آیا مشکل لکنت زبان درمان پذیر است؟
مشکل لکنت زبان و درمان آن
لکنت نوعی اختلال گفتار است که مشکلاتی را در برقراری ارتباط با سرعت مناسب و بهطور پیوسته و روان ایجاد میکند. چهار علامت اولیه در تشخیص لکنت وجود دارد که تکرار کل کلمه یا تکرار اولین حرف کلمه، کشیدن حروف و هرگونه قفل کردن روی حروف، علائم اولیه تشخیص لکنت هستند که به محض مشاهده هر یک از آنها، باید کودک را در اسرع وقت مورد مشاوره کارشناسان و متخصصان گفتاردرمانی قرار داد.
لکنت زبان چیست؟
برای شیوا و روان صحبت کردن، گذرگاههای عصبی مختلف در مغز کودکان باید رشد کنند و با سرعت و دقت فراوان با هم در تعامل باشند. لکنت زبان نشان میدهد که این تعامل به خوبی صورت نمیگیرد. از آنجا که درمان لکنت زبان با رشد کودک و افزایش سن سخت و سختتر میشود، پیگیری این اختلال در دوران کودکی اهمیت دارد. لکنت زبان در برخی موارد ریشه در مسائل ژنتیکی دارد. در موارد نادر نیز در بزرگسالی سراغ افراد میآید که اغلب سکته و آسیبهای مغزی موجب بروز این اختلال است. از دلایل دیگر لکنت زبان میتوان به ضربات وارد شده به سر، فشارهای احساسی و عصبی اشاره کرد. افراد مبتلا به لکنت زبان به هیچوجه از نظر هوش و استعداد با دیگر افراد تفاوت ندارند.
نوع دیگر لکنت زبانی است که نتیجه ضربات وارد شده به مغز یا سکتههای مغزی در بزرگسالی است که گاهی به علت مصرف بعضی داروها رخ میدهد. در برخی موارد فشارهای عاطفی و احساسی نیز موجب بروز لکنت زبان میشود. لکنت زبان هم در دختران و هم در پسران رخ میدهد، اما آسیبپذیری مغز در پسران آنها را بیشتر در معرض ابتلاء به این اختلال قرار میدهد. ژنها نیز نقش موثری در بروز لکنت زبان دارند و دو – سوم افراد مبتلا به این عارضه دارای سابقه خانوادگی هستند.
لکنت و مشکلات ناشی از آن
ابوالفضل 10ساله به دلیل حملات صرع قدرت تکلمش را از دست داده است. او در بیان کلام و اصوات با مشکل روبهروست و فقط مادرش متوجه جملات فرزندش میشود. مادرش درباره وضعیت او میگوید: ابوالفضل از کودکی به دلیل حملات صرع تکلمش مشکل داشت، اما هر حمله صرع میزان قدرت تکلم او را کاهش میدهد. او میافزاید: تاکنون جلسات متعدد برای گفتاردرمانی او برگزار شده و امیدوارم بتواند همچون دیگر نوجوانان همسن و سالش صحبت کند. به گفته او، ابوالفضل در این سن از اینکه نمیتواند به سهولت صحبت کند ناراحت است و این مشکل در روحیهاش تاثیر گذاشته و او را منزوی کرده است. در این حین کودک انگار از مادرش درخواستی دارد که کل جملاتش در یک کلمه با صوت بلند و گوشخراش خلاصه میشود.
گفتار درمانی تحت پوشش بیمهها قرار گیرد
میلاد در چهار سالگی به دلیل تصادف و هراس ناشی از آن تکلمش به لکنت افتاده است. او هم اکنون 15ساله است. میلاد از آن حادثه به بعد دیگر در ادای کلمات مکث دارد. در اغلب موارد این نوع صحبت کردن او مخاطب را میآزارد و در مدرسه دیگر دانشآموزان ادای او را درآورده و مسخرهاش میکنند. میلاد درباه لکنت زبانش به خبرنگار «آرمان» میگوید: پسرخالهام هم لکنت زبان دارد. این مساله مرا آزار نمیدهد، چون میدانم در آینده درمان میشوم.
خانوادهها در درمان لکنت حساس باشند
یک گفتار درمان درباره لکنت زبان و چگونگی درمان آن به خبرنگار «آرمان» میگوید: در درمان لکنت زبان باید موضوعات روانشناختی را مدنظر قرار داد. نکته دیگر اینکه لکنت در هر سنی که اتفاق بیفتد فرد باید برای درمان به گفتاردرمان مراجعه کرده تا در اسرع وقت آن را درمان کند. رامین محسنی میافزاید: لکنت در سنین کودکی به دو شکل بروز میکند: گاهی اوقات درمان آن فقط شامل مشاوره به خانوادهها میشود، در این اقدام والدین باید به برخی فعالیتها توجه داشته باشند.