12 روش از بین بردن کک و مک + چگونه از شر کک و مک راحت شویم؟
از بین بردن کک و مک های صورت
کک و مک نقاط صاف و گردی و کوچکی هستند که بدون نظم خاصی بر روی پوست ایجاد و پخش می شوند مخصوصا پس از تماس مکرر با تابش خورشید در سطح صورت مخصوصا گونه ها و بینی مشاهده می شود در افرادی با پوست سفید و روشن. رنگ کک و مک ها متفاوت است آنها ممکن است قرمز، زرد، برنزه، قهوه ای روشن و یا سیاه باشند. اما همیشه از رنگ پوست اطراف خود تیره ترند چرا که آنها در نتیجه باقیماندن رنگدانه های تیره به نام ملانین ایجاد می گردند.
انوع کک و مک:
کک و مک ها دو گونه اساسی دارند با اسمهای تقریبا عجیب: Ephelides وLentigine
Ephelides-1:
لکه هایی صاف و بدون برجستگی به رنگ قرمز یا قهوه ای روشن و نوعا در طی ماههای آفتابی ظاهر و در زمستان ناپدید ویا کمرنگ تر می شوند و بیشتر در افرادی با پوستهای روشن و در خانواده هایی با زمینه ارثی دیده می شود.استفاده مرتب از کرمهای ضدآفتاب در زمانی که در معرض تابش آفتاب هستید به جلوگیری از ظهور این نوع کک و مک کمک فراوانی می کند.
Lentigines -2 :
در کودکان ممکن است لکه های برنزه کوچک، قهوه ای و یا سیاه که از نوعephelides تیره هستند ایجاد شوند و در فصل زمستان هم ناپدید نمی شوند. هیچ ربطی به بالا رفتن سن و پیری ندارند و بیشتر در افرادی با آمادگی های ژنتیکی ظاهر می شوند. البته اصطلاح لکه های کبدی کاملا اشتباه است چرا که هیچگونه ارتباطی بین این لکه ها و کبد وجود ندارد و عموما در افراد پیرتری که بدون استفاده از کرمهای ضدآفتاب در معرض تابش خورشید قرار می گیرند بیشتر ظاهر میشوند.
کک و مک چگونه افزایش می یابند؟
نور خورشید و تابشهای برنزه کننده اشعه(UV) ماوراءبنفش را منتشر می کنند. پس از این که شما در معرض تابش نور خورشید قرار گرفتید پوست شما ضخیم شده و رنگدانه ملانین در سلولهای تولید کننده رنگ (ملانولیت ها) به حداکثر میزان خود شروع به تولید رنگ می کنند. افراد با پوست تیره نسبتا از افراد روشن و بور نسبت به تابش خورشید حساس هستند.
البته افراد با پوست تیره کاملا هم در برابر اثرات خورشید مقاوم نیستند و حتی می توانند با تماس های طولانی آفتاب سوخته هم شوند. قطع نظر از رنگ پوست، کک و مک نتیجه توزیع ناموزون و نامتوازن رنگدانه ملانین در پوست می باشد. کک و مک چیزی نیست جز ته نشین شدن نامتعارف ملانین در یک نقطه از پوست.
چطور می توان از بروز کک و مک پیشگیری کرد؟
مطمئنا پیشگیری از کک و مک بهتر از ایجاد و سپس نیاز به درمان آن است.بنابراین هر کس آمادگی ژنتیکی برای ایجاد کک و مک را دارد باید حتما از کرم های ضد آفتاب استفاده نماید و حدالامکان زمان قرارگرفتن در معرض تابش اشعه های خورشید را بکاهد به ۲ دلیل: یکی کم کردن تمایل پوست در ایجاد کک و مک و دیگری که خیلی با اهمیت تر می باشد کاستن خطر ابتلا به سرطان پوست.
