روش های تأثیر گذار افزایش قد
عمده رشد قد در آقایان تا پایان سن بیست و پنج سالگی و در خانمها تا پایان هـجــده سالگی است ولی با این وجود امکان افزایش قد در همه افراد تا پایان عمر وجود دارد. مهمترین عامل افزایش قد غده هیپوفیز است که در زیر مغز قرار دارد و با ترشح هورمون رشد باعث افزایش طول و عرض استخوانها می شود.
روش های افزایش قد عبارتند از :
1- خواب منظم و کافی : حدود 50% هورمون رشد مورد نیاز روزانه بدن ما زمانی ترشح می شود که وارد بخش عمیق خواب شده باشیم و این اتفاق نمی افتد مگر اینکه اولا ساعات خواب شبانه ما تقریبا طبق یک روال معین باشد و نیز اینکه شب ها سعی کنیم زودتر بخوابیم.
2- ورزش : ورزش بعد از خواب کافی و منظم حرف اول را برای افزایش قد می زند. در حین ورزش هورمونهای رشد شروع به ترشح می کنند و به دنبال آن قد ما نیز افزایش پیدا می کند. بهترین زمان برای ورزش هر روز صبح قبل از صرف صبحانه است. حدود پانزده دقیقه ورزش صبحگاهی برای این منظور توصیه می شود.
3- شیر : بعد از ورزش و قبل از صرف صبحانه مصرف یک یا دو لیوان شــیـر بسیار مفید و موثر است و در کنار ورزش علاوه بر افزایش قد باعث استحکام استخوان ها نیز می شود.
4- تزریق هورمون رشد : گاهی ترشح ناکافی غده هیپوفیز سبب عدم رشد کافی و کوتاهی قد می شود و در این مواقع می بایست هورمون رشد به شخص بیمار تزریق شود. البته تزریق هورمون رشد در برخی افراد ایجاد عوارض خطرناک می کند و به همین دلیل می بایست این کار زیر نظر مستقیم پزشک متخصص انجام شود.
5- عدم انجام عـادات غلط : مصرف داروهای نیرو زا قبل از سن بـلـوغ ، مصرف انواع چیپس و پفک ها ، نوشیدن نوشابه های گازدار ، کشیدن سیگار ، مصرف کم غذاهای حاوی کلسیم ، مصرف زیاد نمک و غذاهای شور ، کم تحرکی ، خواب ناکافی ، زندگی در محیط های ناآرام و داشتن استرس های دائمی به هر دلیل ، مصرف الکل ( اتانول ) به هر دلیل. تمام این عوامل سبب پوکی استخوان و کوتاهی قد می شوند.
6- در جو دوسر و تخم کدو مقداری هورمون رشد وجود دارد و مصرف آنها می تواند به افزایش قد کمک نماید.
7- جراحی : گاهی در صورت نیاز از روش جراحی نیز برای افزایش قد استفاده می شود.
8- ماساژ : ماساژ کف پا بخصوص انگشت شست پا روشی ساده و جالب برای افزایش قد است. این کار سبب افزایش بیشتر هورمون رشد و در نتیجه افزایش قد می شود.
تراکم و استحکام استخوان در افراد بعد از سن 30 سالگی به مرور زمان کم می شود و بهترین روش برای جلوگیری از آن ورزش منظم و مصرف غذاهای حاوی کلسیم مانند شـیـر ، ماست ، آب پرتقال ، سرشیر ، کنسرو ماهی و پنیر می باشد.