مجله تاپ‌ناز‌

نحوه تشخیص بیماری آنفلوانزا و سرماخوردگی

شباهت ها و تفاوت های دو بیماری رایج

آنفلوانزا می تواند به عوارضی خطرناک مانند ذات الریه و حتی مرگ منجر شود ولی با تشخیص زودرس آن در ۴۸ ساعت اول، می توان با تجویز داروهای ضدویروسی، دوره آن را کاهش داد و برای پیشگیری از ابتلا به آن نیز می توان سالانه واکسن تزریق کرد. منتها مشکل از آنجا شروع می شود که علایم بروز این دو بیماری در آغاز بسیار شبیه هم هستند؛ هر دو می توانند با علایم خستگی و کوفتگی، گرفتگی بینی، سرفه، گلودرد، گوش درد، سردرد و تب شروع شوند ولی این علایم در ۲ بیماری با هم تفاوت هایی نیز دارند. با نگاهی به «پوستر سلامت» این هفته و دقت به علایم – و + شما هم می توانید این دو بیماری شبیه به هم را تشخیص دهید. تفاوت های این دو بیماری را با علامت – و شباهت های آنها را با علامت + نشان داده ایم.

 

phpThumb generated thumbnailjpg 1

 

● از هر دو بیماری شستن دست هاست

انتقال این بیماری ها با شستن درست دست ها متوقف می شود. با صابون و آب گرم مدت ۲۰ ثانیه دست ها را به هم بمالید. بین انگشتان و اطراف ناخن ها را فراموش نکنید. پس از شستشو نیز دست ها را خشک کنید. هنگام همه گیری گاهی استفاده از پاک کننده با پایه الکل نیز ضروری است. در فصل سرما دست ها را مرتب بشویید. هنگام سرفه دستتان را جلوی دهان و بینی خود نگیرید و از دستمال کاغذی یا ساعد استفاده کنید.

 

● خستگی و کوفتگی شدید به نفع تشخیص آنفلوآنزاست

 

هنگامی که شما دچار آنفلوانزا می شوید به احتمال زیاد شروع بیماری با احساس خستگی شدید و بدن درد و کوفتگی است. این ضعف و خستگی ممکن است تا ۳ هفته طول بکشد و در افراد مسن، افراد مبتلا به بیماری های مزمن یا کسانی که داروهایی مصرف می کنند که ضعف سیستم ایمنی می دهد، ممکن است طولانی تر شود. در سرماخوردگی احساس خستگی و کوفتگی خفیف تر و فقط برای چند روز است.

 

● داروهای بدون نسخه در درمان سرماخوردگی مفیدند

 

داروهای ضداحتقان، ضدسرفه و آنتی هیستامین ها می توانند برای کنترل علایم سرماخوردگی کمک کنند. استامینوفن، ایبوپروفن و ناپروکسن نیز درد را کنترل می کنند. به مواد موثره و فعال دارو و همچنین هشدارهای موجود در بروشورها توجه کنید. بسیاری از داروهای ضدسرفه و سرماخوردگی حاوی مواد مشابه هستند و ممکن است در صورت بی توجهی دچار عوارض جانبی دارو شوید. برای کنترل علایم سرماخوردگی یا آنفلوانزا نباید بدون مشورت با پزشک به کودکان آسپیرین داد.

 

● هر دو ممکن است با سرفه همراه باشند

 

سرماخوردگی و آنفلوانزا هر دو بیماری دستگاه تنفسی هستند. ویروس های سرماخوردگی و آنفلوانزا می توانند باعث سرفه شوند ولی عفونت ریوی از عوارض آنفلوانزا محسوب می شود. در صورتی که سرفه مداوم، تب بالاتر از ۳۹ درجه سانتی گراد، لرز، مشکل تنفسی و تنگی نفس یا درد قفسه سینه و خلط زرد، سبز یا خونی داشتید، انجام تست سواب برای تشخیص سریع آنفلوانزا لازم است. با برداشت ترشحات بینی یا گلو با سواب (وسیله ای شبیه گوش پاک کن)، در مطب پزشک، در کمتر از نیم ساعت می توان نوع ویروس مسوول علایم ایجاد شده را مشخص کرد. اگر نتیجه این تست مثبت و ۴۸ ساعت از شروع علایم گذشته باشد، ممکن است پزشک درمان ضدویروسی را برای کاهش علایم و بهبود سریع تر آغاز کند.