کک و مک چطور درمان می شود؟
جهت درمان کک و مک هایی که از قبل روی پوست ایجاد شده اند چند راه مطمئن و موثر وجود دارد:
۱- استفاده از کرمهای سفیدکننده و ضد لک سیر :ارزان ترین راه و راحتترین راه برای رفع این عارضه می باشد و با چند بار استفاده از این کرم میتواند مشکل خود را حل نماید
۲- درمان داروئی : کرم ترتینوئین وکرمهای ahaویا حتی هیدروکینون وحتی می توانید بعا از میکرودرمابرژن مصرف شود که تاثیری داروها را چندین برابر بیشتر می کند .
۳- درمان به روش پیلینگ : پیلینگ بادارو هائی مانند TCA، گلسیولیک اسید و… می تواند در بعضی موارد لک ومک ها را از بین ببرد .
۴– کرایو : یک نوع انجماد ملایم و خفیف با نیتروژن مایع که می تواند برای درمان کک و مک استفاده شود.
۵- درمان لیزری: چند نوع لیزر، مخصوصا لیزرهایی IPL وQ- switched می توانند کک و مک ها را بطور موثر و مطمئن روشن تر و یا از بین ببرند. این روش نیز مانند روش انجماد یک روش ساده و مطمئن با درصد موفقیت بالا و کمترین درصد ریسک در ایجاد زخم می باشد.در بیمارانی که نوع پوست تیره دارند لیزر باید با احتیاط انجام شود زیرا امکان هیپرپیگمانتاسیون ویا تیره تر شدن محل لیزر وجود دارد وایت تغییر رنگ ممکن است ماه ها باقی بماند .
این مشکل پوستی یک بیماری ژنتیکی و در افراد سفیدپوست با چشمهای روشن و موهای طلایی متمایل به مشکی شایع است. یعنی دهه سوم زندگی به بعد همچنان ادامه مییابد، این بیماری ژنتیکی و مربوط به سلولهای رنگی پوست است بنابراین هیچ درمان قطعیای ندارد…
تمام روشهای درمانی و داروهایی که شرکت های دارویی- بهداشتی تبلیغ میکنند، فقط لکهها را کمرنگتر میکنند و هیچکدام خاصیت درمان قطعی ندارند.
کشورهای اروپایی و آمریکا که در نژاد آنها ککومک شیوع زیادی دارد، بسیار خوب توانستهاند این مشکل را بپذیرند و بههیچوجه آن را بیماری تلقی نمیکنند و بیدلیل هم به دنبال درمانهای متعدد نمیروند اما در ایران بیشتر خانمهایی که پوستشان ککومک دارد. به توصیههای متخصصان پوست عمل نمیکنند و برای درمان، به سراغ محصولات آرایشی-بهداشتی تبلیغشده میروند.
تنها توصیه ما این است که برای کمرنگتر شدن لکها و پیشگیری از پررنگتر شدن آنها، از پوست خود در برابر آفتاب محافظت کنید.
در ساعتهای ۱۰صبح تا ۴عصر حتیالمقدور در محیط بیرون و مقابل آفتاب نمانید و هر ۳ساعت کرم ضدآفتاب باSPF بالای ۳۰را به صورت بمالید.
در استخر، کوه و دریا و بهخصوص اگر برای شنا به استخرهای روباز میروید، ضدآفتاب را فراموش نکنید. پوشیدن دستکش و استفاده از کلاه لبهدار هم الزامی است. بعضیها عادت دارند کرم زینکاکساید را به جای ضد آفتاب به کار ببرند که اشتباه است، چون پوشش کامل و خوبی ندارد و هدف ما را از استفاده آن تامین نمیکند. در ضمن پوست را سفید و از منظر زیبایی نامطلوب میکند. خواص درمانی هم که ندارد و فقط یک محافظ در برابر آفتاب است و بس.
نکته دیگر اینکه اگر مراقبت پوست در برابر آفتاب کامل ومناسب نباشد هزینه کردن برای خرید کرمهای لکهبر که پوست را مقطعی روشن یا انجام لیزر خاص که لکها را کمرنگ میکند، بیفایده و مقطعی است، چون مشکل ککومک ژنتیکی و درونی است و باتماس با آفتاب دوباره برگشت میکند .
