مجله تاپ‌ناز‌

رانیتیدین کاربرد این داروی و عوارض رانیتیدین

رانیتیدین 

قرص رانیتیدین (به انگلیسی: Ranitidine) دارویی است که کاربرد اصلی آن در درمان زخم معده و گاستریت است.

کاربرد رانیتیدین و عوارض این دارو

قرص رانیتیدین برای درمان  زخم های خوش خیم معده یا دوازدهه ،ریفلاکس معده به مری ،سندروم زولنیجراسیون ،پیشگیری از آسپیراسیون اسید قبل از عمل جراحی ،پپسی مزمن و گاستریت می باشد  . فرم خوراکی این دارو براحتی از لوله گوارش جذب می شود و 2  الی 3 ساعت پس از تجویز به حداکثر غلظت خود می رسد . فرم تزریقی این دارو به صورت عضلانی یا وریدی هم استفاده می شود . مهمترین عارضه این دارو ،گرانولوسیتوپنی ،پان سیتوپنی ،لکوپنی برگشت پذیر،ترومبوسیتوپنی ،آنافیلاکسی و آنژیوادم می باشد . همچنین درمان دراز مدت آن ممکن است ،باعث کمبود ویتامین ب 12 ، شود.

قرص رانیتیدین چیست ؟

قرص رانیتیدین (به انگلیسی: Ranitidine) دارویی است که کاربرد اصلی آن در درمان زخم معده و گاستریت است. این دارو در درمان کوتاه مدت زخم‌های فعال دوازدهه یا زخمهای فعال و خوش‌خیم معده، (در مقادیر کم برای پیشگیری از عود زخم دوازدهه مصرف می‌شود)، حالات مرضی ترشح بیش از حد اسید معده مانند نشانگان زولینگر-الیسون، برگشت محتویات معده به مری نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قرص رانیتیدین به شکل قرص و آمپول ساخته می‌شود. قرص با میزان کمتر از ۱۵۰ میلی‌گرم بدون نسخه پزشکی است.تزریقی:برای کاهش اسید معده قبل از اعمال جراحی یا زایمان مقدار ۱۵۰–۵۰ میلی گرم ۲–۵/۰ ساعت قبل از القای بیهوشی به صورت عضلانی یا تزریق آهسته وریدی مصرف می‌شود.

اثرات رانیتیدین  یا قرص رانیتیدین

اثر کاهنده فشار خون : آتنولول با انسداد گیرنده های بتا – آدرنرژیک موجب کاهش فشار خون می شود.این دارو با کاهش جریان سمپاتیک از CNS و با مهار آزاد شدن رنین باعث کم شدن برون ده قلبی می شود. به گزارش اسان طب آتنولول با مقادیر مصرف کم بطور انتخابی گیرنده های ß1  را در قلب مهار می کند.آتنولول اثر کمی بر روی گیرنده های ß2 نایژه ها و عضلات صاف عروق دارد.
اثر ضد آنژین صدری: آتنولول با کاهش انقباضات میوکارد و با کم کردن ضربان قلب ( اثرات اینو تروپیک منفی) به درمان آنژین صدری پایدار مزمن کمک کرده و بنابراین ، باعث کاهش مصرف اکسیژن میوکارد می شود.

اثر حمایت قلبی: مکانیسم این اثر که طول عمر بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد را زیاد می کند ، مشخص نشده است.این دارو دفعات ضربانهای زودرس بطنی ، درد قفسه سینه و بالارفتن آنزیمها را کاهش می دهد.

موارد مصرف و عدم مصرف رانیتیدین یا قرص رانیتیدین

موارد مصرف  قرص رانیتیدین

الف :  زیادی فشار خون

ب :  آنژین صدری پایدار مزمن

موارد عدم مصرف :

حساسیت مفرط شناخته شده به دارو ، نارسایی آشکار قلب ، بلوک قلبی درجه 2 یا 3 دهلیزی –  بطنی  یا شوک قلبی ( ممکن است این حالات را تشدید کند )

عوارض قرص رانیتیدین 

دستگاه ادرای –تناسلی : کاهش توانایی جنسی.

سیستم اعصاب مرکزی (CNS) : خستگی ، خواب آلودگی .

دستگاه قلبی – عروقی : برادیکاردی ، کمی فشار خون ، CHF ، بیماری عروق محیطی.

پوست : بثورات پوستی.

مجرای گوارش : تهوع ، استفراغ ، اسهال.

سایر عوارض : تب .

توجه : در صورت بروز علائم نارسایی قلبی ، باید مصرف دارو قطع شود.

تذکر

ـ مصرف رانیتیدین باید بعد از خوردن غذا صورت گیرد تا بیشترین خاصیت را داشته باشد.

ـ در ایام روزه داری که شاید سوزش معده بیشتر سراغتان بیاید، اولا سعی کنید که حجم غذاها را هم در سحری و هم در افطار کمتر کرده و تعداد دفعات را بعد از افطار بیشتر کنید و از سوی دیگر بعد از سحری و بعد از افطار یک عدد قرص بخورید.

ـ برخی داروها با رانیتیدین تداخل دارند و ازاین رو خودسرانه مصرف رانیتیدین را حتی به شکل تک دوز انجام ندهید. شایع ترین نمونه ها کتوکونازول، داروهای ضد دیابتی خوراکی، نیفیدیپین و فنی توئین است.

ـ همین ابتدا در بخش توصیه های پزشکی لازم است بدانید که جایگزینی رانیتیدین با سایمتیدین مخصوصا برای آقایان کار اشتباهی است. حداقل عارضه ای که سایمتیدین برای آقایان دارد، ژنیکوماستی یا بزرگ شدن سینه ها در آقایان است.

ـ شایع ترین عوارض این قرص پیدایش بثورات جلدی، گیجی، اسهال، سرگیجه و کاهش میل جنسی در درازمدت است که البته موارد شدیدی در این خصوص خیلی گزارش نشده است.

ـ در دوران بارداری و شیردهی منع زیادی در مورد مصرف این دارو وجود ندارد، اما باز هم در اولین ملاقات، پزشکتان را از این موضوع باخبر کنید.

قرص رانیتیدین قرصی است که همه کسانیکه مشکل معده دارند ان را می شناسند.  اما متاسفانه برخی افراد مثل نقل و نبات ان را میخورند و نمی دانند چه عوارض وحشتناکی دارد.

شما باید در مصرف قرص ها زیاده روی نکنید . چون ممکن است بیماری جدیدی پیدا کنید.

منبع آسان طب

مطالب مشابه را ببینید!