مجله تاپ‌ناز‌

زمان تعویض ضد یخ خودرو و نکاتی مهم در مورد آب رادیاتور و ضد یخ

زمان تعویض ضد یخ خودرو و نکاتی مهم در مورد آب رادیاتور و ضد یخ

زمان تعویض ضد یخ خودرو و انواع ضد یخ و نکات خواندنی در مورد آن

چه موقع باید ضد یخ را تعویض کرد و چه مواردی را باید حین انجام این کار در نظر گرفت؟ در این مطلب به این پسرش پاسخ می دهیم و نکاتی خواندنی در مورد ضد یخ خودرو را می خوانیم. با توجه به نزدیکی به فصل سرما، بهتر است آب رادیاتور هم بررسی کنید تا در سفر دچار مشکل نشوید.

زمان تعویض ضد یخ خودرو بسیار اهمیت دارد. این موضوع بیشتر به نوع ضد یخی که مورد استفاده قرار میگیرد و کیفیت آن بستگی دارد. به همان اندازه که به کیفیت روغن موتور اهمیت می دهید باید به کیفیت ضد یخ هم توجه کنید.


بعضی از رانندگان آنچنان به ضد یخ اهمیت نمی دهند و فکر می کنند که فقط وظیفه دارد در فصل گرما از سخ زدن آب رادیاتور جلوگیری کند و یا از جوش آمدن اب جلوگیری کند. به همین دلیل شاید به کیفیت آن اهمیت ندهند و بی کیفیت ترین و ارزان ترین ضد یخ را استفاده کنند.

این موضوع در نهایت به ضرر راننده خواهد بود. زیرا ضد یخ بی کیفیت معمولا بعد از مدت کوتاهی خاصیتش را از دست می دهد. پس وجود این نوع ضد یخ نه تنهای بی سود است بلکه مشکلاتی مانند خورده شدن اجزای داخلی رادیاتور را به همراه خواهد داشت. به همین دلیل باید از ضد یخ های با کیفیت استفاده کنید تا هم آسیبی به خودرو وارد نشود و هم اینکه نیاز نباشد خیلی زود آن را تعویض کنید.

ضد یخ و انواع مختلف ضد یخ در بازار

پیش از اینکه در مورد زمان مناسب تعویض ضد یخ به شما بگوییم در مورد ماهیت ضد یخ می گوییم. ضد یخ یک ماده سیال است که از ترکیب شدن ماده مشابه و پایه ای با نام مونو اتیلن گلایکول شناخته می شود و با مواد افزودنی دیگر تشکیل می شود. معمولا در ضد یخ های استاندارد و با کیفیت موجود در بازار موادی برای جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی موتور و سیستم خنک کننده خودرو هم به ترکیبات یاد شده اضافه می کنند.

می توان گفت که در کنار جلوگیری از یخ زدن یا به جوش آمدن آب یا مایع خنک کننده موجود در رادیاتور خودرو، یکی از وظایف اصلی ضد یخ جلوگیری از خورده شدن اجازی موتور خودرو و رادیاتور می باشد.

به طور کل می توان ضد یخ های شاخص موجود در بازار را به دو دسته تقسیم کرد. به گونه‌ای که بخشی از ضد یخ‌های تولید شده معدنی بوده و تعداد دیگری از آنها هم در دسته‌ی آلی قرار می‌گیرند. لازم به ذکر است که طیف گسترده‌ای از ضد یخ‌های موجود در بازار را ضد یخ‌های معدنی تشکیل می‌دهند و ضد یخ‌های آلی از نظر کمیت در رتبه‌ی دوم قرار می‌گیرند.

از جمله تفاوت های مهم بین این دو گروه عمر مفید آنها و متفاوت بودن زمان تعویض ضد یخ می باشد. تفاوت هایی که در ادامه مطلب به آنها اشاره می کنیم.

در هنگام استفاده از ضد یخ ضد جوش گروه اول که با پایه معدنی تولید می شوند و البته بیشترین سهم بازار را هم به خود اختصاص داده اند، باید هر سال مایع خنک کننده موتور تعویض شود، زیرا که این دسته از ضد یخ ها عمری یک ساله دارند. اما برعکس آنها، محصولاتی با پایه آلی به دلیل نوع مواد افزودنی مورد استفاده در آنها، عمر طولانی تری نسبت به ضد یخ های معدنی دارند و به طور متوسط 3 سال در موتور خودرو به خوبی کار می کنند.

زمان تعویض ضد یخ خودرو و نکاتی مهم در مورد آب رادیاتور و ضد یخ

زمان تعویض ضد یخ

در مجموع ضد یخ‌های معدنی عمر کوتاه‌تری نسبت به نمونه‌های آلی دارند و باید آنها را زود به زود تعویض کرد. در واقع زمان تعویض ضد یخ معدنی به طور متوسط حدود یک سال است. البته ضد یخ‌هایی هم از همین نوع وجود دارند که گاه تا دو سال می‌توانند خاصیت خود را حفظ ‌کنند.

