عوارض خطرناک سوختگی پوست در دوران حاملگی
سوختگی در دوران حاملگی می تواند به جنین هم آسیب برساند و حتی موجب سقط جنین و یا زایمان زودرس شود.
سوختگی در دوران بارداری چه عوارضی دارد
سوختگی در دوران بارداری می تواند عوارض زیادی برای مادر باردار و جنین داشته باشد. در این نوشتار در مورد اقدامات لازم برای سوختگی در دوران حاملگی و عوارض خطرناک سوختن در این دوران برای مادر و جنین بیشتر آشنا می شویم.
عوارض سوختگی در دوران بارداری برای مادر و جنین
سوختگی در دوران بارداری
دکتر متخصص در مورد سوختگی دوران بارداری گفت : در مورا دسوختگی اقداماتی باید انجام شود که شامل پانسمان کردن جای زخم با آنتی بیوتیک های مناسب است که این پانسمان هر روز باید عوض شود و داروهای مورد نیاز شخضی که سوخته اعم از خوراکی و تزریقی به او داده شود. تمامی مایعات از دست رفته بر اثر سوختگی که در مورد بیماران باردار هم با بیماران معمولی تفاوتی ندارد باید جبران شوند و البته این نکته را هم باید در نظر داشت که زن باردار به دلیل حمل جنین، پس از سوختگی می تواند دچار استرس شود و احتمال سقط جنین و یا در ماه های آخر بارداری احتمال زایمان زودرس را افزایش می دهد که در این زمینه هم باید اقدام پزشکی انجام گردد.
این جراح ادامه داد:از نظر جلوگیری از عوارض سوختگی اقدامات مورد نیاز یک به یک انجام شود، به هر حال سوختگی در زن باردار، ریسکی را به جنین تحمیل خواهد کرد که این ریسک می تواند منجر به سقط جنین و یا زایمان زودرس شود، ولی وجود حاملگی هیچ گونه منعی برای تداوم اقداماتی که ما برای یک زن مبتلا به سوختگی انجام می دهیم به همراه ندارد؛ به عنوان مثال اگر قرار باشد به دلیل عفونت سوختگی یک دارو مثلا آنتی بیوتیک را به بیمار بدهیم این کار را انجام می دهیم ولی ممکن است نوع و میزان آن با توجه به وضعیت جنین تعدیل شود، اما در صورت لزوم هیچگونه اغماضی در دادن دارو به زن باردار نداریم و یا اگر نیاز به جراحی در اثر سوختگی باشد این کار را برای بیمار انجام می دهیم و همواره در زن بارداری که دچار سوختگی می شود در درجه اول نجات خود مادر مهم است .
مراقبت های لازم برای سوختگی در دوران بارداری
وی در ادامه در رابطه با میزان زنده ماندن جنین در سوختگی دوران بارداری گفت:این میزان بستگی به سن مادری دارد که در حین حاملگی دچار سوختگی می شود و وجود ضایعات همراه، درصد و عمق سوختگی و همچنین سطوحی که دچار سوختگی شده اند، هرقدر درصد سوختگی بیشتر باشد با افزایش آن احتمال سقط جنین هم افزایش می یابد و نیز اقداماتی که پیش از مراجعه مادر به مرکز سوختگی برایش صورت گرفته حائز اهمیت است، هراندازه که این اقدامات مناسب تر و مطمئن تر انجام شود احتمال سقط جنین هم کاهش می یابد .
بنابراین عدد مشخصی را نمی توان در رابطه با آمار جنین های نجات یافته در سوختگی های دوران حاملگی ذکر کرد ولی در ماههای اول بارداری بروز یک سوختگی با وسعت بالا طبعا ریسک سقط جنین خیلی بالایی دارد؛ به عنوان مثال اگر یک بیمار دچار سوختگی 72 درصد شود می تواند ریسک مرگ و میری حدود 50 درصد در خود فرد سوخته را داشته باشد پس طبعا خطر از بین رفتن جنین در مادری که دچار چنین سوختگی می شود خیلی بالا خواهد بود و به چیزی بالاتر از 80 یا 90 درصد می رسد .
این جراح در رابطه با سوختگی دوران بارداری تصریح کرد:پس اگر میزان سوختگی از 70 درصد بالاتر برود میزان مرگ و میر مادر و جنین به صورت تصاعدی افزایش می یابد؛ همچنین اگر مادر بارداری که دچار سوختگی شده به سوختگی تنفسی هم دچار شده باشد وجود این نوع سوختگی در مادر می تواند ریسک خطر مرگ مادر را 10 برابر افزایش دهد، بنابراین به صورت تصاعدی خطر سقط جنین بالا می رود حتی در سوختگی های 30 یا 40 درصد خطر آسیب رساندن به جنین هم وجود دارد .
پس طی درمان مادر مجبور می شویم برای اینکه در بسیاری از مواقع عوارض سوختگی را درمان کنیم اقداماتی را برای بیمار انجام دهیم .
