مجله تاپ‌ناز‌

آشنایی با مسجدالحرام و عکس های این مسجد و اطلاعاتی درباره آن

اطلاعاتی درباره مسجدالحرام

مقدس ترین و مشهورترین مسجد دین اسلام که در شهر مکه عربستان سعودی قرار گرفته است مسجدالحرام است. اشیاء مقدس زیادی مانند ملتزم، حجر الاسود، حطیم، مستجار و حجر اسماعید در این مسجد قرار دارند.

موقعیت جغرافیایی و حدود مسجد

این مسجد بزرگ در شهر مکه عربستان سعودی و در بین کوه های اجیاد، ابوقیس و عمر قرار گرفته است.

مسجدالحرام از سمت غرب به کوه عمر و خیابان شبیکه، از شرق به کوه ابوقبیس، از سمت جنوب به خیابان اجیاد و مسفله و از سمت شمال به خیابان شامیه و کوه هندی محدود می شود.

فاصله مسجد از تنعیم حدود 6150 متر اس، از مسیر طائف در نقطه هدی 15500 متر، از حعرانه حدود 18000 متر، از مسیر لیث حدود 17000 متر و از راه جده هم 11000 متر فاصله دارد.

 

درباره مسجد الحرام:

مسجدالحرام که به آن مسجد اعظم نیز گفته می شود، بزرگ ترین مسجد جهان اسلام و همچنین قبله گاه مسلمانان است.

طبق آموزه های اسلام گفته می شود که هر موجود زنده ای وارد مسجدالحرام شود ایمن است و به هیچ وجه نباید آسیبی به او وارد شود.

در اوایل اسلام این مسجد خیلی کوچک بود. اولین بار عمر بن خطاب دستور داد که منازل اطراف مسجد را بخرند و به مساحت مسجد اضافه کنند. آن زمان دور مسجد دیواری وجود نداشت. عمر دستور داد که دور مسجدالحرام دیوار ایجاد کنند. عثمان هم برای این مسجد رواق ساخت و به این صورت بود که قسمت هایی از مسجد سر پوشیده شد. بعد از آنها ولید مسجد را خیلی زیبا بازسازی کرد و ناودان کعبه را با طلا ساخت. از آن زمان تا اکنون، این مسجد بارها بازسازی شده است.

 

مسجدالحرام

چرا به خانه خدا «مسجد الحرام» میگویند؟

از امام صادق(علیه السلام) سؤال شد كه چرا كعبه را «بیت الله الحرام» نامیدهاند؟ حضرت در جواب فرمودند: (لانّه حُرِّمَ عَلی المشركینَ اَن یدْخلوه)؛ چون بر مشركان حرام است كه وارد آن شوند.
در واقع، كلام حضرت اشاره به آیه (یـأَیهَا الَّذِینَ ءَامَنُوا إِنَّمَا الْمُشْرِكُونَ نَجَسٌ فَلاَیقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ بَعْدَ عَامِهِمْ هَـذَا) ؛ ای كسانی كه ایمان آوردهاید! مشركان ناپاكند، پس نباید بعد از امسال نزدیك مسجدالحرام شوند.

 

مسجدالحرام

مهمترین بناهای داخلی و اشیای مسجد:

کعبه:

خانه مکعب شکل مشهور که میان مسجدالحرام در شهر مکه قرار دارد. کعبه، قبله و مهم‌ترین عبادت‎گاه مسلمانان است که زیارت آن از گذر عمل عبادی و فریضه حج به شرط احراز شروطی خاص مانند استطاعت مالی، یک بار در طول عمر بر هر مسلمانی واجب است.

حجر الاسود:
(صورت عربی آن: الحَجَرُ الأسوَد)سنگی مقدّس، دارای پیشینه کهن و جایگاهی ویژه در فرهنگ اسلامی و مناسک حج. این سنگ در رُکن شرقی کعبه (که به رکن اسود یا رکن حَجَری نیز معروف است) در ارتفاع یک متر و نیم از زمین نصب شده است.

