مجله تاپ‌ناز‌

بیماری هایی که خانم ها از مادرشان به ارث می برند

بیماری هایی که خانم ها از مادرشان به ارث می برند

بیماری هایی که خانم ها از مادر خود به ارث می برند!

ژنتیک هم یکی از عوامل مهم در وضعیت سلامتی است، پس با بررسی کردن وضعیت جسمانی مادر خود می توانید نشانه هایی از وضعیت سلامت بدن خود در آینده را بدانید، به ویزه در مورد بیماری هایی که بیشتر میان خانم ها شایع است. در این مطلب 11 نکته در مورد وضعیت سلامتی مادرتان را که بر روی سلامتی شما هم تاثیر دارد را بررسی می کنیم.

 

۱- استخوان بندی ضعیف

بیماری پوکسی استخوان بین خانمها نسبت به مردان شایع تر است. شواهدی وجود دارد که اگر مادر شما به پوکی استخوان مبتلا باشد، خطر ابتلای شما به این بیماری در شما بالا می رود. در اغلب موارد این مساله ناشی از ژنتیک ساختار بدنی و کم بودن وزن بدن می باشد. سابقه شکستگی مفصل ران در پدر و مادر هم در پوکی استخوان شما نقش دارد.

می توانید با مصرف مود غذایی حاوی کلسیم و ویتامین دی این خطر را کاهش دهید.

۲-چین و چروک های پوست

طبق تحقیقات روند پیر شدن در مردان و زنان بسته به هورمون هایشان متفاوت است. سن شروع فرآیند کاهش تولید کلاژن در بدن مادر شما (در واقع سنی که پوست شما چروک می شود) و الگوهای این کاهش تولید به شما هم به ارث می رسد، مثلا اینکه نخستین چین و چروک ها دور لب و یا دور چشم های مادر شما ظاهر می شوند، به علاوه شما نوع و جنس پوست خود را از پدر و یا مادر به ارث می برید و این مساله در احتمال آسیب های پوستی ناشی از نور خورشید و ابتلا به سرطان پوست هم تاثیر می گذارد.

برای جلوگیری از این مشکل باید هر روز کرم ضد آفتاب بزنید و از سرم های ضد پیری حاوی رتینول، ویتامین سی، فرولیک اسید و ویتامین ای استفاده کنید.

۳- سلامت روان

زنان خیلی بیشتر از مردان به افسردگی مبتلا می شوند که می تواند به دلیل تغییرات هورمونی بدن و واکنش آن ها به ضربات روحیی و اضطراب باشد و افسردگی زنان خیلی بیشتر و طلوانی تر از مردان می باشد.

زنان ۲ برابر بیشتر از مردان به افسردگی مبتلا می شوند که احتمالا دلیل آن تغییرات هورمونی زنان و واکنش آن ها به ضربات روحی و اضطراب است، یعنی افسردگی در زنان اغلب بیشتر و طولانی تر از مردان است. به علاوه ، برخی جهش های ژنتیکی مرتبط با افسردگی تنها در زنان رخ می دهد. بنابراین اگر مادر شما دچار افسردگی است، باید مراقب نشانه های این بیماری در خودتان باشید و در صورت لزوم برای درمان آن اقدام کنید.

با آگاهی از سابقه ی بیماری های روحی در خانواده ی خود می توانید نگرشی کنش گرایانه نسبت به سلامت روحی خود داشته باشید.

۴- بیماری های چشمی

تحتمال ابتلا به بیماری چشمی مانند آب سیاه و نقص بینایی یا نابینایی ناشی از این بیماری های در خانمها بیشتر است. از طرفی خانم ها به دلیل یائسگی، احتمال ابتلا به سندروم خشکی چشم در آنها بیشتر است. این سندروم با آب سیاه همراه می شود.

آب سیاه یکی از بیماری های ژنتیکی نیز می باشد. اگر مادر و یا حتی پدر شما به این بیمار مبتلا است، این مساله را با چشم پزشک خود در میان بگذارید و مرتبا به معاینه بروید. اگر مادر شما آب سیاه و تباهی لکه زرد (نوعی بیماری چشمی) مبتلا باشد، خطر ابتلا به این بیماری ها در شما بالتر می رود. بر طبق تحقیقات، پرهیز از مصرف سیگار، خطر ابتلا به این بیماری چشمی را کمتر می کند.

۵- میگرن

زنان نسبت به مردان بیش از 3 برابر دچار میگرن می شوند که آن هم می تواند به دلیل تغییرات هورمونی باشد.  طبق تحقیقات، ۷۰ تا ۸۰ درصد افرادی که از میگرن رنج می برند خویشاوندی دارند که او هم مبتلا به میگرن است. سابقه ی خانوادگی برای میگرن یکی از ریسک فاکتورهای اصلی در ابتلا به این بیماری است. بنابراین اگر مادر شما دچار میگرن است، احتمال ابتلا به این بیماری در شما بیشتر است. تحقیقات صورت گرفته در مورد نقش ژنتیک در این بیماری بیان می کند این مسأله با چگونگی عملکرد عروق خونی در مغز مرتبط است.

با ورزش منظم، خواب کافی، مدیریت اضطراب و پرهیز از کافئین و دیگر مواد غذایی محرک میگرن، خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهید.