در سوی دیگر قضیه ضدیخ‌های آلی قرار دارند. زمان تعویض ضد یخ آلی معمولا بلندتر از نمونه‌های معدنی بوده و حداقل به سه سال می رسد. در واقع این دسته از ضد یخ‌ها که از نظر کمیت دست پایین را در بازار دارند طول عمر بیشتری را نسبت به رقیبان معدنی خود به نمایش می‌گذارند. این تفاوت طول عمر به دلیل استفاده از مواد متفاوت در تولید ضد یخ‌های معدنی و آلی نسبت به یکدیگر است.

البته باید به این نکته توجه داشت که زمان تعویض ضد یخ به عوامل مختلفی وابسته است و نمی‌توان آن را یک امر مطلق قلمداد کرد. به این معنی که ممکن است در شرایط متفاوت زمان تعویض ضد یخ برای دو خودروی یکسان کاملا متفاوت باشد. با این حال زمان تعویض ضد یخ در خودروهای سواری به طور متوسط حدود دو سال خواهد بود. به این معنی که اگر شما تحت هر شرایطی از وجود ضد یخ در خودروی خود استفاده می‌کنید، پس از گذشت دو سال باید به فکر تعویض آن با ضد یخ تازه باشید.

آگاهی از زمان تعویض ضد یخ

برای آگاهی از زمان تعویض ضد یخ باید وضعیت آن را به دقت مورد بررسی قرار داد. یکی از روش‌هایی که می‌توان از طریق آن کیفیت ضد یخ استفاده شده در خودرو را مورد بررسی قرار داد بویدن آن است. به منظور انجام این کار باید کاپوت خودرو را باز کرده و پس از گشودن محفظه‌ی مربوط به نگهداری مایع خنک کننده‌ی خودرو بوی آن را استشمام کنید. اگر ضد یخ بویی شبیه به سوختگی از خود متصاعد کرد زمان تعویض ضد یخ فرا رسیده است. به این ترتیب باید ضد یخ کهنه را از خودرو خارج کرد و آن را با ضد یخ تازه جایگزین نمود.

علاوه بر آن از طریق توجه به تغییر رنگ مایع ضد یخ نیز می‌توان به زمان تعویض ضد یخ پی برد. به این معنی که اگر رنگ ضد یخ به طور کامل تغییر کرده باشد نشان از فاسد شدن و از دست رفتن خاصیت آن دارد. در پاره‌ای اوقات رنگ ضد یخ از حالت عادی خارج شده و شکل و شمایلی شیری رنگ می‌یابد. یکی از دلایل این اتفاق نشت کردن بنزین به رادیاتور یا سایر بخش‌های سیستم خنک کننده‌ی خودرو است. این امر می‌تواند به دلیل وجود عیب و ایراد در واشرها یا سایر قطعات داخلی خودرو رخ دهد. به این ترتیب علاوه بر تعویض ضد یخ باید فکری هم به حال تعمیر یا تعویض قطعات داخلی معیوب نمود.

از دیگر ترفندهایی که می‌توان به کمک آن از زمان تعویض ضد یخ آگاهی یافت لمس کردن مایع خنک کننده‌ی خودرو است. در حالت عادی مایعی که به عنوان ضد یخ در خودروهای سواری به کار می‌رود از نظر ظاهر شباهت فراوانی به روغن موتور دارد. به این معنی که درست مانند آن از حالتی لزج برخوردار است. به این ترتیب اگر هنگام لمس کردن این مایع چنین حالتی احساس نگردد یا وجود دانه‌هایی در آن حس شود، ضد یخ خاصیت خود را از دست داده است و نیاز به تعویض دارد.

با توجه به این که ضد یخ ماده‌ای نیست که کف کند، در صورت مشاهده‌ی کف یا چیزی مشابه با آن در مایع خنک کننده‌ی خودرو باید به فکر تعویض ضد یخ کهنه و جایگزینی آن با ضد یخ تازه باشید. دلیل وجود کف در مایع خنک کننده‌ی خودرو می‌تواند ورود هوا به سیستم خنک کننده‌ی خودرو باشد. یکی از کاستی‌هایی که منجر به این موضوع می‌شود وجود حفره، سوراخ یا ترک خوردگی در قسمتی از واتر پمپ است که وظیفه‌ی مکش را بر عهده دارد. در صورت مشاهده‌ی این مشکل چاره‌ای جز تخلیه کردن کامل مایع خنک کننده ی خودرو نیست. پس از آن باید واتر پمپ و سایر اجزای تشکیل دهنده‌ی سیستم خنک کننده‌ی خودرو عیب‌یابی شده و ایراد مربوطه شناسایی و برطرف گردد. سپس می‌توان مایع خنک کننده‌ی تازه را به سیستم خنک کننده‌ی خودرو وارد نمود.