مقام ابراهیم:
منظور سنگی است که می‌گویند حضرت ابراهیم هنگام بازسازی کعبه، زیر پای خود گذاشته تا دستش به قسمت بالای دیوار برسد. به نقلی، این سنگ پیش از اسلام درون کعبه بود؛ اما وقتی آیه «وَاتَّخِذُوا مِنْ مَقامِ إِبْراهِیمَ مُصَلًّی» نازل شد، به دستور پیامبر اکرم(ص) آن را از کعبه بیرون آورده در پیرامون کعبه نهادند.

حجر اسماعیل:
حِجْرِ اسماعیل؛ فضای بین کعبه و دیواری نیم‌دایره را گویند که از یال شمالی کعبه (رکن عراقی) تا یال غربی آن (رکن شامی) امتداد دارد. نام دیگر آن حطیم است و برخی نیز آن را حظیره خوانده‌اند. پس از آنکه حضرت ابراهیم(ع) و هاجر و فرزند شیرخوارشان اسماعیل به وادی مکه رسیدند، با راهنمایی جبرئیل در جایگاه کنونی حجر مستقر شدند. سپس هاجر و اسماعیل، همراه با گوسفندانشان، در همین مکان و در سایبانی که با چوب درخت ساختند، سکونت گزیدند. هاجر و اسماعیل هر دو پس از وفات در همین مکان دفن شدند.[نیازمند منبع] حجر اسماعیل از دوران پیش از اسلام مورد احترام و تقدیس بود. پیامبر اکرم(ص) نیز، پس از بعثت، در حجر اسماعیل می‌نشست و علاوه بر عبادت و تلاوت قرآن، به سؤالات مردم پاسخ می‌داد. به نظر مشهور فقهای امامی، به استناد احادیث معتبر، حجر اسماعیل جزء کعبه نیست.

حطیم:
حد فاصل بین رکن حجرالاسود و درِ کعبه را حطیم گویند و در روایات آمده که بهترین مکان در مسجد الحرام است. دلیل نام‌گذاری آن به حطیم این است که مردم در آن جمع می‌شوند و به یکدیگر فشار می‌آورند.

زمزم:
چاه آبی در قسمت شرقی مسجدالحرام است که آن را بئر زمزم، چاه اسماعیل، حفیرة عبدالمطلب، شفاء سُقم، عافیه، مَیمونه، طُعم، بَرکة و بَرّة می‌خوانند. چاه در نزدیکی مقام ابراهیم و در حدود هجده متری کعبه و در زیرزمین قرار دارد.

مستجار:
در گذشته کعبه دو درب داشته است. یکی در دیوار شرقی در نزدیکی رکن حجر الاسود که امروزه نیز وجود دارد، دومین درب در دیوار غربی در نزدیکی رکن یمانی و مقابل در شرقی بوده که در بازسازی قریش این در بسته شد و امروزه جای آن روی دیوار کعبه مشخص است. به محل در غربی مستجار گفته می‌شود. لمس کردن کعبه در این ناحیه و دعا در آن در دور هفتم طواف مستحب است.

ملتزم:
ملتزم فاصله مستجار است تا رکن یمانی مقابل حطیم. این محل را از آن روی ملتزم می­‌نامند که زائران و حج‌گزاران در آنجا می‌­ایستند و به دیوار ملتزم شده، می­ چسبند و دعا می­‌خوانند.

بنابر برخی روایات، پیامبر اکرم(ص) صورت و دستهای خود را بر این قسمت از دیوار می‌گذاشت. از آن حضرت نقل کرده‌اند که در این محل، دعای بندگان مستجاب است. اعتراف به گناه و طلب بخشایش، از اعمال مستحب این محل است.

درهای مسجدالحرام:
مسجدالحرام بیش از شصت در دارد. نام سه در اصلی مسجد باب‌العمره، باب‌السلام و باب ملک عبدالعزیز است.

 

عکس های مسجدالحرام

مسجدالحرام

مساحت مسجد الحرام عکس مسجد الحرام چرا به خانه ی کعبه بیت الحرام می گویند

مسجدالحرام

مسجدالحرام

مسجدالحرام

  زنده بهترین مکان در مسجدالحرام درباره مسجدالحرام

مسجدالحرام

مسجدالحرام مسجدالحرام کجاست

مسجدالحرام

دلیل نامگذاری مسجدالحرام

مسجدالحرام

مطالب مشابه را ببینید!