زیادی داشته باشند به این فکر کنید که در اوقات فراغت خود چه کارهای دیگری می توانید کنید.

 

بخشش به دیگران : با کمک کردن می توانید حس وابستگی را کمتر کنید. در زمانی که خانواده و دوستان شما نیاز به کمک دارند، با انجام دادن کارهای داوطلبانه بدون چشم داشت و بدون توقف، با هدف کمک کردن خالصانه می توانید از حس وابستگی خود بکاهید.

 

تمرکز کردن روی اهداف : در صورتی که حس می کنید بیش از حد روی دیگران تمرکز کرده اید باید به عقب برگردید و روی اهداف خود تمرکز کنید، حالا این کار می تواد شامل کارهای کوچکی مانند رنگ کردن دیوار اتاق و یا هدفی بزرگتر مانند شرکت در آزمون دانشگاه.

 

ایجاد وابستگی متقابل : وابستگی زیاد به طور کل خوب نیست ولی انزوای وابستگی هم می تواند مشکل ساز باشد، پس بعد از رها شدن از شر عادات قبلی می توانید به دنبال برقراری روابط سالم با افراد باشید.

 

گسترش دایره اجتماعی : وقت گذرانی با افراد هم می تواند به عدم ایجاد حس زیاد وابستگی زیاد به شخصی خاص، جلوگیری کند، ارتباط داشتن با خانواده و دیدار مرتب با دوستان می تواند روشی موثر باشد و در صورت کوچک بودن دایره اجتماعی می توانید در محیط کاری و یا کلوپ های اجتماعی با افراد جدید و خوب آشنا شوید.

 

مطالب مشابه را ببینید!