مشاوره قبل از ازدواج چیست و چه اهمیتی دارد؟
مشاوره قبل از ازدواج می تواند به شما کمک کند که در آینده زندگی ایده آلی داشته باشید و زندگی زناشویی شما با مشکلات ساده دچار مشکل نشود.
اهمیت مشاوره ازدواج
در دورهٔ مدرن، با توجه به پیچیدگی روابط و حذف تدریجی ازدواجهای سنتی، روزبهروز نیاز به مشاوره ازدواج یا در واقع مشاوره پیش از ازدواج بیشتر احساس میشود. مشاوره ازدواج به دو صورت وجود دارد: مشاورههای آموزشی یا آموزش پیش از ازدواج. این آموزشها معمولاً به صورت گروهی انجام میپذیرد و نیاز نیست کسانی که در آن شرکت میکنند حتماً در دوران نامزدی به سر برند. مشاورهٔ پیش از ازدواج معمولاً به صورت دونفره و فقط در حضور هر دو طرف انجام میشود. در ادامه به تفصیل به هر دو روش مشاوره ازدواج میپردازیم. البته بعضی از مراکز مشاوره ازدواج هر دو این خدمات را در یک بسته ارائه میدهند.
مشاوره ازدواج: آموزش پیش از ازدواج
در مملکت ما خیلیها باور ندارند ازدواج هم نیاز به آموزش داشته باشد. آنها با غرور سرشان را بالا میگیرند و میگویند، همین طور که پدر و مادرمان با هم زندگی کردند ما هم با یک نفر دیگر زندگی میکنیم؛ اما مشکل دقیقا از همین جا شروع میشود. این که زندگی الان با زندگی پدر و مادرهایمان فرق کرده است. شاید اگر دورهٔ پدر و مادرهایمان هم سیستمی وجود داشت که به آنها مشاوره ازدواج و آموزشهای لازم پیش از ازدواج را میداد، بدشان نمیآمد آن را انجام دهند.
چه چیزی باید آموزش دیده شود؟
اما آیا واقعا آموزش پیش از ازدواج، همان یک ساعت سخنرانی است که برای مجوز عقد است و بعد از آزمایش خون در آن شلوغی ماستمالی میشود؟ مسلماً نه. تحقیقها نشان میدهد ششماه یا یکسال قبل از ازدواج بهترین موقع آموزش قبل از ازدواج است. در این کلاسها بهتر است فرد یاد بگیرد که:
۱. خودش را بشناسد
انسان تا خودش را نشناسد چه طور میتواند برای زندگیاش شریک بگیرد؟ به قول روانشناسها خودشناسی مقدمهٔ همهٔ مهارتهای زندگی است. البته خودشناسی حتماً به این معنا نیست که آدم ویژگیهای مثبت خودش را بشناسد. هم ویژگیهای منفی و هم ویژگیهای مثبت باید تأکید شود. مثلاً سرسختی روانشناختی، عزت نفس و توافقپذیری سه ویژگی مثبت هستند و فرد را به طرف ازدواجی موفق سوق میدهند. در مقابل مشکلات روانی مثل افسردگی، اضطراب یا وسواس نقاطی منفی هستند که آدم باید دربارهٔ خودش بداند و در حل آنها بکوشد؛ وگرنه زندگی مشترکش با مشکلاتی روبرو خواهد شد.
۲. از عادتهای غلط دست بکشد
در این کلاسها باید آموخت، از زندگی با والدین چیزهای خوب را بیرون کشید و عادتهای بد را کنار گذاشت. قرار است ما یک زندگی جدید با یک آدم جدید را تجربه کنیم و اشتباهات والدین هیچ کمکی به ما در حل مشکلاتمان نمیکنند؛ البته عادتهای غلط فقط از خانهٔ پدری نمیآیند. زندگی مجردی در خانهٔ پدری یا خوابگاه هم میتوانند عادتهای خیلی بدی به وجود بیاورند که میتوانند برای زندگی زیر یک سقف مشکلساز شوند. کلاسهای آموزش پیش از ازدواج باید روی این عادتهای غلط و رفعشان تأکید کند.
۳. انتظارات از زندگی زناشویی واقعبینانه شود
همان طور که در بخش اول هم توضیح داده شد، در آموزش پیش از ازدواج باید تفکرات قالبی دربارهٔ ازدواج کنار گذاشته و به فرد آموزش داده شود که نگاه واقعبینانهتری به زندگی زناشویی داشته باشد. متأسفانه بسیاری از ما دربارهٔ ازدواج افسانههایی در ذهن خودمان ساختهایم که کاملاً غلط هستند و باید آنها را اصلاح کرد. کسی که آموزش پیش از ازدواج را بر عهده دارد، درواقع سفیری است آگاه که از دنیای متاهلها آمده است و ما را از واقعیتهای آن سوی شب عروسی آگاه میکند.
