صله رحم و رابطه با خویشاوندان در کدام آیات قرآن آمده است؟
قرآن کریم در خیلی از آیات به صلحه رحم و رابطه با خویشاوندان اشاره کرده است. صلحه رحم در قرآن با چهره ای متفاوت نشان داده شده است. گاهی صلحه رحم واجب است و گاهی هم حرام است که شرح هر کدام از این حالات در قرآن آمده است.
صله رحم چه جایگاهی در قران دارد؟ قرآن کریم و دین اسلام به این مسئله بسیار اهمیت می دهد. در این مطلب چند آیه قرآنی در مورد صله رحم را برای شما گردآوری کرده ایم که در مورد آثار صلحه رحم، نتیجه ترک آن و چگونگی صله رحم کردن می باشند.
آیاتی در مورد صلحه رحم و رفت و آمد با دوستان و خویشاوندان
خداوند نگهبان است
وَ اتَّقُوا اللَّهَ الَّذی تَسائَلُونَ بِهِ وَ الْأَرْحامَ إِنَّ اللَّهَ کانَ عَلَیْکُمْ رَقیباً» / نساء آیه ۱
زیانکاران تاریخ
«(فاسقان آنها هستند که) پیمان خدا را پس از آن که محکم ساختند، مى شکنند، و پیوندهائى را که خدا دستور داده بر قرار سازند قطع مىکنند،
و در جهان فساد مىکنند، اینها زیانکارانند»
پیوندهایی که خداوند دستور بر قرار سازیشان را داده است همان روابط اجتماعی انسان است که گاه با اهل خانواده است و گاه با خویشاوندان. در بسیاری از موارد هم با افراد مختلف در جامعه است. برقراری این روابط فریضه الهی و واجب است و کسی که از این فرمان سرپیچی میکند بزرگترین زیانکار است، زیراکه شناخت خوبی از صله رحم در قرآن پیدا نکرده است، امر الهی را اطاعت نکرده و وعده عذاب در انتظار اوست.
صله رحم با مهربانی
«وَقُولُوا لِلنَّاسِ حُسْنًا وَأَقِیمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّکَاةَ ثُمَّ تَوَلَّیْتُمْ إِلَّا قَلِیلًا مِنْکُمْ وَأَنْتُمْ مُعْرِضُونَ» / بقره آیه ۸۳
و با مردم [به زبان] خوش سخن بگویید و نماز را به پا دارید و زکات را بدهید آنگاه جز اندکى از شما [همگى] به حالت اعراض روى برتافتید.»
صله رحم بی سود
هرگز روز قیامت خویشان و فرزندان شما (اگر مؤمن نباشند) هیچ سودی برایتان ندارند که در آن روز خدا میان شما به کلی جدایی میافکند و خدا به هر چه کنید بیناست.
آیا صله رحم در هر شرایطی واجب است؟ شخصیت و اعتقادات افراد به وجوب رابطه با آنها ارتباطی ندارد؟ خداوند در این آیه از قرآن خیلی صریح تبصرهای بر تمام تشویقها برای برقراری رابطه با خویشاوند وارد میکنند. زمانی صله رحم بر افراد واجب میشود که خویشان و اطرافیان او ضربهای به اعتقادات وی نزنند. در تفسیر و توضیح این آیه قرآن آمده است که چنانچه برقراری رابطه با فردی از اقوام و خویشاوندان باعث شود پایههای اعتقادی شخص سست شود این صله رحم حرام است. همنشینی کورکورانه و بدون دلیل با افرادی که بویی از ایمان نبرده اند لغزشگاه خطرناکی است.
از برکات صله رحم
«قوم پاسخ دادند کهای شعیب، ما بسیاری از آنچه میگویی نمیفهمیم و تو را در میان خود شخصی بیارزش و ناتوان میبینیم و اگر (ملاحظه) طایفه تو نبود سنگسارت میکردیم، که تو را نزد ما عزت و احترامی نیست.»
لعنت خداوند
«آنها که عهد الهى را پس از محکم کردن میشکنند و پیوندهایى را که خدا دستور به برقرارى آن داده قطع میکنند و
در روى زمین فساد مینمایند، لعنت براى آنهاست و بدى و مجازات سراى آخرت.»