مشکل کلیه پیلونفریت چیست و چگونه درمان می شود؟
اطلاعاتی در مورد پيلونفريت و درمان آن
پيلونفريت چيست؟
عفونت كليه در اثر هجوم باكتري به كليه اتفاق افتاده و به نام پيلونفريت معروف است و شامل انواع پيلونفريت حاد و مزمن و پيلونفريت آمفيزماتو ميباشد. بعضي اوقات عفونت كليه به شكل آبسه كليه ميباشد.
پيلونفريت يك عفونت باكتريايي است كه به علت عملكرد مهم كليه ها مي تواند وخيم باشد. همچنين عفونت مي تواند وارد خون شود. مشكل ديگر اين است كه مي تواند سبب درد زودرس براي زنان حامله شود . عفونت هاي كليوي در زنان بيشتر از مردان است.
همچنین بخوانید : مشکل عفونت کلیه و نشانه های و راه درمان عفونت کلیه
علایم پيلونفريت
• شروع ناگهانی تب و لرز
• درد یک طرفه یا دو طرفه پهلو
• علائم عمومی (سردرد، درد عضلانی و ضعف عمومی و بیحالی)
• تکرر ادرار و فوریت در ادرار کردن
• ادرار کدر یا خونی بدبو
• تهوع و استفراغ درد شکمی (کودکان معمولا درد پهلو ندارند و از درد شکمی شکایت دارند)
پيلونفريت حاد
عفونت حاد كليه نوعي عفونت باكتريال كليه است كه سبب التهاب بافت و لگنچه كليه ميشود. شايعترين علت ايجاد پيلونفريت حاد باكتري اشيرشياكلي E.Coli ميباشد (در 80% موارد) از ديگر ارگانيسمهاي عامل ميتوان به ميكروبهاي كلبسيلا، پروتئوس، سودومونا، انتروباكتر و … اشاره كرد.
معمولا عامل عفونتزا از بخشهاي پاييني دستگاه ادراري به بالا صعود ميكند و سبب درگيري كليه ميشود. وجود ريفلاكس (برگشت ادراري به كليه) موجب افزايش ريسك پيلونفريت حاد ميشود. گسترش خوني عفونت معمولا به دنبال عفونت خون با استافيلوكوك (سپتي سمي) روي ميدهد در اين حالت بيشتر احتمال دارد كه آبسه كليه ايجاد شود.
پیلونفریت مزمن
پیلونفریت مزمن با ایجاد اسکار و آتروفی (کوچک شدن) کلیه که به نارسایی کلیه میانجامد، مشخص میشود. و در صورتی که عفونت حاد وجود نداشته باشد بیمار بدون علامت خواهد بود. و بعد از ایجاد نارسایی کلیه، علایم مربوط به آن و افزایش فشار خون ظاهر خواهد شد.
اختلال زمینهای (در ساختمان یا عملکرد) دستگاه ادراری باضافه عفونتهای مکرر مسئول ایجاد پیلونفریت مزمن هستند و عواملی مانند دیابت، سنگ کلیه، آسیب کلیه ناشی از داروها نیز گاهی دخالت دارند.
پيلونفريت آمفيزماتو
يك عفونت تخريب كننده كليه بوده و از خصوصيات آن وجود گاز در داخل و اطراف كليه است اين نوع عفونت بيشتر در ديابتيها شايع است (90-80 درصد اين بيماران ديابت دارند). و درصدي هم بدنبال انسداد سيستم ادراري ناشي از سنگ يا نكروز پاپيلري دچار اين عفونت ميشوند.
براي درمان، اين بيماران بايد آنتيبيوتيك وريدي دريافت نمايند و قند خون اين افراد سريعا بايد كنترل شود و در صورت وجود انسداد بايد برطرف گردد.
آبسه كليوي
آبسه كليوي زماني ايجاد ميشود كه عامل ميكروبي به همراه سلولهاي التهابي بدن فرد و چرك حاصل از آنها، تجمع پيدا كرده و تودهاي را تشكيل ميدهد كه اطرافش پوشش خاصي دارد و اين عفونت به بيرون راه ندارد. علايم آن مثل پيلونفريت حاد است و تشخيص قطعي با سيتياسكن داده ميشود.
