مجله تاپ‌ناز‌

پرولاکتینوما در زنان و مردان چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود؟

پرولاکتینوما می توانید باعث کاهش میل جنسی و کاهش مو در بدن مردان و زیاد شدن موهای زائد در بدن زنان خود را نشان دهد و حتی ممکن است بر روی بینایی هم تاثیر بگذارد.

پرولاکتینوما چیست؟ پرولاکتینوما چه علائمی دارد؟

پرولاکتینوما شرایی است که بر اساس آن، تومور غیر سرطانی در غذه هیپوفز مغز قرار میگیرد و شروع به تولید بیش از حد هورمون پرولاکتین می کند. دلیل عمده آن کاهش یافتن هورمون جنسی استروژن در بانوان و تستروژن در مران است.

پرولاکتینوما تهدید برای سلامت نیست، ولی می تواند بینایی را ضعیف کند، باعث ناباروری شود و اثرات جانبی دیگری هم داشته باشد. پرولاکتینوما شناخته شده ترین تومور تولید کننده هورمون می باشد که می تواند در غده عیپوفیز هر شخصی رشد کند. در بیشتر مواقع پزشک به وسیله دارو پرولاکتینوما را درمان می کند تا سطح پرولاکتین به حالت طبیعی برگردد. جراحی به منظور برداشتن عده هیپوفیز یکی از گزینه های درمان است.

پرولاکتینوما در زنان و مردان چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود؟

روش های درمان و تشخیص پرولاکتینوما

علائم پرولاکتینوما:

این بیماری ممکن است هیچ گونه علائم و نشانه قابل توجهی نداشته باشد، با این حال بروز علائم می تواند به دلیل افزایش زیاد پرولاکتین در خون یا فشار بر روی بافت احاظه کننده تومور بزرگ باشد. به دلیل اینکه پرولاکتین بالا می تواند باعث اختلال در سیستم باروری شود، بعضی از علائم و نشانه های پرولاکتینوما ویژه آقایان و خانمها است. در ادامه این بخش تاپ ناز بیشتر در مورد این مشکل می گوییم.

 مشکلاتی که پرولاکتینوما در زنان ایجاد می کند :

  • قاعدگی نامنظم یا عدم قاعدگی
  • ترشحات شیری از سینه هنگامی که باردار نیستید و یا شیر نمی دهید
  • مقاربت دردناک به علت خشکی واژن
  • آکنه یا رشد بیش از حد موی بدن و صورت

پرولاکتینوما در زنان و مردان چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود؟

مشکلات پرولاکتینوما در بدن خانم ها

 

در آقایان پرولاکتینوما باعث این مشکلات می شود:

علائم مشترک پرولاکتینوما بین زنان و مردان

در هر دوی آقایان و بانوان این مشکلات را ایجاد می کند:

  • تراکم استخوان پایین
  • کاهش تولید هورمونهای دیگری که توسط غده هیپوفیز تولید می شوند به دلیل فشاری که تومور ایجاد می کند
  • کاهش میل جنسی
  • سردرد
  • مشکلات بینایی
  • ناباروری

 پرولاکتینوما چه نشانه هایی دارد؟

زمانی که اندازه تومور کوچک است، خانمها زودتر از آقایان متوجه علائم می شوند، این می تواند به این دلیل باشد که به دلیل قاعدگی نامنظم و عدم قاعدگی از مشکل با خبر می شوند. آقایان دیرتر و وقتی که تومور بزرگ تر می شود به دلیل بروز سردرد و مشکلات بینایی، متوجه بروز علائم می شوند.

چه زمانی به علت پرولاکتینوما باید به پزشک مراجعه کنید:

اگر علائم مربوط به پرولاکتینوما پشیرفت کرد برای تشخیص باید به پزشک بروید.

دلایل ابتلا به پرولاکتینوما :

  • غده هیپوفیز و هیپوتالاموس
  • سیستم غدد درون ریز

پرولاکتینوما نوعی از تومور است که در غده هیپوفیز رشد می کند. علت تشکیل این تومور ناشناخته است.

غده هیپوفیز ، غده ای کوچک به شکل لوبیا است که در پایه مغز قرار دارد. برخلاف اندازه کوچکش، غده هیپوفیز تقریبا بر تمام اعضای بدن شما اثر می گذارد. هورمون های تولید شده توسط آن فعالیت های مهم مانند رشد، متابولیسم، فشار خون، و باروری را منظم می کنند.

دلایل احتمالی دیگر برای تولید بیش از حد پرولاکتین می تواند داروها، انواع دیگر تومورهای غده هیپوفیز، غده هیپوفیز غیر فعال، تحریک دائم سینه، بارداری یا شیردهی باشد.