۶- آلزایمر
نزدیک به دو سوم مبتلایان آلزایمر زنان هستند. علت دقیق این مسأله هنوز مشخص نیست اما تحقیقات حاکی از نقش ژنتیک در این بیماری است و ژن هایی شناسایی شده اند که خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهند. اگر پدر یا مادر شما دچار جهش ژنتیکی آلزایمر زودهنگام (که در دهه ی سی تا میانه ی دهه ی شصت رخ می دهد) باشد، احتمال به ارث بردن این بیماری در شما پنجاه پنجاه است و اگر به ارث برده باشید، احتمال رشد این بیماری در شما زیاد است.

اگر مادر شما دچار آلزایمر یا زوال عقل است، خطر ابتلا به این بیماری ها را با ورزش، رژیم های غذایی مناسب قلب، حفظ روابط اجتماعی و فعالیت های ذهنی کاهش دهید.

۷- وزن، فرم بدن و میزان تناسب اندام
اگرچه وزن و فرم بدن مادر در ویژگی های بدنی فرزندان او نقش دارد اما به طور قطع تنها عامل تأثیرگذار در این مسأله نیست. در بسیاری از موارد، فرزندان تحت تأثیر سبک زندگی مادر در خصوص عادت های غذایی و ورزش کردن قرار می گیرند. بنابراین اگر با همان عادت غذایی مادرتان بزرگ شدید، تعجبی ندارد که اندامی مثل او داشته باشید. به همین ترتیب، بخشی از میزان تناسب اندام در اثر عوامل ژنتیکی و بخشی دیگر از آن ناشی از سبک زندگی است. ژنتیک نقش مهمی در ساختار عضلانی بدن دارد.

با این حال اگر مادر شما دچار چاقی است، با یک رژیم غذایی سالم و انجام ورزش می توانید سرنوشت خود را تغییر دهید.

۸- بیماری قلبی و دیابت
شواهدی قوی وجود دارد که اگر مادرتان دچار بیماری قلبی، دیابت نوع ۲ یا سکته باشد، خطر ابتلا به این بیماری ها در شما بیشتر است. هر چه سن ابتلا به این بیماری ها در مادر کمتر باشد، این خطر در فرزندان بالاتر است. با این حال، نقش فاکتورهای سبک زندگی را نباید فراموش کرد. برای مثال، اگر مادر شما در سن ۵۰ سالگی دچار حمله ی قلبی شود اما ۱۴۰ کیلوگرم وزن داشته باشد، هرگز ورزش نکرده باشد و سیگار بکید، این مسأله کاملا ناشی از سبک زندگی او است.

با این حال، اگر مادر (یا پدر) شما دچار بیماری قلبی زودهنگام است برای انجام معاینه به یک متخصص قلب مراجعه کنید.

بیماری هایی که خانم ها از مادرشان به ارث می برند

۹- بارداری و قدرت باروری
خطر ابتلا به دیابت بارداری در زنانی که سابقه ی بیماری دیابت در خانواده ی آن ها وجود دارد، بیشتر است. به علاوه، مسمومیت بارداری بیشتر در میان زنانی شایع است که فشار خون بالایی دارند و این ویژگی هم از طریق ژنتیک منتقل می شود. طبق تحقیقات، ویار هم مسأله ای ژنتیکی است. بسیاری از عوامل ناباروری و سقط جنین ریشه ی ژنتیکی ندارند اما ممکن است برخی از این عوامل ژنتیکی باشند.

خطر ابتلا به بیماری آندومتریوز (رشد بافت داخلی رحم در جایی بیرون از رحم) در زنانی که اقوام درجه یک آن ها مبتلا به این بیماری هستند بیشتر است. در موارد نادر، زنانی که دچار سقط جنین مکرر هستند، یک مشکل کروموزومی ژنتیکی دارند که احتمال سقط جنین را بیشتر می کند. آزمایش ژنتیک می تواند این مشکل را نشان دهد.

۱۰- افسردگی بعد از زایمان
طبق تحقیقات، ژنتیک در افسردگی بعد از زایمان نقش دارد و این مسأله هم مانند دیگر مشکلات روانی می تواند از طریق مادر به ارث برسد. اگر مادر یا عضو دیگری از خانواده ی شما مثل خواهر یا خاله، افسردگی بعد از زایمان را تجربه کرده باشد، خطر بروز این مشکل در شما بیشتر است.

۱۱- سرطان های سینه و تخمدان
اگر در خانواده ی شما در چندین مورد سابقه ی ابتلا به سرطان سینه یا تخمدان وجود دارد، اگر سرطان سینه در سنین پایین رخ داده یا اگر همان عضو خانواده مبتلا به هر دوی این سرطان ها شده، احتمال دارد زمینه ی ژنتیکی این سرطان ها را داشته باشید. اگر مادر یا یکی از زنان خانواده ی شما مبتلا به یکی از این سرطان ها است، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید و یک آزمایش ژنتیک انجام دهید.

۱۲- یائسگی

شروع سن یائسگی مادر می تواند تا حدودی سن شروع یائسگی در شما را مشخص کند. اگر مادر شما پیش از موعد دچار یائسگی شود، باید این مساله را با پزشک خود در میان بگذارید. عوامل زیادی در یائسگی زودهنگام (قبل از 40 سالگی) نقش دارند که بعضی از این عوامل ژنتیکی هستند، مانند زنانی که به سندروم ایکس شکننده مبتلا هستند. ایکس شکننده یک جهش ژنتیکی مرتبط با کروموزوم ایکس است و این مسأله محرک اضطراب، بیش فعالی و ناتوانی ذهنی است.

 

مطالب مشابه را ببینید!