آیا میگرن می تواند با بیماری های قلبی ارتباطی داشته باشد؟
بیماری میگرن و همچنین سردردها با بیماری های قلبی، سکته قلبی، حمله برقی، لخته شدن خون و فیبریلاسیون دهلیری که باعث نامنظم شدن ضربان قلب می شود در ارتباط باشد.
ارتباط میگرن و سردرد با بیماری های قلبی
میگرن نوعی سردرد اصلی و اولیه است که بدون وجود بیماری های زمینه ای بوجود می آید. محققان در بررسی های اخیر خود متوجه شده اند که میگرن می تواند با بیماری های قلبی و عروقی ارتباط داشته باشد. در این نوشتار در این مورد توضیحاتی را می خوانید.
ارتباط بین میگرن و بیماری های قلبی عروقی
مطالعات جدیدی از دانمارک نشان می دهد، افرادی که به میگرن مبتلا می شوند، احتمال دارد به بیماری های قلبی عروقی نیز دچار شوند. طبق مطالعه ای که روز 31 ژانویه ی 2018 در مجله ی BMJ منتشر شده است، این سردردها با افزایش خطر ابتلا به چندین بیماری قلبی، از جمله حمله قلبی، سکته، لخته شدنِ خون و فیبریلاسیون دهلیزی که نوعی ضربان نامنظم قلب است، ارتباط دارند.
میگرن، عمدتاً اختلال سردردِ همراه با علائمی از قبیل درد شدید یا تپش شدید، حالت تهوع و حساسیت به نور و صدا است. نویسنده ی اصلی این مطالعه، دکتر «کسپر ادلبورگ»، متخصص قلب بیمارستان دانشگاه آروش در دانمارک، گفت:«با این وجود، این اولین مطالعه ای نیست که سردردهای میگرنی را به بیماری های قلبی مرتبط می داند. مطالعات قبلی ارتباط بین میگرن ها و خطر سکته و حمله ی قلبی، به ویژه در میان زنان را نشان داده اند.»
ادلبورگ به خبرگزاری ها گفت:«این مطالعه ی جدید، ارتباط بین این دو را تایید کرد و همچنین نشان داد که میگرن با افزایش خطر دیگر بیماری های قلبی ، از قبیل لخته شدن خون و فیبریلاسیون دهلیزی، ارتباط دارد. به علاوه، از آن جایی که تجزیه و تحلیل جدید شامل افرادِ زیادی است، یافته ها می تواند سرنخ هایی در مورد نحوه ی تاثیر گذاشتنِ میگرن بر بیماری های قلبی عروقی در جمعیت زیاد را به محققان ارائه دهد.»
آیا میگرن ارتباطی با بیماری های قلبی دارد
در این مطالعه، محققان داده های حدود 51،000 نفر در دانمارک را که میگرن داشتند و حدود 510،000 نفر که میگرن نداشتند را بررسی کردند. طبق این یافته ها، نتایج در گروه افراد مبتلا به میگرن، به طور متوسط برای اولین بار در سن 35 سالگی میگرن تشخیص داده شد که 71 درصد از آن ها زن بودند. ادلبورگ گفت:«این مطالعه پس از 19 سال پیگیری، مشخص کرد که احتمال افزایش خطر حمله ی قلبی و سکته در افراد مبتلا به میگرن، در مقایسه با افرادی که سردرد نداشتند، به ترتیب 1.5 و 2 برابر بیشتر بود. این مطالعه همچنین دریافت که در افراد مبتلا به میگرن، در مقایسه با افرادِ بدون میگرن، خطر لخته شدنِ خون و خطر فیبریلاسیون دهلیزی به ترتیب 1.6 و 1.3 برابر بیشتر بود.»
به علاوه، محققان دریافتند که ارتباط بین میگرن و چندین بیماری قلبی عروقی در زنان، بیشتر از مردان بود. این ارتباط در افرادی که میگرن با «آورا» داشتند، قوی تر بود. آورا پدیده ای است که ممکن است قبل از سردرد باشد و شامل اختلالات بینایی، مانند دیدن نورهای چشمک زن یا لکه های کور در چشم است.
ارتباط سر و قلب در چیست؟
محققان گفتند برای ارتباط میگرن با بیماری های قلبی عروقی دلایل متعددی وجود دارد. ادلبورگ گفت:«مکانیزم بالقوه ای شامل انقباض ناگهانی رگ های خون در مغز است که موجبِ میگرن می شود؛ این ممکن است فرد را در برابر سکته، آسیب پذیرتر کند. توضیح احتمالی دیگر، می تواند این باشد که افرادی که میگرن دارند، در زمان ابتلا به میگرن، کمتر فعال هستند و باید استراحت کنند که این می تواند خطر لخته شدنِ خون را افزایش دهد.»
ادلبورگ ادامه داد:«اگرچه مکانیزم های دقیق برای این ارتباط هنوز مشخص نیست، اما شواهد زیادی حاکی از آن است که میگرن، عامل خطر قوی و دائمی برای بیشترِ بیماری های قلبی عروقی در زنان و مردان است. اگرچه خطر بیماری های قلبی در میان افراد مبتلا به میگرن در این مطالعه در سطح فردی، پایین بود، اما هنوز خطر بیماری قلبی را به طور قابل توجهی افزایش می دهد، چرا که میگرن بیماری بسیار شایعی است.
ادلبورگ گفت:«یکی از محدودیت های این تحقیق این است که میانگین سن جامعه ی تحقیق 35 سال بود که برای ابتلا به بیماری های قلبی هنوز جوان هستند؛ اگرچه دوره ی پیگیری تقریباً دو دهه طول کشید، به تحقیقات بیشتری نیاز است تا تعیین کنند که آیا استراتژی های پیشگیری از میگرن می توانند خطر بیماری قلبی عروقی را هم کاهش دهند یا خیر؟»
رابطه بیماری قلبی و میگرن
آیا میگرن با بیماری قلبی عروقی در زنان در ارتباط است؟
پزشکان در یک بررسی جدید، زنان مبتلا به میگرن را از نظر استعداد ابتلا به مشکلات قلبی خطرناک مورد بررسی قرار دادند، که نتیجه آن را در مطلب زیر می خوانید .در این بررسی آمده است زنانی که به سردردهای میگرنی مبتلا هستند نسبت به زنانی که دچار این عارضه نیستند بیشتر در معرض ابتلا به حمله قلبی و درد در ناحیه قفسه سینه قرار دارند.
محققان آمریکایی همچنین اظهار داشتند:میگرن در زنان نه تنها با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی مرتبط است بلکه احتمال مرگ ناشی از مشکلات قلبی را نسبت به زنان دیگر افزایش می دهد .دکتر “ربکا بورک” یکی از محققان این مطالعه از دانشکده پزشکی هاروارد در بوستون گفت:میگرن در مقایسه با دیگر فاکتورهای خطرزای شناخته شده همچون استعمال دخانیات، فشارخون یا کلسترول بالا نیز تاثیر کمتری در بروز بیماری های قلبی – عروقی دارد.