7 روش برای از بین بردن همیشگی کک و مک
در ادامه 7 روش دیگر برای از بین بردن کک و مک را به شما معرفی می کنیم.
۱. کرم ضدآفتاب
کرم ضدآفتاب نمیتواند لکههایی را که از قبل روی صورت بهوجود آمده از بین ببرد، اما از پدیدارشدن لکههای جدید جلوگیری میکند. متخصصان توصیه میکنند که باید در تمامی طول سال، حتی روزهای ابری نیز از کرم ضدآفتاب مناسب پوستمان استفاده کنیم.
هنگام استفاده از کرم ضدآفتاب نکات زیر را بهخاطر بسپارید:
- کرم ضدآفتاب باید SPF 30 یا بالاتر باشد.
- حداقل ۱۵ دقیقه قبل از خارجشدن از خانه، روی پوست تمیز خود کرم ضدآفتاب بزنید.
- هر دو ساعت یکبار باید کرم ضدآفتاب را تمدید کنید. تمدید کرم ضدآفتاب پس از شنا و عرق شدید اهمیت بالایی دارد.
۲. روشهای درمانی با استفاده از لیزر
در لیزردرمانی از پالسهای متمرکز و فشردهی نور لیزر استفاده میشود که نواحی آسیبدیدهی پوست را هدف قرار میدهد. لیزر انواع مختلفی دارد. بنابر تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۵ انجام شده، لیزر ۱۰۶۴ Q-Switched Nd YAG در درمان کک و مک مؤثرتر و کارآمدتر است. نتایج تحقیقات نشان میدهد که درمان ۶۲ نفر که با استفاده از این لیزر انجام شده، تأثیری بیش از ۵۰ درصد داشته است.
روشهای درمانی با استفاده از لیزر امن و بیخطر هستند. خطر زخمیشدن در این روش بسیار اندک است، البته احتمال وقوع برخی عوارض جانبی وجود دارد:
- خارش
- تورم
- قرمزی
- خشکی
- پوستانداختن
- عفونت
- تغییر رنگ پوست
اگر سابقهی تبخال دارید، بهتر است قبل از لیزردرمانی از داروهای ضدویروس استفاده کنید. اشعهی لیزر میتواند ویروس تبخال پیرامون دهان را فعال کند. قبل از درمان احتمالا باید از برخی داروها و کرمها استفاده کنید. مصرف برخی داروها نیز احتمالا متوقف میشود. بنابراین به پزشک خود بگویید که از چه داروها و کرمهایی استفاده میکنید.دو هفته پس از لیزردرمانی میتوانید به روال عادی زندگی خود برگردید. البته در برخی مواقع باید درمان خود را در چندین جلسه تکرار کنید تا کاملا به نتیجهی مطلوب برسید.
۳. کرایوسرجری
در کرایوسرجری با استفاده از سرمای شدید نیتروژن مایع، سلولهای پوستی آسیبدیده و غیرعادی را فریز میکنند یا از بین میبرند. این روش نیز بسیار امن است و به بیهوشی نیاز ندارد. البته احتمال بروز برخی عوارض جانبی ازجمله هیپوپیگمنتیشن (ازدستدادن رنگدانه)، خونریزی و تاول وجود دارد. کرایوسرجری بهندرت باعث ایجاد زخم میشود.
۴. کرم محوکنندهی موضعی
برخی کرمهای محوکننده یا سفیدکننده تنها با تجویز پزشک بهفروش میرسند؛ البته مدلهایی که به دستور پزشک نیاز ندارند نیز وجود دارند. بسیاری از کرمهای محوکننده حاوی هیدروکینون هستند. این ترکیب میتواند روند تولید ملانین را متوقف و نواحی تیرهی پوست را روشن کند.
