کبد سمی | دلیل سمی شدن کبد چیست و چطور درمان می شود؟
کبد یکی از مهمترین و حیاتی ترین اعضای بدن است که در صورت اختلال در آن، تمام بدن خیلی سریع تحت تاثیر قرار می گیرد. وظیفه اصلی کبد این است که انواع سموم و آلودگی را از خون جمع آوری می کنید و از راه مدفوع و ادرار دفع می کند و همچنین از طریق تجزیه مواد غذایی می تواند انرژی بدن را تامین کند.
کبد سمی باید خیلی سریع درمان شود و اگر درمان نشود می تواند زخم های دائمی و سیروز کبدی ایجاد کند و در نهایت هم منجر به نارسایی کبد و در نهایت مرگ می شود.
هنگامی که کبد نتواند به خوبی فعالیت کند، نشانه هایی در بدن ظاهر می شود که در این مطلب تمام این علائم و کبد سمی را بررسی می کنیم.
دلالیل سمی شدن کبد
- ابتلا به بیماری های کبد مانند کبد چرب، سیروز، کبد چرب غیر الکلی و هپاتیت
- زیاده روی در مصرف الکل
- مصرف همزمان داروها و مکمل های دارویی با نوشیدنی های الکلی
- شغل هایی که با مواد شیمایی صنعتی و سمی در ارتباط هستند
- خطر ابتلا به سمی شدن کبد در خانم ها بیش از آقایان است
- وجود جهش ژنی که روی عملکرد کبد تاثیر می گذارد
تشخیص کبد سمی چگونه است؟
برای تشخصی کبد سمی، آزمایش های مختلفی وجود دارد که شامل موارد زیر هستند :
سونوگرافی : در این روش امواج صوتی تصویر دقیقی از کبد فرد ایجاد می کند.
آزمایش خون : سطح آنزیم های کبدی می تواند نشان دهنده عملکرد کبد شما باشد.
سی تی اسکن : در این روش اشعه ایکس به کبد تابانده می شود و تصاویر رایانه ای ایجاد می شود که بر اساس سلامتی کبد تشخصی داده می شود.
بیوپسی کبد : در این روش پزشک نمونه ای از کبد شما را بر می دارد و زیر میکروسکوپ بررسی میی کند.
علائم و نشانه های سمی شدن کبد
بوی بد دهان
اگر مشکلی در بهداشت و دهان شما وجود ندارد ولی باز هم دچای بوی بد دهان می شوید این را باید بدانید که کبد شما سمی شده است.
نوشیدن الکل و رژیم غذایی بد و پرچرب می تواند باعث ابتلا به کبد چرب شود. کبد چرب باعث ایجاد اختلال در سم زدایی و پاک سازی کبد و در نهایت بوی بد دهان می شود.
آکنه و جوش صورت
ازدیاد سم در کبد، تعادل هورمونی بدن را مختل می کند و باعث آکنه و جوش صورت می شود.
عرق بیش از حد
کبد سمی برای اینکه بتواند به درستی فعالیت سم زدایی را انجام دهد، باید بیشتر فعالیت کند. در اثر کار بیش از حد، کبد داغ شده و برای اینکه خنک شود، گرما را به نقاط دیگر بدن منتقل کرده و باعث تولید بیش از حد عرق می شود.
ادرار نارنجی رنگ
اگر متوجه شدید که به تازگی سفیدی چشم ها زرد و ادار نارنجی رنگ شده، باید بدانید که این مشکل می تواند نشان دهنده ی تجمع سموم در کبد باشد.
نداشتن تمرکز و بی خوابی
متخصصان در آمریکا می گویند وجود سموم در کبد می تواند بر روی مغز هم اثر بگذارد و باعث مشکلات حافظه، عدم تمرکز کافی و بی خوابی شود.
اگر این شرایط به موقع درمان نشوند می توانند منجر به گیجی و سردرگمی ذهنی شوند.
بی اشتهایی مزمن
بی اشتهایی مزمن که با تهوع و استفراغ همراه است از علائم سمی بودن کبد هستند که در نهایت می توانند باعث لاغری و کاهش وزن شدید در افراد شوند.
درد در ناحیه کبد
یکی از مهم ترین وظایف کبد پاک سازی و سم زدایی بدن از آلودگی ها و چربی ها می باشد، اگر کبد نتواند به درستی کار کند در اثر تجمع سموم شما در قسمت بالایی سمت راست شکم خود احساس درد خواهید داشت.
احساس درد در قسمت بالایی سمت راست شکم نشان دهنده ی وجود سموم در کبد می باشد، درد کبد اول یک درد خفیفی است که با گذشت زمان شدید تر می شود.
ورم پا و مچ پا
اگر به دلیل تجمع بیش از حد سم در کبد، این عضو حیاتی بدن نتواند به درستی کار سم زدایی و پاک سازی را انجام دهد، فرد دچار پرفشاری وریدی باب می شود و به دلیل جمع شدن آب، پا ها و مچ پا ها ورم می کنند.
چاقی و افزایش وزن
اگر کبد نتواند به درستی سموم وارد شده به بدن (الکل، شیرین کننده های مصنوعی، چربی ها و داروهای خاص) را دفع کند، عملکرد هورمون ها دچار اختلال شده و فرد به دلیل افزایش چربی در سلول ها دچار چاقی و افزایش وزن می شود.
عدم عملکرد صحیح کبد باعث چاقی شکم و پهلو ها می شود.
آلرژی و حساسیت
کبد سالم خون را از تمام مواد مضر پاکسازی کرده و خطر ابتلا به آلرژی و حساسیت را کاهش می دهد.
در بیشتر موارد، آلرژی و حساسیت می تواند نشان دهنده ی عدم عملکرد درست کبد باشد. هنگامی که مواد زیادی وارد جریان خون می شوند، مغز آنها را به عنوان آلرژن شناخته و آنتی بادی ها و مواد شیمیایی مانند هیستامین ها را آزاد می کند که سبب واکنش های آلرژیک می شوند.
پوست و چشم زرد رنگ
هنگامی که چشم یا پوست فرد زرد رنگ می شود، علم پزشکی آن را به نام یرقان یا زردی می شناسد.
زردی خود بیماری نیست بلکه یک نشانه ای از نقص های احتمالی در کبد می باشد. بدن با تولید بیلی روبین باعث از بین رفتن گلبول های قرمز مرده در کبد می شود، حالا اگر کبد به درستی فعالیت نکند، در اثر تجمع بیلی روبین و گلبول های قرمز مرده، پوست و چشم زرد رنگ می شوند.
فراموش نکنید که زردی می تواند خطر ابتلا به سیروز کبدی را افزایش دهد پس بهتر است هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
خستگی مزمن
سندم خستگی مزمن به آنفلوانزا شباهت دارد و ممکن است در حدود 6 ماه فرد را درگیر کند و باید بدانید که مهمترین عامل این بیماری، سمی بودن کبد است.
کبد، تا حد زیادی با تبدیل گلوکز و گیلکوژن باعث تامین انرژی در بدن می شود. در بیماری های کبد، گلوکز به مقدار کافی تولید نمی شود و در نتیجه فرد دچا خستگی می شود.