10 نکته خواندنی در مورد شیر مادر
نکات خواندنی در مورد شیر مادر
بچه باید تا حدود 18 ماهگی از شیر مادر تغذیه کند تا مواد ضروری و لازم برای رشد به بدنش برسد.
شیر مادر چگونه تولید میشود؟
شیر مادر در زمان حاملگی تولید میشود. هورمونهای پروگسترون و پرولاکتین ۲۴ ساعت پس از زایمان، غدد شیری مادر را به راه میاندازند. اما زمان بیرون آمدن شیر از پستان مادر را خود فرزند با مکیدنش تعیین میکند. افزون بر این، هورمون پرولاکتین سیستم عصبی و میزان تولید شیر را نیز تنظیم میکند.
چرا شیر مادر مفید است؟
گفته میشود که شیر مادر همانند کوکتلی شگفتانگیز است. در هفتههای اول پس از تولد نوزاد، شیر مادر از عفونتهای روده نوزاد جلوگیری میکند، به هضم غذا کمک میکند و مانع نفخ کودک میشود. علاوه بر این، شیر مادر سیستم دفاعی بدن کودک را قوی میکند. همچنین مکیدن از پستان مادر به تقویت فک نوزاد کمک میکند.
شیر مادر حاوی چه موادی است؟
لیست موادی که داخل شیر مادر هستند طولانی است. اما مواد اصلی آن مواد معدنی، ویتامین، چربیهای مختلف و اسیدهای آمینه هستند. افزون بر این، در شیر مادر نیکلئوتیدهایی نیز وجود دارند که ماده اصلی برای تولید دی. ان. ای. هستند و همچنین هیدراتهای کربن که انرژی بدن را تامین میکنند.
“شیرهای مختلف” شیر مادر
در اولین روز شیر دادن، غدد پستانی مادر شیری تولید میکنند که مواد غذایی متعددی دارد. از روز چهارم به بعد، شیر دیگری تولید میشود. اما از روز دهم به بعد غدد پستانی شیر “رسیده” را تولید میکنند. اما این یک طبقهبندی کلی است. در بیشتر مواقع ترکیبات شیر مادر بر طبق رشد کودک تغییر میکنند.
میزان تولید شیر مادر چه مقدار است؟
پستان مادر روزانه تا یک لیتر شیر تولید میکند. نوزاد هم هر بار بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلی لیتر شیر مینوشد. اما پستان مادر خود را با نیازهای نوزاد وفق میدهد و قادر به تغییر این میزان از تولید نیز هست.
تا چه زمانی باید به فرزند شیر داد؟
درباره مدت زمان شیر دادن فرضیههای متعددی وجود دارد. برای مثال سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که به نوزاد دستکم تا ۶ ماهگی شیر مادر داده شود.
تفاوتهای فرهنگی
زمای شیر دادن به یک نوزاد، در فرهنگهای مختلف، متفاوت است. برای مثال مادران در کشورهای آفریقای مرکزی تا ۴ سال و نیم به فرزندانشان شیر میدهند. در کل، مادران در فرهنگهای مختلف به طور متوسط ۳۰ ماه به نوزادشان شیر میدهند.
شیر مادر به جای شیر دایه
در زمانهای قدیم این دایهها بودند که به نوزادان شیر میدانند. اما این امر در قرن ۱۸ میلادی تغییر کرد و پس از آن دیگر خود مادرها به فرزندانشان شیر میدادند.
شیر دادن در ملاعام
شیردادن در ملاعام در همه کشورهای اروپایی به صورت یکسان پذیرفته نشده است. برای مثال معمولا در کشورهای انگلوساکسن شیر دادن در ملاعام امری ناخوشایند محسوب میشود و اگر عکسی از آن برای مثال در فیسبوک باشد، آن عکس به سرعت پاک میشود.
تفاوت شیر دادن انسان با حیوان
انسان و حیوان در رابطه با شیر دادن به فرزندانش با هم تفاوت دارند. در حالی که انسان هر زمان که بخواهد میتواند بچه را از شیر خود بگیرد، بچههای حیوانات مدت زمان طولانی به مادر خود وابسته هستند. آنها تنها زمانی میتوانند خود را از شیر مادر جدا کنند که خود به طور مستقل قادر به تهیه و فراهم کردن غذای خود باشند.