سوختگی در دوران بارداری چه عوارضی برای مادران باردار دارد
وی برخی عوارض سوختگی در دوران بارداری را عفونت دانست که باید یک سری از آنتی بیوتیکها را برای درمان بیمار تجویز کنیم. به هر حال خیلی از این آنتی بیوتیکها ممکن است برای جنین مضر باشند ولی ما چاره ای جز دادن آنها به مادر نداریم تا بتوانیم جان مادر را نجات بدهیم که ممکن است درصدی هم برای جنین آزاردهنده باشد .
در سوختگی های عمیق در دوران بارداری که پوست از بین رفته است باید پوستهای مرده را برداشته و پوست را پیوند کنیم که این عمل جراحی هم یک استرس است که می تواند به جنین وارد شود .
وی با تاکید بر این که باید شرایط مادر را در نظر گرفت، تصریح کرد:پزشکان باید سعی کنند کم ضررترین دارو را با توجه به سن بارداریبه مادر بدهند و اگر نیاز به عمل جراحی باشد سعی شود تمهیداتی از نظر بیهوشی برای بیمار انجام دهند که حداقل آسیب به جنین وارد شود .
حفاظت از جنین در سوختگی های دوران بارداری
این پزشک با اشاره به اقداماتی که برای حفاظت جنین انجام می شود، گفت:یکی از اقداماتی که برای حفاظت از جنین انجام می دهیم کنترل مداوم وضعیت جنین است که طبعا اگر جنین فوت کند با علائمی همراه خواهد بود که دیر یا زود خود را نشان خواهند داد و جنین به سرعت دفع و یا در ماههای آخر بارداری با زایمان زودرس نمایان می شود. پس از همان ابتدا بررسی های لازم را انجام داده و نهایت دقت را در تمامی مراحل درمانی چه از نظر دادن دارو و چه اقدامات اولیه احیای سوختگی برای بیمار انجام می دهیم به امید اینکه جنینی در طی مراحل سخت وخطرناک زنده بماند .
عوارض سوختگی در دوران بارداری بر روی جنین
دکتر رستمی در ارتباط تاثیرات روحی و جسمی سوختگی بر روی جنین گفت:جنینی که مادر او دچار سوختگی شده است چند مسیر را طی می کند یکی از این مسیرها این است که احتمال دارد با توجه به شرایط بیمار، درصد سوختگی هیچ عارضه ای برای جنین پیش نیاورد ولی حالت خیلی بد آن این است که جنین سقط شود و یا زایمان زودرس برای بیمار پیش بیاید که در صورت وقوع زایمان زودرس عوارضی را به همراه خواهد داشت که از آن جمله می توان به مشکلات تنفسی و مشکلاتی در رشد جسمی و مغزی اشاره کرد که معمولا این بچه ها کوچک و نارس هستند و یک حالت نادر و استثنایی آن این است که تحت تاثیر حاد سوختگی در مرحله ای که بیمار با درصد بالایی سوخته و مراجعه می کند ممکن است که اثراتی در تکامل نوزاد برجا بگذارد که بعد از تولد ممکن است به صورت ضعفهایی در نقاطی از بدنشان، در سیستم عصبی و گوارشی خودش را نشان بدهد.
سوختگی در دوران بارداری چه عوارضی برای جنین دارد
این جراح ادامه داد:همچنین در رشد کلی بدن نوزاد ممکن است اثراتی را داشته باشد ولی بیشترین حالتی که می تواند گریبانگیر مادر و نوزاد شود این است که درآن مرحله حادی که بیمار و نوزاد دچار سوختگی شدید می شود استرس و فشار سوختگی که به مادر تحمیل می شود و هورمونهای که در آن مرحله حاد آزاد می شوند آن شوک اولیه ممکن است باعث سقط جنین و یا زایمان زودرس در مرحله انتهایی شود و اغلب بیمارانی که از این مرحله نجات پیدا می کنند معمولا احتمال سقط و زایمان زودرس در آنها با تداوم درمان کاهش می یابد .
در شب چهارشنبه سوری اگر باردار هستید حتما این نکات را رعایت کنید .
1- از تردد در خیابان ها جدا خودداری بفرمایید .
2- در صورتی که منزل شما در محدوده جایی است که احتمال صداهای ناهنجار ترقه را می دهید حتما از غروب به بعد، صدای تلویزیون یا ضبط را کمی بلند تر کنید تا در صورت صدای انفجار؛ شدت صدا به صورت کمتری به شما برسد .
3- از باز کردن درب و پنجره ها خودداری کنید. بوی ناشی از انفجار ترقه ها و نارنجک ها حاوی گوگرد بوده و برای مادران باردار مضر است .
4- اگر منزل تان در طبقات اول وجود دارد؛ پشت شیشه به تماشای آتش بازی ها نروید هر لحظه ممکن است شی یا ترقه ای سمت پنجره پرت شود و شیشه شکسته و به شما آسیب برسد .
5- در صورتیکه بیماری های قلبی یا میگرن دارید حتما از هدفون استفاده کنید و تا زمانیکه از ساکت شدن فضا مطمئن نشدید هدفون را از گوش تان خارج نکنید .
6- اگر در محدوده صداهای ناهنجار هستید بهتر است تا پایان سر و صداها نخوابید .
هشدار و هشدار :
فرقی نمی کند شما در سه ماهه اول یا دوم یا سوم باشید؛ برای سلامت خود و فرزندتان لطفا مراقب باشید .