 

● هر دو ممکن است با گوش درد همراه باشند

 

ویروس های سرماخوردگی و آنفلوانزا می توانند باعث التهاب لوله استاش شوند. لوله استاش حلق را به گوش میانی ارتباط می دهد و التهاب این لوله باعث درد مبهم یا احساس سوزش در گوش خواهد شد. گوش?درد ناشی از این ۲ ویروس نیز مثل سایر علایم به تدریج و بدون درمان خاصی بهبود می یابد.

 

● گلودردی که، به نفع تشخیص سرماخوردگی است

 

بیشتر انواع ویروس های سرماخوردگی نواحی فوقانی دستگاه تنفسی را درگیر می کنند و به همین دلیل سرماخوردگی بیشتر با گلودردی یکی دو روزه شروع می شود. البته آبریزش و گرفتگی بینی نیز شایع است. گلودرد ناشی از آنفلوانزا و سایر علایم آن با هم اتفاق می افتند.

 

● آغاز زودرس درمان ضدویروسی دوره آنفلوانزا را کوتاه می کند

 

در صورتی که تشخیص آنفلوانزا در ۴۸ ساعت اولیه بیماری انجام و داروهای ضدویروسی نیز فورا شروع شود، علایم بیماری پس از یکی، دو روز کاهش می یابد. البته درمان علامتی این بیماری مثل سرفه، تب و گلودرد نیز موثر است. اگر برای کنترل علایم بدون مراجعه به پزشک از داروهای بدون نسخه (OTC) استفاده می کنید، حتما بروشورهای مربوط به داروهایی که مصرف می کنید به دقت بخوانید.

 

● آنفلوانزا هجومی تر شروع می شود

 

اگر احساس می کنید با کامیون تصادف کرده اید، احتمالا گرفتار آنفلوانزا هستید، نه سرماخوردگی. علایم آنفلوانزا مثل گلودرد، تب، سردرد، درد عضلانی، احتقان و سرفه، ناگهانی تر و شدیدتر از همین علایم در سرماخوردگی است. سرماخوردگی معمولا با احساس گرفتگی و آبریزش بینی شروع می شود. علایم آنفلوانزا معمولا در مدت ۲ تا ۵ روز بهتر می شود ولی احساس بیماری گاهی تا یک هفته و بیشتر طول می کشد. سرماخوردگی آهسته می آید و بعد از حدود یک هفته علایم بهبود نسبی می یابند.

 

● آنفلوانزا واکسن هم دارد

 

واکسن ها از ویروس های بی ضرر آنفلوانزا ساخته شده اند که به بدن در شناسایی و مبارزه با ویروس های واقعی کمک می کنند. واکسن در شیرخواران بزرگ تر از ۶ ماه، زنان باردار، افراد با سن بالاتر از ۵۰ سال و افراد مبتلا به بیماری های مزمن یا مصرف کنندگان داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی نقش مهمی دارد.

 

● تب آنفلوآنزا شدیدتر است

 

برخی از افراد مبتلا به سرماخوردگی، ممکن است دچار تب خفیفی نیز شوند ولی بیشتر مواقع سرماخوردگی منجر به تب نمی شود. البته احتمال بروز تب در کودکان سرماخورده بیشتر از بزرگسالان است. تب ۳۸ درجه سانتی گراد یا بیشتر معمولا در کسانی که به آنفلوانزا دچار شده اند، اتفاق می افتد و حتما باید به پزشک مراجعه کنند.

مطالب مشابه را ببینید!