استفاده از کرمهایی که حاوی هیدروکینون هستند احتمالا با علائم زیر همراه هستند:
- التهاب
- خشکی
- سوزش
- تاول
- تغییر رنگ پوست
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در سال ۱۹۸۲ اعلام کرد محصولات سفیدکنندهای که حاوی ۲ درصد هیدروکینون هستند، بیخطر بوده و تأثیر بهتری دارند. مطالعات دیگر در سال ۲۰۰۶ نشان داد که هیدروکینون میتواند برای موشهای آزمایشگاهی سرطانزا باشد و احتمال تیرهشدن رنگ پوست و تغییر شکل نیز وجود دارد. بههمیندلیل FDA تصمیم گرفت که تحقیقات خود دربارهی هیدروکینون را ادامه دهد. البته تا انتشار نتیجهی تحقیقات، محصولات حاوی این ترکیب در بازار بهفروش میرسند.
۵. کرم رتینوئید موضعی
کرمهای رتینوئید یکی از ترکیبات ویتامین A هستند و برای درمان کک و مک و سایر آسیبهای پوستی ناشی از آفتاب استفاده میشوند. بنابر بررسیهای انجامشده در سال ۲۰۱۴، رتینوئید با جذب اشعهی فرابنفش B، از پوست در برابر نور محافظت میکند. بههمیندلیل از بروز کک و مک جدید جلوگیری میکند.
از عوارض جانبی این کرمها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرمزی
- خشکی
- سوزش پوست
- پوستانداختن
- حساسیت
۶. پیل شیمیایی
در این روش با استفاده از مواد شیمیایی، نواحی آسیبدیدهی پوست را تراشیده و لایهبرداری میکنند. برای درمان کک و مک از گلیکولیک اسید یا اسید ترشكلراكتيك برای لایهبرداری استفاده میشود که میتواند تا لایههای میانی پوست نفوذ کند. پس از حذف پوست آسیبدیده، پوست جدید جای آن را میگیرد.
این روش نیز عوارض موقتی زیر را بههمراه دارد:
- ایجاد زخمهایی شبیه گزیدگی
- پوستانداختن
- قرمزی
- سوزش
- خشکی شدید
- تورم
دوران نقاهت برای این روش درمان دو هفته است. شستن روزانهی پوست با صابون و پمادهای موضعی از دستورهای درمانی این دوره است. در دوران نقاهت باید از داروهای ضدویروس استفاده کنید و تا حد امکان از آفتاب فاصله بگیرید.
۷. درمانهای طبیعی
روشهای درمانی طبیعی نیز وجود دارند که میتوانند در درمان کک و مک مؤثر باشند. البته این موارد هنوز ازلحاظ علمی ثابت نشدهاند. بااینحال استفاده از این روشها بههیچعنوان خطرناک نیست.
برخی درمانهای طبیعی عبارتاند از:
آبلیمو: آبِ لیمو را گرفته و آن را با پنبه روی صورت بمالید. پس از آن حتما صورت خود را بشویید. گفته میشود که آبلیمو باعث روشنشدن رنگ پوست میشود.
عسل: عسل را با نمک مخلوط کنید تا یک اسکراب یا لایهبردار طبیعی درست کنید. عسل نیز به روشنکردن رنگدانهها کمک میکند.
آبدوغ: آبدوغ همان مایعی است که پس از کرهگرفتن باقی میماند. این مایع را مستقیما روی پوست بمالید و پس از ۱۰ دقیقه صورت خود را با آب گرم بشویید. میتوانید از ترکیب آبدوغ با جوپرک نوعی ماسک طبیعی درست کنید. آبدوغ حاوی اسید لاکتیک است که میتواند به روشنشدن رنگ کک و مک کمک کند.
خامهی ترش: خامهی ترش را مستقیما روی پوست تمیز بمالید و پس از چند دقیقه صورت خود را بشویید. خامهی ترش نیز همانند آبدوغ حاوی اسید لاکتیک است.
ماست: ماست را مستقیما روی صورت بمالید و چند دقیقه منتظر بمانید. اسید لاکتیک موجود در ماست نیز به روشنشدن رنگ کک و مک کمک میکند.
پیاز: پیاز را روی پوست بمالید و پس از چند دقیقه آن را بشویید. پیاز میتواند مثل یک لایهبردار لکههای قهوهای کک و مک را کمرنگ کند.
در صورت استفاده از این روشها و احساس سوزش در پوست، درمان طبیعی خود را متوقف کنید.