۴. مهارتهای ارتباطی آموخته شود
مهارتهای زندگی، مخصوصاً مهارتهایی که بیشتر با زندگی دونفره در ارتباط است، مثلا مهارت گوشدادن، مهارت حل اختلاف یا مهارت درستدرخواستکردن، چیزهای بسیارمهمی است که در کلاسهای آموزش پیش از ازدواج آموخته میشود. مهارت گوشدادن به زوجین میآموزد، چگونه فعالانه به حرفهای همسرشان گوش دهند، طوری که همسرشان واقعاً احساس کند شنیده میشود.
مهارت حل اختلاف چگونه دعواکردن با همسر را به ما میآموزد. این مهارت به ما میآموزد در دعوا با همسر از چه چیزهایی اجتناب کنیم و کدام کارها را انجام دهیم. ضمن این که روی فیصلهدادن به دعوا هم در این مهارت تأکید میشود. مهارت درست درخواستکردن میتواند کمک کند بیاموزیم، چگونه چیزی را که می خواهیم، طوری با همسرمان مطرح کنیم که هم مهربانانه باشد و هم قاطعانه.
۵. تفاوتهای زن و مرد آموخته میشود
مشاوره ازدواج، مشاوره زندگی مشترک با کسی است که با شما فرقهایی دارد. از چیزهای بسیارمهمی که در کلاسهای آموزش خانواده تأکید میشود این است که زن و مرد با هم تفاوتهایی دارند که فهم این تفاوتها در زندگی زناشویی ضروری است. مخصوصاً در جامعهٔ ما که هم مردان و هم زنان قبل از ازدواج محدودیتهای زیادی برای شناخت جنس مخالفشان دارند. از جمله این تفاوتها میتوان به تفاوت زن و مرد در جهانبینی، در مقابله با استرس، در عاطفیبودن، در نگاه به رابطهٔ جنسی و در کلینگری و جزئینگری اشاره کرد.
مشاوره ازدواج: مشاوره پیش از ازدواج
در مشاوره پیش از ازدواج معمولاً هردونفر به همراه هم به مشاور خانواده مراجعه میکنند. در عرف روانشناسی به این نوع از مشاوره زوجدرمانی گفته میشود. دربارهٔ مشاورهٔ پیش از ازدواج نکات مهم بسیاری وجود دارند:
۱. متخصصبودن مشاور
هر کسی نمیتواند به شما مشاوره ازدواج بدهد. اولین نکته این است که هر دو نامزد بدانند به یک متخصص مراجعه میکنند. در درجهٔ اول مشاوران خانواده و خانوادهدرمانگرها متخصص زوجدرمانی هستند. در درجهٔ بعدی روانشناسهای بالینی و روانپزشکها میتوانند به شما کمک کنند. یادتان باشد اول از تخصص این افراد مطمئن شوید. این افراد حتماً باید درجهٔ کارشناسی ارشد یا دکترا در رشتههای روانشناسی یا مشاوره داشته باشند و نامشان در لیست افراد دارای صلاحیت در سایت سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ثبت شده باشد.
۲. مشاوره ازدواج یکنفره
نکتهٔ دوم این است که مشاوره در صورتی مؤثرتر است که هر دو فرد حضور داشته باشند. معمولاً آقایان از رفتن به این جلسات امتناع میکنند. در این صورت بهتر است خانمها ابتدا جلسهٔ اول را به تنهایی بروند و با مشورت مشاور نامزدشان را راضی کنند به این جلسه بیایند.
۳. انتظار از مشاوره ازدواج
سومین نکته انتظارات از مشاور است. هیچ مشاور خوبی به شما نمیگوید، آیا باید با هم ازدواج کنید یا نه. یادتان باشد اگر چنین تصمیمی را مشاور بهتنهایی گرفت، متأسفانه به مشاور بدی مراجعه کردهاید. یکی از اصول مشاوره این است که تصمیمهای مهم زندگی را باید بر عهدهٔ خود مراجعان گذاشت. مشاور در واقع همهٔ راههای پیش رو را برای شما روشن میکند و در نهایت خود شما هستید که باید تصمیم بگیرید. بسیاری از این مشاوران تستهای شخصیتی روی شما اجرا میکنند. در برابر این تستها صادقانه برخورد کنید. ضمن اینکه معمولاً مشاوران در یک جلسه سه فرم دیدار با شما را اجرا میکنند: یکبار شما، یکبار نامزدتان و یکبار هر دو. به مشاورتان اعتماد کنید و بدانید هر دو شما به یک اندازه مراجع او هستید و توطئهای در حال انجام نیست.
۴. حلکردن پیشاپیش
مهمترین نکته این است که قبل از این که مشکلی پیش بیاید به مشاور مراجعه کنید. شما با این کارتان باز عمل میکنید و دورهٔ نامزدی را یک دورهٔ امتحانی در نظر میگیرید. مشاوره در واقع کاری پیشگیرانه است که ازدواج نامناسبی صورت نگیرد یا ازدواجی خوب با اطمینان بیشتری صورت بگیرد. البته تصمیم با شماست.
منبع : سپیده دانایی