در این میان روش ساده‌ی دیگری هم وجود دارد که از طریق آن می‌توان سالم بودن ضد یخ موجود در رادیاتور خودرو را مورد بررسی قرار داد. به این منظور می‌توانید مقداری از محلول موجود در رادیاتور خودرو که تلفیقی از آب و ضد یخ است را درون ظرف تمیزی ریخته و آن را در جایخی یخچال قرار دهید. اگر این محلول پس از گذشت مدت معینی یخ زد نشان از آن دارد که ضد یخ موجود در آن نمی‌تواند وظایف خود را به درستی انجام دهد. اما اگر محلول یاد شده پس از سپری شدن چندین ساعت به همان حالت عادی باقی ماند نشان از آن دارد که درصد ضد یخ موجود در آن و همچنین کیفیت ضد یخ کاملا مناسب است.

به هر حال مواردی که به آنها اشاره شد از جمله ترفندهای ساده‌ای هستند که به کمک آنها می‌توان زمان تخلیه کردن ضد یخ کهنه و جایگزین نمودن آن با نمونه‌ی جدید را تشخیص داد.

نکات مهم در مورد ضد یخ

معمولا بیشتر ضد یخ های موجود در بازار حالت شفاف دارند و به رنگ سبز می باشند. البته می توان نمونه هایی از آنها که در قالب رنگ های متفاوت دیگری تولید شده اند را در کنار رنگ سبز یافت.در این میان عده‌ای از فروشندگان با استفاده از شگردهای تبلیغاتی پیش پا افتاده متفاوت بودن رنگ انواع و اقسام ضد یخ را به کیفیت بالاتر یا پایین‌تر آنها ربط می‌دهند. موضوعی که از صحت کافی و سندیت محکمی برخوردار نیست و تنها عاملی برای گمراه کردن خریداران محسوب می‌شود. بنابراین هیچ‌گاه رنگ متفاوت ضد یخ را به حساب بهتر بودن یا بدتر بودن کیفیت آن نگذارید. در واقع آن‌چه تضمین کننده‌ی کیفیت یک ضد یخ است نه رنگ متفاوت آن که معتبر و خوش‌نام بودن برند سازنده‌ی آن خواهد بود.

نکته‌ی دیگری که در رابطه با رنگ ضد یخ‌ می‌توان به آن اشاره کرد این است که عده‌ای از افراد به بهانه‌ی مشابه بودن رنگ ضد یخ‌های مختلف آنها را با یکدیگر ترکیب می‌کنند. در حالی که هم رنگ بودن دو ضد یخ متفاوت هرگز به معنی کیفیت مشابه آنها نخواهد بود. بنابراین ترکیب کردن آنها با یکدیگر امر کاملا مضری به شمار می‌رود و باید کاملا از آن پرهیز نمود. در مجموع هیچ گاه دو ضد یخ ناهمگون را حتی در صورت داشتن تشابه فراوان با یکدیگر ترکیب نکنید.

برخی از انواع و اقسام ضد یخ‌ را می‌توان توسط آب رقیق کرد. به منظور انجام این کار همواره باید از آب جوشیده شده که املاح آن به طور کامل صاف و جدا شده‌اند استفاده کرد. چرا که وجود این املاح می‌تواند به طور کامل در وظایف رایج ضد یخ اختلال به وجود آورد. علاوه بر آن فرایند رقیق کردن ضد یخ نیز باید دقیقا مطابق با دستورالعمل ارائه شده توسط سازندگان آن انجام شود.

به این معنی که نباید درصد آب اضافه شده به ضد یخ را بیشتر یا کمتر از حد استاندارد در نظر گرفت. در غیر این صورت مسلما ضد یخ رقیق شده از کیفیت و کارایی لازم برخوردار نخواهد بود.

در صورت اضافه شدن ضد یخ به خودرو باید به مدت چند روز (حدود یک هفته) میزان مایع خنک کننده‌ی موجود در رادیاتور و همچنین صحت و سلامت قطعات و اجزای مختلف به کار رفته در سیستم خنک کننده‌ی خودرو را مورد بررسی قرار داد تا دچار نشتی نشده باشند. این امر باید در خودروهای قدیمی که قطعات مختلف آنها عمر قابل توجهی را پشت سر گذاشته‌اند بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

دلیل اصلی این کار آن است که وجود ضد یخ در مجاری موتور موجب باز شدن منافذ گرفته شده در سیستم خنک کننده‌ی خودرو می‌شود و تا حدی بر بخش‌هایی که دچار خوردگی یا پوسیدگی هستند بیش از سایر بخش‌های خودرو تاثیر می‌گذارد. بنابراین شاید در صورت اضافه شدن ضد یخ به خودرو ناگهان در بخش‌های کهنه و فرسوده‌ی آن حفره یا ترک‌هایی ایجاد شود و شاهد بروز نشتی در آنها باشیم.

این موضوع بیش از هر بخشی در مجاری منتهای به بخاری خودرو مشاهده می شود. پس اگر بعد از اضافه کردن ضد یخ به خودرو در اطراف بخاری نشتی دیدید، این موضوع به احتمال زیاد از تاثیرات و عواقب کنش و واکنش بخش های مذکور با ضد یخ خواهد بود.

بخوانید : نکات و ترفندهایی برای رانندگی در زمستان و جاده یخ زده

مطالب مشابه را ببینید!