علت پیلونفریت
– میکروب عفونتزا از قسمتهای پایینی دستگاه ادراری به کلیه رفته و ایجاد عفونت میکند. این حالت در صورت وجود انسداد در مسیر ادراری (ناشی از سنگ و اختلال ساختمانی) و یا اختلال عملکرد دستگاه ادراری و ریفلاکس (برگشت ادراری) بیشتر اتفاق میافتد.
– انتشار از طریق خون: که در نوزادان نقش مهمی دارد و در بزرگسالان به ندرت این راه نقش دارد. و در این حالت معمولا آبسه کلیه ایجاد میشود. انتشار از طریق کانال لنفاوی، نادر است و شواهد اندکی در این رابطه وجود دارد.
– انتشار مستقیم عفونت از اعضاء مجاور : مثلا در آبسه داخل شکمی یا بیماری التهابی لگنی، عفونت ممکن است به کلیه منتقل شود.
تشخیص پیلونفریت
*آزمایش خون: در آزمایش خون افزایش گلبولهای سفید وجود دارد.
*آزمایش ادرار: در آزمایش ادرار، گلبولهای سفید و باکتری و گلبولهای قرمز و کست گلبولهای سفید و نوتروفیلهای درشت دیده میشود (زیر میکروسکوپ) کشت ادرار همواره مثبت است و معمولا رشد قابل توجه عامل بیماری را (در محیط کشت) نشان میدهد. کشت خون در 3/1 بیماران مثبت است.
*سیتیاسکن و سونوگرافی: در موارد مشکوک یا عارضه دار از سیتیاسکن و سونوگرافی استفاده میشود. در این بیماران بیشترین توجه به تشخیص انسداد سیستم ادراری بوسیله سنگ و … است و سونوگرافی برای این منظور مفید است.
چگونه درمان مي شود؟
ο آنتي بيوتيك ها درمان اصلي عفونت كليه است. اگر علايم شما 24 ساعت بعد ازدريافت آتي بيوتيك بهبود يافت، ادامه ي درمان شما در منزل خواهد بود. اگر وضعيت شما بدتر شود يا دهيدراته شديد يا دوز دارويي خوب بنظر نرسد، بايد درمان را در بيمارستان ادامه دهيد. در بيمارستان شما مي توانيد مايعات و دارو بشكل وريدي دريافت كنيد.
ο معمولا نياز است كه تا 7 روز آنتي بيوتيك بگيريد. براي جلوگيري از آسيب كليه و برگشت عفونت، تمام باكتري ها بايد كشته شوند. اگر تست هاي آزمايشگاهي از باكتري موجود در ادرار شما نشان دهد كه آنتي بيوتيك بهتري مي تواند موثر واقع شود، نوع آنتي بيوتيك در روز اول يا دوم درمان، تغيير خواهد كرد.
پیشگیری از ابتلا به پيلونفريت
اغلب موارد عفونت هاي كليوي در زنان ناشي از عفونت مثانه است. بهترين راه براي پيشگيري از عفونت هاي كليوي، تلاش براي پيشگيري از عفونت مثانه است.
روش هايي كه زنان مي توانند براي پيشگيري از اين عفونت ها بكار گيرند:
آب بسيار بنوشيد. بهداشت صحيح را هنگامي كه از توالت استفاده مي كنيد، رعایت نمایند. براي مثال از جلو به عقب شست و شو دهيد. از استفاده از مواد شيميايي و آرايشي محرك در اطراف واژن و پيش آبره خودداري كنيد (مثل صابون و دستمال معطر ) براي خالي كردن مثانه بعد ار رابطه ي جنسي، ادرار كنيد.
براي مردان روش هاي پيشگيري عبارت است از:
نوشيدن مايعات فراوان و رعايت بهداشت مناسب ژنيتال . اگر شما مردي هستيد كه ختنه نشده ايد، بهداشت مناسب شامل به آرامي كنار كشيدن پوست حشفه براي شستنن نوك پنيس است هر زماني كه حمام مي رويد يا دوش مي گيريد.