علل بیماری پرولاکتینوما چیست؟

عوامل خطرزا پرولاکتینوما :

اغلب پرولاکتینوما در بانوان بین سنین 20 تا 34 سال اتفاق می افتد ، ولی می تواند بین هر دو جنسیت و در هر سنی ایجاد شود. این اختلال در کودکان نادر است.

عوارض پرولاکتینوما در بدن زنان و مردان :

از دست دادن بینایی

پرولاکتینومای درمان نشده می تواند به حدی بزرگ شود که بر روی اعصاب بینایی اثر بگذارد.

بیماری پرولاکتینوما و تاثیرش روی بینایی

کم کاری غده هیپوفیز

با بزرگ شدن پرولاکتینوما، فشار بر روی غده هیپوفیز طبیعی می تواند در تولید هورمونهای دیگر که توسط هیپوفیز کنترل می شوند، اختلال ایجاد کند که باعث کم کاری غده هیپوفیز، کمبود آدرنالین و کاهش هورمون رشد می گردد.

از بین رفتن استخوان

ترشح بیش از حد پرولاکتین ، تولید استروژن و تستروژن را کاهش می دهد و در نتیجه تراکم استخوان کاهش می یابد و ریسک ابتلا به پوکی استخوان بالا می رود.

عوارض بارداری

اگر باردار هستید و پرولاکتینومای بزرگ دارید ، میزان بالای استروژن می تواند منجر به رشد تومور و افزایش علائم مربوط به آن مانند سر درد و تغییر در بینایی شود.

اگر مشکل پرولاکتینوما دارید و قصد بارداری دارید یا باردار هستید، با پزشک خود صحبت کنید ممکن است نیاز باشد روش های درمانی را تغییر دهید و تحت نظر باشید.

تشخیص بیماری پرولاکتینوما :

اگر علایم و نشانه ای دارید که نشان دهنده ابتلا شما به پرولاکتینوما است ، احتمالا پزشک این راه ها را به شما پیشنهاد می کند:

تست خون

تست خون، تولید بیش از حد پرولاکتین و اینکه آیا هورمون های دیگری که توسط هیپوفیز کنترل می شوند در حد نرمال هستند یا خیر ، را نشان می دهد. بانوان در سن باروری ، تست بارداری نیز خواهند داد.

تصویر برداری از مغز

پزشک می تواند تومور غده هیپوفیز را به وسیله ی اسکنی که از مغز گرفته می شود، تشخیص دهد.

تست بینایی

این کار می تواند مشخص کند که آیا تومور هیپوفیز بر روی بینایی اثر گذاشته است یا خیر ؛ علاوه بر این، پزشک ممکن است برای تست های بیشتر شما را به پزشک دیگری که متخصص درمان اختلالات غدد درون ریز است ، ارجاع دهد.

 پرولاکتینوما چگونه تشخیص داده می شود؟

درمان پرولاکتینوما :

هدف در درمان پرولاکتینوما به این شرح است:

  • برگشت ترشح پرولاکتین به حد طبیعی.
  • بازگشت به عملکرد طبیعی غده هیپوفیز.
  • کاهش اندازه تومور هیپوفیز.
  • از بین بردن هر علامت یا نشانه ناشی از فشار تومور، مانند سردرد یا مشکلات بینایی.
  • بهبود کیفیت زندگی

درمان جراحی و دارویی پرولاکتینوما

درمان پرولاکتینوما از دو روش درمانی اصلی تشکیل شده است:دارو و جراحی

جراحی برای پرولاکتینوما:

اگر دارو موثر نباشد و یا شما نتوانید درمان به وسیله دارو را تحمل کنید، گزینه دیگر می تواند جراحی برای برداشتن تومور می تواند. ممکن است برای کاهش فشار وارد شده بر روی اعصاب بینایی، جراحی لازم باشد.

نوع جراحی به اندازه تومور بستگی دارد

جراحی ترانسفنوئیدی:اغلب افرادی که نیاز به جراحی دارند باید این پروسه را بگذرانند، که در آن تومور از طریق سوراخ بینی برداشته می شود.عوارض بعد از عمل نادر است زیرا در طول مدت جراحی هیچ بخش دیگری از مغز دست زده نمی شود و این جراحی هیچ جای زخم قابل دیدی به جای نمی گذارد.

جراحی بیرون جمجمه ای

اگر تومور بزرگ باشد یا در بافت اطراف پخش شده باشد، شما به این فرآیند نیاز دارید که جراح از طریق قسمت بالایی جمجمه به تومور می رسد.

مطالب مشابه را ببینید!